Widget Imej

Perlu menambahkan gambar ke bar sisi, footer, atau kawasan widget anda yang lain? WordPress tidak akan membiarkan anda melakukannya di luar kotak, jadi anda memerlukan pemalam seperti Widget Imej. Dalam tinjauan Widget Imej kami, cari tahu apakah pemalam mempunyai ciri yang anda perlukan, dan bagaimana anda boleh menggunakannya untuk memaparkan gambar di laman web anda.


Kajian Widget Imej

Mengapa Anda Memerlukan Plugin Widget Imej

Anda berpendapat bahawa memaparkan gambar dari pustaka media anda di bar sisi atau footer anda akan menjadi fungsi terbina dalam WordPress – tetapi tidak!

Di luar kotak, anda terhad untuk menggunakan widget Teks dan menulis kod HTML anda sendiri untuk memasukkan gambar. Tetapi jika anda bukan pengekod, tidak ada cara mudah untuk melakukannya.

Itulah sebabnya plugin widget gambar diperlukan untuk kebanyakan laman WordPress.

Menurut pengusaha dan pemasar Jeff Bullas, artikel dengan gambar mendapat tontonan 94% lebih banyak daripada yang tanpa. Imej menarik perhatian, membantu menyampaikan maklumat penting dan memastikan pengunjung terlibat di laman web anda.

Plugin widget gambar akan membolehkan anda mengatur widget dengan cepat dan mudah untuk memaparkan gambar profesional anda di laman web peribadi anda, mengatur iklan sepanduk secara manual, membuat pautan yang menarik dan ajakan bertindak, berkongsi testimoni dan bahagian portfolio, dan banyak lagi – anda kreativiti adalah satu-satunya had.

Cara Menyiapkan Widget Gambar Pertama Anda

Untuk memulakan dengan menambahkan gambar ke kawasan widget anda, pasang dan aktifkan plugin Image Widget.

Navigasi ke Rupa »Widget, di mana anda akan melihat widget baru yang ada.

Ulasan Widget Imej - Tambahkan widget baru

Klik widget dan pilih kawasan widget di mana anda ingin meletakkannya, atau seret dan lepaskan widget ke kawasan widget di sebelah kanan layar.

Klik Pilih Imej butang.

Ulasan Widget Imej - pilih gambar anda

Ini memunculkan tetingkap pustaka media WordPress lalai, seperti menambahkan gambar ke siaran atau halaman. Anda boleh memilih gambar dari perpustakaan media anda, atau memuat naik yang baru, dan klik Masukkan Ke Widget butang.

Setelah gambar anda dimasukkan, anda boleh mengisi pilihan di bawah.

Ulasan Widget Imej - isi pilihan

Pilihan yang ada adalah:

 • Tajuk: Ini adalah tajuk widget yang akan dipaparkan di atas gambar anda.
 • Teks alternatif: Teks Alt ditunjukkan ketika pengguna mengarahkan gambar ke atas, dan juga dibaca dengan kuat oleh pembaca skrin untuk pengguna yang cacat penglihatan. Ia harus digunakan untuk menggambarkan isi gambar.
 • Berkaitan: Ini adalah atribut “rel” pautan. Anda boleh mendapatkan senarai nilai untuk digunakan dengan mengklik pautan di bawah medan.
 • Kapsyen: Tulis kapsyen gambar anda di sini. Kapsyen gambar selalunya merupakan teks yang paling banyak dibaca di halaman, jadi pastikan untuk menggunakan kapsyen anda untuk menarik minat pembaca anda.
 • Pautan: Tambahkan URL di sini jika anda ingin menambahkan pautan ke gambar anda. Sekiranya tidak, biarkan kosong.
 • Pautan ID: Tambahkan ID ke pautan anda. Anda boleh menggunakan ID anda untuk memaut ke tempat itu di halaman, atau menyesuaikan CSS pautan tersebut. ID harus unik – jangan gunakan ID yang sama untuk lebih daripada satu elemen di halaman.
 • Tetap di Tetingkap / Buka Tetingkap Baru: Pilih sama ada pautan harus dibuka di tetingkap yang sama atau tidak.
 • Saiz: Pilih salah satu ukuran yang disiapkan dalam tema anda, atau masukkan ukuran khusus untuk gambar anda. Sekiranya anda memilih “ukuran penuh”, gambar akan sesuai dengan lebar bar sisi anda secara automatik, sepadan dengan gambar anda tema responsif.
 • Sejajarkan: Pilih penjajaran gambar anda. Penjajaran tidak berlaku untuk tajuk atau kapsyen anda, hanya gambar.

