Apa itu Blog? Blog vs Laman Web & Bagaimana Mereka Berfungsi?

apa yang dijelaskan oleh blog


Adakah anda baru dalam dunia blogging? Sekiranya demikian, anda mungkin masih tertanya-tanya apa itu blog dan bagaimana ia berbeza dengan laman web? Tidak ada rasa malu di dalamnya, internet boleh menjadi tempat yang membingungkan bagi pemula dan kita semua mesti bermula di suatu tempat. Nasib baik, kami di sini untuk membantu membimbing anda melalui laman web seluruh dunia dan menerangkan apa itu blog dan perbezaan antara blog dan laman web.

Oleh itu, jika anda berfikir untuk memulakan blog atau laman web, setelah membaca panduan pemula ini, anda akan selangkah lebih dekat untuk menjadi pakar mengenai perkara ini.

Mari kita mulakan!

Apa itu Blog?

Blog adalah jenis laman web di mana kandungannya disajikan mengikut urutan kronologi, biasanya dengan kandungan yang lebih baru muncul pertama kali diikuti oleh konten yang lebih lama. Kandungan di blog juga dikenali sebagai entri blog atau entri blog. Catatan blog adalah tulisan anda, atau boleh memuat format lain seperti foto, video, dll.

Blog biasanya dikendalikan oleh 1 orang atau sekumpulan kecil orang dan maklumat tersebut disampaikan dengan cara yang lebih formal, lebih banyak perbualan. Blog juga mempunyai bahagian komen di mana pengguna dapat bertindak balas terhadap catatan blog tertentu.

Pada awal blog, blog digunakan oleh kebanyakan orang sebagai buku harian peribadi. Blogger akan berkongsi pemikiran, perincian mengenai kehidupan mereka sehari-hari, dan foto peribadi. Pada masa itu, pengguna membina dan menjalankan laman web peribadi mereka sendiri untuk membuat blog. Tetapi setelah populariti blog mulai berkembang, sejumlah syarikat mula memanfaatkan trend baru.

Pada tahun 1999, Blogger (yang kemudian diambil alih oleh Google, LiveJournal, dan Xanga semuanya dilancarkan sebagai platform untuk blogger. Kemudian, pada tahun 2003, WordPress melancarkan versi pertamanya sebagai platform blogging. WordPress hari ini adalah platform blog dalam talian yang paling popular dan sebenarnya berkuasa 30% internet.

Tetapi blog hari ini telah berkembang sepenuhnya. Blogger kini menulis blog dengan pelbagai alasan dan pelbagai tajuk / topik yang berbeza. Sebagai contoh, berikut adalah senarai beberapa ceruk blog yang popular:

 • Gaya hidup
 • Keibubapaan
 • Kesihatan / Kecergasan
 • Makanan / Memasak
 • Kewangan Peribadi
 • Kecantikan
 • Melancong
 • Teknologi
 • Keusahawanan

Seperti yang anda lihat, anda boleh tulis blog hampir semua subjek yang anda mahukan.

Untuk memberi anda visual, berikut adalah beberapa contoh blog popular dalam talian:

Kesibukan

kesibukan-blog
Bustle dilancarkan pada tahun 2013 dan memberi tumpuan kepada topik untuk wanita milenial seperti kecantikan, fesyen, selebriti, dan juga politik. Mereka mempunyai hampir 80 juta pembaca setiap bulan. Anda boleh memulakan blog fesyen dengan mudah dan menjana pendapatan pasif.

Cubit Yum

mencubit-of-yum-makanan-blog
Yang berikutnya adalah Pinch of Yum, blog makanan popular yang menampilkan beribu-ribu resipi lazat dan mudah dimasak. Pemilik blog, Lindsay, dulu adalah guru sekolah menengah tetapi dapat mengubah blog menjadi kerjaya sepenuh masa.

Dan Flying Solo

dan-terbang-solo-perjalanan-blog
Salah satu blog pelancongan teratas di web adalah Dan Flying Solo. Dan mendokumentasikan perjalanannya ke seluruh dunia dan memberikan petua dan nasihat kepada calon petualang.

Secawan Joe

blog-a-cup-of-joe
A Cup of Joe adalah blog ibu terkenal, yang dimiliki oleh Joanna. Blog bermula sebagai hobi untuk berkongsi nasihat keibubapaan dan gaya hidup tetapi kerana kejayaannya, Joanna dapat mengubah blog menjadi pekerjaan sepenuh masa.

Apa itu Laman Web?

