30 Cara Menjana Wang Blogging Dalam Talian (Di Sebelah) pada tahun 2020

menjana blog dalam talian


Mencari kaedah terbaik untuk menjana wang dalam talian? WordPress berkuasa lebih dari 31% dari semua laman web. Oleh itu, dengan strategi yang betul, mudah untuk menjana wang dalam talian dengan blog WordPress.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda 30 cara yang sah untuk menjana wang blog dalam talian.

Menjana Wang Dalam Talian Blogging

Walaupun terdapat banyak cara untuk menjana wang dalam talian, dalam artikel ini, kami secara khusus akan menerangkan cara menjana wang dengan blog WordPress yang dihoskan sendiri.

Untuk membina blog WordPress, anda perlu memiliki nama domain dan hosting web.

Nama domain adalah alamat laman web anda di internet seperti Google.com atau IsItWP.com, dan hosting web adalah tempat kandungan dan fail laman web anda disimpan dalam talian.

buat blog di bluehost

Gabungan kos nama domain dan hosting boleh menjadi agak mahal, terutama jika anda baru bermula.

Itulah sebabnya kami telah membuat perjanjian dengan Bluehost untuk menawarkan nama domain PERCUMA kepada pengguna kami dan potongan lebih dari 60% di hosting web.

Klik Di Sini untuk Mendapatkan Tawaran Bluehost Eksklusif Ini »

Bluehost adalah salah satu penyedia hosting web terbesar di dunia. Mereka adalah penyedia hosting yang disyorkan secara rasmi oleh orang yang membuat WordPress.

Sebelum menyelami, ingatlah bahawa ini bukan skim cepat kaya. Anda perlu meluangkan masa dan usaha untuk menuai pahala.

Perlukan bantuan membina blog sebelum anda memulakan? Tiada masalah. Untuk panduan terperinci, lihat artikel kami mengenai cara membuat blog WordPress.

Berikut adalah senarai kandungan untuk navigasi yang mudah:

Pengewangan Blog

 1. Paparkan Google AdSense
 2. Pemasaran Gabungan
 3. Jual Iklan Langsung
 4. Terbitkan Catatan Blog Tajaan
 5. Terbitkan Ulasan Berbayar
 6. Dapatkan Wang dengan Membalikkan Laman Web

Bina laman web yang dikendalikan oleh komuniti

 1. Buat Kandungan Ahli Terhad Sahaja
 2. Jual Kursus Dalam Talian
 3. Buat Forum Peribadi
 4. Buat Rangkaian Sosial Niche

Jual Produk

 1. Jual Ebook di WordPress
 2. Penerbitan Langsung Kindle
 3. Mulakan Perniagaan ECommerce Dengan WooCommerce
 4. Benarkan Membeli-belah Berbasis Langganan
 5. Buat Kedai eCommerce Digital Dengan Muat turun Digital yang Mudah
 6. Buat Kedai WordPress Afiliasi Amazon

Jual Perkhidmatan

 1. Tawarkan Perkhidmatan Bebas di Laman Web Anda
 2. Mulakan Perniagaan Perundingan Anda Sendiri
 3. Senaraikan Perkhidmatan Anda di Laman Bebas
 4. Jual Pertunjukan Servis Anda di Fiverr

Mengewangkan Kandungan Digital

 1. Lancarkan Saluran YouTube
 2. Terima Tajaan untuk Podcast Anda
 3. Mengadakan Webinar Berbayar

Reka bentuk & Pembangunan

 1. Jual Plugin WordPress
 2. Jual Tema WordPress
 3. Jual Grafik
 4. Pengumpulan dana secara besar-besaran

Lebih Banyak Kaedah Menjana Wang Dalam Talian

 1. Terima Derma
 2. Sewa Rumah atau Bilik Anda
 3. Buat Papan Kerja WordPress Dengan Penyerahan Berbayar

Pengewangan Blog

Setelah blog anda disiapkan dan lalu lintas semakin hampir, anda boleh mengewangkan blog anda dan mula menjana wang. Beberapa cara untuk mengewangkan blog anda adalah:

