Panduan Pemula Lengkap untuk SEO WordPress

seo, penyelidikan kata kunci, seo di halaman


Tanpa keraguan, Search Engine Optimization (SEO) adalah kaedah paling murah namun paling disasarkan untuk mengarahkan lalu lintas ke laman web anda. Dengan SEO, anda dapat membantu pengguna sasaran anda menemui kandungan anda pada waktu yang tepat ketika mereka mencarinya.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, SEO WordPress tidak membingungkan atau sukar. Dengan alat SEO yang betul, sangat mungkin bagi anda untuk mengoptimumkan laman web anda untuk enjin carian tanpa mengira kemahiran anda.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan asas-asas SEO WordPress, cara menerapkan SEO di tempat dan akhirnya menguasai permainan SEO.

Apa itu SEO & Mengapa Penting?

SEO atau Search Engine Optimization adalah teknik di mana anda mengoptimumkan halaman web anda untuk mendorong lalu lintas organik percuma dari mesin carian seperti Google.

Pada dasarnya matlamat anda adalah mengikuti praktik terbaik SEO WordPress di laman web anda dan membantu mesin pencari merangkak dan mengindeks laman web anda dengan mudah untuk mendapatkan kata kunci yang betul. Dengan cara ini, Anda berpotensi membantu pengguna menemukan kandungan anda ketika mereka mencarinya dengan mencari dengan kata kunci yang anda targetkan.

Bagaimana Enjin Carian Berfungsi – Merangkak, Mengindeks dan Memeringkat

Enjin carian seperti Google, menggunakan algoritma canggih untuk memahami dan memberi peringkat laman web dengan tepat dalam hasil carian.

Namun, dalam istilah orang awam, mesin carian pada dasarnya mempunyai 3 fungsi.

 • Merangkak: Dalam proses ini, menjelajah ribuan laman web untuk menemui kandungan yang relevan. Ini adalah langkah pertama agar mesin pencari mengenali halaman anda dan menunjukkannya dalam hasil carian
 • Pengindeksan: Simpan dan susun kandungan yang terdapat semasa proses merangkak. Apabila pengguna mencari maklumat, enjin carian mengembalikan hasil dari indeksnya.
 • Kedudukan: Ini adalah proses menyusun kandungan berdasarkan kualiti dan kesesuaian. Ini bermaksud jika halaman anda berada di kedudukan # 1 untuk pertanyaan tertentu, maka halaman tersebut akan ditunjukkan terlebih dahulu untuk pertanyaan carian tersebut.

Amalan Terbaik SEO SEO untuk Pemula

WordPress adalah salah satu pembangun laman web SEO yang paling dioptimumkan. Tetapi itu tidak bermakna kandungan anda akan dirayapi secara automatik, diindeks dan diberi peringkat di Google hanya kerana anda menggunakan WordPress.

Nasib baik, dengan WordPress, mudah untuk mengikuti amalan terbaik SEO. Mari kita lihat beberapa amalan SEO SEO terbaik.

1. Aktifkan Tetapan Keterlihatan Laman Web Anda

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memastikan laman web anda tidak tersembunyi dari mesin carian. WordPress dilengkapi dengan pilihan bawaan untuk menyembunyikan laman web anda dari enjin carian. Fungsi ini berguna untuk anda sekiranya laman web anda belum siap untuk dirayapi, diindeks dan anda memerlukan lebih banyak masa untuk mengusahakannya.

Semasa menyiapkan laman web ini, kadang-kadang, pengguna memilih pilihan ini dan kemudian lupa untuk mengaktifkan tetapan keterlihatan.

Log masuk ke papan pemuka WordPress anda dan pergi ke Tetapan »Membaca untuk melihat pilihan yang dipanggil Keterlihatan Enjin Carian. Pastikan bahawa pilihan ini tidak dicentang.

Asas SEO

Setelah anda melakukannya, tekan butang simpan perubahan di bahagian bawah sehingga anda tidak kehilangan tetapan anda.

2. Gunakan Struktur URL yang mesra SEO

Perkara seterusnya yang perlu anda lakukan ialah menjadikan URL anda mesra SEO. URL mesra SEO itu sendiri memperlihatkan konteks kandungan anda kepada pengguna dan mesin pencari.

Contoh untuk URL mesra SEO – https://www.isitwp.com/best-wordpress-seo-plugins/

Contoh URL mesra bukan SEO – https://www.isitwp.com/?p=20198.

URL mesra SEO adalah salah satu faktor peringkat, yang bermaksud meningkatkan kemungkinan laman web anda mendapat kedudukan yang lebih tinggi dalam hasil carian. Kaedah terbaik untuk menjadikan mesin carian URL anda mesra adalah dengan memasukkan kata kunci anda di dalamnya.

Secara lalai, WordPress membolehkan anda menetapkan struktur permalink anda dengan pergi ke Tetapan »Pautan Permalink.

