Apa itu Web Hosting? (Dikongsi vs VPS vs Dedicated)

web hosting dijelaskan


Adakah anda tertanya-tanya apakah anda harus memilih hosting bersama, VPS, atau hosting khusus untuk laman web anda? Dengan begitu banyak jenis web hosting di luar sana, sukar untuk mengetahui pilihan apa yang terbaik untuk keperluan anda. Tambahan pula, apa perbezaan antara hosting dikongsi vs VPS berbanding hosting khusus?

Jangan risau, kami di sini untuk menerangkan web hosting untuk anda. Kami akan berkongsi dengan anda perbezaan setiap pilihan hosting web: Dikongsi berbanding VPS berbanding hosting khusus. Setelah kami menerangkan setiap jenis hosting web, anda akan dapat memahami pilihan mana yang terbaik untuk laman web anda.

Mari kita mulakan.

Apa itu Web Hosting?

Web hosting pada dasarnya adalah tempat laman web anda disimpan di internet. Web hosting adalah perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat yang membolehkan orang membuat laman web mereka dapat diakses melalui web seluruh dunia.

Ringkasnya, jika anda membina laman web di komputer anda, semua fail laman web ada di komputer anda dan tidak ada orang lain yang dapat melihatnya. Tetapi dengan perkhidmatan hosting web, fail laman web anda disimpan di ruang di internet, sehingga ada yang dapat melihatnya.

Ini membolehkan orang mengetik nama domain anda, seperti www.IsItWP.com, ke dalam bar alamat penyemak imbas mereka dan mendapatkan akses ke laman web anda dengan serta-merta.

domain-nama-hosting-laman web

Sekiranya anda belum memilih nama domain untuk laman web anda, lihat siaran kami mengenai cara memilih nama domain yang terbaik.

Mengapa Anda Memerlukan Web Hosting?

Sekiranya anda membina laman web, anda mahu orang dapat melihatnya. Contohnya, jika anda memulakan blog dan menulis catatan blog pertama anda, tanpa hosting web, tidak ada yang dapat membaca kandungan anda. Itu mengalahkan keseluruhan tujuan memulakan blog, bukan?

Tetapi dengan hosting web, laman web blog anda akan mempunyai tempat tersendiri di web seluruh dunia di mana pengguna dari seluruh dunia dapat mengunjungi laman web anda dan membaca catatan blog anda.

Anggap laman web anda sebagai rumah dan web hosting sebagai jalan. Sekiranya rumah anda tidak berada di jalan dan mustahil untuk dikunjungi, bagaimana orang boleh mengunjungi anda?

Sekiranya anda ingin membawa pengunjung ke laman web anda, anda memerlukan web hosting.

Adakah Pengehosan Web Menjana Wang?

web-hosting-kos-berkongsi-vs-vps-vs-khusus

Ya, hosting web memerlukan banyak wang, itu adalah salah satu kos yang diperlukan jika anda ingin membuat laman web.

Ramai orang menganggap hosting web itu mahal, tetapi sebenarnya tidak. Walaupun terdapat pilihan web hosting mahal yang berharga lebih dari $ 500 sebulan, terdapat banyak perkhidmatan hosting web yang murah dan boleh dipercayai di luar sana yang hanya berharga $ 2 hingga $ 4 dolar sebulan. Dengan beberapa pilihan hosting web ini, anda bahkan mendapat nama domain percuma, sijil SSL, dan jaminan masa operasi hampir 100%.

Ini bermakna anda boleh menghidupkan dan menjalankan laman web anda dengan harga hanya $ 2, yang bagus untuk orang yang baru memulakan dan memerlukan anggaran yang ketat. Bahagian yang terbaik adalah, anda tidak perlu mengorbankan kualiti dan kebolehpercayaan ketika memilih salah satu pilihan hosting web yang lebih murah.