Sekarang, apa perbezaan antara blog dan laman web? Walaupun blog adalah jenis laman web, laman web khas tidak berubah. Ia mempunyai sejumlah halaman statik yang saling berkaitan di mana kandungan berkaitan disusun dan tidak sering dikemas kini. Biasanya laman web mempunyai halaman utama, halaman tentang, halaman perkhidmatan / produk, dan halaman kenalan, tetapi anda memiliki kemampuan untuk membuat halaman yang anda inginkan. Laman web biasanya dibuat untuk menyampaikan maklumat mengenai perniagaan dan mereka kurang interaktif dan lebih banyak komunikasi sehala.

Hari ini, setiap perniagaan dijangka mempunyai laman web. Ini adalah cara untuk memberikan maklumat kepada bakal pelanggan dan juga tempat pelanggan membeli produk atau perkhidmatan mereka secara dalam talian. Dengan pembangun laman web di pasaran, menjadi mudah untuk membuat laman web walaupun anda tidak mengetahui kod.

Berikut adalah beberapa contoh laman web biasa:

laman web hebat-motif
Seperti yang anda lihat, laman web Motif Hebat, syarikat pengurusan di belakang IsItWP dan WPBeginner, mempunyai reka bentuk yang bersih dan hanya beberapa halaman yang terdapat di menu di bahagian atas untuk menunjukkan maklumat mengenai perniagaan, tidak ada blog.

laman web restoran

Contoh lain ialah ini dari rangkaian restoran Roti Panera. Mereka mempunyai halaman di menu mereka di bahagian atas halaman rumah mereka untuk memberikan maklumat kepada pelanggan mereka mengenai lokasi restoran mereka dan maklumat mengenai perkhidmatan katering mereka, tidak ada blog di laman web ini.

Juga, lihat tema restoran WordPress terbaik ini.

Blog vs Laman Web: Apa Yang Harus Anda Pilih?

Sekiranya anda berfikir untuk memulakan blog atau laman web dan anda tidak tahu mana yang harus dipilih, mari kita pecahkan sehingga anda dapat mengetahuinya. Sama ada anda memilih blog atau laman web bergantung pada matlamat anda dan apa yang ingin anda capai. Terdapat beberapa sebab mengapa orang mula menulis blog, berikut adalah beberapa:

 • Untuk mengatur pemikiran dan perasaan mereka.
 • Berkongsi pendapat mereka mengenai topik atau jumlah topik.
 • Berhubung dengan orang yang berfikiran sama.
 • Berkongsi kreativiti atau kepakaran mereka mengenai sesuatu perkara.
 • Untuk menolong orang lain.
 • Jana sedikit pendapatan tambahan.

Sekiranya matlamat anda berkaitan dengan salah satu sebab ini dan anda mempunyai banyak maklumat baru yang ingin anda kongsi dengan dunia, maka blog mungkin merupakan pilihan yang baik untuk anda.

Sebaliknya, jika anda sudah menjalankan perniagaan yang menjual produk / perkhidmatan atau anda ingin memulakannya, anda harus memilih laman web. Pelanggan masa depan anda perlu dapat mencari perniagaan dan maklumat tentangnya di web, dan cara terbaik untuk mewujudkannya adalah dengan membuat laman web.

Sekiranya anda memutuskan untuk membina laman web dan mahukan panduan terperinci tentang cara membuatnya, lihatlah catatan kami mengenai Cara Membuat Laman Web – Langkah demi Langkah.

Bolehkah Anda Mempunyai Blog dan Laman Web dalam Satu?

Tidak ada sebab mengapa anda tidak dapat memiliki blog dan laman web dalam satu. Anda boleh dengan mudah membuat laman web yang kelihatan profesional untuk perniagaan anda dengan WordPress dan menambahkan halaman blog ke dalamnya bersama dengan halaman statik anda seperti halaman mengenai anda dan halaman produk / perkhidmatan.

Terdapat beberapa faedah blog untuk perniagaan anda juga, beberapa di antaranya termasuk:

 • Blogging meningkatkan SEO anda (pengoptimuman mesin carian).
 • Mempersembahkan perniagaan anda sebagai peneraju pemikiran dalam industri.
 • Didik pelanggan dan petunjuk mengenai produk / perkhidmatan / industri anda
 • Jawab soalan lazim mengenai perniagaan anda.
 • Tarik lebih ramai pelawat ke laman web anda melalui carian organik dan pautan masuk.
 • Sambungkan orang ke jenama anda dan luaskan jangkauan anda dalam talian.

Banyak perniagaan teratas juga mempunyai blog yang hebat, berikut adalah beberapa blog perniagaan yang paling popular:

optinmonster-blog-laman web
OptinMonster, alat penjanaan petunjuk yang popular untuk blogger untuk meningkatkan pelanggan e-mel mereka, mempunyai laman web dengan blog. Mereka memaparkan maklumat mengenai produk mereka di halaman mereka tetapi juga mempunyai blog untuk berkongsi petua dan trik penjanaan petunjuk.

laman web penyangga-blog
Penyangga terkenal dengan blog popular mereka di mana mereka berkongsi petua pemasaran media sosial. Tetapi mereka bukan hanya blog, laman web juga memberi maklumat kepada pengunjung mengenai platform pengurusan media sosial mereka.

