WordPress vs. Joomla vs. Drupal – Wat is het beste?

wordpress-vs.-joomla-vs.-drupal


WordPress, Joomla of Drupal… Benieuwd welk CMS de beste optie is om een ​​website te starten? Dit is een van de eerste vragen die bij de meeste beginners opkomt als ze een website of blog willen bouwen.

Hoewel WordPress het populairste CMS ter wereld is, zijn er een paar gebieden waar Joomla of Drupal uitblinken in vergelijking met WordPress.

Laten we in dit artikel een onderlinge vergelijking maken tussen WordPress vs. Joomla vs. Drupal.

WordPress vs. Joomla vs. Drupal – Dat is het beste?

WordPress versus Joomla versus drupal

Laten we eerst eens kijken naar enkele overeenkomsten tussen deze CMS.

 • Ze zijn allemaal gratis / open source website-bouwers
 • Gebruik thema’s voor visuele verbetering
 • Gebruik plug-ins, uitbreidingen of modules om hun functionaliteiten uit te breiden
 • Voornamelijk geschreven in PHP
 • MYSQLis hun databasebeheersysteem
 • Het zijn allemaal community-driven projecten

Met zoveel overeenkomsten, hoe verschilt elk van deze platforms van elkaar? Welk CMS is het beste voor uw website?

Om licht te werpen op deze vragen, zullen we ze hieronder diepgaand vergelijken op basis van een paar verschillende factoren:

 • Makkelijk te gebruiken
 • Maatwerk en functionaliteiten
 • Lokalisatie-opties
 • Veiligheid
 • Wat het beste is – ons oordeel

1. Gebruiksgemak: WordPress vs. Joomla vs. Drupal

Zowel WordPress, Joomla als Drupal maken het eenvoudig om een ​​geheel nieuwe website te bouwen, dus u hoeft geen ontwikkelaar in te huren om uw website te ontwerpen of te beheren. Dat gezegd hebbende, als u een geavanceerde website met unieke functionaliteiten nodig heeft, kunt u gemakkelijk een professionele ontwikkelaar vinden die deze voor u kan bouwen.

1.1. Gebruiksgemak: WordPress

WordPress is verreweg het meest beginnersvriendelijke platform waarmee je een blog, online winkel of een website kunt bouwen. Het enige dat u hoeft te doen, is een webhostingplan kiezen, zoals Bluehost, WordPress met één klik installeren en aan de slag gaan met uw WordPress-site.

Zodra het installatieproces is voltooid, staat u op uw WordPress-dashboard, dat vrij eenvoudig te gebruiken is, zelfs voor beginners. Bovendien vindt u duizenden gratis en premium thema’s waarmee u uw website kunt vormgeven zoals u dat wilt.

wordpress-dashboard

Controleer zelf hoe gemakkelijk het is om een ​​geheel nieuwe website te maken met WordPress.

1.2. Gebruiksgemak: Joomla

Net als WordPress is Joomla ook eenvoudig in te stellen. Veel hostingproviders bieden een snelle installatieoptie, zodat u uw Joomla-site zonder extra moeite klaar kunt hebben.
Joomla dashboard

Joomla biedt een geavanceerder systeem voor gebruikerstoegangscontroles en gebruikersbeheer uit de doos. Aan de andere kant vind je in WordPress dezelfde functie alleen door enkele extra plug-ins te installeren. Om nog maar te zwijgen, hoe meer functies er beschikbaar zijn, hoe moeilijker het is om de tool te leren gebruiken. Joomla is niet anders.

Hoewel het installatieproces snel en eenvoudig is en het wordt geleverd met meer kant-en-klare functies, zult u het dashboard misschien niet zo intuïtief vinden als WordPress.

1.3. Drupal: gebruiksgemak

Net als WordPress en Joomla zijn de installatie en configuratie voor je Drupal-site ook vrij eenvoudig.

Met Drupal is de gebruikersinterface niet zo strak als WordPress of Joomla. Hoewel je verschillende premium Drupal-thema’s kunt vinden op verschillende markten zoals Themeforest, gebruiken de meeste Drupal-gebruikers een op maat gecodeerd thema of een zeer aangepast thema.