 • Paparkan Google AdSense: Dapatkan wang dengan memaparkan iklan Google kepada penonton blog anda.
 • Pemasaran gabungan: Rujuk produk yang berbeza dan dapatkan komisen apabila seseorang membeli dari rujukan anda.
 • Jual iklan langsung: Simpan 100% pendapatan iklan dengan menjual iklan langsung, tanpa bergabung dengan jaringan iklan apa pun, seperti Google AdSense.
 • Menerbitkan catatan blog yang ditaja: Benarkan penaja anda menerbitkan catatan di blog anda dan menyokong produk mereka.
 • Terbitkan ulasan berbayar: Tidak perlu menunggu sehingga seseorang membeli produk afiliasi anda. Dapatkan bayaran dengan menulis ulasan.
 • Balik blog dan laman web: Sama seperti harta tanah, membalik blog dan laman web adalah perniagaan sebenar.

1. Paparkan Google AdSense

Mengewangkan laman web dengan Google AdSense mungkin merupakan kaedah termudah untuk menjana wang dalam talian.

Google AdSense adalah rangkaian iklan milik Google yang membolehkan blogger dan pemilik laman web mengewangkan laman web mereka dengan memaparkan teks, gambar, video, dan iklan interaktif lain di laman web mereka.

Berikut adalah beberapa faedah menggunakan Google AdSense untuk mengewangkan laman web anda:

 • Keperluan minimum: Tidak seperti rangkaian iklan lain, anda tidak perlu memiliki jumlah lalu lintas yang besar untuk bergabung dengan Google AdSense. Sekiranya anda menyediakan kandungan berkualiti di laman web anda, maka anda dapat mengajukan permohonan untuk bergabung dengan AdSense.
 • Lebih banyak pendapatan: Iklan Google disasarkan oleh kandungan dan khalayak laman web. Iklan AdSense lebih disasarkan daripada rangkaian iklan kontekstual yang lain. Oleh kerana itu, ia membantu anda menjana lebih banyak pendapatan daripada rangkaian iklan kontekstual yang lain.
 • Mudah untuk digunakan: Pengurusan iklan di WordPress mudah dilakukan dengan Google AdSense. Untuk penempatan iklan yang optimum, anda boleh memilih tema WordPress siap pakai AdSense atau plugin pengurusan iklan seperti AdSanity.

Mulakan dengan Google AdSense sekarang!

2. Pemasaran Gabungan

Dengan pemasaran gabungan, anda boleh memilih produk yang anda suka, mempromosikannya dalam talian, dan memperoleh komisen apabila seseorang membelinya melalui rujukan anda.

Perkara terbaik adalah, dengan pemasaran gabungan, anda tidak perlu merosakkan laman web anda dengan iklan yang menjengkelkan. Anda boleh merujuk produk dalam artikel anda dan menjana pendapatan yang tinggi apabila pembaca membelinya.

Anda boleh memulakan pemasaran gabungan dalam 2 langkah mudah:

Langkah 1: Cari Produk yang Anda Inginkan

Kaedah termudah untuk mencari produk yang ingin anda promosikan adalah dengan menyertai program afiliasi seperti Amazon AssociatesPersimpangan Komisen, atau ShareASale dan melayari laman web mereka.

Setelah memilih produk, anda boleh mendapatkan pautan afiliasi dan mempromosikan produk melalui pautan tersebut di laman web anda.

 Langkah 2: Promosikan Produk dengan Meletakkan Pautan Gabungan

ThirstyAffiliates

Mudah meletakkan pautan afiliasi di laman web anda. Walau bagaimanapun, disarankan untuk menggunakan pemalam pengurusan pautan afiliasi seperti ThirstyAffiliates kerana anda boleh mengatur semua pautan afiliasi anda dalam satu tempat.

Sekiranya syarikat yang anda promosikan mengubah pautan afiliasi, maka anda tidak perlu membuang masa dengan mengganti setiap pautan yang anda tambahkan di seluruh laman web anda. Sebaliknya, anda boleh mengubahnya di panel ThirstyAffiliates dan semua pautan afiliasi di laman web anda akan dikemas kini secara automatik.

