Cara Membuat E-mel Perniagaan Profesional dengan G Suite

sediakan alamat e-mel perniagaan


Adakah anda ingin membuat e-mel perniagaan berjenama profesional dengan G Suite?

Menyiapkan alamat e-mel perniagaan profesional adalah salah satu perkara pertama yang perlu anda lakukan setelah membina laman web. Alamat e-mel profesional memberikan perniagaan anda rasa kredibiliti dan membuat pelanggan anda merasa bahawa anda berada di sini untuk kekal dan serius dengan perniagaan anda.

G Suite, juga dikenal sebagai Gmail untuk perniagaan, adalah produk oleh Google untuk membuat e-mel perniagaan profesional. Dahulu dikenal sebagai ‘Google Apps for Work’, G Suite menyediakan sejumlah ciri dan pilihan untuk menjenamakan laman web anda dengan menyediakan e-mel perniagaan.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat e-mel perniagaan berjenama profesional dengan G Suite dalam 3 langkah yang mudah diikuti.

Apa itu E-mel Perniagaan Profesional?

E-mel perniagaan profesional memaparkan nama domain syarikat anda selepas ‘@’ dan bukannya gmail.com, yahoo.com, atau nama domain penyedia perkhidmatan e-mel lain. Contohnya, [email protected] adalah e-mel profesional manakala [email protected] adalah ejen yang tidak profesional.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa anda perlu menyediakan e-mel perniagaan profesional:

1. Ini Merupakan Jenama Anda:

E-mel perniagaan mewakili jenama anda dengan memaparkan nama domain anda di alamat e-mel.

2. Ini Membina Kepercayaan Di Kalangan Pelanggan Anda:

Orang cenderung mempercayai alamat e-mel profesional ketika datang ke e-mel perniagaan. E-mel profesional dapat menawarkan getaran profesional sementara e-mel peribadi tidak.

Ini memberikan rasa kredibiliti dan kepercayaan kepada perniagaan anda.

3. Kemudahan Pengurusan E-mel:

Manfaat lain ialah anda dapat mengatur dan mengurus alamat e-mel ahli pasukan anda dengan mudah. Apabila ahli pasukan mengundurkan diri, anda boleh menghentikan alamat e-mel mereka dan meneruskannya ke alamat e-mel lain.

Menggunakan E-mel Perniagaan – Penyedia Hosting Anda berbanding G Suite

Sekiranya anda sudah membuat laman web, syarikat hosting anda mungkin telah menawarkan e-mel profesional tanpa had kepada anda. Ya, kebanyakan syarikat hosting merangkumi akaun e-mel perniagaan, tetapi tidak boleh dipercayai.

Anda bahkan boleh menyediakan e-mel perniagaan percuma dengan akaun hosting web anda.

Walau bagaimanapun, pelayan e-mel hosting tidak mempunyai ciri yang diperlukan dalam penyedia perkhidmatan e-mel khusus seperti penghantaran mesej selamat dan segera, penyimpanan, sokongan teknikal bila-bila masa, penapis spam, e-mel tanpa iklan, dan lain-lain. Itulah sebabnya mengapa anda perlu menggunakan G Suite untuk perniagaan profesional e-mel.

G Suite, dengan kata lain, adalah perkhidmatan e-mel berbayar dari Google atau Gmail premium, oleh itu tidak ada keraguan sama sekali mengenai kebolehpercayaannya. Ini merangkumi semua ciri asas Gmail dan lebih banyak aplikasi Google tambahan yang dibuat untuk tujuan perniagaan.