Hoewel WordPress zijn ervaring met het bewerken van inhoud heeft verbeterd door Gutenberg-editor te introduceren, een visuele editor die mogelijk zou kunnen concurreren met moderne, gepatenteerde website-bouwers of blogplatforms, gebruikt Drupal nog steeds de eeuwenoude editor.

Er is een lichte leercurve die je moet aanpakken voordat je de Drupal-editor kunt gebruiken.

Winnaar: WordPress

2. Maatwerk en functionaliteiten

Al deze 3 CMS, WordPress, Joomla en Drupal zijn gebouwd met niet-webontwikkelaars in gedachten, dus het wordt verondersteld te worden geleverd met geweldige opties voor aanpassingen. Over het algemeen moet u, zodra u uw site eenmaal heeft ingesteld met uw favoriete CMS, gewoon een fantastisch thema installeren en vervolgens uw weg naar buiten werken om uw site precies zo te laten verschijnen als u wilt.

Laten we eens kijken hoe gemakkelijk het is om het uiterlijk van uw site aan te passen en verbeterde functies toe te voegen aan elk van deze CMS.

2.1. WordPress: maatwerk en functionaliteiten

WordPress wordt geleverd met thema’s waarmee u eenvoudig het uiterlijk van uw site kunt wijzigen. Je kunt ook een paar standaardthema’s vinden. Om uw site te stylen, gebruikt u een bestaand standaardthema dat bij uw WordPress-installaties wordt geleverd of voegt u gratis een nieuw thema uit de WordPress-repository toe.

U kunt zelfs duizenden premium-thema’s vinden die aan uw behoeften voldoen, van premium-thema-hubs zoals StudioPress, Themify enz.

Voor het uitbreiden van uw website-functionaliteiten heeft u plug-ins. Net als thema’s zijn er ook plug-ins in zowel gratis als premium-versies. U kunt niet alleen gemakkelijk een plug-in vinden die aan uw behoeften voldoet, maar u kunt ze ook rechtstreeks vanaf uw WordPress-dashboard installeren zonder uw site te verlaten.

2.2. Joomla: maatwerk en functionaliteiten

Om uw Joomla-site te stylen, moet u een sjabloon vinden die bij uw behoeften past en deze op uw site installeren. Sjabloon voor Joomla is het thema voor WordPress.

Voor het toevoegen van functionaliteiten kunt u extensies gebruiken, die hetzelfde doel dienen als plug-ins voor WordPress. U zult genieten van de opties die hier beschikbaar zijn. Maar het aantal door Joomla aangeboden sjablonen en extensies is veel beperkt in vergelijking met WordPress. Dus dat valt misschien een beetje tegen.

In tegenstelling tot WordPress heeft Joomla geen optie om een ​​bepaalde sjabloon rechtstreeks vanaf het dashboard te vinden en te installeren.
joomla extensies

Voor het toevoegen van extensies kunt u echter de gebruiken Installeer vanaf het web functie, maar voor sjablonen heeft het nog steeds geen opties om u te laten zoeken en installeren vanaf het dashboard zelf.

2.3. Drupal: maatwerk en functionaliteiten

Drupal heeft ook prachtige thema’s en modules waarmee u het uiterlijk van uw website kunt aanpassen. Maar net als Joomla zijn de opties echt beperkt.

Bovendien kun je ze niet rechtstreeks installeren zonder je dashboard te verlaten. Om een ​​module of thema toe te voegen, moet u uw site verlaten, zoeken naar de module / het thema dat u wilt toevoegen en vervolgens de URL van het zipbestand van het project zoeken.

Je kunt dan de module / het thema gebruiken dat je leuk vindt door de URL te gebruiken om ze te installeren. Dit kost natuurlijk veel tijd en als je een complete beginner bent, zul je in de war raken met alle stappen die nodig zijn om het proces voor elkaar te krijgen.

