Bagaimana Memulakan Perniagaan Web Hosting pada tahun 2020 (Langkah demi Langkah)


Adakah anda seorang pembangun web yang ingin mengembangkan perniagaan anda dengan menawarkan perkhidmatan hosting kepada pelanggan anda?

Menawarkan perkhidmatan hosting web kepada pelanggan adalah situasi win-win bagi anda dan pelanggan anda.

Sebagai pemaju, anda dapat memperoleh pendapatan berulang dengan menjual ruang hosting web kepada pelanggan anda. Pelanggan anda tidak perlu menyediakan akaun hosting web sendiri. Ini sangat membantu pelanggan anda yang tidak berteknologi.

Perkara terbaik ialah untuk menjual ruang hosting web kepada pelanggan anda, anda tidak perlu memulakan syarikat berjuta-juta dolar seperti Bluehost atau Hostgator.

Sebaliknya, anda boleh mendaftar untuk perkhidmatan hosting reseller, yang biasanya merupakan VPS atau pelayan khusus dan mula menyewa ruang hosting kepada pelanggan anda.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memulai perniagaan hosting web anda sendiri dengan hosting reseller. Kami juga akan membandingkan beberapa syarikat web hosting terbaik yang menawarkan perkhidmatan hosting reseller dan membantu anda memutuskan mana yang terbaik untuk keperluan anda.

Tetapi sebelum kita memulakan, mari kita lihat dengan cepat apa sebenarnya hosting penjual semula.

Apa itu Reseller Hosting?

Hosting reseller membolehkan anda menjual perkhidmatan hosting berlabel putih kepada pelanggan anda dengan nama jenama anda. Ini adalah pilihan terbaik bagi mereka yang ingin memasuki perniagaan hosting tanpa melabur dalam sumber yang mahal untuk menguruskan pelayan dan infrastruktur hosting.

Dengan hosting reseller, anda dapat menyewakan ruang hosting anda kepada pelanggan anda. Penjual semula membeli perkhidmatan hosting, biasanya VPS (Virtual Private Server) dari penyedia hosting dengan harga borong dan menyewakan kepada orang lain dengan mengkonfigurasi dan membahagikan ruang hosting bagi setiap keperluan pelanggan.

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Memulakan Perniagaan Hosting Anda

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika anda memulakan perniagaan hosting anda.

 1. Tidak semua perkhidmatan hosting reseller dibuat sama. Pastikan anda memilih penyedia hosting reseller yang tepat yang paling sesuai dengan keperluan anda
 2. Pilih penyedia yang membenarkan rancangan penjual semula berlabel putih, yang bermaksud pelanggan anda tidak akan pernah menyedari bahawa mereka menggunakan perkhidmatan hosting penjual semula.
 3. Pastikan syarikat web hosting menawarkan sokongan teknikal berterusan untuk pelanggan anda. Ini sangat penting jika anda tidak mahu mempunyai pasukan sokongan dan perkhidmatan pelanggan anda sendiri.
 4. Tentukan berapa yang anda mahu kenakan untuk rancangan anda.

Mari kita lihat beberapa penyedia hosting penjual semula dan lihat mana yang terbaik untuk keperluan anda.

1. HostGator

Hosting Reseller HostGator

HostGator adalah penyedia perkhidmatan hosting web yang hebat yang menawarkan rancangan hosting reseller yang hebat. Harga dikategorikan di bawah 3 rancangan berbeza.

 • Aluminium
 • Tembaga
 • Perak

Bergantung pada harga yang mereka tawarkan sehingga ruang cakera 140GB, nama domain tanpa had, SSL percuma dan lebar jalur sehingga 1400 GB. Ia juga menawarkan jaminan uptime 99%, server nama peribadi berdasarkan domain anda, perisian Pengurusan / Pengebilan Pelanggan WHMCS Percuma dengan setiap rancangan, panel kawalan WHM, cPanel, sokongan premium dan banyak lagi.

2. Tapak Tapak

hosting penjual semula tapak web

SiteGround menawarkan rancangan GoGeek yang merupakan satu-satunya rancangan mereka untuk hosting penjual semula. Ia menawarkan ruang web 30GB, lalu lintas yang tidak dihitung, jumlah laman web yang tidak terhad, dan sokongan penjual semula 24/7.

Tidak seperti HostGator, SiteGround mengenakan caj kepada anda berdasarkan jumlah kredit hosting yang ingin anda beli dan bukannya hosting sumber yang diperuntukkan ke akaun anda. Semakin banyak pesanan yang anda buat, semakin murah rancangan hosting penjual semula.

Anda boleh memulakan dengan membeli serendah 5 kredit penjual semula dengan harga $ 49 / kredit setiap tahun. Sekiranya anda membeli 11+ kredit, maka anda hanya perlu membayar $ 42 / kredit setiap tahun.

Oleh kerana kredit penjual semula tidak akan habis, anda boleh menggunakannya bila-bila masa untuk melancarkan atau memperbaharui akaun.