Faedah Menggunakan G Suite untuk E-mel Perniagaan

G Suite mempunyai banyak kelebihan yang dinyatakan di bawah dalam poin:

 • Bina e-mel perniagaan berjenama profesional dengan nama syarikat / domain anda
 • Akses e-mel anda bila-bila masa, di mana sahaja, dan di mana-mana peranti tanpa sambungan internet. Membaca dan menyusun mesej tanpa menggunakan internet.
 • Log masuk sekali dan gunakan semua aplikasi Google pada peranti.
 • Gunakan pelbagai aplikasi perniagaan percuma dan premium termasuk Drive, Kalendar Bersama, Hangouts Chat and Meet, Docs dll – sambungkan, buat dan kongsi fail dan maklumat dengan mudah dalam pasukan
 • Urus semua akaun e-mel yang digunakan oleh semua orang di syarikat – selamatkan sumber dan maklumat peribadi syarikat anda walaupun selepas ahli pasukan meninggalkan syarikat.
 • Bekerja dengan tenang kerana Google menguruskan keselamatan – 99.9% masa operasi yang dijamin, sandaran automatik, penapis spam dll.
 • Kapasiti storan yang mencukupi – storan 30GB dengan pelan ‘Basic’ minimum
 • Perkhidmatan e-mel tanpa iklan
 • Bekerja dengan baik dengan Outlook dan perkhidmatan e-mel lain – G Suite Sync untuk Microsoft Outlook, dan alat migrasi untuk mengimport e-mel
 • Nikmati sokongan teknikal 24/7 melalui telefon, e-mel atau dalam talian

Anda juga ingin membaca artikel kami mengenai perkhidmatan dan sistem telefon perniagaan terbaik.

Dengan semua faedah ini terjamin, G Suite adalah platform hebat untuk membuat e-mel perniagaan profesional. Sekarang, mari kita lihat cara menyediakan alamat e-mel profesional untuk perniagaan anda.

Cara Memulakan E-mel Profesional dengan G Suite dalam 3 Langkah

Pertama, lawati laman web G Suite untuk memulakan proses penyediaan.

g-suite

Seterusnya, anda hanya boleh mengklik butang ‘Bermula’ untuk memulakan prosesnya tetapi mari kita bincangkan sedikit mengenai harga terlebih dahulu.

Anda boleh mengklik menu ‘Penetapan Harga’ untuk mengetahui rancangan Harga G Suite. Ia mempunyai tiga edisi bernama ‘Basic’, ‘Business’, dan ‘Enterprise’ dengan tahap ciri yang berbeza yang bertujuan untuk pelbagai jenis pengguna.

gsuite

Pelan paling murah dan paling asas, ‘Basic’ berharga $ 6 setiap pengguna setiap bulan. Ia menyediakan storan 30GB per pengguna yang dua kali ganda daripada akaun Gmail percuma. Lebih-lebih lagi, ia membolehkan persidangan video dan suara, pemesejan pasukan selamat, kalendar bersama, dan pilihan untuk membuat dokumen, spreadsheet, dan persembahan. Paling penting, anda mendapat sokongan teknikal, keselamatan, dan kawalan pentadbiran 24/7.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai rancangan harga, kunjungi laman web G Suite.

Sekarang, setelah anda menyemak pilihan harga, anda boleh mengklik butang ‘Bermula’ dan langkah pertama bermula.

Proses penyediaan G Suite mempunyai tiga langkah utama. Mari kita perhatikan satu persatu di bawah.

Langkah 1: Sediakan Akaun E-mel Profesional

Mula-mula, anda harus menyediakan akaun perniagaan. Akaun ini membolehkan anda membuat dan mengurus akaun e-mel profesional untuk seluruh pasukan anda.

G Suite menawarkan percubaan percuma 14 hari untuk menguji perkhidmatan ini. Anda mendapat 14 hari untuk membiasakan diri dengan platform dan menguji ciri-cirinya sebelum anda menghabiskan wang anda yang sukar diperoleh.

Bermula

Selepas anda mengklik butang ‘Bermula’, ini adalah halaman pertama yang muncul. Lihat tangkapan skrin di bawah.

sign-up-g-suite

Isi nama perniagaan anda, pilih jumlah pekerja, dan pilih negara tempat anda berada. Kemudian, klik ‘Next’.

