Ulasan Shopify: Pilihan Terbaik untuk Membuat Kedai Dalam Talian?

ulasan shopify


Adakah anda tertanya-tanya adakah Shopify adalah platform eCommerce terbaik untuk anda? Sekiranya anda berminat untuk membuat kedai dalam talian, memilih platform eCommerce yang betul adalah penting. Platform eCommerce yang hebat akan membolehkan anda merancang laman web eCommerce profesional dengan mudah, menguruskan kedai dalam talian anda, dan menjual produk dalam talian.

Dalam ulasan Shopify ini, kami akan membahas semua kebaikan dan keburukan Shopify sehingga anda dapat memutuskan apakah itu pilihan terbaik untuk digunakan untuk membuat kedai dalam talian anda.

Mari kita mulakan!

Apa itu Shopify?

shopify-login-laman web

Shopify adalah platform eCommerce untuk kedai dalam talian. Pada dasarnya, apa yang dilakukan oleh Shopify adalah memberi pengguna cara mudah untuk membuat kedai dalam talian.

Dengan pelbagai templatnya, anda dapat memberikan kedai profesional anda dalam talian dengan segera, menambahkan produk anda, dan mula menjual. Tidak perlu mengetahui apa-apa mengenai reka bentuk web, HTML, atau pengekodan; ini adalah cara yang sempurna untuk pemula untuk memulakan penjualan dalam talian.

Dengan Shopify anda boleh membuat semua jenis kedai dalam talian yang anda mahukan. Jadi, anda boleh menjual apa sahaja jenis produk yang anda mahukan, sama ada pakaian, peralatan dapur, elektronik, mainan dan sebagainya. Anda juga boleh menjual produk digital di laman web Shopify seperti eBook, fail yang boleh dimuat turun, perisian, plugin WordPress, dan banyak lagi.

Plus, Shopify adalah penyelesaian yang dihoskan, jadi itu bermakna anda tidak perlu risau membeli web hosting atau memuat turun perisian apa pun. Anda juga tidak perlu menguruskan keselamatan atau prestasi kedai dalam talian anda, Shopify menangani semua itu untuk anda. Pada dasarnya, Shopify menawarkan hampir semua yang anda perlukan untuk membuat kedai dalam talian secara langsung.

Bagaimana Shopify Berfungsi?

Shopify adalah penyelesaian eCommerce berasaskan SaaS (perisian sebagai perkhidmatan) berasaskan cloud. Ini bermaksud tidak ada perisian yang rumit untuk dipasang. Yang harus anda lakukan hanyalah membuka penyemak imbas anda, menuju ke halaman log masuk Shopify, dan log masuk untuk membina dan menguruskan kedai dalam talian anda. Ini juga bermaksud anda boleh mengurus dan mengembangkan kedai Shopify anda dari mana sahaja yang mempunyai sambungan internet.

Sebelum memulakan kursus, anda mesti mendaftar dengan Shopify. Seperti banyak penyelesaian SaaS, anda membayar yuran bulanan untuk menggunakan platform ini. Tetapi kita akan mengetahui lebih lanjut mengenai harga Shopify dalam artikel ini.

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, Shopify adalah penyelesaian yang dihoskan. Jadi, anda boleh mendapatkan nama domain dari Shopify dan mula membina kedai dalam talian anda dengan segera.

Sudah mempunyai laman web WordPress tetapi ingin mula menjual produk? Jangan risau, anda dapat mengintegrasikan Shopify dengan WordPress dengan mudah sehingga anda dapat mengubah laman web semasa anda menjadi kedai dalam talian.

Lihat panduan kami untuk arahan langkah demi langkah kami mengenai cara mengatur Shopify dengan WordPress.

Betapa Popularnya Shopify?

