Apa itu Nama Domain dan Bagaimana Ia Berfungsi? (Dijelaskan)

apa itu nama domain


Adakah anda masih tertanya-tanya apa itu nama domain dan bagaimana ia berfungsi? Membina laman web boleh membingungkan, terutama untuk pemula. Selalunya, pemula menghadapi masalah untuk mengetahui perbezaan antara nama domain, hosting laman web dan laman web anda sendiri. Dengan banyak bahagian yang berbeza, sukar untuk memahami bahagian mana yang melakukan apa dan apa maksudnya.

Tetapi jangan risau, kami di sini untuk memecahkannya untuk anda. Dalam siaran ini, kami akan menerangkan apa itu nama domain dan bagaimana ia berfungsi sehingga mudah difahami. Mari kita mulakan.

Apa itu Nama Domain?

Jadi, apa itu nama domain? Cara termudah untuk meletakkannya adalah: Jika laman web anda adalah rumah, nama domain adalah alamat anda. Nama domain adalah alamat yang ditaip orang ke bar URL penyemak imbas untuk pergi ke laman web anda.

apa-adalah-a-domain-nama

Beberapa contoh nama domain merangkumi:

 • IsItWP.com
 • Google.com
 • Facebook.com
 • Wikipedia.org
 • Yahoo.com
 • Whitehouse.gov

Untuk penjelasan yang lebih teknikal tentang apa itu nama domain: Internet adalah rangkaian komputer raksasa yang dihubungkan melalui rangkaian kabel. Setiap komputer diberikan alamat IP unik yang membolehkan komputer berkomunikasi antara satu sama lain. Alamat IP adalah rangkaian nombor yang digunakan untuk mengenal pasti setiap komputer tertentu. Alamat IP khas kelihatan seperti ini:

192.168.1.1

Alamat IP sukar diingat, jadi nama domain diciptakan untuk menyelesaikan masalah itu. Daripada harus mengetik rentetan nombor rawak yang sukar diingat, pengguna hanya perlu memasukkan nama domain, seperti PizzaDelivery.com, untuk mengunjungi laman web.

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu nama domain, mari kita bincangkan bagaimana nama domain berfungsi.

Apabila pengguna menaip nama domain ke bar URL penyemak imbas internet, ia mengirimkan permintaan ke Sistem Nama Domain (DNS), yang merupakan rangkaian pelayan global. Apabila pelayan ini menerima permintaan anda, mereka mencari pelayan nama yang dikaitkan dengan nama domain dan meneruskan permintaan tersebut ke pelayan nama tersebut.

Syarikat hosting laman web anda menguruskan pelayan nama anda. Oleh itu, jika laman web anda dihoskan di Bluehost, Bluehost kemudian akan meneruskan permintaan tersebut ke komputer tempat fail laman web anda disimpan. Komputer ini dipanggil pelayan web. Pelayan web kemudian mengumpulkan laman web yang diminta dan menghantarnya kembali ke penyemak imbas sehingga pengguna dapat melihatnya.

Bahagian Berbeza Nama Domain

Terdapat 3 bahagian yang berbeza untuk nama domain, seperti berikut:

1. Subdomain

Bahagian pertama nama domain (dari kiri ke kanan) adalah bahagian www yang muncul sebelum titik.

Contoh: www.IsItWP.com

Ini adalah bahagian standard untuk setiap nama domain, yang disebut nama mesin atau subdomain. Ini adalah pilihan, kerana anda tidak perlu memasukkan www sebelum nama domain dalam penyemak imbas untuk mengunjungi domain tersebut. Nama domain anda hanyalah IsItWP.com.

2. Domain Tahap Kedua
Bahagian kedua adalah domain tahap kedua, yang merupakan bahagian yang paling anda kenal, antara titik-titik.

Contoh: www.IsItWP.com

Ini adalah nama domain anda sendiri yang anda daftarkan dan ia adalah bahagian yang paling disesuaikan.

3. Domain Aras Atas
Di hujung nama domain, setelah titik, adalah domain tingkat atas yang juga dikenali sebagai peluasan domain.

Contoh: www.IsItWP.com

Sambungan domain boleh berupa .com, .biz, .net, .org, .gov, serta banyak variasi lain. Tetapi .com adalah yang paling popular dan terkenal.

Mengapa Anda Memerlukan Nama Domain?

Adakah anda masih tertanya-tanya mengapa anda memerlukan nama domain? Jika anda ingin membuat laman web anda sendiri, anda memerlukan nama domain supaya orang lain dapat mengunjungi laman web anda dari komputer mereka.

Orang mahu memulakan laman web dengan beberapa alasan yang berbeza, sebab itulah terdapat berjuta-juta nama domain pendaftaran. Menjadi lebih biasa hari ini bagi orang untuk memiliki laman web peribadi, atas sebab peribadi atau promosi, sehingga banyak orang mendaftarkan nama mereka sebagai nama domain. Contohnya, jika nama anda Catherine Smith, anda mungkin ingin mendaftarkan nama domain CatherineSmith.com. Dengan cara itu apabila seseorang mencari nama anda dalam talian, anda akan mudah dijumpai.

Populariti blog juga menyebabkan lebih banyak orang mendaftarkan nama domain untuk hobi atau menjana wang.

Selain itu, jika anda ingin memulakan perniagaan, anda memerlukan laman web dengan nama domainnya yang unik. Memiliki laman web untuk perniagaan anda hari ini sama pentingnya dengan mempunyai nombor telefon atau nombor FAX pada masa lalu. Anda memerlukan laman web supaya pelanggan dapat menghubungi anda dalam talian dan melihat-lihat produk dan perkhidmatan anda dari keselesaan kediaman mereka sendiri. Laman web anda memerlukan nama domain yang tidak dapat dilupakan, biasanya sesuai dengan nama perniagaan anda, supaya orang dapat dengan mudah mencari anda dalam talian. Selain itu, anda ingin mendaftarkan nama domain untuk perniagaan anda untuk melindungi nama anda daripada diambil oleh pesaing anda.