Anda mungkin juga ingin melihat plugin pengurusan gabungan terbaik untuk WordPress.

3. Jual Iklan Langsung

Rangkaian iklan mengambil sebahagian daripada pendapatan iklan yang anda hasilkan dari laman web anda. Sekiranya anda telah mengembangkan asas lalu lintas yang ketara, anda boleh mula menjual iklan langsung di laman web anda. Dengan cara itu, anda dapat mengekalkan keuntungan hasil iklan sepenuhnya dari laman web anda.

adsanity-wordpress-plugin

Menggunakan AdSanity adalah kaedah terbaik untuk menjual iklan langsung di laman web anda. AdSanity adalah pemalam pengurusan iklan ringan untuk WordPress.

Anda boleh membaca ulasan AdSanity lengkap kami untuk maklumat lebih lanjut.

4. Menerbitkan Catatan Blog Yang Ditaja

Menerbitkan catatan yang ditaja adalah salah satu kaedah termudah untuk menjana wang dalam talian.

Anda boleh menerbitkan catatan yang ditaja sekali-sekala untuk menjana pendapatan tambahan dari blog WordPress anda.

Semasa menerbitkan siaran yang ditaja, pastikan untuk memberitahu secara jelas kepada khalayak anda bahawa itu adalah isi kandungan yang ditaja. Jika tidak, ia mungkin sedikit tidak selari dengan khalayak yang anda percayai. Selain itu, di beberapa negara, seperti Amerika Syarikat, blogger perlu mematuhi Panduan Pengesahan FTC dengan mendedahkan bila-bila masa siaran ditaja.

WPForms

Sekiranya anda menerbitkan posting yang ditaja secara berterusan, maka anda mungkin ingin memasang WPForms pemalam di laman web anda.

WPForms membolehkan anda membuat borang penghantaran pos di laman WordPress anda. Dengan borang penyerahan pos, anda boleh membenarkan pengguna menghantar catatan di WordPress tanpa memberi mereka akses ke papan pemuka WordPress anda. Di samping itu, anda boleh meminta penaja anda membuat pembayaran sambil menghantar pos untuk semakan anda.

Untuk maklumat lebih lanjut, pelajari bagaimana untuk menerima jawatan yang ditaja di WordPress.

5. Menerbitkan Ulasan Berbayar

Pemasar afiliasi sering menerbitkan ulasan produk di laman web mereka sehingga mereka dapat merujuk produk afiliasi dan menghasilkan wang.

Tahukah anda bahawa anda boleh mendapat bayaran untuk menulis ulasan produk?

Cara termudah untuk memulakan dengan menerbitkan ulasan berbayar adalah bergabung Ulasan Tajaan sebagai blogger. Dengan cara itu, anda boleh berhubung dengan penaja dengan mudah yang ingin menerbitkan ulasan berbayar di laman web anda.

6. Dapatkan Wang dengan Membalikkan Laman Web

Sama seperti harta tanah, membalikkan laman web adalah perniagaan yang serius.

Kerana membina dan mengembangkan laman web adalah banyak pekerjaan, pengusaha sering memilih membeli laman web yang mapan daripada memulakannya dari awal.

Flippa adalah pasaran terbesar di dunia yang membantu anda membeli dan menjual laman web. Sebagai alternatif, anda boleh bekerjasama dengan firma pembrokeran laman web untuk menjual laman web, seperti Pembrokeran Cahaya Tenang.

Bina Laman Web Berkuasa Komuniti

Laman web yang dikendalikan oleh komuniti menghendaki pengguna mendaftar akaun. Anda boleh mengumpulkan yuran keahlian bulanan dan memperoleh pendapatan berulang.

