Ulasan LiveChat: Adakah Perisian Sembang Langsung Terbaik?

Adakah anda ingin menambahkan sembang langsung ke laman WordPress anda untuk pesanan segera? Meletakkan sembang langsung di laman web anda membantu anda berkomunikasi dengan lebih baik dengan pelawat laman web anda dan menukar lebih banyak pelawat menjadi petunjuk. Untuk menambahkan sembang langsung di WordPress, anda boleh menggunakan perisian LiveChat yang popular tetapi adakah itu pilihan terbaik?


Dalam tinjauan LiveChat ini, kami akan melihat cara kerjanya, ciri dan fungsi, harga, dan banyak lagi untuk membantu anda memutuskan apakah itu alat yang tepat untuk anda.

Mengenai Perisian LiveChat

LiveChat Inc.

LiveChat adalah salah satu plugin perisian sembang langsung terbaik yang terdapat di pasaran. Ini adalah aplikasi yang membolehkan anda menambahkan sembang langsung ke laman web anda dan memberikan respons terpantas kepada pengguna anda. Ini membolehkan pengunjung laman web anda berbual secara langsung dengan pasukan anda mengenai sebarang permintaan sokongan dan penjualan.

LiveChat dilengkapi dengan banyak alat sembang yang berguna seperti intip pesan, perkongsian fail, garis masa, status penghantaran, dan pemberitahuan. Ia mempunyai pilihan yang lebih menarik untuk menarik pelanggan seperti ucapan automatik dan peribadi. Terdapat juga pilihan maklum balas untuk menilai sembang, komen, tiket, dll.

Antara muka LiveChat mudah dan senang dipelajari. Terdapat pilihan pengurusan pasukan seperti kumpulan ejen, peranan ejen, penjadual kerja, penyeliaan sembang dll untuk memastikan pasukan sokongan sembang anda tetap teratur. Ia juga menyediakan laporan dan analisis termasuk statistik asas, laporan sembang, laporan tiket, ringkasan harian dan banyak lagi.

LiveChat menampilkan penyatuan yang lancar dengan 130+ alat termasuk platform CMS seperti WordPress dan Drupal, aplikasi eCommerce seperti Shopify dan BigCommerce, dan aplikasi meja bantuan seperti Pangkalan Pengetahuan dan Zendesk. Untuk menambahkan LiveChat di laman web WordPress anda, terdapat plugin percuma di repositori plugin WordPress rasmi.

Mengapa Anda Perlu Menambah Sembang Langsung ke Laman Web Anda?

Sembang langsung adalah salah satu kaedah terpantas untuk memberi respons pelawat di laman web anda. Ia jauh lebih pantas daripada e-mel dan telefon. Menambah pilihan sembang langsung di laman web anda membolehkan pengguna anda mengajukan pertanyaan ketika muncul di kepala mereka. Dan, tindak balas segera dari akhir anda menjadikan komunikasi menjadi hebat!

Selalunya, sembang langsung digunakan untuk sokongan dan penjualan. Sekiranya anda adalah syarikat yang menjual beberapa produk dan perkhidmatan, anda memerlukan sembang langsung untuk sokongan dan penjualan. Apabila pelanggan mengatasi masalah semasa menggunakan produk anda, mereka dapat menghubungi anda secara langsung melalui sembang langsung. Kemudian, anda boleh menawarkan bantuan segera.

Komunikasi yang ditingkatkan seperti itu pasti akan meningkatkan kesan anda di fikiran pengguna. Dan, itu pasti akan membuahkan hasil dalam jangka masa panjang kerana mereka membagikannya dari mulut ke mulut dan media lain. Sekurang-kurangnya, mereka akan menjadi pelanggan anda sehingga anda menjalankan perniagaan.

Sembang langsung sangat bagus untuk penjanaan dan penjualan petunjuk kerana anda boleh mengarahkan pengguna terus ke halaman pembayaran apabila anda mengetahui bahawa mereka berminat dengan produk. Ramai pengguna menolak idea membeli produk hanya kerana mereka tidak dapat menemui sedikit maklumat pelengkap. Jadi, anda boleh menangkap setiap pengguna tersebut dan menukarnya menjadi pelanggan.

Ringkasnya, sembang langsung meningkatkan pengalaman pengguna, penglibatan, penjanaan prospek, dan penjualan. Ini adalah kaedah mudah tetapi bagus untuk mengembangkan perniagaan anda dan menjadi berjaya.

