Alternatif WordPress – 18 Pesaing WordPress Popular

Pesaing WordPress yang popular


Adakah anda mencari alternatif untuk WordPress? Terdapat banyak penyelesaian pembinaan laman web di pasaran. Dan walaupun WordPress adalah penyelesaian yang paling popular, dan paling mudah digunakan, kami memahami keperluan untuk memeriksa setiap pilihan sebelum membuat keputusan akhir.

Dalam artikel ini, kami akan memperkenalkan anda kepada pesaing WordPress paling popular yang boleh anda gunakan sebagai alternatif kepada WordPress.

Mengapa Anda Perlu Menyemak Pesaing / Alternatif WordPress

Banyak jenama teratas menggunakan WordPress secara aktif untuk laman web mereka. Ia mempunyai bahagian pasaran 32% yang bermaksud setiap laman web ke-3 di dunia dibina di WordPress.

Dengan WordPress, kami bermaksud WordPress.org, yang merupakan penyelesaian yang dihoskan sendiri. Anda harus membaca artikel kami mengenai perbezaan antara WordPress.com vs WordPress.org untuk maklumat lebih lanjut.

Mulakan dengan cepat dengan syarikat hosting WordPress terbaik ini.

Jadi, mengapa anda harus mencari alternatif? Masih ada banyak penyelesaian lain di pasaran yang boleh anda gunakan untuk membuat laman web atau blog. Platform ini tidak begitu popular seperti WordPress, tetapi masing-masing mempunyai ciri dan fungsi unik mereka sendiri yang mungkin sesuai dengan keperluan khusus anda.

Berkaitan: Ulasan WordPress: MESTI Baca Sebelum Melancarkan Laman Web.

Sekiranya anda memulakan laman web anda dengan WordPress dan tidak pernah menggunakan penyelesaian lain, anda juga harus melihat penyelesaian ini untuk melihat perbezaannya daripada WordPress. Kami tidak menyarankan anda memigrasikan laman web anda, tetapi ada baiknya anda mempunyai pengetahuan tambahan yang boleh anda gunakan. Sama ada artikel ini akan mengesahkan keputusan anda untuk menggunakan WordPress, atau anda akan dapati sesuatu yang lebih sesuai: sama ada anda menang!

Mari kita lihat pesaing WordPress yang popular.

1. Weebly: Seret & Jatuhkan Alternatif WordPress

Weebly

Weebly adalah platform yang dihoskan. Ia mempunyai pembangun seret dan lepas yang mudah bagi pemula untuk membuat laman web dengan cepat. Weebly mempunyai tema interaktif, fon tersuai, latar paralaks, penyunting gambar, dan banyak lagi.

Anda juga boleh menggunakan Weebly untuk membuat kedai dalam talian. Ia mempunyai pembangun eCommerce yang dapat digunakan untuk melancarkan kedai anda dengan mudah. Pelan asas Weebly percuma untuk dimulakan, tetapi anda perlu meningkatkan ke rancangan premium mereka untuk lebih banyak ciri.

Sekiranya anda sudah menggunakan Weebly dan mencari lebih banyak ciri, maka baca artikel ini mengenai cara memindahkan laman web anda dari Weebly ke WordPress.

2. Shopify: Alternatif WooCommerce Terbaik

Shopify

Seperti namanya, Shopify adalah penyelesaian eCommerce. Ia setanding dengan WooCommerce, platform berasaskan WordPress yang paling popular yang digunakan untuk membuat kedai dalam talian. Shopify adalah penyelesaian mudah dan mudah untuk melancarkan perniagaan anda di internet.

Ia berfungsi dengan semua penyelesaian pembayaran yang popular untuk menerima pembayaran dalam talian. Anda boleh menambahkan produk anda dan menjualnya dalam talian dengan mudah dengan Shopify. Ia dilengkapi dengan tema bawaan, sambungan berbayar, integrasi, dan aplikasi.