 • Buat Kandungan Ahli Terhad Sahaja
 • Jual Kursus Dalam Talian
 • Buat Forum Peribadi
 • Buat Rangkaian Sosial Niche

7. Buat Kandungan Ahli Terhad Sahaja

Membuat laman web keahlian berbayar adalah strategi hebat lain untuk mendapatkan wang dalam talian. Anda boleh membuat perpustakaan kandungan premium di laman web anda dan membuatnya dapat diakses di belakang paywall.

Cara termudah untuk membuat pustaka kandungan premium adalah dengan menggunakan semula kandungan yang ada. Sebagai contoh, anda boleh mengubah catatan blog anda menjadi sumber yang boleh dimuat turun seperti eBook dan membuatnya dapat diakses di belakang paywall.

Member Ahli

MemberPress adalah plugin terbaik untuk memulakan laman web keahlian. Untuk lebih banyak pemalam, anda boleh membaca 7 pemalam keahlian WordPress terbaik.

8. Jual Kursus Dalam Talian

Ingin menjual kursus dalam talian? Ingin mencipta pengalaman pembelajaran yang mendalam untuk mengajar pelajar anda melalui pelbagai kaedah gamifikasi?

BelajarDash

Kemudian, anda harus mempertimbangkan memasang pemalam Sistem Pengurusan Pembelajaran (LMS) di laman web anda. Dengan pemalam LMS seperti LearnDash, anda dapat menjadikan pembelajaran di laman web anda menyeronokkan dan senang dengan permainan. Perbezaan utama antara plugin keahlian biasa dan plugin LMS ialah plugin LMS memikat pengguna untuk mengambil lebih banyak pelajaran, membina penglibatan di laman web anda, dan meningkatkan kemungkinan untuk mengekalkan pelajar anda lebih lama.

9. Buat Forum Peribadi

Membuat forum peribadi dengan keahlian berbayar adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan pendapatan berulang di laman web anda. Untuk mengintegrasikan forum ke laman web WordPress anda, yang perlu anda lakukan ialah memasang plugin forum seperti bbTekan.

Kemudian, anda boleh menyekat kandungan forum berdasarkan tahap keahlian dengan plugin keahlian seperti Pro Keahlian Berbayar.

10. Buat Rangkaian Sosial Niche

Membina rangkaian sosial khusus atau mengintegrasikannya ke laman WordPress yang ada adalah cara lain untuk menjana pendapatan berulang.

Rangkaian sosial khusus menyediakan anda lebih banyak pilihan daripada forum. Anda boleh membuat rangkaian sosial di ceruk anda yang mempunyai ciri-ciri hebat seperti aliran aktiviti, kumpulan, profil ahli, pemesejan, dan semua yang anda harapkan dari rangkaian sosial biasa.

Sekarang, anda mungkin tertanya-tanya, mengapa anda harus membina komuniti di sekitar rangkaian sosial yang popular?

Selain menjana pendapatan, ia memberi anda lebih banyak kawalan ke atas kandungan anda, memungkinkan anda membina komuniti khusus, dan mewujudkan kepakaran anda.

Anda boleh memasang BuddyPress di laman web anda untuk membina rangkaian sosial khusus.

Jual Produk

Menjual produk di laman web anda membolehkan anda membuat aliran pendapatan pasif yang berterusan yang mungkin bertahan lama. Berikut adalah beberapa cara menjana wang dengan menjual produk:

 • Jual eBook: Sekiranya anda menjalankan blog, kemungkinan merupakan produk termudah yang dapat anda buat adalah e-book.
 • Penerbitan Langsung Kindle: Dapatkan royalti dengan meminjamkan buku anda melalui program Penerbitan Kindle Direct.
 • Mulakan perniagaan eCommerce: Buat kedai dalam talian untuk menjual produk fizikal.
 • Benarkan membeli-belah berdasarkan langganan: Berbanding perniagaan eCommerce biasa, ekonomi berasaskan langganan lebih bergantung pada pengekalan khusus dan bukannya pemerolehan.
 • Buat etalase digital: Buat kedai dalam talian untuk menjual barang digital.
 • Buat kedai WordPress afiliasi Amazon: Membuat produk untuk menjual boleh membosankan. Oleh itu, pilih produk dari Amazon dan jual di kedai anda.