Ulasan LiveChat: Bermula dengan LiveChat

LiveChat adalah perisian sembang langsung premium tetapi mereka memulakan percubaan 30 hari percuma. Oleh itu, anda boleh mendaftar secara percuma dan menggunakan perisian secara percuma selama 30 hari, meneroka ciri-cirinya, dan memutuskan sama ada akan terus berlangganan atau berhenti menggunakannya. Ini adalah pilihan yang bagus kerana anda boleh mendaftar secara percuma hanya dengan alamat e-mel pada awalnya.

Untuk memulakan, anda perlu melayari laman web LiveChat dan mengklik Pendaftaran percuma butang.

pendaftaran-percuma-livechat

Sekarang anda harus memasukkan e-mel perniagaan anda untuk memulakan proses pendaftaran LiveChat. Sebagai alternatif, anda juga boleh mendaftar dengan akaun Google anda.

masukkan-e-mel-livechat-pendaftaran

Kemudian pada langkah kedua, anda perlu memasukkan alamat laman web anda. Kemudian, pilih juga tujuan berbual.

masukkan-laman-alamat-livechat-pendaftaran

Pada langkah ketiga dan terakhir, anda boleh memilih jenis industri, jumlah pekerja, dan jenis khalayak. Sekiranya anda merancang untuk bersembang langsung dengan pelanggan anda, anda boleh menyemaknya B2C hanya. Tetapi jika anda mahu berbual dengan perniagaan lain juga, periksa B2B. Dan, Penggunaan dalaman jika anda mahukannya untuk komunikasi untuk kegunaan dalaman.

Kemudian klik Buat akaun butang.

buat-akaun-livechat

Sekarang, anda akan melihat halaman log masuk. Log masuk dengan e-mel dan kata laluan anda yang anda gunakan pada langkah 1. Dan, proses pendaftaran selesai.

Kemudian, anda akan melihat langkah seterusnya proses penyediaan LiveChat. Pada langkah seterusnya, anda perlu memasang kod LiveChat di laman web anda.

pasang-kod-livechat

Untuk laman WordPress, mudah dan selamat dengan pemalam LiveChat. Kami akan menunjukkan kepada anda langkah-langkah untuk memasang pemalam LiveChat dan menghubungkan LiveChat dengan WordPress di bahagian seterusnya di bawah. Jadi, anda boleh klik Saya akan melakukannya kemudian untuk melangkah ke langkah seterusnya.

Pada langkah 3, anda boleh memilih tema sembang.

sembang-tema-livechat

Langkah 4 membolehkan anda memperibadikan profil LiveChat anda. Anda boleh memuat naik foto profil dan menetapkan mesej selamat datang.

memperibadikan-livechat

Akhirnya pada langkah 5, anda boleh menambahkan ejen ke dalam pasukan anda.

buat-ejen-livechat

Setelah menambah jumlah ejen, anda boleh mengklik Pergi ke Permohonan butang.

Sekarang, anda akan melihat antara muka LiveChat terbuka. Di sana anda akan melihat pemberitahuan di bahagian atas bahawa anda belum memasang LiveChat di laman web anda. Sekarang, kami akan menunjukkan cara memasangnya di laman web anda.

Memasang LiveChat di Laman WordPress Anda

Setelah anda menyelesaikan proses penyediaan LiveChat, anda kini sudah siap memasangnya di laman WordPress anda. Ini adalah proses mudah untuk menghubungkan akaun LiveChat anda dengan laman WordPress anda. Terdapat plugin LiveChat percuma untuk WordPress untuk tujuan ini.

Sebagai permulaan, log masuk ke papan pemuka WordPress anda dan lawati Pemalam »Tambah Baru. Jenis LiveChat di kotak carian terlebih dahulu. Setelah muncul, pasang dan aktifkan.

pasang-livechat-plugin

Setelah diaktifkan, anda dapat melihat LiveChat menu ditambahkan ke panel papan pemuka anda. Pergi ke Tetapan LiveChat ».

Seterusnya, anda perlu mengklik Log masuk dengan LiveChat butang untuk menghubungkan LiveChat dengan WordPress.

sambung-livechat-dengan-wordpress

Selepas itu, anda akan melihat laman WordPress anda dihubungkan dengan LiveChat.

livechat-install-in-wordpress

Klik pada Buka aplikasi web untuk pergi ke antara muka LiveChat.

Kini anda boleh menguruskan sembang, pasukan sembang dan semua yang ada di sana.

Sekiranya anda menyemak laman web anda, anda akan melihat skrin LiveChat ditambahkan ke laman web anda.

livechat-tambah-pada-wordpress

Memeriksa Ciri-ciri LiveChat

LiveChat adalah aplikasi yang kaya dengan ciri untuk menambahkan sembang langsung ke laman web anda. Ia mempunyai banyak alat sembang, pilihan penyesuaian, dan ciri pengurusan pasukan.

