Kako odabrati najbolje ime domene (9 savjeta i alata)

kako odabrati najbolje ime domene


Želite li pokrenuti web mjesto, ali mučite se s time kako odabrati najbolje ime domene? Dobro ime domene važno je za uspjeh vaše web stranice ili bloga. Naposljetku, tako će vas publika pronaći na svjetskom webu. Dakle, to ne može biti samo djelić druge odluke; morate trošiti vrijeme da osmislite najbolje moguće ime domene. Uz to, postoje neke najbolje prakse s nazivima domena koje biste trebali znati kako bi vam pomogli odabrati pravo ime domene za vaše web mjesto.

Srećom, u ovom ćemo članku podijeliti nekoliko savjeta i trikova kako odabrati najbolje ime domene. Nakon što pronađete savršeno ime domene za svoju web stranicu, pokazat ćemo vam kako besplatno registrirati svoje ime domene! Započnimo.

1. Ideje i istraživanje mozga

Prvi korak u odabiru najboljeg imena domene jest razmisliti o idejama i napraviti neka istraživanja. Ako razmišljate o tome kako odabrati naziv domene za svoj blog ili web stranicu, vjerojatno već neko vrijeme razmišljate o pokretanju bloga ili poslovanja. Dakle, trebali biste imati nekoliko ideja o tome što želite raditi o vašem blogu ili o tome kakav će biti vaš posao. Ovo je važno za odabir najboljeg imena domene jer bi se naziv vaše domene trebao odnositi na posao i vašu marku.

Započnite s alatom za generiranje imena domena koji će vam pomoći da smislite neke ideje. Isprobajte IsItWP besplatni generator web stranica. Samo unesite 1 ili 2 ključne riječi za vašu tvrtku ili blog. Na primjer, ako želite pokrenuti web mjesto za računovodstveni posao, pokušajte utipkati ključnu riječ “računovodstvo”.

isitwp-domena-ime-generatora

Nakon što unesete ključnu riječ, pritisnite gumb Generiraj imena. Tada će vam generator ponuditi brojne ideje za nazive domena koje uključuju i vašu ključnu riječ.

Domain name-ideje-generatora

S generatorom imena domena poput ovog, moći ćete smisliti točku sjajnih ideja za nazive domena za vaše web mjesto.

Ne zaboravite da ako već imate na umu ideju imena domene, morat ćete napraviti istraživanje kako biste bili sigurni da je netko drugi već nije preuzeo.

2. Odaberite pravo proširenje domene

Kad odaberete naziv domene za svoj blog ili web stranicu, također morate odabrati pravo proširenje domene. Proširenje domene, poznato i kao Top Level Domain ili TLD, jednostavno je sufiks ili zadnji dio imena domene. Na primjer, uz naziv domene www.Google.com, .com je proširenje domene. Danas se koristi niz različitih proširenja domena, a najčešća uključuju:

 • .com (komercijalno) – Ovo je najpopularnije proširenje domene na internetu. Prvobitno je stvoren za komercijalne tvrtke, ali sad se može koristiti za sve.
 • .biz (posao) – Ovo proširenje domene stvoreno je prije svega za tvrtke čija su željena imena domena već preuzeta s .com.
 • .org (organizacija) – Izvorno je stvoren za neprofitne organizacije i dobrotvorne web stranice, ali sada to ime domene može koristiti bilo tko.
 • .mreža (mreža) – Alternativa popularnom .com proširenju domene koji svatko može koristiti, ali izvorno stvoren za upotrebu mrežne infrastrukture.
 • .edu (obrazovanje) – Ovo proširenje domene mogu koristiti, na primjer, samo akreditirane ustanove visokog obrazovanja poput sveučilišta.
 • .gov (vlada) – Ovo proširenje domene mogu koristiti samo tijela vlasti.
 • Za pojedinu zemlju – Postoje i proširenja domena za određene zemlje poput .ca za Kanadu i .in za Indiju.

