Wix vs. WordPress – Welke is de beste keuze? (Expert Review)

wix vs. wordpress


Ben je van plan een website te starten?

WordPress en Wix zijn enkele van de beste publicatieplatforms waarmee u in een mum van tijd prachtige websites kunt maken. Beide platforms zijn geweldig met hun eigen functiesets. Vraagt ​​u zich af welke het beste bij uw behoeften past?

Laten we eens kijken naar een onderlinge vergelijking tussen Wix en WordPress. Om te begrijpen welke aan uw behoeften voldoet, hebben we onze vergelijking tussen WordPress en Wix opgesplitst in 7 secties:

 1. Overzicht
 2. Makkelijk te gebruiken
 3. Ontwerp- en aanpassingsopties
 4. E-commerce-opties
 5. SEO
 6. Ondersteuning
 7. Kosten

1. Overzicht: WordPress en Wix als Top Website Builders

Wat is WordPress?

wordpress.org

WordPress is een publicatieplatform waarmee u eenvoudig een mooie website of blog kunt maken. Het is een open source / gratis software die op uw webhostingserver moet worden geïnstalleerd.

Net als elke andere website, heb je een domeinnaam en webhosting nodig om een ​​website te bouwen. Een domeinnaam is het online adres van uw websites zoals Google.com of IsItWP.com en webhosting is waar uw websitebestanden worden opgeslagen.

Verwant:

WordPress is oorspronkelijk gebouwd als een eenvoudig blogplatform. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een volwaardig CMS-platform. Het drijft meer dan 30% van de websites online aan. U kunt nu elk type website bouwen met WordPress, zoals blogs, bedrijfssites, tijdschriften, eCommerce-winkels, enz.

Notitie: Deze vergelijking is tussen zelf-gehoste WordPress (WordPress.org) en Wix. Als je het verschil tussen de twee WordPress-smaken wilt weten, dan is hier onze vergelijking tussen WordPress.com en WordPress.org.

Wat is Wix?

wix-logo

Wix is ​​een website-bouwplatform dat wordt geleverd met een drag-and-drop-builder waarmee u eenvoudig websites kunt maken. In tegenstelling tot WordPress is het een volledig gehost platform. Dit betekent ook dat het super eenvoudig is om uw site op te zetten. Met Wix hoeft u niet naar een hostingprovider te zoeken, aangezien Wix de website voor u host. U kunt zelfs een website maken met een gratis domeinnaam in het volgende formaat gebruikersnaam.wixsite.com/sitename.

Wix biedt innovatieve en intuïtieve technologieën voor het maken van websites, zowel voor beginners als voor professionals. U kunt een verscheidenheid aan websites maken, waaronder een blog, bedrijf, online winkel, fotografie, site enz. Met Wix.

2. Gebruiksgemak

Gebruiksgemak – WordPress

WordPress maakt het super eenvoudig om een ​​website te bouwen, zelfs voor een absolute beginner.

Om een ​​WordPress-site te bouwen, moet u WordPress-hosting en een domeinnaam kopen en vervolgens WordPress op uw hostserver installeren. Het opzetten van een WordPress-site is geen rocket science.

Om een ​​WordPress-site op te zetten, hoeft u alleen maar een webhostingprovider zoals Bluehost te kiezen.

Bluehost is een van de grootste hostingbedrijven ter wereld. Ze zijn sinds 2005 betrokken bij de WordPress-gemeenschap en ze zijn een officieel aanbevolen hostingprovider door WordPress.org.

Met een Bluehost-webhostingplan krijgt u een gratis domeinnaam samen met een WordPress-installatiewizard met één klik. Dit maakt het super eenvoudig om je WordPress-website in te stellen, zelfs voor een absolute beginner.

Na het bouwen van de site kunt u inhoud toevoegen en publiceren als Pagina’s en berichten op WordPress. Om de algehele lay-out van uw WordPress-site aan te passen, kunt u naar de gaan Uiterlijk »Aanpassen menu.