Apakah Perbezaan Antara Nama Domain dan URL?

perbezaan-antara-domain-nama-url

Walaupun mungkin kelihatan sama, nama domain dan URL adalah 2 perkara yang berbeza. Nama domain adalah nama sebenar laman web seperti IsItWP.com, sedangkan URL adalah keseluruhan jalan laman web yang membawa anda ke halaman tertentu seperti https://www.isitwp.com/blog/. Pada dasarnya, URL adalah alamat internet lengkap yang digunakan untuk mencari halaman tertentu dan merangkumi nama domain.

URL (Uniform Resource Locator) memerintahkan penyemak imbas anda dengan tepat ke mana harus menggunakan protokol tertentu yang biasanya merupakan bahagian http atau https pada URL. Kemudian bahagian terakhir URL mengarahkan penyemak imbas anda ke halaman mana laman web untuk pergi, seperti halaman blog.

Apakah Perbezaan Antara Nama Domain dan Hosting Laman Web?

Hanya kerana anda mendaftarkan nama domain tidak bermaksud anda mendapatkan laman web secara automatik. Nama domain adalah alamat laman web anda dan hosting laman web anda adalah rumah di mana laman web anda tinggal. Sekiranya anda tidak mempunyai rumah untuk laman web anda, alamat anda tidak akan ke mana-mana. Oleh itu, anda memerlukan nama domain dan web hosting untuk membuat laman web yang berfungsi.

Rumah tempat tinggal laman web anda adalah komputer sebenar tempat fail laman web anda disimpan. Pelayan ini ditawarkan sebagai perkhidmatan oleh syarikat hosting laman web. Apabila anda membeli hosting laman web, anda akan mendapat akses ke pelayan ini untuk menyimpan laman web anda. Setelah anda membina laman web di host web dan mendaftarkan nama domain, laman web anda akan dapat dilihat oleh orang di web.

Banyak syarikat hosting laman web membolehkan anda mendaftar dan membeli nama domain juga, seperti Bluehost misalnya, sehingga anda dapat dengan mudah mengurus nama domain dan seluruh laman web anda dari akaun yang sama.

Lihat posting kami yang lain mengenai perbezaan antara nama domain dan hosting web untuk penjelasan yang lebih mendalam.

Cara Memilih Nama Domain yang Baik

Memilih nama domain yang sesuai untuk laman web anda adalah penting. Ini bukan keputusan yang harus anda buat dengan tergesa-gesa, anda harus benar-benar memikirkannya dan memberikan nama domain yang unik, tidak dapat dilupakan, dan nama yang sesuai untuk laman web anda.

Terdapat sebilangan tip yang harus anda ingat semasa memilih nama domain termasuk:

 • Jauhkannya Pendek – Jangan membuat domain anda terlalu lama, akan lebih sukar bagi orang untuk mengingat dan lebih sukar untuk mengeja. Kesalahan ejaan boleh menyebabkan laman web anda kehilangan lalu lintas.
 • Melekat dengan .com – Pelanjutan domain .com adalah yang paling popular dan dipercayai, jadi ikuti dengannya.
 • Gunakan Kata Kunci – Kata kunci akan membantu enjin carian menentukan laman web anda dan memudahkan pengguna mencari anda dalam talian. Oleh itu, jika anda adalah laman web fotografi, gunakan kata kunci “fotografi” dalam nama domain anda.
 • Elakkan Nombor dan Tanda Sambungan – Angka boleh menyebabkan kesalahan ejaan nama domain anda, seperti “lima” dan bukan “5”. Tanda sempang sering digunakan oleh laman spam, yang tidak mahu anda kaitkan dengannya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara memilih nama domain untuk laman web anda, lihat pos kami mengenai Cara Memilih Nama Domain Terbaik.

Cara Mendapatkan Nama Domain

Mendapatkan nama domain anda sendiri tidak sukar. Anda boleh mendaftar dan membeli nama domain dari banyak syarikat yang berbeza. Biasanya nama domain berharga sekitar $ 14.99 / tahun dari syarikat popular seperti GoDaddy.com dan Namecheap.com.

Tetapi hanya kerana anda membeli nama domain tidak bermaksud anda mendapat laman web, anda memerlukan hosting laman web untuk itu. Itulah sebabnya kami mengesyorkan mendapatkan nama domain dari Bluehost.

bluehost-register-domain-name-free

Dengan Bluehost, anda boleh mendaftarkan nama domain dan mendapatkan hosting laman web semuanya dalam akaun yang sama, menjadikannya lebih mudah untuk dikendalikan. Plus, Bluehost menawarkan pembaca hebat IsItWP. Anda boleh mendapatkan nama domain PERCUMA, sijil SSL, dan diskaun 60% untuk hosting. Anda boleh mula membina laman web anda dengan hanya $ 2.75 / bulan.

Klik Di Sini untuk Mendapatkan Tawaran Bluehost Eksklusif Ini »

Lihat ulasan Bluehost kami.

Berkaitan: Alat penjana nama laman web percuma terbaik (Sama sekali percuma)

Kami harap siaran ini membantu anda memahami apa itu nama domain dan bagaimana ia berfungsi sehingga anda merasa lebih yakin ketika mula membuat laman web anda sendiri. Sekiranya anda menikmati artikel ini dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai membuat laman web, lihat catatan kami di Apa itu Blog? Blog vs Laman Web & Bagaimana Mereka Berfungsi ?. Dan juga dapatkan senarai pendaftar nama domain terbaik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map