Cara Menjana Wang Blogging

Sekarang setelah anda memutuskan untuk memulakan blog, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana menjana wang blog. Ramai orang memulakan blog sebagai hobi dan melakukannya kerana suka menulis dan berkongsi pemikiran mereka dengan orang lain. Tetapi anda juga boleh menjana wang blog. Sekiranya anda tahu bagaimana menjana wang secara dalam talian dengan menulis blog, anda bahkan boleh berhenti dari pekerjaan seharian dan menjadikan blog anda menjadi perniagaan menghasilkan wang.

Salah satu cara termudah untuk menghasilkan blog adalah dengan memaparkan iklan di blog anda dengan Google Adsense. Google Adsense adalah percuma untuk digunakan dan mengurus semua iklan anda untuk anda. Mereka akan mencari iklan yang tepat untuk blog anda, memaparkannya, mengumpulkan pembayaran dari pengiklan, dan mengirimkan pembayaran setelah memotong sedikit. Semakin banyak klik iklan di blog anda, semakin banyak anda dibayar.

Kaedah popular lain untuk blogger menjana wang adalah dengan mengambil bahagian dalam pemasaran gabungan. Pemasaran afiliasi adalah tempat anda membincangkan, mengesyorkan, atau mengulas produk dalam catatan blog anda dan memberikan pautan kepada pembaca anda untuk membeli produk tersebut. Pautan dijejaki dan anda mendapat komisen bila-bila masa seseorang membeli produk dengan mengklik pautan anda.

Ramai blogger juga menjual produk digital seperti eBook, panduan, atau templat. Anda juga boleh mengubah blog anda menjadi laman keahlian yang harus dibayar oleh pembaca untuk mendapatkan akses. Pilihan lain adalah menjual kursus dalam talian dan webinar. Seperti yang anda lihat, blog tidak semestinya menjadi hobi untuk anda, anda sebenarnya boleh mengubahnya menjadi perniagaan.

Cara Memulakan Blog

Hari ini lebih mudah daripada sebelumnya untuk memulakan blog dan sesiapa sahaja boleh melakukannya – bahkan untuk pemula. Dengan WordPress, platform blog paling popular di dunia, dalam beberapa minit anda boleh membina laman web blog yang menakjubkan. Penting untuk diperhatikan, terdapat 2 jenis WordPress: WordPress.org dan WordPress.com. Yang pertama adalah tuan rumah sendiri dan yang kedua adalah penyelesaian yang dihoskan. Kami mengesyorkan anda memilih WordPress.org. Bukan sahaja lebih berpatutan tetapi anda juga mendapat akses ke ribuan plugin WordPress percuma yang anda perlukan untuk blog anda.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara WordPress.org dan WordPress.com, lihat perbandingan lengkap WordPress.org berbanding WordPress.com.

Semasa memulakan blog dengan WordPress.org, agar tersedia di web, anda memerlukan akaun hosting web dan nama domain. Akaun hosting blog dan nama domain akan dikenakan biaya, dan jika anda baru bermula, wang akan menjadi sedikit.

Lihat penjana nama blog terbaik ini untuk mencari nama blog yang sempurna.

Nasib baik, kami membuat perjanjian hebat dengan Bluehost untuk anda. Bluehost menawarkan pengguna IsItWP domain PERCUMA dan diskaun 60% untuk hosting.

Klik di sini untuk Tuntutan Penawaran Bluehost Eksklusif ini »

Pada asasnya, anda dapat memulakan blog anda dengan hanya $ 2.75 sebulan!

bluehost-wordpress-hosting

Bluehost adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia dan disyorkan secara rasmi oleh WordPress, jadi anda tahu anda berada di tangan yang baik. Untuk lebih jelasnya, anda harus membaca ulasan Bluehost lengkap kami.

Setelah anda membeli hosting, WordPress menjadikannya sangat mudah untuk membina dan merancang blog impian anda. Untuk panduan yang lebih mendalam mengenai memulakan blog, periksa posting kami Cara Memulakan Blog (dan Jana Pendapatan Tambahan di Sisi).

Juga, lihat artikel kami mengenai buku WordPress terbaik termasuk buku-buku tentang membuat laman web atau blog dengan WordPress.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mengetahui perbezaan antara blog dan laman web dan anda sekarang tahu jawapannya apa itu blog. Sekarang keluar dan mulakan blog. Sekiranya anda menyukai artikel ini dan ingin terus belajar lebih banyak mengenai blog, lihatlah posting kami di 100+ Statistik Blogging Menakjubkan & Fakta.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map