Het dashboard van WordPress ziet eruit als de onderstaande schermafbeelding:

wordpress-dashboard

Lees voor meer informatie ons artikel over waarom WordPress gebruiken.

Gebruiksgemak – Wix

Om een ​​website op Wix te starten, gaat u gewoon naar de Wix-website en maakt u een account aan.

Vervolgens kunt u kiezen hoe u uw website wilt bouwen. U kunt kiezen tussen Wix Artificial Digital Intelligence (ADI) of Wix Editor. Als u Wix ADI kiest, stelt het u een paar vragen en maakt het automatisch een website voor u op basis van uw antwoorden. Maar als u de editor kiest, krijgt u een aantal vooraf gemaakte sjablonen om voor uw site te kiezen.

Of u nu kiest voor ADI of Editor, Wix biedt een sjabloon die u kunt bewerken en uw eigen website kunt maken. Het biedt een eenvoudige interface voor slepen en neerzetten waar u elk element kunt selecteren en direct kunt bewerken.

Wix’s platforms voor het bewerken van websites zien eruit als de onderstaande schermafbeelding:

wix-builder

Je wordt ook gevraagd om te kiezen uit de twee verschillende domeinopties: gratis Wix.com-domein of je eigen aangepaste domein koppelen.

wix-domein

Als u een aangepaste domeinnaam wilt gebruiken, moet u zich abonneren op een van hun premiumplannen.

De winnaar: Wix is ​​de winnaar als het gaat om bruikbaarheid. De installatie is ook eenvoudig omdat u met Wix uw website op hun eigen servers kunt hosten. Het wordt ook geleverd met een drag-and-drop-builder, zodat u snel een website kunt bouwen zoals u dat wilt. U kunt echter tientallen plug-ins voor slepen en neerzetten voor WordPress vinden die veel krachtigere functies bieden dan Wix.

3. Ontwerp- en aanpassingsopties

Een WordPress-website aanpassen

Een van de grote voordelen van het gebruik van WordPress zijn de aanpassingsmogelijkheden. U kunt genieten van een breed scala aan ontwerp- en aanpassingsopties in WordPress.

Om het uiterlijk te veranderen, kunt u het juiste WordPress-thema kiezen. Door plug-ins te installeren, kunt u de functionaliteiten van uw site verbeteren. Er zijn duizenden gratis en premium WordPress-thema’s en plug-ins op de markt.

U kunt rechtstreeks vanuit uw WordPress-dashboard toegang krijgen tot gratis thema’s en plug-ins.

add-wordpress-thema's

Bekijk onze aanbevolen thema’s en plug-ins voordat u een willekeurige plug-in kiest.

Een Wix-website aanpassen

Net als thema’s en plug-ins op WordPress, biedt Wix sjablonen en apps voor het aanpassen van uw Wix-site. Er zijn meer dan 500 sjablonen in verschillende categorieën, waaronder zaken, online winkel, fotografie, blog enz.

wix-sjablonen

Daarnaast zijn er meer dan 200 apps die je kunt gebruiken. Ze laten je specifieke functies toevoegen aan je Wix-site, net zoals plug-ins werken voor WordPress-sites.

Hoewel er tal van ontwerpopties zijn, heeft Wix zeker minder ontwerp- en aanpassingsopties in vergelijking met WordPress. Een ander nadeel van het gebruik van Wix is ​​dat je een sjabloon niet kunt wijzigen als deze eenmaal op je site is geplaatst, terwijl WordPress je zo vaak laat veranderen als je wilt. Je kunt ook geen CSS bewerken zoals in WordPress.

De winnaar: WordPress is de onverslaanbare winnaar met betrekking tot ontwerp- en aanpassingsfuncties.

4. eCommerce-opties

WordPress eCommerce-opties

Ongeveer 30% van de online winkels kiest WordPress als hun favoriete platform. WordPress is een eenvoudig te gebruiken publicatieplatform waarmee u ook een volwaardige eCommerce-winkel kunt maken door een WordPress eCommerce-plug-in te installeren.