Url WordPress SEO yang mesra

Mari kita pilih Nama Pos pilihan. Setelah selesai, jangan lupa menyimpan perubahan anda. Langkah ini hanya disyorkan kepada pengguna baru. Perlu diingat bahawa adalah kepentingan terbaik anda untuk tidak mengubah struktur permalink anda sekarang, agar anda tidak kehilangan trafik dan kedudukan organik.

3. Tambahkan Peta Laman XML ke WordPress

Peta laman XML membolehkan anda memaklumkan mesin carian mengenai URL di laman web anda yang tersedia untuk merangkak. Ini memainkan peranan besar dalam membiarkan Google menemui laman web dan catatan anda.

Cara termudah untuk membuat peta laman ke laman web anda adalah dengan menggunakan plugin Yoast SEO. Yoast adalah plugin SEO all-in-one yang mengurus setiap perkara kecil untuk memastikan laman web anda dioptimumkan untuk enjin carian.

Setelah anda memasang dan mengaktifkan plugin di laman web anda, Yoast secara automatik membuat peta laman untuk anda. Untuk mengetahui lebih lanjut, baca panduan terperinci kami untuk membuat peta laman XML.

4. WWW Vs. HTTPS

Anda pasti menyedari bahawa terdapat beberapa laman web yang menggunakan www di awal alamat web mereka sementara yang lain menggunakan http. Enjin carian menganggap kedua-duanya sebagai dua alamat web yang berbeza. Oleh itu, untuk mengelakkan kekeliruan, anda mesti tahu yang mana yang harus digunakan untuk laman web anda.

Sekali lagi, WordPress membolehkan anda memilih alamat laman web mana yang ingin anda pilih. Anda boleh melakukannya dengan pergi ke Tetapan »Umum pada papan pemuka WordPress anda. Anda kemudian boleh menambahkan URL pilihan anda di kedua Alamat WordPress dan Alamat Laman web ladang.

tetapan umum wordpress seo

5. Tambahkan Tapak ke Google Search Console

Konsol Carian Google membantu anda mengesan prestasi laman web anda di Google. Ia menawarkan semua data penting yang berkaitan dengan keterlihatan dan prestasi laman web anda, seperti kata kunci, tera, klik, RKT, dan banyak lagi. Ia juga membantu mencari status pengindeksan, ralat, jadi anda dapat memperbaikinya untuk mendorong lebih banyak lalu lintas organik.

Sekiranya terdapat sebarang bentuk kesalahan di laman web anda, anda akan segera menerima pemberitahuan, sehingga anda dapat segera mengambil tindakan.

Inilah cara anda boleh tambahkan laman web anda ke konsol carian Google.

6. SEO di halaman

SEO di halaman adalah teknik di mana anda mengoptimumkan setiap halaman laman web anda, agar mempunyai kedudukan carian yang lebih baik, lebih banyak penglihatan dan lalu lintas. Ini melibatkan pengerjaan kandungan, gambar dan juga kod sumber HTML anda. Beberapa perkara yang perlu anda perhatikan semasa melakukan SEO di halaman anda adalah:

 • Strategi Kandungan
 • Pengoptimuman Imej
 • Mengoptimumkan Tajuk Anda
 • Menambah Kategori dan Teg
 • Menambah penerangan meta
 • Berkaitan

Mari kita perhatikan setiap titik ini secara terperinci.

7. Strategi Kandungan

Untuk mengetahui soalan apa yang mungkin ada pada pembaca anda, anda perlu melakukan penyelidikan kata kunci sebagai sebahagian daripada perancangan kandungan anda. Ini juga membantu anda mengetahui kata kunci mana yang mempunyai jumlah trafik yang tinggi, persaingan, niat membeli dan banyak lagi.

Mulakan dengan menggunakan alat penyelidikan kata kunci dan mempunyai data kata kunci yang mendalam, analisis persaingan, penjejakan kedudukan kata kunci, dan banyak lagi ciri berguna lain.

Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat bagaimana membuat penyelidikan kata kunci.

Ini juga membantu anda memahami topik anda secara menyeluruh sebelum anda mula membuat catatan. Hanya dengan itu anda dapat membuat catatan lengkap yang menjawab soalan pembaca anda.

Jadikan catatan anda senang dibaca kerana kebolehbacaan adalah salah satu faktor penentu kedudukan mesin carian.

8. Pengoptimuman Imej

Imej memainkan peranan besar dalam kejayaan siaran anda. Tanpa gambar, catatan anda akan kelihatan membosankan dan membosankan. Imej boleh menjadikan siaran anda menarik dan menarik untuk dibaca.

Cukup dengan menambahkan gambar ke siaran anda tidak mencukupi. Anda harus mempermudah mesin pencari untuk memahami maksud gambar ini. Anda boleh melakukannya dengan menambahkan teks alt ke gambar anda. Teks Alt hanyalah perkataan yang menggambarkan gambar. Gunakan satu atau dua perkataan untuk menggambarkan apa gambar ini.

Teg alt SEO WordPress

9. Menambah Kategori dan Teg

Kategori dan teg membantu anda mengatur kandungan laman web anda. Ini membantu pembaca dan mesin carian anda untuk mencari kandungan anda dengan mudah di laman web anda.