Sebilangan besar pilihan adalah pilihan dan boleh dibiarkan kosong.

Setelah memilih tetapan anda, klik Jimat butang dan gambar anda akan disiarkan secara langsung.

Dokumentasi dan Sokongan

Plugin Image Widget terhad dalam ciri-ciri sehingga tidak memerlukan banyak dokumentasi. Arahan untuk pemasangan boleh didapati di halaman WordPress.org, dan bidang penting adalah jelas.

Namun, lebih banyak dokumentasi dan penjelasan akan berguna bagi pemula, seperti penjelasan mengenai bidang “Berkaitan” dan “ID Pautan”.

Sekiranya anda buntu atau memerlukan bantuan menyelesaikan masalah, anda boleh menghantar di forum sokongan WordPress.org. Walau bagaimanapun, forum untuk plugin Image Widget tidak begitu aktif, dengan kebanyakan utas tidak dapat diselesaikan.

Widget Imej vs Modul Imej Jetpack Imej

Plugin Automattic’s Jetpack mempunyai modul yang tersedia bernama Widget Bilah Sisi Tambahan. Ini termasuk widget gambar, serta widget untuk ditampilkan:

 • Tweet terbaru
 • Facebook seperti kotak
 • Lencana Google+
 • Profil Gravatar
 • Galeri Imej
 • Sepuluh catatan WordPress terkini (dari blog anda atau yang lain)
 • Ikon media sosial
 • Maklumat hubungan
 • Rak Goodreads

Sekiranya anda memasang dan mengaktifkan Jetpack, anda boleh mengaktifkan modul Widget Sidebar Tambahan dengan menavigasi ke Jetpack »Tetapan dan klik pada pautan Configure di sebelah nama widget.

Ulasan Widget Imej - modul jetpack

Widget gambar Jetpack tidak membenarkan anda memilih gambar dari perpustakaan media anda atau memuat naik gambar dari widget. Sebaliknya, anda harus memasukkan URL, yang anda dapat dengan melihat gambar di galeri media anda.

Selain itu, Jetpack pada dasarnya menawarkan pilihan yang sama dengan plugin Image Widget. Mereka juga mempunyai pautan ke penjelasan tentang setiap bidang, yang tidak dimiliki Widget Imej.

Ulasan Widget Imej - pilihan jetpack

Tetapi mengaktifkan plugin Jetpack dan modul Widget Sidebar Tambahan juga mengaktifkan banyak fungsi dan fungsi lain yang mungkin atau tidak anda perlukan.

Sekiranya semua yang anda perlukan adalah widget gambar, dan tidak akan menggunakan ciri Jetpack lain, kami mengesyorkan menggunakan plugin Image Widget.

Tetapi jika anda akan menggunakan modul Jetpack lain atau widget bar sisi lain, anda mungkin tidak mahu memasang pemalam tambahan hanya untuk widget gambar, kerana sudah termasuk dalam Jetpack.

Keputusan kami

Sebagai pemalam satu tujuan, Image Widget menyelesaikan tugasnya. Sekiranya anda memerlukan cara yang cepat dan mudah untuk menambah dan mengkonfigurasi gambar di kawasan widget anda, ini adalah pemalam untuk anda.

Pemula mungkin mempunyai sedikit masalah untuk memahami dan mengkonfigurasi pilihan lanjutan, kerana kekurangan dokumentasi dan sokongan.

Tetapi jika anda hanya mahukan gambar sederhana yang dipaparkan tanpa masuk ke dalam butiran teknikal tetapan pautan, atau jika anda mempunyai pengalaman dengan HTML dan hanya menginginkan cara yang lebih cepat untuk mengkonfigurasi gambar bar sisi anda, pemalamnya dapat dengan cepat dan mudah digunakan.

Kami memberikan Widget Imej 3 daripada 5 bintang. Berikut adalah pecahan skor ulasan kami:

Secara keseluruhan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhNilai Bintang KosongNilai Bintang Kosong 3.0 / 5.0

ciri-ciri
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhNilai Bintang Kosong 4.0 / 5.0

Persembahan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh Penuh 5.0 / 5.0

Sokongan
Bintang Penuh PenuhNilai Bintang KosongNilai Bintang KosongNilai Bintang KosongNilai Bintang Kosong 1.0 / 5.0

Kemudahan penggunaan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhNilai Bintang KosongNilai Bintang Kosong 3.0 / 5.0

Harga
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh Penuh 5.0 / 5.0

Dapatkan Widget Imej Sekarang »

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map