Sekarang, anda akan diminta untuk mengisi maklumat hubungan anda dalam langkah seterusnya. Isi nama depan, nama belakang, dan alamat e-mel semasa anda, dan klik ‘Seterusnya’.

Sekarang, ia akan menunjukkan halaman seperti yang ditunjukkan di bawah.

lama-domain-atau-beli-baru

Di sini, anda harus memilih ‘Ya, saya ada yang boleh saya gunakan’ jika anda sudah memiliki nama domain. Sekiranya tidak memilikinya, anda boleh memilih ‘Tidak, saya memerlukannya’ dan ini akan membawa anda ke antara muka pembelian domain. Kami telah memilih pilihan pertama untuk tutorial ini.

Masukkan Nama Domain Perniagaan Anda

Sekarang, anda akan melihat halaman di mana anda dikehendaki memasukkan nama domain perniagaan anda.

masukkan-perniagaan-domain-nama

Isi borang ini dengan hati-hati dengan nama domain anda kerana ini akan digunakan dalam e-mel perniagaan anda. Demi contoh ini, kami telah menggunakan nama domain kami sebagai ‘yoursitename.com’. Sekarang, e-mel akan kelihatan seperti ‘[email protected]’. Selepas memasukkan nama domain anda, klik Seterusnya.

Kemudian, anda akan diminta untuk mengesahkan nama domain anda. Periksa dan klik ‘Seterusnya’.

Anda juga akan ditanya sama ada anda mahukan e-mel sesekali dengan petua, tawaran dll dari Google. Anda boleh memilih ‘Ok’ atau ‘Tidak, terima kasih’.

Sediakan Butiran Log Masuk G Suite

Seterusnya, anda dapat melihat halaman masuk terakhir di tetingkap seperti gambar di bawah.

bagaimana-anda-masuk

Anda dapat melihat bagaimana anda akan masuk. Nama domain tersuai anda kini disiapkan untuk domain e-mel. Masukkan nama pengguna anda, buat kata laluan, periksa reCAPTCHA, dan klik pada ‘Setuju dan Buat Akaun’.

Sekarang, anda akan melihat pesan ‘Akaun G Suite anda telah dibuat’ di layar. Klik pada Pergi ke Persediaan untuk langkah seterusnya.

Langkah 2: Menambah Akaun E-mel untuk Ahli Pasukan Anda

Dalam langkah ini, anda akan menambahkan akaun e-mel untuk ahli pasukan anda. Klik pada Mulakan.

add-people-to-g-suite

Kemudian, anda dapat melihat halaman di mana anda boleh membuat akaun e-mel untuk pasukan anda.

buat-pengguna-akaun-untuk-pasukan anda

Masukkan nama pertama, nama belakang, dan nama pengguna untuk setiap ahli pasukan anda dan tambahkan mereka. Setelah anda menambahkan e-mel untuk semua orang dalam pasukan, tandakan kotak untuk pengesahan dan klik pada ‘Seterusnya’.

Dan, anda selesai dengan langkah kedua.

Langkah 3: Sahkan Domain Anda

Sekarang, anda perlu mengesahkan domain anda untuk membuktikan bahawa anda memilikinya. Ini penting kerana ini memastikan bahawa hanya pemilik domain sebenar yang boleh membuat e-mel perniagaan profesional dengan nama domain tersebut.
Pengesahan domain mengambil 5 langkah tambahan, seperti yang dijelaskan di bawah.

1. Tambah Meta Tag
Langkah pertama untuk pengesahan domain adalah menambahkan tag meta ke nama domain anda. Anda perlu menambahkan tag meta pengesahan Google di bahagian tajuk utama halaman utama anda.

tambah-meta-tag

Untuk menambahkannya dengan mudah, anda boleh menggunakan Masukkan Header dan Footer pasangkan.