Terdapat sebilangan besar perkhidmatan hosting web percuma, tetapi penting untuk diperhatikan bahawa dengan hosting web percuma ada yang menarik. Dengan perkhidmatan hosting web percuma, anda harus menghadapi kekurangan seperti:

 • Iklan yang Tidak Diingini – Perkhidmatan hosting web percuma akan memaparkan iklan yang tidak diingini dan tidak berkaitan di laman web anda, seperti bagaimana mereka menjana wang. Tetapi iklan ini dapat mengganggu pelawat laman web anda dan menjadikan laman web anda kelihatan tidak profesional.
 • Trafik Terhad – Perkhidmatan web hosting percuma selalunya akan membatasi jumlah lalu lintas yang anda dapat ke laman web anda, yang menjadikannya sukar untuk mengembangkan perniagaan anda.
 • Anda Tersekat – Sebaik sahaja anda memilih perkhidmatan hosting web percuma, sangat sukar untuk memindahkan laman web anda ke host web lain jika anda berubah fikiran.

Dengan begitu banyak pilihan hosting web yang berpatutan, lebih baik menghabiskan beberapa dolar daripada memilih hosting web percuma dengan semua kekurangan yang mereka dapat.

Apakah Pelbagai Jenis Web Hosting

Terdapat sebilangan besar jenis web hosting tetapi 3 penyelesaian utama adalah:

 • Dikongsi
 • VPS
 • Berbakti

Jenis hosting web yang anda pilih bergantung pada jenis laman web yang ingin anda bina. Adakah anda membina laman web atau blog perniagaan yang mudah? Atau adakah anda ingin memulakan laman web eCommerce atau laman web media sosial khusus yang sentiasa dikemas kini dengan kandungan baru?

Semasa memilih jenis hosting web, anda juga harus mempertimbangkan ciri-ciri yang mereka tawarkan seperti keselamatan, prestasi, jika mereka membolehkan anda mengembangkan laman web anda dengan mudah, serta berapa banyak pekerjaan yang diperlukan untuk anda.

Sudah tentu, anda juga harus melihat harga pada masa yang sama. Perkara terakhir yang ingin anda lakukan ialah membelanjakan sejumlah wang untuk perkhidmatan hosting web yang tidak sesuai untuk keperluan peribadi anda.

Seterusnya, kami akan membahas perbezaan antara hosting dikongsi vs VPS berbanding hosting khusus, jadi anda dapat menentukan pilihan host web mana yang paling sesuai untuk anda.

Pilihan Web Hosting # 1: Dikongsi

Hosting yang dikongsi adalah persis seperti apa. Dengan hosting bersama anda berkongsi pelayan (ruang di internet) dengan orang lain.

kompleks-hosting-pangsapuri-kompleks

Hosting bersama adalah seperti tinggal di kompleks pangsapuri. Semua orang yang tinggal di kompleks pangsapuri berada di lokasi yang sama dan mereka semua harus berkongsi sumber seperti bilik dobi, tempat letak kereta, taman permainan, dll..

Ini konsep yang sama dengan hosting web bersama. Apabila anda menghoskan laman web anda dengan perkhidmatan hosting bersama, laman web anda disimpan di lokasi yang sama dengan sejumlah laman web lain. Anda mempunyai bahagian sumber pelayan seperti memori, ruang cakera, data, dan waktu CPU.

Sebilangan besar masa, berkongsi sumber pelayan berjalan lancar. Tetapi kadang-kadang, jika salah satu tetangga laman web anda menggunakan banyak sumber, ia dapat melambatkan laman web anda.

Kelebihan:

 • Berpatutan – Oleh kerana anda berkongsi pelayan dengan banyak pengguna lain, anda juga berkongsi kosnya. Yang menghasilkan harga yang lebih rendah untuk anda.
 • Persediaan Mudah – Perkhidmatan hosting bersama biasanya mengurus keseluruhan persediaan untuk anda.

