WordPress vs. Joomla vs. Drupal – koji je najbolji?

wordpress-vs-joomla-vs-drupal


WordPress, Joomla ili Drupal … Pitate se koji je CMS najbolja opcija za pokretanje web stranice? Ovo je jedno od prvih pitanja koje se pameti većine početnika kada krenu kreirati web stranicu ili blog.

Iako je WordPress najpopularniji CMS na svijetu, postoji nekoliko područja u kojima se Joomla ili Drupal uspijevaju usporediti s WordPressom.

U ovom ćemo članku usporediti WordPress vs. Joomla i Drupal.

WordPress vs. Joomla vs. Drupal – što je najbolje?

WordPress vs Joomla vs drupal

Najprije, pogledajmo nekoliko sličnosti između ovih CMS-a.

 • Svi su oni koji rade besplatno / otvorene programere
 • Koristite teme za vizualno poboljšanje
 • Upotrijebite dodatke, proširenja ili module za proširenje svojih funkcionalnosti
 • Primarno napisano u PHP
 • MYSQLje njihov sustav za upravljanje bazama podataka
 • Svi su oni projekti usmjereni u zajednicu

Uz toliko zajedničkog, kako se svaka od tih platformi međusobno razlikuje? Koji je CMS najbolji za vašu web stranicu?

Da bismo bacili malo svjetla na ta pitanja, u nastavku ćemo ih detaljno usporediti na temelju nekoliko različitih faktora:

 • Jednostavnost korištenja
 • Prilagodba i funkcionalnosti
 • Opcije lokalizacije
 • sigurnosti
 • Koji je najbolji – naša presuda

1. Jednostavnost upotrebe: WordPress vs. Joomla vs. Drupal

I WordPress, Joomla i Drupal olakšavaju izradu web stranica ispočetka, tako da ne morate angažirati programera da bi dizajnirao ili upravljao web-mjestom. Ipak, ako vam treba napredna web stranica s jedinstvenim funkcionalnostima, lako biste mogli pronaći profesionalnog programera koji bi je mogao izraditi za vas.

1.1. Jednostavnost upotrebe: WordPress

WordPress je daleko najpopularnija platforma koja omogućuje izgradnju bloga, internetske trgovine ili web stranice. Sve što trebate učiniti je odabrati plan web hostinga, poput Bluehosta, instalirati WordPress jednim klikom i započeti sa svojom WordPress web stranicom.

Nakon završetka postupka instalacije, bit ćete na WordPress nadzornoj ploči koja je prilično jednostavna za upotrebu čak i za početnike. Osim toga, pronaći ćete tisuće besplatnih i vrhunskih tema koje omogućuju oblikovanje web stranice onako kako želite.

wordpress-Nadzorna ploča

Provjerite kako je s WordPressom lako stvoriti web stranicu ispočetka.

1.2. Jednostavnost upotrebe: Joomla

Baš kao i WordPress, Joomla se lako postavlja. Mnogi hosting pružatelji nude brzu instalaciju, tako da možete pripremiti svoju Joomla stranicu bez dodatnih napora.
Nadzorna ploča Joomla

Joomla nudi napredniji sustav za kontrolu pristupa i upravljanje korisnicima izvan okvira. S druge strane, u WordPressu ćete pronaći istu značajku instaliranjem nekih dodatnih dodataka. Da ne spominjemo, što su više dostupnih značajki to je teže naučiti koristiti alat. Joomla nije ništa drugačija.

Iako je postupak instalacije brz i jednostavan te dolazi s više značajki izvan okvira, njegova nadzorna ploča možda neće biti tako intuitivna kao WordPress.

1.3. Drupal: Jednostavnost upotrebe

Baš kao i WordPress i Joomla, instalacija i postavljanje za vašu Drupal stranicu također su prilično jednostavni.

Kod Drupala korisničko sučelje nije tako glatko kao WordPress ili Joomla. Iako možete pronaći nekoliko premium Drupal tema na različitim tržištima poput Themeforest, većina korisnika Drupala koristi temu prilagođenu kodu ili vrlo prilagođenu temu.