Preporučujemo da se pridržavate .com za proširenje svoje domene jer je to najvjerodostojnije i najkorištenije proširenje domene. Osim toga, budući da je .com tako sinonim za internet, mnogi korisnici zadaju .com po zadanom jer su na njega toliko navikli. Na primjer, ako je naziv vaše domene AccountingByJudy.net, mnogi će korisnici umjesto toga upisati pamtljiviji nastavak domene .com, bez razmišljanja o tome, i neće moći pronaći vašu web lokaciju. To je osobito uobičajeno za korisnike koji nisu pametni.

Želite da vašu web stranicu bude što je moguće jednostavnije pronaći i vjerodostojnu, zato preporučujemo odabir .com proširenja domene.

3. Koristite ključne riječi

ključne riječi

Korištenje ključnih riječi Važan je dio u odabiru najboljeg imena domene. Ključne riječi su kako tražilice mogu utvrditi o čemu se radi na vašoj web lokaciji. Kada netko pretražuje vašu ključnu riječ na internetu, ako ključnu riječ uključite u naziv svoje domene, veća je vjerojatnost da će se ona prikazati blizu vrha rezultata pretraživanja.

Također provjerite: Najbolji alati za istraživanje ključnih riječi za SEO.

Na primjer, ako korisnik traži usluge fotografiranja na Googleu, a vaše ime domene je PreciousPhotography.com, vjerojatnije je da će se vaša web lokacija pojaviti u rezultatima pretraživanja. Iako ako u svoje ime domene ne uključite ključne riječi i umjesto toga odaberete nešto poput PreciousSnaps.com, vaša se web stranica možda neće prikazati u rezultatima pretraživanja za fotografije. Može biti teško pronaći naziv domene koji je dostupan za vrhunske ključne riječi poput “fotografije”, ali samo morate biti kreativni i miješati ključnu riječ s drugim jedinstvenim riječima kako biste pronašli savršenu kombinaciju.

4. Ciljajte lokalne ključne riječi

Što se tiče ključnih riječi, ako imate lokalnu tvrtku koja se fokusira na određeno zemljopisno područje, trebali biste ciljati i lokalne ključne riječi u nazivu vaše domene. Kada korisnici pretražuju tvrtku ili uslugu na svom području, u pretraživanje obično dodaju svoj grad ili državu kako bi dobili rezultate koji su im u blizini. Na primjer, “uređenje feniksa”.

Dakle, ako se želite prikazati u rezultatima lokalnog pretraživanja, dodajte lokalnu ključnu riječ u ime vaše domene. Umjesto BobsLandscaping.com, koristite BobsLandscapingPhoenix.com kako bi se vaša web stranica prikazala u rezultatima lokalnog pretraživanja.

5. Olakšajte tipkanje i razumijevanje

Kada birate ime domene, možda ćete biti u iskušenju da smislite potpuno jedinstven pravopis kako bi se vaše ime domene istaknulo ili promijenilo pravopis riječi jer je netko drugi uzeo vaše preferirano ime domene. No, trebali biste izbjegavati biranje imena domene koje je previše teško da bi ih korisnici razumjeli i napisali.

Ako promijenite pravopis riječi u nazivu svoje domene, na primjer, uzmete ime domene poput ProfessionalPainting.com i pretvorite ga u ProfssnlPaintng.com, korisnicima će biti teže pronaći vašu web stranicu. Pokušajte izbjeći i dvostruka slova. Na primjer, ime domene poput Glassstatues.com korisnici će pogrešno upisati. Jednostavno ga i lagano upišite.

6. Neka bude kratko

lako pamtljivo ime domene

Nitko ne želi upisati naziv domene koji je dugačak 64 znaka. Ne samo da je neugodno za korisnike, već povećava i šansu za pogrešno pisanje koji rezultiraju pronalaskom vaše web stranice i gubitkom prometa.

Mnogo je bolje imati naziv domene koji je kratak i jednostavan za pamćenje. Preporučujemo da naziv vaše domene bude duži od 15 znakova.