Keburukan:

 • Berkongsi Pelayan – Salah satu kelemahan utama adalah hakikat bahawa anda harus berkongsi pelayan dengan banyak laman web lain.
 • “Jiran Jahat” – Oleh kerana anda berkongsi pelayan dengan banyak laman web, anda mungkin harus berurusan dengan “jiran buruk” yang menggunakan semua sumber dengan lalu lintas tinggi atau kod yang salah. Ini boleh mempengaruhi kelajuan dan prestasi laman web anda sendiri.

Pilihan Web Hosting # 2: VPS

Pilihan hosting web seterusnya adalah VPS. VPS bermaksud pelayan peribadi maya.

vps-web-host-townhouse

Hosting VPS adalah seperti tinggal di rumah bandar atau kondo. Anda mempunyai rumah sendiri dan bertanggungjawab untuk menguruskannya, tetapi anda masih perlu berkongsi barang-barang di harta tanah.

Dengan hosting VPS, anda masih perlu berkongsi pelayan, tetapi anda harus membaginya dengan laman web yang lebih sedikit daripada dengan hosting bersama. Selain itu, anda tidak perlu berkongsi semua sumber. Semua sumber dibahagi sama rata. Ini menghentikan “jiran buruk” yang menggunakan semua sumber kerana mereka mempunyai had yang tidak boleh dilebihi. Setelah melepasi had sumber itu, laman web mereka mungkin akan hilang, tetapi laman web anda tidak akan terjejas.

Kelebihan:

 • Tiada Sumber Berkongsi – Anda tidak perlu berkongsi semua sumber dengan banyak laman web lain.
 • Lebih berkuasa – Hosting VPS lebih hebat daripada hosting bersama, lebih berskala dan biasanya menawarkan prestasi dan kelajuan yang lebih baik.
 • Kelenturan – VPS hosting lebih fleksibel, membolehkan anda menyesuaikan dan membuat perubahan tanpa mempengaruhi pengguna lain.

Keburukan:

 • Lebih mahal – VPS lebih mahal daripada hosting bersama.
 • Lebih Teknikal – Dengan hosting VPS, proses penyediaan adalah lebih teknikal, yang boleh menjadi masalah bagi pemula.

Pilihan Web Hosting # 3: Dedikasi

Pilihan web hosting terakhir adalah hosting khusus dan sepertinya kedengarannya, dengan hosting pelayan khusus anda memberikan segalanya untuk diri sendiri.

rumah-tuan rumah-khusus

Jadi, hosting khusus seperti memiliki rumah anda sendiri. Anda tidak perlu berkongsi ruang anda dengan orang lain dan anda juga tidak perlu berkongsi sumber anda dengan orang lain. Anda tidak perlu berurusan dengan jiran yang buruk.

Dengan hosting khusus, tidak ada laman web lain di hosting anda dan anda tidak perlu berkongsi sumber seperti masa dan memori CPU.

Kelebihan:

 • Tiada Jiran Buruk – Dengan hosting web yang berdedikasi, tidak ada jiran yang tidak bermaya yang dapat mencuri sumber laman web anda dan memberi kesan negatif terhadap kelajuan dan prestasi laman web anda.
 • Kawalan Penuh – Anda mempunyai kawalan penuh penyesuaian pelayan anda. Anda mungkin dapat memilih jumlah dan jenis memori anda serta elemen lain.

Keburukan:

 • Yang paling mahal – Oleh kerana anda memberikan segalanya kepada diri sendiri, hosting khusus adalah pilihan hosting web yang paling mahal.
 • Lebih Teknikal – Dengan hosting VPS, anda perlu mengetahui lebih banyak mengenai komputer dan pelayan daripada orang biasa.
 • Tanggungjawab yang meningkat – Dengan perkhidmatan khusus yang tidak dikendalikan, anda bertanggungjawab untuk keseluruhan penyediaan, pemasangan, keselamatan dan banyak lagi. Walaupun dengan perkhidmatan hosting khusus yang dikendalikan, anda masih perlu melakukan banyak perkara sendiri.