Dok je WordPress poboljšao svoje iskustvo uređivanja sadržaja uvođenjem Gutenbergovog uređivača, vizualnog uređivača koji bi se potencijalno mogao natjecati s bilo kojim modernim vlasničkim graditeljem web stranica ili platformama za bloganje, Drupal i dalje koristi stari urednik.

Postoji lagana krivulja učenja kako se trebate pozabaviti prije nego što upotrebljavate Drupalov uređivač.

Pobjednik: WordPress

2. Prilagodba i funkcionalnosti

Sva ova 3 CMS-a, WordPress-a, Joomla i Drupal-a stvorena su s obzirom na razvojne programere koji nisu web, pa bi ih trebalo isporučiti s nevjerojatnim mogućnostima za prilagodbe. Općenito govoreći, nakon što postavite web mjesto sa svojim omiljenim CMS-om, jednostavno biste trebali instalirati sjajnu temu i tada raditi na izgledu kako bi vaša web stranica izgledala upravo onako kako želite.

Pogledajmo kako je lako prilagoditi izgled svoje web lokacije i dodati poboljšane funkcionalnosti svakom od ovih CMS-ova.

2.1. WordPress: Prilagodba i funkcionalnosti

WordPress dolazi s temama koje vam omogućavaju da lako promijenite izgled svoje web lokacije. Možete pronaći i nekoliko zadanih tema. Za stiliziranje web mjesta ili koristite postojeću zadanu temu koja se isporučuje s vašim WordPress instalacijama ili besplatno dodajte novu temu iz WordPress spremišta.

Možete čak pronaći tisuće premium tema koje odgovaraju vašim potrebama iz premium tematskih čvorišta kao što su StudioPress, Themify itd.

Za proširenje funkcionalnosti vaše web stranice, dodataka imate. Kao i teme, dodaci se isporučuju i u besplatnoj i premium verziji. Ne samo da biste lako mogli pronaći dodatak koji zadovoljava vaše potrebe, već ih možete instalirati i sa svoje WordPress nadzorne ploče, a da uopće ne napuštate web mjesto.

2.2. Joomla: Prilagodba i funkcionalnosti

Da biste dizajnirali svoju Joomla stranicu, morate pronaći predložak koji odgovara vašim potrebama i instalirati ga na vašu web lokaciju. Predložak za Joomla je što je tema za WordPress.

Za dodavanje funkcionalnosti možete koristiti proširenja koja služe istim svrhama kao dodaci za WordPress. Svidjet će vam se ovdje dostupne opcije. Ali broj predložaka i proširenja koje nudi Joomla znatno su ograničeni u odnosu na WordPress. Pa bi to moglo biti malo razočaravajuće za vas.

Za razliku od WordPress-a, Joomla ne nudi mogućnost pronalaska i instaliranja određenog predloška izravno s nadzorne ploče.
joomla ekstenzije

Međutim, za dodavanje proširenja možete koristiti Instalacija s weba značajka, ali za predloške i dalje nema mogućnosti dopuštanja pretraživanja i instaliranja s same nadzorne ploče.

2.3. Drupal: Prilagodba i funkcionalnosti

Drupal također ima lijepe teme i module kako bi vam omogućio prilagodbu izgleda vaše web stranice. No, poput Joomle, mogućnosti su stvarno ograničene.

Uz to ih ne možete izravno instalirati bez napuštanja nadzorne ploče. Za dodavanje bilo kojeg modula ili teme morat ćete napustiti web mjesto, potražiti modul / temu koju želite dodati i pronađite URL zip datoteke projekta.

Zatim možete koristiti modul / temu koja vam se sviđa koristeći njihov URL da biste ih instalirali. Naravno, ovo zahtijeva puno vremena i ako ste potpuni početnik, zbunit ćete se sa svim koracima koji su potrebni da biste dovršili postupak.

Pobjednik: WordPress

3. Opcije lokalizacije

Ako ciljate međunarodne korisnike, važno je da vaša web lokacija ima mogućnost lokalizacije. Dobar CMS također bi trebao imati neke mogućnosti lokalizacije koje olakšavaju izradu višejezične web stranice.