Kami mengesyorkan anda membaca artikel ini di Shopify vs WooCommerce untuk mendapatkan pandangan pakar mengenai penyelesaian eCommerce terbaik di pasaran.

Anda juga boleh melihat senarai lengkap alternatif dan pesaing Shopify kami.

Baca ulasan Shopify lengkap kami.

3. Sederhana: Alternatif WordPress yang mudah digunakan

Sedang

Medium biasanya dikenali di kalangan penulis cerita dan blogger. Ia juga boleh berfungsi dengan baik sebagai platform sekunder bagi blogger yang menjalankan blog mereka sendiri di platform lain atau menulis untuk pelbagai blog. Fokus utama Medium adalah untuk membina komuniti penulis dan berkongsi kandungan mereka yang luar biasa dengan pembaca.

Ini adalah platform penerbitan moden dan responsif. Tidak ada templat atau ekstensi yang berarti Anda akan dipaksa untuk menggunakan reka bentuk yang diberikan sebagaimana adanya. Walau bagaimanapun, Medium dioptimumkan sepenuhnya dan berfungsi dengan hebat pada saiz skrin apa pun. Mereka menawarkan nota dan jawapan sebaris dan bukannya komen.

Medium adalah penyelesaian yang dihoskan sepenuhnya yang bermaksud anda tidak perlu risau tentang hosting web dan lebar jalur. Untuk penerbit, tawarkan nama domain khusus untuk membiarkan pengguna memilih domain mereka sendiri untuk blog mereka.

Sekiranya anda sudah menggunakan Medium dan ingin beralih ke platform yang lebih baik, lihat panduan kami untuk beralih dari Medium ke WordPress.

4. Blogger: # 1 WordPress.com Alternatif oleh Google

Blogger

Nama itu memberitahu anda semua yang anda boleh harapkan dari platform ini. Banyak blogger di seluruh dunia memulakan kerjaya menulis mereka dengan Blogger. Ini adalah penyelesaian percuma yang disokong oleh Google.

Anda harus membaca artikel kami di Blogger vs WordPress untuk mengetahui perbezaan utama antara 2 platform blog paling popular.

Namun, jika anda sudah menggunakan Blogger dan sudah bosan dengan penyuntingnya, anda boleh dengan mudah memindahkan blog anda dari Blogger ke WordPress.

5. Laman Google: Pembina Laman Percuma oleh Google

Tapak Google

Tapak Google adalah produk Google. Ini adalah penyelesaian mudah dengan lebih sedikit pilihan. Ini bukan pesaing langsung ke WordPress atau sistem pengurusan kandungan lain, tetapi boleh dianggap sebagai alternatif untuk Weebly, Squarespace, Wix, dll..

Ini membolehkan anda menggunakan nama domain khusus untuk laman web anda. Tidak perlu menambahkan penyelesaian hosting dengannya. Tapak Google sesuai untuk laman web dan blog berskala kecil.

6. Typepad: Pesaing WordPress Vintage

JenisPad

Typepad adalah platform blog dan penerbitan premium. Ia boleh digunakan untuk membuat blog peribadi atau profesional anda dengan bantuan ahli sokongan pelanggan dari Typepad. Ini adalah penyelesaian yang dioptimumkan dan boleh digunakan untuk menjana wang dalam talian.

Typepad mempunyai reka bentuk berkualiti premium untuk laman web. Sangat mudah untuk memulakan blog atau laman web anda dan berkongsi kandungan anda dalam talian.

7. Hantu: Masa Depan Blogging

Hantu

Ghost adalah platform blogging sederhana yang terutama difokuskan untuk membantu blogger dengan memberi mereka penyelesaian yang mudah digunakan. Seperti banyak laman blog lain, Ghost tidak menawarkan banyak senarai ciri. Ini berdasarkan NodeJS, dan mereka secara konsisten berusaha meningkatkan penyunting mereka untuk penulis menggunakan platform mereka.