11. Jual eBook di WordPress

eBook mungkin merupakan produk digital termudah yang boleh anda buat dan jual di laman web WordPress. Anda boleh menggunakan semula catatan blog bernilai tinggi yang ada ke dalam e-book atau mula menulis yang baru dari awal.

Sebaik sahaja anda membuat e-book, anda boleh mendapatkan salinan sampul yang dirancang oleh pasaran perkhidmatan kos rendah seperti Fiverr.com.

Menggunakan Muat turun Digital Mudah adalah kaedah termudah untuk mula menjual produk digital di laman web anda. Untuk lebih banyak penyelesaian, anda juga boleh membaca panduan kami mengenai penyelesaian eCommerce WordPress terbaik.

12. Penerbitan Langsung Kindle

Kindle Publishing adalah kaedah terbaik untuk menjangkau berjuta-juta pembaca di Amazon. Setelah anda membuat e-book, anda dapat mendaftarkannya dalam Kindle Direct Publishing (KDP) Select dan memperoleh kesetiaan sehingga 70% pada penjualan.

KDP Select menghendaki anda menjadikan eBook anda eksklusif ke Kindle Store. Anda boleh memperoleh bahagian daripada KDP Select Global Fund berdasarkan jumlah halaman dan pelanggan yang membaca buku anda.

Anda juga boleh memberikan e-book anda secara percuma untuk masa yang terhad untuk mendapatkan daya tarikan. Untuk mendapatkan daya tarikan yang lebih banyak, anda boleh mendorong pembaca blog anda untuk melihat buku kindle anda.

13. Mulakan Perniagaan eCommerce dengan WooCommerce

Industri eCommerce berkembang pesat dan trend runcit menunjukkan bahawa 51% orang Amerika lebih suka membeli-belah dalam talian.

Dengan WordPress, mudah untuk membuat kedai dalam talian atau menyatukan etalase ke laman web anda yang ada. Walaupun terdapat banyak plugin WordPress yang membantu anda membuat kedai dalam talian, WooCommerce terus berada di hadapan.

WooCommerce dibundel dengan PayPal (untuk menerima pembayaran kad kredit dan akaun PayPal), BACS, dan pembayaran tunai semasa menerima pembayaran.

Untuk panduan langkah demi langkah terperinci mengenai cara memulakannya, anda boleh membaca cara membuat kedai dalam talian.

14. Benarkan Membeli-belah Berbasis Langganan

Perniagaan berasaskan langganan dengan cepat menjadi norma di setiap industri, termasuk perniagaan eCommerce. Banyak peruncit sekarang juga menjual produk berdasarkan langganan di atas model bayar per produk mereka, seperti Amazon Prime. Anda juga dapat mencari perniagaan eCommerce yang sepenuhnya berdasarkan model langganan seperti NatureBox.com dan BlueApron.com.

Tidak seperti perniagaan eCommerce biasa, model langganan membantu anda mendorong penjualan berulang dan keseluruhan model perniagaan lebih bergantung pada pengekalan pelanggan dan bukannya pemerolehan.

Dengan Langganan WooCommerce, pemalam tambahan untuk kedai WooCommerce, anda boleh membenarkan pelanggan melanggan produk anda dan memperoleh pendapatan berulang yang konsisten.

15. Buat Kedai eCommerce Digital dengan Muat turun Digital Mudah

Adakah anda ingin membuat kedai dalam talian hanya untuk menjual produk digital? Kemudian anda mungkin mahu memasang Muat turun Digital Mudah di laman web anda.

Walaupun WooCommerce membolehkan anda menjual produk digital di laman web anda, kekurangannya ialah ia dilengkapi dengan banyak ciri yang tidak akan anda perlukan untuk menjalankan gerai barang eksklusif digital (seperti pilihan penghantaran).

Baca ulasan Muat turun Digital Mudah kami yang lengkap.

