Berapa Kos Nama Domain? (Jawapan Pakar)

kos nama domain


Ingin mendaftarkan nama domain tetapi tidak pasti berapa harganya?

Nama domain adalah alamat laman web anda di internet, seperti Google.com, IsItWP.com. Sekiranya anda pernah mencuba mendaftarkan nama domain, anda pasti menyedari perbezaan harga yang besar.

Mengapa kos nama domain berbeza? Berapakah kos domain .com? Apakah peluasan nama domain terbaik?

Untuk memberi penjelasan mengenai soalan-soalan ini, mari kita lihat lebih mendalam nama domain dan harga mereka.

Jenis Nama Domain

Terdapat beberapa jenis peluasan nama domain, seperti .com, .org, .net, .tv, .info, .io, dan sebagainya. Yang paling popular di antaranya ialah peluasan .com. Bergantung pada pelanjutan yang anda pilih, nama domain anda akan termasuk dalam salah satu kategori berikut.

 1. Domain Aras Atas (TLD): Nama domain peringkat teratas disenaraikan pada tahap tertinggi dari segi DNS atau struktur nama domain. Terdapat beratus-ratus TLD, tetapi yang paling popular adalah .com, .org, dan .net.
 2. Domain Tahap Atas Kod Negara (ccTLD): Ini adalah nama domain khusus negara yang diakhiri dengan peluasan kod negara. Contohnya, .in untuk India, .uk untuk United Kingdom, dll.
 3. Domain Aras Atas Tajaan (sTLD): sTLD adalah peluasan domain khusus yang mempunyai penaja di belakangnya yang mewakili komuniti tertentu yang akan dilayan oleh domain tersebut. Contoh nama domain tersebut ialah .gov untuk organisasi kerajaan, .edu untuk organisasi pendidikan dll.

Tempat Terbaik untuk Membeli Nama Domain

Anda boleh membeli nama domain melalui pendaftar nama domain. Pendaftar nama domain adalah perkhidmatan yang boleh anda gunakan untuk mendaftarkan nama perniagaan untuk perwakilan dalam talian anda. Terdapat beratus penyedia domain di dunia dengan harga dan ciri yang berbeza.

Lihat beberapa pendaftar nama domain terbaik:

 • Domain.com
 • GoDaddy.com
 • NameCheap.com

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat senarai lengkap pendaftar nama domain popular kami.

Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kos Nama Domain

Sebaik-baiknya, nama domain boleh menelan belanja antara $ 9 hingga $ 14,99 setahun.

Tetapi jika anda ingin mendaftarkan nama domain premium, itu mungkin lebih mahal. Domain premium adalah nama domain pra-pendaftaran yang pendek, berjenama dan senang diingat. Pelabur nama domain membeli nama domain ini dengan harga yang rendah hanya untuk menjualnya pada harga yang jauh lebih tinggi daripada yang mereka bayar.

Harga juga akan berbeza bergantung pada beberapa faktor penting lain seperti:

 • Sambungan domain: Bergantung pada peluasan domain anda, harga domain anda mungkin berbeza-beza.
 • Pendaftar domain yang anda pilih: Pendaftar domain yang berbeza akan menawarkan harga domain yang berbeza. Contohnya, harga permulaan domain .org ialah $ 8.99 / tahun jika anda membelinya dari Bluehost sementara $ 9.99 jika anda membelinya dari GoDaddy.
 • Ketersediaan: Sekiranya nama domain anda tersedia, anda mungkin mendapatkannya dengan harga yang lebih rendah. Tetapi jika tidak, anda harus berunding dengan pemiliknya.

Walaupun terdapat beberapa faktor berbeza yang mempengaruhi kos nama domain, secara umum, anda boleh membeli domain tingkat atas dengan membayar apa-apa antara $ 8,99 – $ 14,99.

Kos Tersembunyi untuk Nama Domain

Jangan tertipu dengan harga pendaftaran nama domain rendah yang ditawarkan oleh pendaftar domain kerana anda mungkin akan membayar lebih banyak lagi. Mari kita lihat beberapa kos tersembunyi nama domain.

1. Pembaharuan Tahunan

Sebaik sahaja anda membeli nama domain, anda mesti memperbaruinya setiap tahun. Sebilangan besar pendaftar hanya menawarkan potongan untuk tahun pertama apabila anda mendaftarkan nama domain. Anda harus membayar harga yang jauh lebih tinggi semasa anda menyemak nama domain anda.