3.1. WordPress: mogućnosti lokalizacije

S WordPressom ne možete pronaći izravnu opciju za lokaliziranje vaše web stranice, ali možete se odlučiti za WordPress dodatak za prijevod koji vam pruža jednostavne mogućnosti lokalizacije.

wordpress lokalizacija

Ako vam treba više jezika, možete ih instalirati samo jednim klikom. U stvari, većina popularnih tema i dodataka nudi i mogućnost lokalizacije. Zbog toga je WordPress nevjerojatna opcija za govornike koji ne govore engleski koji žele stvoriti svoju web stranicu na svom jeziku.

3.2. Joomla: Mogućnosti lokalizacije

Joomla je, što se tiče mogućnosti lokalizacije, malo ispred WordPressa. Omogućuje vam prijevod web stranice bez instaliranja proširenja. To možete učiniti izravno s nadzorne ploče, a da uopće ne napustite svoje web mjesto.

Opcija je dostupna u Voditelj jezika odjeljak na Joomla nadzornoj ploči.
Joomla jezik menadžer

3.3. Drupal: Mogućnosti lokalizacije

Drupal također ima sjajne mogućnosti lokalizacije, ali baš kao i WordPress, za to morate instalirati i treći modul. Nakon što se aktiviraju moduli za lokalizaciju ili prijevod, željeni jezik možete dodati izravno s nadzorne ploče.

drupal lokalizacija

Pobjednik: Joomla

4. Sigurnost

Uz toliko neurednih aktivnosti koje se događaju putem interneta, morate biti sigurni da je vaša web lokacija osigurana.

WordPress, Joomla i Drupal sigurne su platforme. Ali koja je sklonija sigurnosnim prijetnjama. Pogledajmo…

4.1. WordPress: Sigurnost

WordPress je siguran softver koji dolazi s mehanizmom automatskog ažuriranja koji vam omogućuje automatsko ažuriranje vaše web stranice kad god se otkrije sigurnosna zakrpa. Također ćete biti obaviješteni na nadzornoj ploči kad god autori objave nova ažuriranja za teme i dodatke koje ste instalirali.

Međutim, njegov masivni ekosustav treće strane često je sklon sigurnosnim prijetnjama, koje mogu također ugroziti vašu web lokaciju. Zbog svog ogromnog tržišnog udjela, WordPress je popularna meta hakera.

U skladu s tim, ne postoji ništa inherentno što jednu platformu čini sigurnijom ili manje.

4.2. Joomla: Sigurnost

Iako je Joomla sigurna platforma, poput WordPress-a, čini se da web stranice koje pokreće Joomla imaju veći broj hakiranih web mjesta u odnosu na njihov udio na tržištu. To je vjerojatno zato što Joomla također ima ogroman popis proširenja trećih strana koja bi mogla biti ranjiva ako se ne ažuriraju na vrijeme.

Bez obzira koju platformu koristite, trebat ćete ažurirati proširenja svaki put kada autori izdaju zakrpu na ranjivost.

4.3. Drupal: Sigurnost

Drupal ostaje ispred krivulje kada je u pitanju sigurnost. Transparentni su o svojoj sigurnosti i objavljuju detaljno izvješće o sigurnosti. To je razlog zašto je to popularni CMS među vladinim institucijama i drugim sigurnosno osviještenim poduzećima.

Pobjednik: Drupal

Što je najbolje – naša presuda

Gledajući sve točke i uspoređujući svaki sa svojim kolegom, jasno je da je WordPress najbolja opcija ako ste izdavač, trgovci u maloj tvrtki i eCommerce. Lako je započeti s WordPressom zahvaljujući intuitivnom sučelju i ogromnoj zajednici.

Ako imate web-mjesto sa sigurnošću, možda biste trebali provjeriti Drupal.

Ako vam se ovaj članak svidio, pogledajte naš vodič za pokretanje WordPress bloga.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map