Winnaar: WordPress

3. Lokalisatie-opties

Als u internationale gebruikers target, moet uw site de lokalisatieoptie hebben. Een goed CMS moet ook enkele lokalisatie-opties hebben die het gemakkelijk maken om een ​​meertalige website te bouwen.

3.1. WordPress: lokalisatie-opties

Met WordPress vindt u geen directe optie om uw website te lokaliseren, maar u kunt kiezen voor een WordPress-vertaalplug-in die u eenvoudige lokalisatie-opties biedt.

WordPress lokalisatie

Als u meer talen nodig heeft, kunt u ze met slechts één klik installeren. In feite bieden de meeste populaire thema’s en plug-ins ook de lokalisatieoptie. Dat maakt WordPress een geweldige optie voor niet-Engelssprekenden die hun website in hun eigen taal willen maken.

3.2. Joomla: lokalisatie-opties

Joomla loopt qua lokalisatie-opties iets voor op WordPress. Hiermee kunt u uw website vertalen zonder extensies te installeren. U kunt het rechtstreeks vanaf het dashboard doen zonder zelfs uw site te verlaten.

De optie is beschikbaar in de Taalmanager sectie in het Joomla dashboard.
Joomla taalmanager

3.3. Drupal: lokalisatie-opties

Drupal heeft ook geweldige lokalisatie-opties, maar net als WordPress moet je daarvoor een module van derden installeren. Zodra de lokalisatie- of vertaalmodules zijn geactiveerd, kunt u de gewenste taal rechtstreeks vanuit het dashboard toevoegen.

drupal lokalisatie

Winnaar: Joomla

4. Beveiliging

Met zoveel ondeugende activiteiten op het internet, moet u ervoor zorgen dat uw website is beveiligd.

WordPress, Joomla en Drupal zijn veilige platforms. Maar welke is vatbaarder voor beveiligingsbedreigingen. Laten we kijken…

4.1. WordPress: beveiliging

WordPress is een veilige software, die wordt geleverd met een automatisch updatemechanisme waarmee u uw website automatisch kunt bijwerken wanneer een beveiligingspatch wordt gedetecteerd. U krijgt ook een melding op het dashboard wanneer de auteurs nieuwe updates vrijgeven voor thema’s en plug-ins die u heeft geïnstalleerd.

Het enorme ecosysteem van derden is echter vaak vatbaar voor beveiligingsbedreigingen, die mogelijk ook uw site kunnen bedreigen. Vanwege het enorme marktaandeel is WordPress een populair doelwit voor hackers.

Dat gezegd hebbende, er is niets inherent dat één platform min of meer veilig maakt.

4.2. Joomla: Beveiliging

Hoewel Joomla een veilig platform is, zoals WordPress, lijken websites aangedreven door Joomla een hoger aantal gehackte sites te ervaren in vergelijking met hun marktaandeel. Dit komt waarschijnlijk omdat Joomla ook een enorme lijst met extensies van derden heeft die mogelijk kwetsbaar kunnen zijn als ze niet op tijd worden bijgewerkt.

Welk platform u ook gebruikt, u moet de extensies bijwerken telkens wanneer auteurs een patch vrijgeven voor een kwetsbaarheid.

4.3. Drupal: Beveiliging

Drupal loopt voorop als het gaat om beveiliging. Ze zijn transparant over hun beveiliging en publiceren een gedetailleerd beveiligingsrapport. Daarom is het een populair CMS bij overheidsinstellingen en andere beveiligingsbewuste bedrijven.

Winnaar: Drupal

Wat het beste is – ons oordeel

Als je alle punten bekijkt en ze met hun tegenhanger vergelijkt, is het duidelijk dat WordPress de beste optie is als je een uitgever, een klein bedrijf en eCommerce-verkopers bent. Het is gemakkelijk om aan de slag te gaan met WordPress dankzij de intuïtieve interface en enorme community.

Als je een beveiligingsbewuste website hebt, wil je misschien Drupal eens bekijken.

Als je dit artikel leuk vond, bekijk dan onze gids over het starten van een WordPress-blog.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map