2. Privasi Domain

Banyak pendaftar domain dan penyedia hosting menjual addon yang disebut Privasi domain untuk mendapatkan maklumat hubungan anda. Walaupun tidak wajib membeli addon privasi domain, ini melindungi maklumat hubungan anda, yang seterusnya mengurangkan jumlah e-mel spam yang anda terima.

3. E-mel Perniagaan

Pendaftar domain juga menjual addon yang disebut e-mel Perniagaan. Anda boleh melewatkan addon ini kerana kebanyakan syarikat hosting menawarkan sekurang-kurangnya satu alamat e-mel perniagaan percuma dengan rancangan hostingnya. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat penyedia hosting e-mel terbaik.

Kos Nama Domain yang Tamat Tempoh

Nama domain yang luput adalah domain yang sebelumnya dimiliki oleh seseorang tetapi telah tamat tempoh kerana pendaftarannya tidak diperbaharui oleh pemiliknya.

Apabila pendaftaran nama domain tamat, ia akan kembali ke pendaftaran. Tetapi sebelum nama domain berakhir, pendaftar biasa menjual nama domain melalui lelang, sehingga pembeli yang berminat dapat menawarnya dan memilikinya.

GoDaddy Auction adalah tempat terbaik untuk membeli nama domain yang telah tamat tempoh.

Kos nama domain yang telah tamat tempoh akan berbeza-beza berdasarkan tawarannya.

Bagaimana Mengetepikan Kos Nama Domain? (Domain Percuma 100%!)

Ia nyata! Anda boleh mengetepikan kos pendaftaran nama domain sepenuhnya. Mahu tahu bagaimana?

Beberapa syarikat hosting menawarkan nama domain percuma jika anda menghoskan laman web anda dengan mereka. Tanpa kos tambahan!

Apabila anda mendaftarkan nama domain, anda juga perlu memilih syarikat hosting untuk menjadi tuan rumah domain anda. Oleh itu, mengapa tidak memilih domain yang menawarkan domain percuma dengan rancangan hostingnya

Syarikat Hosting Popular yang Menawarkan Nama Domain Percuma

1. Bluehost

E-mel Bluehost

Bluehost adalah perkhidmatan hosting popular yang menawarkan nama domain percuma. Pilihan ini tersedia dengan semua rancangan hostingnya yang murah.

Sebaik sahaja anda memilih rancangan hosting anda, ia akan membawa anda ke layar baru di mana anda boleh mencari domain baru atau menggunakan nama domain anda sendiri yang ada.

Nama domain Bluehost, nama domain percuma

Lihat ulasan Bluehost kami.

2. HostGator

semakan hostgator, nama domain hostgator percuma

HostGator adalah penyedia perkhidmatan hosting web lain yang menawarkan nama domain percuma jika anda memilih rancangan tahunannya. Sama seperti Bluehost, anda boleh mencari nama baru atau menggunakan domain anda sendiri setelah memilih rancangan hosting anda.

Sekiranya anda ingin mencari domain baru, gunakan Daftar Domain Baru tab. Untuk menggunakan domain anda sendiri, anda boleh menggunakan Saya Sudah Memiliki Domain initab setelah memasukkan nama domain anda di medan yang diberikan.

Lihat ulasan HostGator.

3. GreenGeeks

Hosting Hijau GreenGeeks

GreenGeeks adalah syarikat hosting lain yang menawarkan nama domain percuma dengan rancangan hostingnya.

Anda boleh mencari domain baru jika anda tidak memilikinya atau menggunakan nama domain yang ada setelah memilih rancangan anda.

Tidak seperti syarikat hosting lain yang tersenarai di sini, GreenGeeks adalah syarikat hosting hijau # 1 yang mempunyai komitmen untuk mengurangkan jejak karbon.

Lihat tinjauan GreenGeeks.

Soalan Lazim Mengenai Nama Domain

S1. Apa Pendaftar Domain Terbaik?

Domain.com adalah pendaftar domain terbaik yang memungkinkan anda mendaftarkan nama domain dengan harga serendah $ 2,99 per tahun.

S2. Bolehkah nama domain dibeli secara kekal?

Tidak, anda tidak boleh membeli nama domain secara kekal. Anda mesti menyemak pendaftaran nama domain anda setiap tahun. Tetapi anda boleh membayar yuran pembaharuan tahunan anda terlebih dahulu sehingga 10 tahun.

S3. Adakah wajib memiliki nama domain dan web hosting untuk membina laman web?

Ya, untuk membina laman web, anda memerlukan kedua – nama domain dan hosting web.

Itu sahaja. Kami harap artikel ini berguna untuk anda. Sekiranya anda menyukai siaran ini, anda mungkin juga menyukai artikel kami mengenai cara memilih nama domain.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map