16. Buat Kedai WordPress Afiliasi Amazon

Ingin membuat kedai dalam talian, tetapi tidak mempunyai masa dan sumber untuk membuat produk? Kemudian, anda boleh membina kedai gabungan Amazon di WordPress.

Amazon adalah kedai eCommerce terkenal dengan beratus-ratus ribu produk. Mereka membolehkan sesiapa sahaja menjual secara dalam talian dengan hanya menyenaraikan produk mereka di kedai mereka.

Amazon juga mempunyai program afiliasi hebat yang dikenali sebagai Amazon Associates yang membantu anda menjana pendapatan ahli gabungan dengan mempromosikan produk Amazon. Anda boleh membuat kedai dalam talian baru yang hanya mempromosikan produk Amazon atau menjual produk Amazon di kedai anda yang ada.

Baca cara membuat kedai gabungan Amazon di WordPress.

Jual Perkhidmatan

Dapatkan wang dengan menawarkan kepakaran anda kepada pelanggan anda. Beberapa cara untuk menjual perkhidmatan dalam talian adalah:

 • Mulakan perniagaan perundingan anda sendiri: Tawarkan konsultasi dalam talian dan dapatkan wang.
 • Tawarkan perkhidmatan bebas di laman web anda: Jika anda telah mengembangkan basis penonton di sekitar laman web anda, maka anda dapat mengubahnya menjadi klien yang membayar.
 • Senaraikan perkhidmatan anda di laman bebas: Tidak ada pangkalan khalayak? Tidak risau! Kirim proposal ke senarai pekerjaan dan tawarkan kepakaran anda.
 • Jual pertunjukan perkhidmatan anda di Fiverr: Cukup senaraikan pertunjukan servis anda di Fiverr untuk memenangkan pertunjukan. Tidak perlu mengemukakan cadangan.

17. Mulakan Perniagaan Perundingan Anda Sendiri

Cara lain untuk mendapatkan wang dari kepakaran anda adalah dengan mengadakan konsultasi dalam talian. Daripada menjual perkhidmatan sebagai freelancer, seorang perunding menawarkan nasihat dan strategi kepada pelanggan yang memerlukan.

Anda boleh membuat halaman di laman WordPress anda dan mula menawarkan perkhidmatan perundingan. Pastikan untuk menerbitkan borang supaya pengguna dapat memperoleh lebih banyak maklumat dan meminta sebut harga dari anda.

Anda boleh menggunakan WPForms untuk membuat borang ‘minta sebut harga’ di laman web anda.

18. Tawarkan Perkhidmatan Bebas di Laman Web Anda

Menawarkan kemahiran dan kepakaran anda di laman web anda sebagai freelancer adalah salah satu kaedah terbaik untuk menjana wang dalam talian.

Apabila anda bermula sebagai freelancer, anda perlu menghabiskan banyak masa untuk mencari klien. Sekiranya anda membina laman web, maka anda boleh menyenaraikan perkhidmatan anda di dalamnya, dan mendorong pengunjung anda untuk mengambil anda.

Semasa anda bebas, anda perlu membuat faktur kepada pelanggan anda dan mengumpulkan pembayaran untuk perkhidmatan anda. Kami mengesyorkan menggunakan Buku Segar, perisian invois dan penagihan terbaik untuk menjual perkhidmatan bebas.

19. Senaraikan Perkhidmatan Anda di Laman Bebas

Menukar pelawat laman web anda menjadi pelanggan berbayar boleh menjadi sesuatu yang sukar, terutamanya jika laman web anda tidak menarik calon pelanggan yang ingin anda bekerjasama.

Hanya kerana anda menyenaraikan kepakaran anda di laman web anda, tidak semestinya anda boleh memenangkan pertunjukan bebas. Inilah sebabnya mengapa penyedia perkhidmatan bergantung pada laman bebas, seperti Upwork.com di mana mereka dapat mengemukakan cadangan kepada calon pelanggan.

Inilah cara kerja Upwork:

Pelanggan menghantar senarai pekerjaan dalam ratusan kategori kemahiran. Freelancer boleh mengemukakan cadangan mereka untuk memenangi pertunjukan.