Log masuk ke papan pemuka WordPress anda dan pasang pemalamnya. Selepas mengaktifkan pemalam, pergi ke Tetapan »Masukkan Header dan Footer pilihan.

Sekarang, anda boleh menyalin tag meta dan menampalnya ke bahagian tajuk dan menyimpannya.

masukkan-header-footer

Kembali ke halaman penyediaan G Suite dan tandai kotak ‘Saya telah menambahkan tag meta ke laman utama saya’.

2. Buka Panel Kawalan untuk Domain Anda
Kemudian, anda diminta untuk membuka panel kawalan untuk nama domain anda.

buka-kawalan-panel-untuk-domain-anda

Oleh itu, log masuk ke akaun hosting anda (papan pemuka cPanel) dan tandakan kotak ‘Saya telah membuka panel kawalan untuk domain saya.’

3. Padamkan rekod MX Sedia Ada

Seterusnya, anda akan melihat kotak seperti yang digambarkan di bawah.

padam-ada-mx-rekod

Pergi ke bahagian e-mel di cPanel anda dan pilih ikon entri MX. Seterusnya, pilih nama domain anda. Kemudian, anda dapat melihat senarai pilihan termasuk 5 rekod MX. Padamkan rekod MX tersebut satu persatu.

padam-mx-rekod

Setelah anda menghapusnya, kembali ke halaman penyediaan G Suite dan tandai kotak Saya telah memadamkan rekod MX yang ada.

4. Buat Rekod MX Baru

Sekarang, anda akan melihat kotak baru seperti dalam gambar di bawah.

buat-baru-mx-rekod

Untuk membuat rekod MX baru, pergi ke ikon ‘MX Entry’ di bahagian e-mel pada papan pemuka cPanel anda. Sekarang, tambahkan rekod MX baru yang diberikan oleh Google satu persatu kepada anda.

tambah-baru-mx-rekod

Setelah anda menambahkan semuanya, kembali ke halaman G Suite anda dan tandakan kotaknya Saya membuat rekod MX baru.

5. Simpan Rekod MX

Setelah menambahkan rekod MX anda, pastikan anda menyimpannya. Kemudian, tandakan ‘Saya menyimpan rekod MX’.

Ini adalah langkah pengesahan terakhir. Setelah anda memeriksa semua 5 langkah, anda boleh klik Sahkan Domain dan Sediakan E-mel.

sahkan e-mel-domain-set-up

Sekarang, wizard penyediaan G Suite akan mula mengesahkan domain anda dan menyiapkan e-mel. Mungkin mengambil masa beberapa minit.

mengesahkan-domainjpg

Setelah pengesahan selesai, anda dapat melihat mesej yang menyatakan bahawa pengesahan domain dan penyediaan e-mel anda selesai.

Klik Seterusnya butang untuk membuka e-mel perniagaan baru anda yang dibuat dengan G Suite. Anda mungkin perlu mengesahkan semula alamat e-mel semasa anda untuk membuka e-mel perniagaan baru ini.

Kemudian halaman log masuk konsol pentadbir G Suite muncul.

log masuk-pentadbir-konsol

Konsol pentadbir adalah tempat anda akan mengurus akaun G Suite, alamat e-mel, aplikasi G Suite, dan banyak lagi.

Itu sahaja!

Kami harap artikel ini membantu anda membuat alamat e-mel perniagaan dengan G Suite.

Anda boleh menggunakan e-mel profesional G Suite anda sama seperti anda menggunakan akaun Gmail peribadi percuma. Pergi ke Gmail, log masuk dan mula menggunakannya.

Anda memerlukan laman web terlebih dahulu sebelum membuat e-mel perniagaan profesional. Sekiranya anda belum membina laman web untuk perniagaan anda, berikut adalah cara membuat laman web perniagaan. Anda juga harus melihat cara membuat e-mel dengan cara yang betul.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map