8. Tumblr: Tumblr: Blogging Sosial Terbaik

Tumblr

Tumblr adalah platform yang sangat baik untuk blogger yang bermotivasi sosial. Ia menawarkan tema dan templat untuk penyesuaian. Sebagai penyelesaian yang dihoskan, ini membolehkan anda memberi tumpuan kepada penulisan dan reka bentuk blog anda. Tumblr membolehkan nama domain tersuai dan dapat digunakan untuk membuat halaman. Gabungan media sosial dan blog menjadikannya unik jika dibandingkan dengan penyelesaian lain.

9. Joomla

Joomla

Joomla adalah salah satu pembangun laman web tertua dan paling popular di pasaran. Ini adalah perisian sumber terbuka dan berfungsi melalui sokongan komuniti. Banyak pembangun dan pengguna web yang lebih maju lebih memilih Joomla untuk pengeluaran laman web. Ia dapat digunakan untuk membuat laman web apa pun dan menawarkan panel pentadbiran lanjutan kepada pengguna.

Anda boleh menyesuaikan sepenuhnya Joomla menggunakan pelanjutan premium dan tema web mereka. Perisian CMS ini mempunyai lebih banyak ciri daripada sistem pengurusan kandungan lain. Joomla boleh didapati di banyak panel web hosting dengan pilihan pemasangan 1 klik.

10. Drupal

Drupal

Drupal adalah salah satu penyelesaian sistem pengurusan kandungan dan pembinaan laman web yang paling popular. Drupal mempunyai bahagian pasaran sebanyak 2.1% dari semua laman web di dunia. Ia mempunyai landasan yang kuat dan digunakan oleh banyak agensi kerajaan dan swasta untuk laman web mereka.

Sama seperti WordPress, anda memerlukan nama domain dan hosting web untuk melancarkan Drupal. Walaupun tidak semudah WordPress untuk pemula. Panel pentadbiran sukar dikendalikan dan mempunyai keluk pembelajaran yang curam. Anda memerlukan latihan dan bantuan untuk mempelajari Drupal yang menjadikannya tidak menarik bagi kebanyakan syarikat permulaan.

11. Jekyll

Jekyll

Jekyll adalah pembangun laman web berasaskan Ruby dan NodeJS. Oleh kerana teknologinya berbeza dan melayani pengguna yang lebih maju, anda perlu belajar sebelum dapat membuat halaman dan menambahkan kandungan. Ia tidak mempunyai pangkalan data dan laman web dibina berdasarkan HTML statik.

Sekiranya anda mempunyai pengetahuan mengenai bahasa pengaturcaraan moden dan sistem perisian seperti Markdown, Git, Ruby, dll., Maka platform ini sesuai untuk anda. Ia mempunyai hosting percuma yang ditawarkan oleh GitHub Pages. Jekyll adalah penyelesaian pilihan untuk pembangun dan pengaturcara yang maju.

12. CMS Dipermudahkan

CMS Dipermudahkan

CMS Made Simple sesuai dengan namanya. Sistem pengurusan kandungan ini adalah sumber terbuka sepenuhnya (menggunakan PHP dan MySQL) dan serupa dengan platform blog popular lain, seperti WordPress.

Ini menawarkan semua alat penyesuaian, tema, ekstensi, dan dokumentasi untuk memulakan blog yang anda perlukan. Garis panduan di laman blog menjadikannya lebih mudah bagi pemula untuk melancarkan blog mereka dengan cepat.

13. SquareSpace

Ruang Squarespace

Squarespace adalah platform yang dihoskan. Ia popular di kalangan penyelesaian pembinaan laman web seperti WordPress, Joomla dan lain-lain. Squarespace adalah penyelesaian premium dan dilengkapi dengan templat web bawaan untuk penyesuaian blog anda.