Hoewel je tientallen eCommerce-plug-ins kunt vinden, onderscheidt WooCommerce zich van de rest en is het ook de meest populaire keuze. Het opzetten van een eCommerce-site met WooCommerce is eenvoudig. Het vereist slechts een paar klikken aan uw kant.

De belangrijkste WooCommerce-plug-in is gratis beschikbaar in de WordPress.org-plug-inrepository. U kunt tal van gratis en premium extensies vinden waarmee u eenvoudig de mogelijkheden van uw etalage kunt verbeteren.

WooCommerce

Wix eCommerce-opties
Met Wix kunt u een eenvoudige eCommerce-winkel maken met behulp van hun preium-app Wix Stores. Wix eCommerce-opties zijn beschikbaar met hun premium-abonnementen e-commerce en VIP.

Wix biedt u ook handige functies, waaronder sjablonen voor online winkels, eCommerce-apps, veilige betalingsoplossingen, coupons en kortingen, enz. Het nadeel is dat de functionaliteiten beperkt zijn in vergelijking met WordPress.

De winnaar: WordPress is de duidelijke winnaar als het gaat om e-commerce-opties.

5. SEO

WordPress SEO

WordPress is een van de meest SEO-vriendelijke publicatieplatforms. Hiermee kunt u uw website en pagina’s volledig configureren op een manier die de zoekmachines gemakkelijk kunnen indexeren.

Standaard maakt WordPress het eenvoudig om basisoptimalisatie in te stellen, zoals het configureren van uw websitenaam, slogan, koptags, URL-structuur, alt-tags voor afbeeldingen, enz. Door het installeren van een SEO-plug-in zoals Yoast SEO, u kunt SEO-titels, metabeschrijvingen, inhoud voor sociaal delen, enz. wijzigen voor al uw pagina’s en berichten.

MonsterInsights

Google Analytics-integratie is de belangrijkste stap voor het verbeteren van de SEO van een website, omdat het u inzicht geeft in hoe mensen uw website gebruiken. Met WordPress kunt u Google Analytics eenvoudig integreren met een plug-in zoalsMonsterInsights.

Er zijn talloze WordPress SEO-tools en plug-ins die verschillende SEO-doeleinden dienen voor uw WordPress-site. Wat interessanter is, is dat de meeste WordPress SEO-plug-ins beschikbaar zijn als gratis versies en als premium.

Wix SEO

Wix biedt ook tal van SEO-mogelijkheden en tools om de zichtbaarheid van uw site online te verbeteren. Het zorgt voor de basis SEO-functies, waaronder metatags voor pagina’s, koptags, alt-tags voor afbeeldingen, mobiele optimalisatie, enz.

Wix beschikt ook over een gebruiksvriendelijke SEO Wiz die u door de volledige SEO-configuratiestappen leidt en u uw eigen SEO-plan laat maken. De wizard is erg handig voor beginners zonder SEO-expertise.

wix-seo-wiz

Bovendien biedt Wix enkele SEO-apps in zijn App Market.

wix-seo-apps

De winnaar: Zowel WordPress als Wix hebben ingebouwde SEO-functies voor een betere online zichtbaarheid. We zien WordPress echter als een weg vooruit, omdat het SEO-vriendelijk is en een groter aantal plug-ins heeft om elk aspect van de SEO van uw site af te handelen.

6. Ondersteuning

WordPress-ondersteuning

De ondersteuning van WordPress is ongeëvenaard. De WordPress-software is in de loop van de jaren geëvolueerd tot het meest populaire CMS vanwege de gemeenschapszin en ondersteuning.

Verwant: Beste 24/7 WordPress-ondersteuningsservices om uw site te beheren.

Het heeft nu een community van miljoenen gebruikers, duizenden ontwikkelaars en ontwerpers over de hele wereld. Er zijn tal van actieve gebruikersforums voor het oplossen van problemen.

