Wat is het verschil tussen domeinnaam en webhosting? (ONTHULD)

verschil tussen domeinnaam en webhosting


Wil je het verschil weten tussen domeinnaam en webhosting? Voor beginners kunnen domeinnaam en webhosting ontmoedigende termen zijn. U moet echter zowel een domeinnaam als webhosting bezitten om een ​​website te maken.

In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over domeinnamen en webhosting.

Wat is een domeinnaam?

wat is domeinnaam

Een domeinnaam is het adres van uw website op internet, zoals Google.com of IsItWP.com. Dit is wat uw bezoekers in hun browser typen om toegang te krijgen tot uw website.

Om een ​​website te kunnen maken, moet u eerst een domeinnaam samen met webhosting aanschaffen. Zodra u een domeinnaam registreert, krijgt u het recht om die naam een ​​jaar lang voor uw website te gebruiken. U moet uw domeinregistratie vernieuwen zolang u de naam voor uw site wilt behouden. En mocht u ooit interesse in een domeinnaam verliezen, dan kunt u deze laten verlopen zodat iemand anders deze kan kopen.

Een domeinnaam kost doorgaans ongeveer $ 14,99 per jaar.

Wat is webhosting?

wat is webhosting

Webhosting is waar mensen de inhoud en bestanden van hun websites opslaan.

Wanneer een bezoeker probeert toegang te krijgen tot uw website door uw webadres (domeinnaam) in te voeren, worden ze doorgestuurd naar de websitebestanden die zijn opgeslagen op uw webhostingserver.

Vaak is de term web hosting verwijst naar het bedrijf dat hun computer / servers verhuurt om uw website te hosten en internetconnectiviteit biedt om ervoor te zorgen dat uw website de klok rond online beschikbaar is.

Een webhostingaccount kost doorgaans ongeveer $ 7,99 per maand.

Bekijk deze verschillen tussen shared vs VPS vs dedicated hosting en shared vs managed hosting.

Domeinnaam versus webhosting; Hoe zijn ze verwant?

Een goede manier om het verschil tussen de twee te begrijpen, is door ze als volgt te beschouwen: als de domeinnaam het adres van uw huis is, is webhosting het daadwerkelijke huis waarnaar het adres verwijst..

In feite is een domeinnaam als een service voor het doorsturen van adressen. Terwijl mensen het adres typen van de website die ze willen bezoeken, verwijst het naar het IP-adres dat uw website bevat. Een IP-adres is een reeks cijfers, zoals 123.23.234.45. Dit IP-adres verwijst dan naar de locatie op de server die uw websitebestanden bevat.

De reden dat we domeinnamen gebruiken in plaats van IP-adressen is dat namen gemakkelijker te onthouden zijn dan een lange reeks cijfers.

Kortom, uw domeinnaam verwijst naar uw IP-adres, dat op zijn beurt naar uw website verwijst. Op die manier hebben gebruikers over de hele wereld eenvoudig toegang tot uw website door simpelweg uw domeinnaam in te voeren in hun webbrowser.

Er zijn verschillende soorten webhosting waaruit u kunt kiezen, zoals shared hosting, VPS-hosting, WordPress-hosting, eCommerce-hosting, dedicated server, bloghosting en reseller-hosting. Wanneer u begint, raden we u aan om gedeelde hosting of WordPress-hosting te kiezen, omdat dit de ideale keuzes zijn voor de meeste website-eigenaren en bloggers wat betreft betaalbaarheid en behoeften.

U kunt meer lezen over verschillende soorten webhosting.

Als u specifiek een WordPress-site wilt bouwen, raden we u aan om een ​​WordPress-hostingservice te kiezen. In de meeste gevallen kosten zowel gedeelde als WordPress-hosting vrijwel hetzelfde. Het enige grote verschil is dat WordPress-hosting vooraf is geïnstalleerd met WordPress op uw hostingaccount. Dit biedt veel gemak, zodat u WordPress niet handmatig hoeft te installeren op uw webhostingaccount.

We laten u stap voor stap zien hoe u een domeinnaam en webhosting aanschaft.

Hoe een domeinnaam en webhosting aan te schaffen

Een van de eerste dingen die u moet doen om een ​​website of blog te maken, is een domeinnaam en webhosting kopen.

Wanneer u een nieuwe website wilt starten, kunnen de gecombineerde kosten van domein en hosting behoorlijk veel lijken.

Daarom hebben we een deal gesloten met Bluehost om onze gebruikers een gratis domeinnaam, gratis SSL en meer dan 60% korting op WordPress-hosting te bieden. Het is een geweldige aanbieding om aan de slag te gaan.

Klik hier om deze exclusieve Bluehost-aanbieding te claimen »

Bluehost is een van de grootste webhostingproviders ter wereld. Ze zijn sinds 2005 betrokken bij de WordPress-gemeenschap en ze zijn een officieel aanbevolen hostingprovider door WordPress.org.

Laten we een stapsgewijze handleiding bekijken voor het aanschaffen van webhosting samen met een domeinnaam.

Om uw WordPress-blog te starten, gaat u naar de Bluehost-website en klikt u op de Begin nu knop.

maak een website op bluehost

Op de volgende pagina wordt u gevraagd een plan te kiezen. Als u net begint, kunt u het basisplan kiezen dat ook een gratis domein en gratis SSL bevat. U kunt uw account altijd upgraden naarmate uw site groeit.

selecteer een bluehost-plan om een ​​website te starten

Registreer in deze stap gratis een domeinnaam. Bluehost dekt de kosten van uw domeinnaamregistratie.

bluehost krijg gratis domein

U wordt nu gevraagd uw accountgegevens in te voeren. Voor eenvoudige registratie kunt u met een paar klikken inloggen bij Google.