1. Skrin sembang ringkas tetapi lengkap

skrin live-chat-chat

Anda dapat melihat senarai sembang, kotak sembang, dan maklumat hubungan pelanggan di layar yang sama. Ini memudahkan menguruskan semua sembang sekaligus berdasarkan keutamaan.

2. Laporan Sembang Komprehensif

livechat-laporan

LiveChat menyediakan laporan yang sangat komprehensif di mana anda dapat melihat statistik untuk sembang, tiket, dan eCommerce.

Penyesuaian Penuh Dimungkinkan

tetapan livechat

LiveChat membolehkan anda menyesuaikan sepenuhnya bagaimana antara muka sembang anda dan bagaimana ia berfungsi. Anda boleh menyesuaikan apa sahaja dengan pergi ke Tetapan menu dalam akaun LiveChat anda.

Perisian LiveChat: Harga dan Sokongan

LiveChat adalah perisian sembang langsung premium namun anda selalu boleh memulakan dengan percubaan percuma selama 30 hari.

Sekiranya anda berpuas hati dengan ciri-cirinya setelah 30 hari, anda boleh melanggan salah satu rancangan mereka. Terdapat 4 rancangan harga yang tersedia.

livechat-harga

Pelan asas LiveChat adalah Pemula. Ia sesuai untuk keperluan pejabat kecil atau pejabat rumah. Anda boleh membuat akaun ejen tanpa had tetapi hanya membenarkan sejarah sembang 60 hari dan penyesuaian sembang asas. Sekiranya anda memerlukan sejarah sembang tanpa had dan penyesuaian sembang penuh, anda perlu membeli pasukan merancang sekurang-kurangnya.

Permulaan berharga $ 16 setiap bulan untuk ejen yang log masuk.

Kedua, Pasukan rancangan adalah untuk pasukan sokongan sepenuh masa. Ini membolehkan anda membuat akaun ejen tanpa had, melihat sejarah sembang tanpa had, penyesuaian sembang penuh, dan pelaporan asas. Harganya $ 33 setiap bulan untuk ejen log masuk.

Ketiga, Perniagaan rancangan adalah rancangan yang paling popular. Sangat sesuai untuk syarikat yang lebih besar untuk mengatur bahagian perkhidmatan pelanggan. Ia mempunyai lebih banyak ciri lanjutan tambahan daripada rancangan Pasukan seperti penjadual kerja, ramalan kakitangan, dan lain-lain. Ia berharga $ 50 sebulan setiap ejen yang log masuk.

Pelan LiveChat dengan harga tertinggi dipanggil Perusahaan. Ia mempunyai ciri yang paling maju. Ia direka untuk syarikat Fortune 500 atau yang serupa. Harganya $ 149 sebulan setiap ejen yang log masuk.

LiveChat memberikan sokongan khusus 24/4 melalui sembang langsung. Selain itu, ia mempunyai pangkalan pengetahuan yang kaya dengan tutorial, webinar, dll. Untuk membantu anda menghadapi masalah yang anda atasi semasa menggunakan perisian ini.

Keputusan kami untuk Menggunakan Perisian LiveChat di Laman WordPress Anda

LiveChat tidak diragukan lagi adalah alat sembang hebat yang sesuai untuk semua peringkat pengguna. Ia berguna untuk perniagaan kecil dan juga syarikat besar Fortune 500.

Menggunakan LiveChat adalah mudah. Ia mempunyai antara muka pengguna yang sederhana, namun mempunyai ciri yang kuat untuk menjalankan sembang langsung di laman web anda dengan cekap. Memasang LiveChat di WordPress mudah dengan pemalam percuma kerana anda tidak perlu menyentuh satu kod untuk memasang dan menggunakan.

Kami percaya bahawa LiveChat adalah perisian sembang langsung yang sempurna untuk menambahkan sembang langsung ke laman WordPress anda. Ia mempunyai sekumpulan ciri lengkap yang anda perlukan untuk menjalankan sembang langsung. Penyatuannya dengan eCommerce dan alat lain menjadikan hidup anda mudah.

Kami memberikannya 4.5 daripada 5 bintang. Inilah perincian skor ulasan kami:

Secara keseluruhan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhNilai Bintang Kosong 4.0 / 5.0

ciri-ciri
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh Penuh 5.0 / 5.0

Persembahan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh Penuh 5.0 / 5.0

Sokongan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh Penuh 5.0 / 5.0

Kemudahan penggunaan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh Penuh 5.0 / 5.0

Harga
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhNilai Bintang Kosong 4.0 / 5.0

Dapatkan LiveChat Sekarang »

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map