Voor eenvoudige WordPress-zelfstudies en ondersteuning kunt u de bezoeken officiële WordPress.org ondersteuningspagina. Als u problemen heeft met betrekking tot individuele thema’s of plug-ins, kunt u naar de ondersteuningspagina’s voor individuele thema’s of plug-ins gaan.

wordpress-ondersteuning

Afgezien daarvan kunt u zeer gebruiksvriendelijke WordPress-bronnen krijgen van websites zoals IsItWP en WPBeginner.

Wix-ondersteuning

Wix heeft een uitgebreide kennisbank met artikelen voor bijna elke vraag die u heeft. U kunt door de artikelen bladeren en uw problemen in een mum van tijd oplossen.

wix = -help-center

Wix heeft echter geen directe ondersteuningsopties voor zijn gebruikers. Als je een probleem hebt, moet je de kennisbank doorlopen, een relevant artikel zoeken en het lezen, wat tijd kost.

De winnaar: De winnaar is zeker WordPress, omdat je hiermee gemakkelijk kunt communiceren met een grotere gemeenschap van WordPress-gebruikers. Bovendien bieden de meeste thema- en plug-inbedrijven 24/7 technische ondersteuning.

7. Kosten

Kosten voor het opzetten van een WordPress-website

Net als bij elke website moet je een domeinnaam en webhosting hebben om een ​​WordPress-website te kunnen draaien.

Een domeinnaam kost doorgaans rond de $ 14,99 per jaar en webhosting kost $ 7,99 per maand. Als u echter voor Bluehost kiest, krijgt u samen met uw webhosting een gratis domeinnaam voor slechts $ 2,75 per maand.

Klik hier om deze exclusieve Bluehost-aanbieding te claimen »

Bluehost is een van de grootste hostingbedrijven ter wereld. Ze zijn sinds 2005 betrokken bij de WordPress-gemeenschap en ze zijn een officieel aanbevolen hostingprovider door WordPress.org.

Bekijk ook hoeveel u kunt besparen op Bluehost-abonnementen.

Na het kopen van een webhostingplan van Bluehost, kunt u WordPress eenvoudig met slechts één klik erop installeren. WordPress is gratis software, dus er zijn geen extra kosten verbonden aan het gebruik van WordPress voor uw site.

Voor meer details kunt u ons artikel over de website lezen totale kosten voor het bouwen van een WordPress-website.

Kosten voor het opzetten van een Wix-website

Als je het niet erg vindt om een ​​lelijk websiteadres te hebben zoals gebruikersnaam.wixsite.com/sitename, dan kun je een gratis website op Wix opzetten. Een ander nadeel van het gebruik van een gratis wix.com-domein is dat het Wix-advertenties op uw site weergeeft.

Als u uw aangepaste domein wilt koppelen, moet u zich abonneren op een van hun premiumplannen die $ 4,50 per maand kost. Het goedkoopste plan toont advertenties van het merk Wix. U moet upgraden naar het comboplan om Wix-advertenties te verwijderen, wat $ 8,50 per maand kost.

wix-premium-plannen

Het opzetten van eCommerce-sites is zelfs nog duurder. Het basis eCommerce-abonnement kost $ 16,50 per maand.

De winnaar: Met Wix kun je een gratis website opzetten met een lelijk uitziend domein. Als u echter een professioneel ogende website wilt bouwen zonder de bank te verslaan, dan is WordPress de beste keuze.

Kortom, WordPress heeft alle functies om u te helpen een volwaardige website te maken. Wix heeft in vergelijking met WordPress minder flexibiliteit.

We raden onze gebruikers aan WordPress te kiezen voor het bouwen van een website. Het is niet alleen redelijk geprijsd, maar het wordt ook geleverd met verschillende geweldige functies waarmee u uw website in de toekomst kunt laten groeien.

Als je op zoek bent naar meer opties, bekijk dan deze handleiding over Wix-alternatieven en concurrenten.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen de verschillen tussen Wix en WordPress te begrijpen.

Als je dit artikel leuk vond, is hier onze stapsgewijze handleiding voor het bouwen van een website voor beginners.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map