3. InMotion Hosting

Hosting Penjual Semula InMotion

Perkhidmatan hosting reseller oleh InMotion Hosting dilengkapi dengan beberapa rancangan. Dan bergantung pada rancangan anda, anda dapat memiliki hingga 8GB Ram, 5 akun cPanel, lebar jalur hingga 6TB dan hingga 5 alamat IP yang berbeza. Selain itu, anda juga boleh memiliki pemacu SSD percuma, perisian penagihan, cPanel & Perlindungan WHM, DDoS dan Malware dan banyak lagi.

Sekiranya anda meningkatkan rancangan anda ke rancangan Reseller VPS, anda dapat menikmati ciri yang lebih menakjubkan dan meningkatkan prestasi anda ke tahap seterusnya.

4. Hosting A2

A2 Hosting Reseller Hosting

A2 Hosting adalah penyedia perkhidmatan hosting reseller lain yang menawarkan 4 rancangan harga berbeza. Anda akan menyukai kepantasannya yang luar biasa dan sokongan yang mesra. Ia menawarkan penyimpanan sehingga 200 GB, SSL dan SSD percuma, panel kawalan WHM, WHMCS percuma dan banyak lagi.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai penyedia hosting reseller, anda boleh melihat panduan lengkap kami mengenai penyedia hosting reseller terbaik.

Yang Mana Satu Syarikat Hosting Reseller Terbaik

Kami percaya bahawa HostGator adalah perkhidmatan hosting reseller terbaik kerana beberapa sebab.

 • Ia menawarkan rancangan hosting reseller yang berpatutan, jadi mudah untuk membuat keuntungan dari perniagaan hosting reseller anda.
 • Anda boleh mengawal peruntukan sumber berdasarkan keperluan pelanggan anda.
 • Ia menawarkan perisian WHM dan pengebilan percuma dan banyak lagi.

Memulakan Perniagaan Web Hosting Pengecer (Langkah demi Langkah)

Ikuti langkah tepat yang diberikan di bawah ini untuk menubuhkan perniagaan hosting penjual semula.

Dalam tutorial ini, kami menggunakan rancangan hosting reseller HostGator.

Langkah 1: Dapatkan Laman Web untuk Perniagaan Web Hosting Anda

Sekiranya anda belum mempunyai laman web, anda perlu mendapatkannya untuk perniagaan hosting web anda. Anda boleh pergi ke HostGator dan mendaftar untuk akaun hosting web.

Untuk panduan langkah demi langkah terperinci, periksa cara memulakan laman web dari awal.

Langkah 2: Pilih Pelan Hosting Reseller di HostGator

Sekiranya anda sudah mempunyai laman web, langkah seterusnya adalah memilih rancangan hosting reseller dari HostGator.

Pergi ke HostGator dan pilih rancangan hosting reseller. Semasa anda memulakan, anda boleh mendaftar untuk rancangan asas mereka yang disebut Aluminium. Semasa mengembangkan perniagaan, anda sentiasa dapat meningkatkan ke rancangan yang lebih baik.

Setelah memilih rancangan hosting reseller dari Hostgator, anda akan diminta memasukkan nama domain. Sekiranya anda sudah mempunyai domain, anda boleh menggunakannya sebaliknya pilih nama domain dengan menaip di ruang carian. Anda juga boleh memilih sambungan di sebelah medan domain. Anda boleh menggunakan penjana nama domain kami untuk mencari domain yang sesuai dengan perniagaan anda.

Langkah 3: Tukar DNS

Sekiranya anda telah mendaftarkan nama domain anda dengan Hostgator semasa mendaftar ke hosting penjual semula, maka anda boleh melangkau langkah ini.

Bagi mereka yang telah mendaftarkan nama domain dengan pendaftar nama domain yang lain, maka langkah seterusnya adalah menukar DNS anda.

Proses ini akan berlangsung dari 24 hingga 48 jam sebelum laman web anda mula diselesaikan ke pelayan Hostgator.

Langkah 4: Buat Pakej Web Hosting

Seterusnya, anda boleh membuat pakej, juga dikenali sebagai rancangan harga. Amalan yang disyorkan adalah membuat sekurang-kurangnya 3 pakej harga yang berbeza. Pastikan anda memperuntukkan sumber tertentu, seperti kuota cakera, lebar jalur bulanan, akaun e-mel maksimum, dan lain-lain untuk setiap pakej.

Anda boleh membuat pakej anda dengan masuk ke Hostgator WHM (Web Host Manager) anda. Setelah selesai, anda sudah bersedia untuk membuat akaun baru. Anda boleh melakukannya di bawah Fungsi Akaun di Hostgator WHM anda. Isi butirannya di sini dan anda sudah bersedia.

Langkah 5: Muat naik Laman Web

Gunakan klien FTP atau cPanel untuk memuat naik laman web pelanggan anda ke akaun hosting penjual semula anda.

Perlu diingat bahawa anda mungkin ingin menyesuaikan antara muka web hosting sebelum anda menyerahkan bukti kelayakan akaun kepada pelanggan anda. Anda boleh mengganti logo HostGator dengan logo anda dan membuat perubahan yang diperlukan untuk label putih syarikat hosting web anda.

Itu sahaja! Kami harap panduan ini dapat membantu anda membuat syarikat hosting web dengan mudah. Sekiranya anda menyukai artikel ini, baca ulasan kami di Hostgator.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map