Kategori digunakan untuk mengatur kandungan anda ke dalam topik utama yang dibincangkan di blog anda. Sebaliknya, tag adalah topik yang dibincangkan dalam catatan blog individu.

Masih mengelirukan? Oleh itu, fikirkanlah cara ini … Entri blog yang dimasukkan dalam kategori makanan boleh mempunyai label seperti salad, sarapan pagi, penkek, dll.

Oleh itu, pastikan anda menambahkan kategori dan teg yang betul ke kandungan anda sebelum menerbitkannya. Ketahui lebih lanjut mengenai menambahkan kategori dan teg untuk kandungan anda.

10. Optimumkan Tajuk Anda

Tajuk anda adalah perkara pertama yang diperhatikan oleh pengunjung dalam artikel anda. Gunakan penganalisis utama IsItWP untuk menghasilkan tajuk yang sesuai.

Tajuk seo WordPress

Anda juga boleh mencuba menggunakan kata power dalam tajuk anda. Kata-kata hebat dapat mencetuskan tindak balas emosi pada pengguna anda dan menarik mereka untuk mengklik tajuk anda.

11. Menambah Penerangan Meta

Meta Description adalah coretan ringkas atau tag HTML yang mengandungi hingga 155 watak yang merangkum kandungan anda. Menambah keterangan meta pada siaran dan halaman anda memudahkan pengguna dan mesin pencari anda untuk memahami siaran anda dengan lebih baik.

panduan seo, penerangan meta

Sekiranya anda telah menggunakan Yoast, anda boleh menambahkan keterangan meta anda dengan menatal ke bawah halaman anda. Pastikan anda tidak melebihi 155 aksara. Anda juga harus memastikan bahawa anda memasukkan kata kunci anda sekurang-kurangnya sekali dalam keterangan meta anda..

seo, penerangan meta di yoast

12. Pautan Dalaman

Pautan dalaman adalah kaedah terbaik untuk membina hubungan kontekstual antara siaran lama dan baru anda. Setelah anda mempunyai cukup banyak catatan di blog anda, anda boleh mula menghubungkannya secara dalaman. Dengan cara ini anda boleh mengarahkan pelawat anda ke catatan lama dan menjana lalu lintas untuk mereka.

Di WordPress menambah pautan dalaman adalah mudah. Cukup pilih teks yang ingin anda pautkan. Tetingkap baru akan muncul. Klik pada butang pautan dan tampal URL siaran yang ingin anda pautkan. Klik pada Jimat butang untuk menyimpan perubahan anda.

Dengan menjadikan kebiasaan membuat pautan dalaman, anda dapat memastikan bahawa catatan lama anda terus mendapat trafik.

13. Pautan luaran Nofollow

Pautan luaran SEO WordPress

Membina backlink adalah tulang belakang SEO. Apabila anda memaut ke laman web lain, anda sebenarnya menyampaikan sebahagian skor SEO laman web anda ke pautan tersebut dan mengatakan bahawa pautan ini boleh dipercayai. Skor SEO ini dipanggil jus pautan.

Sekiranya anda membuat pautan ke laman web berkualiti rendah, adalah kepentingan terbaik anda untuk menambahkannya tidak ikut atribut ke pautan luaran anda. Dengan cara itu anda tidak memberikan jus pautan.

Sekiranya anda menggunakan penyunting teks di WordPress, inilah bentuk pautan biasa –

Laman Web Demo

.

Pautan dengan atribut nofollow.

Laman Web Demo

.

14. Membangun Pautan untuk Berkuasa

Membangun pautan balik ke laman web anda dari laman web yang sudah ada di ceruk anda adalah kaedah yang pasti untuk meningkatkan kedudukan anda.

Beberapa cara untuk membina pautan balik adalah:

 • Tulis kandungan hebat yang ingin dipautkan oleh orang lain
 • Jangkauan E-mel
 • Blog tetamu

Ketahui lebih lanjut mengenai bangunan pautan di sini.

Mengukur Kejayaan SEO

Walaupun sukar untuk sepenuhnya mematuhi dinamika SEO yang berubah-ubah, perkara di atas adalah beberapa langkah asas yang harus diikuti untuk memulakan permainan SEO anda. Dan setelah anda menggunakannya, anda juga harus tahu bagaimana mengukur kejayaan SEO anda.

Untuk mengukur kejayaan SEO anda, anda perlu mengetahui berapa banyak lalu lintas organik yang anda peroleh. Anda dapat melihat data ini di papan pemuka Analitis Google anda.

Lihat cara menambahkan Analitis Google ke WordPress

Jadi itu sahaja. Kami harap artikel ini dapat membantu anda mendapatkan kedudukan anda dalam hasil carian teratas. Semasa mengerjakan SEO laman web anda, anda mungkin juga ingin menggunakan beberapa alat SEO yang mantap yang membantu anda meningkatkan trafik anda dengan lebih cepat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map