Dikongsi vs VPS vs Dedicated Hosting: Apa Yang Harus Anda Pilih?

Oleh itu, setelah anda mengetahui perbezaan antara hosting dikongsi vs VPS berbanding hosting khusus, mana yang paling sesuai untuk anda dan laman web anda?

Hosting bersama adalah pilihan terbaik untuk laman web pemula yang tidak akan mendapat banyak lalu lintas, sekurang-kurangnya pada mulanya. Apabila anda baru mula membuat laman web, anda ingin mematuhi anggaran dan hosting yang dikongsi akan membolehkan anda melakukannya sambil meningkatkan kehadiran dalam talian anda pada masa yang sama. Hosting bersama juga merupakan pilihan yang bijak untuk laman web perniagaan statik dan laman web peribadi kerana waktu operasi tidak akan mempengaruhi anda. Ini juga merupakan pilihan hosting yang bagus untuk pemula.

Berkaitan: Hosting WordPress Berkongsi vs Terurus (Berbanding)

Hosting VPS adalah pilihan yang lebih baik jika anda mengharapkan laman web anda mendapat lebih banyak lalu lintas dan mampu membayar sedikit lebih banyak. Juga, jika anda memulakan dengan perkhidmatan hosting bersama dan lalu lintas laman web anda mulai meningkat dengan cepat, anda harus meningkatkan ke hosting VPS terbaik yang menawarkan lebih banyak sumber untuk menangani lalu lintas tersebut.

Hosting khusus adalah pilihan host web dalam senarai ini yang paling mungkin anda perlukan jika anda seorang b. Anda hanya memerlukan semua loceng dan wisel yang disediakan oleh tuan rumah khusus jika anda mengendalikan transaksi sensitif dan perlu meningkatkan keselamatan, laman web anda mempunyai sebilangan besar gambar resolusi tinggi atau streaming video, atau anda mahukan alamat IP yang tidak anda gunakan Tidak perlu berkongsi dengan laman web lain.

Secara keseluruhan, jika anda baru membuat laman web, host web bersama akan menjadi pilihan terbaik anda. Ia berpatutan dan akan memberi anda semua yang anda perlukan untuk memulakannya.

Sekarang setelah anda memutuskan pilihan hosting web mana yang terbaik untuk anda, bagaimana anda memilih perkhidmatan hosting web mana yang harus anda gunakan?

Baiklah, cadangan utama kami untuk web hosting adalah Bluehost. Dengan Bluehost, anda boleh memilih dari hosting bersama, VPS, atau hosting khusus. Jadi, tidak kira pilihan web host yang anda pilih, Bluehost telah membuat anda dilindungi.

Plus, Bluehost menawarkan tawaran eksklusif untuk pembaca IsItWP. Anda boleh mendaftar ke Bluehost hari ini dan mendapat nama domain percuma, sijil SSL, dan potongan 60% pada hosting bersama. Ini bermakna anda boleh membina dan menghoskan laman web anda dengan harga serendah $ 2,75 sebulan. Lihat butiran di halaman Bluehost Coupon.

bluehost-wordpress-hosting

Klik Di Sini untuk Mendapatkan Tawaran Bluehost Eksklusif Ini »

Jangan terlepas ulasan Bluehost yang lengkap ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai hosting web.

Kami harap anda menikmati artikel ini mengenai hosting dikongsi vs VPS berbanding hosting khusus dan anda sekarang tahu pilihan web hosting mana yang terbaik untuk laman web anda. Sekiranya anda menyukai artikel ini dan anda sudah bersedia untuk menjadi tuan rumah laman web anda, lihat siaran kami tentang cara menghoskan laman web, tutorial langkah demi langkah lengkap dan juga senarai tema serbaguna kami untuk memulakan laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map