Anda boleh mempamerkan profil kerja anda di blog anda. Mempamerkan profil anda dapat meningkatkan kredibiliti tawaran anda dan mendorong pengunjung anda untuk mengambil anda untuk projek mereka yang akan datang.

20. Jual Pertunjukan Servis Anda di Fiverr

Fiverr adalah pasar perkhidmatan kecil terbesar di dunia di mana anda boleh membeli dan menjual pertunjukan berdasarkan perkhidmatan. Tidak seperti laman bebas, anda tidak perlu meluangkan masa untuk mencari senarai pekerjaan dan mengemukakan cadangan di Fiverr.

Untuk mendapatkan pekerjaan, yang perlu anda lakukan ialah menyenaraikan perkhidmatan anda di Fiverr. Pelanggan berpotensi anda dapat melihat profil anda dan memesan perkhidmatan dengan segera, seperti memesan produk di kedai eCommerce.

Setelah menerima pesanan dari pelanggan, anda dapat mengerjakan projek dan menyampaikan perkhidmatan dalam jangka masa yang ditentukan.

Mengewangkan Kandungan Digital

Dari podcast hingga video, anda boleh mengewangkan kandungan digital anda untuk menjana wang dalam talian.

 • Lancarkan Saluran YouTube
 • Terima tajaan untuk podcast anda
 • Mengadakan webinar berbayar

21. Lancarkan Saluran YouTube

YouTube boleh dikatakan enjin carian kedua terbesar di dunia selepas Google. Tidak ketinggalan, memulakan saluran YouTube adalah salah satu kaedah terbaik untuk membina aliran lalu lintas yang stabil ke laman web anda.

Laman web hiburan popular seperti List25 menerbitkan video secara berkala di saluran YouTube mereka dengan mengubah kandungan blog mereka menjadi video.

Anda boleh memuat naik video berkualiti ke YouTube dan mulai menjana pendapatan dengan mengikuti program rakan YouTube. Untuk menyertai program rakan kongsi, anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya 1,000 pelanggan dan masa tontonan 4.000 jam pada tahun lalu.

Untuk meningkatkan pelanggan dan melihat masa dengan cepat, anda boleh memasukkan video anda di laman web anda dan mendorong pengunjung anda untuk melanggan saluran anda.

22. Terima Tajaan untuk Podcast Anda

Podcasting cukup mudah untuk dimulakan. Untuk menerbitkan podcast di laman WordPress anda, anda perlu mempunyai fail audio dan RSS Feed yang boleh dilanggan oleh pengguna.

Secara amnya, podcast adalah fail audio yang besar. Oleh kerana mengehoskan fail podcast anda di laman web anda dapat menggunakan banyak sumber pelayan dan melambatkan laman web anda, disarankan untuk menggunakan platform hosting media seperti Kekaburan.

Untuk memperoleh pendapatan dari podcasting, anda boleh mula menerima tajaan untuk menjalankan podcast anda. Mesej penaja dapat dibaca di awal, mungkin di tengah, dan diulang lagi di akhir.

Belajar bagaimana memulakan podcast dengan WordPress.

23. Mengadakan Webinar Berbayar

Webinar adalah perjumpaan atau persembahan dalam talian yang diadakan di laman web anda dalam masa nyata. Webinar serupa dengan kursus dalam talian, tetapi disiarkan secara langsung dan sering merangkumi bahagian soal jawab di akhir.

WordPress memudahkan untuk mengadakan webinar berbayar. Anda boleh mengadakan webinar di Google Hangouts dan mengenakan bayaran kepada pengguna kerana menyertai webinar dengan Webinar OnAir.

Reka bentuk & Pembangunan

 • Jual Plugin WordPress
 • Jual Tema WordPress
 • Jual Grafik

24. Jual Plugin WordPress

Sekiranya anda seorang pemaju pemalam WordPress, anda boleh mempertimbangkan untuk membuat dan menjual pemalam WordPress. Terdapat banyak cara untuk menjual plugin WordPress.