Bluehost-account maken

Blader na het invoeren van uw gegevens naar beneden tot u het pakketinformatievak vindt. U kunt het basisplan selecteren voor 12 maanden, 24 maanden of 36 maanden. Je kunt ook zien dat er een paar add-ons zijn geselecteerd die de totale prijs verhogen. U kunt deze add-ons uitschakelen omdat u ze niet meteen nodig heeft. U kunt ze indien nodig altijd later toevoegen.

Opmerking: als u het plan van 36 maanden kiest, krijgt u de beste waar voor uw geld!

bluehost pakketinformatie

Nadat u uw plan heeft geconfigureerd, bladert u verder naar beneden op de pagina om uw betalingsgegevens in te voeren. U moet akkoord gaan met hun Servicevoorwaarden en vervolgens op Verzenden klikken.

Dat is het!

U bent met succes geabonneerd op een hostingplan. U wordt gevraagd om een ​​wachtwoord voor uw account aan te maken. Daarna ontvang je een e-mail met informatie over hoe je kunt inloggen op je webhosting-configuratiescherm (cPanel) waar je alles kunt beheren, van het hosten van bestanden tot e-mails en ondersteuning.

Voor een meer gedetailleerde stapsgewijze handleiding voor het creëren van een webaanwezigheid, kunt u onze onderstaande artikelen volgen:

 • Hoe een website te starten
 • Een blog maken
 • Hoe een online winkel te starten

Afzien van de domeinregistratiekosten met BlueHost-alternatieven

Wanneer u een domeinnaam en webhosting bij Bluehost aanschaft, kunt u het eerste jaar afzien van de domeinregistratiekosten. Een ander voordeel is dat u niet twee verschillende accounts hoeft aan te houden om zowel de domeinnaam als de webhosting te beheren.

Als u op zoek bent naar Bluehost-alternatieven die u een gratis domein geven bij het kopen van een webhostingaccount, dan zijn hier een paar webhostingproviders om te overwegen.

 • DreamHost
 • InMotion Hosting
 • GreenGeeks

Hoe een domeinnaam afzonderlijk te registreren

U hoeft niet per se zowel de domeinnaam als de webhosting samen te kopen. In plaats van ze samen te kopen, kunt u eerst een domeinnaam krijgen van een domeinregistreerder. En na het kopen van uw webhostingaccount, kunt u uw domeinnaam naar uw webhosting verwijzen door de DNS-instellingen te bewerken.

Omgekeerd, wanneer u zowel een domein als hosting bij hetzelfde bedrijf koopt, hoeft u de DNS-instellingen niet te wijzigen. Bovendien biedt het u ook een hoog gebruiksgemak omdat u beide services onder hetzelfde account kunt beheren en verlengen.

Als u liever een domeinnaam afzonderlijk koopt, vindt u hieronder enkele populaire domeinnaamregistreerders:

 • Domain.com
 • GoDaddy
 • NameCheap

Verwant: Beste website naam generator tool (helemaal gratis)

Hoe u uw domeinnaam kunt overdragen

Het maakt niet uit waar u een domeinnaam heeft geregistreerd, u kunt deze wanneer u maar wilt overzetten naar een andere registrar.

Gebruikers dragen hun domeinnaam meestal over als ze niet tevreden zijn met de service die wordt aangeboden door hun huidige domeinnaamregistreerder.

Wat uw reden voor overdracht ook is, om de overdracht te starten, raden we u altijd aan om minimaal 45 dagen na de registratie of verlenging te wachten. ICANN, de internationale organisatie die toezicht houdt op domeinnamen, vereist verlenging van een jaar wanneer een overdracht wordt gestart. Door uw domeinnaam vóór die periode over te dragen, kunt u de verlengingskosten voor dat jaar verliezen.

Hoe u uw webhosting kunt wijzigen

In sommige gevallen is het wisselen van uw webhosting eenvoudiger dan het overzetten van uw domeinnaam naar een andere registrar. Dit komt omdat de meeste hostingproviders gratis websiteoverdracht aanbieden. Als u van plan bent een website over te zetten naar een andere webhostingprovider, moet u eerst uw nieuwe hostingprovider vragen of zij een gratis websiteoverdracht aanbieden.

Verwant: 10 Beste Britse webhostingservices (vanaf € 1,50 – vergeleken)

Zo ja, dan kunt u de vereiste inloggegevens aan de klantenservice overhandigen voor de gratis websiteoverdracht. Meestal bieden webhostingproviders alleen gratis cPanel-naar-cPanel-overdrachten aan. Als uw bestaande webhost geen cPanel gebruikt, wilt u deze misschien zelf overzetten.

Als u bijvoorbeeld een gratis WordPress-site op WordPress.com beheert en vervolgens hebt besloten over te schakelen naar een door uzelf gehost WordPress-platform, is de kans groot dat uw hostingprovider u geen gratis overdracht biedt.

In dat geval kunt u onze stapsgewijze handleiding volgen over hoe u uw website van WordPress.com naar WordPress.org kunt verplaatsen.

We hopen dat deze gids u heeft geholpen het verschil tussen domeinnaam en webhosting te begrijpen. Als je dit artikel leuk vond, wil je misschien ook onze gids lezen over het starten van een website.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map