7. Izbjegavajte brojeve i crtice

Također biste trebali izbjegavati upotrebu brojeva i crtica u nazivu vaše domene. Brojevi su često zbunjujući ljude jer ako im kažete “5”, oni bi to mogli uzeti kao “pet”, što može dovesti do pogrešno napisanih naziva vašeg domena. Ako vam je potreban broj u nazivu vaše domene jer je, na primjer, u imenu vaše tvrtke, možete registrirati obje varijacije da biste izbjegli ovaj problem.

U cjelini ćete također htjeti izbjeći crtice jer su crtice često povezane s domenima neželjene pošte i ne želite da ljudi misle da vaša web lokacija nije sigurna. Dežurci također dovode do pogrešno napisanih slova jer će mnogi korisnici zaboraviti dodati crticu kada upišu vašu domenu.

8. Nemojte biti generički – budite jedinstveni

Postoje milijuni registriranih imena domena, pa morate biti sigurni da je vaše ime domene jedinstveno i nezaboravno. Naziv domene nije samo vaša mrežna adresa, već je dio vašeg branda. Iako je lako razumjeti, važno je, to također mora biti privlačno i mora predstavljati tko ste.

Na primjer, Insurance.com je općenit i dosadan, a to ga je vjerojatno već netko preuzeo. No naziv domene poput GuardedInsurance.com jedinstven je i nezaboravan, a vašim potencijalnim kupcima govori da ste pouzdana tvrtka. Provjerite hoće li se naziv vaše domene istaknuti u glavama posjetitelja vaše web stranice.

9. Ne bacajte golubice

Kad osmislite jedinstveno ime domene, važno je da se ni sami ne golupate. Odabir imena domene koji vas stavlja u okvir i omogućava samo da vaše poslovanje bude povezano s jednom konkretnom stvari predstavljat će vam probleme u budućnosti kada želite rasti i proširiti svoje poslovanje.

Zamislite ovo: pokrećete posao izrade ručnih izrađenih keramičkih ukrasa i odaberete naziv svoje domene kao CeramicOrnaments.com. U budućnosti želite započeti s izradom drugih stvari poput krigli, tanjura, zdjelica itd. Potrošači koje zanimaju ti predmeti od kuhinjskog posuđa mogu preći preko vaše web stranice ili ih uopće ne otkriti zbog ograničenog naziva domene. Odaberite naziv domene koji će vam omogućiti rast.

Bonus tip: Registrirajte svoje ime domene besplatno

Nakon što odaberete najbolje ime domene, morate registrirati svoje ime domene kako biste ga zaštitili od nečijeg drugog. Uz to, morat ćete registrirati naziv svoje domene kako biste započeli s izradom web stranice.

Kako registrirati ime domene? Mnoge web stranice ili neke od najboljih web hosting tvrtki nude registraciju domene zajedno s hostingom. Preporučujemo odabir Bluehosta jer možete dobiti BESPLATNO ime domene, što je sjajno ako tek počinjete.

BlueHost registrirati domene-ime-free

Uz besplatno ime domene, Bluehost nudi našim čitateljima fenomenalnu ponudu za hosting web stranica. Ako imate na umu savršeno ime domene, možete dobiti besplatno ime domene, besplatni SSL i preko 60% popusta na WordPress hostingu.

Kliknite ovdje da biste zatražili ovu ekskluzivnu Bluehost ponudu »

Registrirajte se za Bluehost već danas kako biste mogli zatražiti željeno ime domene i započeti s izradom uspješne web stranice.

Nadamo se da su vam ovi savjeti pomogli da naučite kako odabrati najbolje ime domene. Ako ste uživali u ovom postu i želite saznati više o imenima domena i web lokacijama, pogledajte još jedan od naših postova u čemu je razlika između imena domene i web hostinga? (Otkrivena). I možda ćete pronaći naš popis najboljih registrara domena korisnih za vaše buduće registracije domena.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map