Cara Melindungi Laman WordPress Anda Dari Kandungan Pendua

Kandungan pendua menjadi perhatian yang semakin meningkat di kalangan pemilik laman web. WordPress membuat beberapa halaman dengan kandungan pendua, ini termasuk arkib tarikh, kategori, tag, dan lain-lain. Selain itu, pengikis kandungan juga merupakan ancaman kepada laman web yang lebih baru. Kadang kala pengikis kandungan ini bahkan boleh mendapat kedudukan lebih tinggi daripada laman web asal. Dalam artikel ini, saya akan membincangkan tentang melindungi laman WordPress anda dari masalah kandungan pendua, dan menangani pengikis kandungan.


Mengenal pasti Kandungan Pendua

Enjin carian cukup pintar untuk mengetahui permalink artikel dan membezakan antara arkib dan entri tunggal. Satu mitos yang biasa ditemui di kalangan blogger baru ialah mesin pencari akan menghukum mereka kerana halaman arkib mereka. Ini tidak benar.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes halaman arkib sama dengan beberapa halaman lain di laman web anda. Mari kita lihat beberapa senario kes yang mungkin berlaku apabila anda mungkin membuat kandungan pendua secara tidak sengaja.

1. Arkib kategori dengan hanya satu catatan akan menjadi salinan tepat dari catatan asal.
2. Arkib teg dengan hanya satu catatan akan menjadi salinan catatan asal
3. Pada blog pengarang tunggal, arkib pengarang akan sama persis dengan arkib indeks dan tarikh utama anda.

Sekiranya laman web anda mempunyai banyak tag yang anda miliki sekali sahaja, dan templat arkib tag anda menunjukkan catatan penuh, ini bermakna anda mempunyai banyak halaman tag yang hampir sama dengan beberapa catatan anda. Ini menyukarkan mesin pencari untuk mengetahui yang mana satu daripada mereka yang harus dipertimbangkan sebagai pautan utama dan di sinilah masalahnya bermula. Enjin carian mungkin menganggap ini sebagai percubaan sengaja untuk membuat kandungan pendua untuk kedudukan yang lebih tinggi.

Mula-mula anda harus belajar cara menggunakan kategori dan tag dengan berkesan untuk menyusun kandungan anda. Sekiranya anda terbiasa membuat terlalu banyak kategori dan terlalu banyak tag dengan nama yang sama, maka anda tidak melakukannya dengan betul. Untuk mengatasi keadaan ini anda boleh menggunakan Alat Pengurusan Istilah plugin untuk menggabungkan kategori, tag, dan taksonomi lain.

Gabungkan kategori dan teg yang tidak diingini untuk mengelakkan masalah kandungan pendua

Cara lain untuk menangani masalah arkib adalah dengan mengarahkan mesin carian untuk tidak mengindeks atau mengikuti halaman tersebut. Ini dapat dicapai dengan menggunakan SEO WordPress pasangkan. Selepas memasang dan mengaktifkan plugin, pergi ke SEO »Tajuk & Metas. Klik pada tab Lain dan anda akan mendapat entri Meta Robots untuk arkib pengarang dan tarikh anda. Anda boleh noindex, nofollow mereka, atau bahkan mematikan arkib tersebut. Sekiranya anda menjalankan blog pengarang tunggal, maka saya akan mengesyorkan anda untuk noindex, nofollow, dan mematikan arkib pengarang di laman web anda.

Jadikan arkib pengarang noindex dan nofollow menggunakan WordPress WordPress

Anda juga boleh melakukan perkara yang sama untuk kategori dan tag dengan mengklik tab Taxonomies.

Petikan vs Isi penuh

Cara mudah untuk mengelakkan pendua kandungan adalah dengan menggunakan petikan di semua halaman arkib dan indeks anda. Menggunakan petikan bukan sahaja dapat membantu anda mengelakkan masalah kandungan pendua, tetapi juga meningkatkan paparan halaman anda dan meningkatkan masa muat halaman di laman web anda.

Untuk menggantikan catatan penuh dengan petikan, anda mungkin perlu mengedit fail templat tema atau tema kanak-kanak anda seperti archive.php, category.php, tag.php, dll. Anda perlu mencari contoh:

<?php the_content (); ?>

dan menggantikannya dengan:

<?php the_excerpt (); ?>

Cara lain untuk melakukan ini di seluruh laman web anda adalah dengan menggunakan kod ini dalam fail functions.php tema anda atau plugin WordPress khusus laman web.

// Tambahkan penapis ke_content
add_filter (‘the_content’, ‘my_excerpts’);

fungsi my_excerpts ($ content = false) {
// Jika laman utama, arkib, atau hasil carian
jika (is_front_page () || is_archive () || is_search ()):
jawatan $ global;
$ isi = $ pos->petikan_keputusan;

// Sekiranya petikan ditetapkan dalam kotak Petikan Pilihan
jika (kandungan $):
$ content = apply_filters (‘the_excerpt’, $ content);

// Sekiranya tidak ada petikan yang ditetapkan
lain:
$ isi = $ pos->kandungan_kepada;
$ content = strip_shortcodes ($ kandungan);
$ content = str_replace (”;

endif;
endif;

// Pastikan mengembalikan kandungannya
mengembalikan kandungan $;
}

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map