Cara termudah adalah dengan menggunakan pasaran premium seperti CodeCanyon dan menyenaraikan pemalam anda. Anda juga boleh membuat laman web WordPress dan mula menjual pemalam WordPress di laman web anda.

Membuat plugin WordPress freemium adalah cara lain untuk menjana wang dengan menjual pemalam. Dengan begitu, anda tidak perlu berkongsi pendapatan dengan pasaran seperti CodeCanyon.

25. Jual Tema WordPress

Sekiranya anda seorang pembangun tema WordPress, anda boleh membuat dan menjual tema WordPress di laman web anda. Seperti plugin, anda boleh menggunakan pasaran premium untuk menjual tema WordPress anda seperti Themeforest.

Sebagai alternatif, anda boleh melepaskan versi tema percuma dan menjual versi premium di laman web anda. Anda boleh mempromosikan versi premium secara langsung dalam tema WordPress percuma anda.

26. Jual Grafik

Sekiranya anda seorang pereka grafik, anda boleh merancang dan menjual grafik di laman WordPress anda.

Anda boleh membuat grafik seperti gambar saham dan menjualnya di laman web anda. Sebagai alternatif, anda boleh menyertai pasaran dalam talian untuk menjual grafik anda.

27. Pengumpulan dana

Ada idea mengenai projek pecah tanah? Kemudian, anda boleh mendapatkan wang untuk projek tersebut menggunakan platform crowdfunding seperti Kickstarter.com?

Kickstarter adalah platform yang tepat untuk anda JIKA anda mempunyai prototaip berkualiti, digabungkan dengan visi yang menarik untuk projek anda.

Lebih Banyak Kaedah Menjana Wang Dalam Talian

 • Terima derma
 • Sewa rumah atau bilik anda
 • Buat papan kerja WordPress dengan penghantaran berbayar

28. Terima Sumbangan

Sekiranya anda menjalankan produk bukan keuntungan atau mengeluarkan produk percuma di laman web anda, maka anda boleh mula menerima sumbangan di laman web anda.

Menggunakan WPForms adalah kaedah terbaik untuk menerima sumbangan di laman web WordPress anda.

WPForms adalah penyelesaian bentuk WordPress lengkap yang juga membolehkan anda membuat borang sumbangan di laman web anda. Plugin ini menyokong 2 pintu masuk pembayaran: PayPal dan Stripe. Bergantung pada keperluan anda, anda dapat memilih pintu masuk pembayaran yang tepat dan mula menerima sumbangan.

29. Sewa Rumah atau Bilik Anda

Dengan WordPress, anda boleh membina sistem tempahan bilik dengan mudah di laman web anda.

Sama ada anda memiliki perniagaan hotel atau menawarkan sewa percutian, menambahkan sistem tempahan di laman web anda memudahkan pengunjung menyewa rumah atau bilik anda.

The Kalendar Tempahan plugin adalah salah satu plugin tempahan yang paling popular di repositori plugin WordPress. Ia menyimpan semua data tempahan anda dalam pangkalan data WordPress anda, jadi anda tidak semestinya mempunyai akaun pihak ketiga untuk menguruskan tempahan. Ia juga membolehkan anda mengimport suapan dari perkhidmatan pihak ketiga seperti Airbnb, Booking.com, dll.

30. Buat Papan Kerja WordPress dengan Penyerahan Berbayar

Pengurus Kerja WP adalah plugin percuma yang membolehkan anda membuat papan kerja WordPress dengan mudah di laman web anda. Oleh kerana ia adalah plugin WordPress berasaskan kod pendek, ia boleh berfungsi dengan tema apa pun dan sangat mudah untuk disiapkan.

Walaupun pemalam inti percuma, dan dilengkapi dengan semua ciri penting yang anda perlukan, terdapat juga tambahan untuk ciri lanjutan.

Itu sahaja!

Kami harap artikel ini membantu anda mendapatkan banyak idea untuk menjana wang dalam talian. Sekiranya anda menyukai artikel ini, anda mungkin juga ingin membaca cara memasang Google Analytics di WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map