Anda harus membaca artikel kami di Squarespace vs WordPress untuk perbandingan mendalam antara 2 platform. Sekiranya anda menggunakan Squarespace dan ingin mencuba sesuatu yang baru, ikuti panduan kami untuk beralih dari Squarespace ke WordPress dengan mudah. Kami yakin ia pantas dilakukan!

Jangan terlepas untuk mencari alternatif Squarespace terbaik ini.

14. Teks teks

Teks teks

Textpattern adalah penyelesaian blogging yang mudah. Ia tidak begitu popular seperti WordPress atau Joomla, tetapi penggunaannya serupa dengan platform pembinaan laman web lain. Textpattern senang digunakan dan diuruskan untuk pemula.

Bersama dengan ciri standard lain, ia mempunyai penyelesaian komen yang siap digunakan dan menunjukkan statistik di dalam papan pemuka. Ia menggunakan halaman HTML untuk memaparkan teks anda.

15. Mesin Ekspresi

Enjin Ekspresi

Expression Engine adalah pembina laman web premium. Platform ini berfungsi dengan gabungan PHP dan MySQL. Ia mempunyai rancangan percuma untuk memulakan laman web anda, tetapi semua tambahan dan peluasannya dibayar. Anda perlu melaburkan masa dan wang untuk membina laman web yang sesuai dengan Expression Engine. Ia juga mempunyai bayaran lesen untuk melancarkan laman web atau blog.

16. Statik

Statik

Statamic adalah pembangun laman web yang kuat dengan teknologi canggih yang berjalan di latar belakang. Biasanya dipilih oleh pengguna teknikal yang mengetahui prosesnya dan ingin meneroka kemungkinan penuh perisian CMS. Statamic membuat halaman untuk pengguna dengan bantuan PHP, Markdown, dan YAML yang mengapa ia berbeza dengan penyelesaian lain.

17. Webs.com

Laman Web

Webs.com adalah penyelesaian freemium untuk membuat laman web. Ia dilengkapi dengan pembangun laman web drag and drop, integrasi rangkaian sosial, reka bentuk responsif, dan nama domain khusus. Webs.com adalah penyelesaian yang dihoskan dan anda boleh melihat rancangan premium mereka untuk mendapatkan ciri tambahan.

Ia dilengkapi dengan tema dan templat interaktif untuk menyesuaikan rupa laman web anda. Dengan penyelesaian premium, anda akan mendapat sokongan daripada pembangun dan pereka mereka semasa membuat laman web yang anda perlukan.

18. Wix

Wix

Wix adalah pembangun laman web yang mudah dan penyelesaian yang dihoskan. Ia digunakan oleh banyak pemula yang ingin memulakan laman web mereka dengan cepat. Anda boleh menggunakan pembangun drag and drop mereka untuk menambahkan ciri, gambar, dan kandungan di laman web anda.

Selain laman web tradisional, anda juga boleh membuat blog atau kedai dalam talian menggunakan Wix. Untuk kedai dalam talian, anda perlu membeli versi premium mereka. Pelan premium membolehkan anda mengintegrasikan penyelesaian pembayaran dalam talian seperti PayPal, authorize.net, dll.

Anda harus membaca artikel kami mengenai Wix vs WordPress untuk membaca perbandingan penuh. Selanjutnya, anda boleh melihat ulasan Wix ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ciri dan fungsi platform ini secara mendalam.

Sekiranya anda pengguna Wix dan tidak berpuas hati dengan batasannya, maka kami cadangkan anda beralih dari Wix ke WordPress. Untuk lebih banyak pilihan, lihat artikel kami mengenai alternatif dan pesaing Wix.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mengetahui mengenai pesaing WordPress. Sekiranya anda menyukai artikel ini, maka kami juga mengesyorkan anda melihat panduan ini mengenai 100+ statistik dan fakta WordPress yang menarik dan beberapa sebab utama mengapa anda harus menggunakan WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map