Shopify adalah salah satu platform eCommerce yang paling popular di pasaran. Lihat statistik Shopify ini yang membuktikannya:

 • Terdapat lebih dari 999,000 laman web langsung yang menggunakan Shopify
 • Perniagaan Shopify di seluruh dunia telah menghasilkan penjualan lebih dari $ 100 bilion
 • Shopify adalah platform pengurusan kandungan paling popular ke-4 dengan 2.8% bahagian pasaran

Siapa yang menggunakan Shopify? Banyak kedai dalam talian yang sangat berjaya telah dibuat dengan Shopify, termasuk:

Herschel
diachel-yang-menggunakan-shopify

Kecantikan KKW
kkw-kecantikan-yang-menggunakan-shopify

Buku Penguin (UK)
penguin-buku-yang-menggunakan-shopify

Pipcorn
pipcorn-yang-menggunakan-shopify

Jadi, mengapa semua ini penting? Baiklah, ada banyak keselamatan. Sekiranya ramai orang mempercayai Shopify untuk membuat dan menjalankan kedai dalam talian, adalah selamat untuk mengatakan anda juga boleh.

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu Shopify dan seberapa popularnya, mari masuk ke dalam kebaikan dan keburukan menggunakan Shopify.

Kelebihan Menggunakan Shopify

Semasa memilih platform eCommerce, anda perlu mempertimbangkan kebaikan dan keburukan dengan teliti. Jadi pertama, mari kita lihat kelebihan menggunakan Shopify untuk membuat dan menguruskan kedai dalam talian anda sendiri.

1. Kemudahan Penggunaan

Shopify direka dengan senang digunakan. Platform eCommerce ini memudahkan sesiapa sahaja, bahkan pemula yang lengkap, untuk membuat kedai dalam talian. Sebenarnya, Shopify mendakwa ia menawarkan semua ciri yang anda perlukan, tanpa kerumitan, yang benar.

Kerana Shopify adalah penyelesaian yang dihoskan, ia menguruskan hampir semua perkara untuk anda. Shopify memastikan kedai dalam talian anda selamat, mesra telefon bimbit, dan serasi dengan semua penyemak imbas. Shopify juga menangani kelajuan dan prestasi laman web anda, sandaran, dan lain-lain.

Semua ini membantu mengembangkan perniagaan anda, memberikan pengalaman membeli-belah yang lebih baik untuk pelanggan anda, dan memastikan data anda selamat. Ini membolehkan anda memberi tumpuan untuk membuat penjualan.

Plus, Shopify menawarkan drag and drop builder yang memudahkan anda menyesuaikan kedai anda dan menambahkan produk ke kedai anda adalah mudah.

tambah-produk-shopify

Anda juga dapat memenuhi pesanan dalam 1 klik, menambahkan cukai automatik berdasarkan lokasi anda, dan banyak lagi.

Shopify direka untuk menjadikan proses memulakan dan menjalankan kedai dalam talian menjadi sangat mudah.

2. Penyesuaian Mudah dengan Tema Shopify

Kedai dalam talian anda perlu kelihatan hebat jika anda mahu orang membeli dari anda. Nasib baik, anda boleh memberi kedai dalam talian perubahan segera dengan tema Shopify.

Shopify menawarkan lebih daripada 70 tema profesional, beberapa di antaranya dicipta oleh pereka terkenal di dunia. Tambahan, banyak dari mereka percuma!

tema-tema shopify

Di Kedai Tema Shopify, anda dapat mencari templat yang direka khusus untuk keperluan anda. Sebagai contoh, mereka menawarkan tema berdasarkan industri seperti makanan dan minuman, fesyen, seni dan fotografi, perabot, elektronik, dan banyak lagi. Mereka bahkan mempunyai tema yang dirancang khusus untuk inventori besar atau kecil.

Semua tema mudah disesuaikan sehingga anda dapat memilih tema dan memadankannya dengan jenama anda dengan tepat dengan menambahkan logo, warna, gambar, fon anda sendiri dan banyak lagi.

3. Menambah Kuasa dengan Aplikasi Shopify

Satu lagi perkara hebat mengenai Shopify adalah Shopify Apps. Kedai Aplikasi Shopify serupa dengan Google Play untuk telefon Android. Anda boleh memilih dari sejumlah aplikasi percuma dan berbayar untuk menambahkan kuasa dan ciri tambahan ke kedai dalam talian anda.

Terdapat beratus-ratus ribu aplikasi yang boleh dipilih termasuk ulasan produk, pemasaran e-mel, sembang langsung, cadangan penjualan, dan banyak lagi.

Anda juga boleh menambahkan aplikasi yang membolehkan anda menjual produk anda di pelbagai platform termasuk Facebook, Messenger, Instagram, dan bahkan “Butang Beli” yang membolehkan anda menjual produk di laman web atau blog mana pun atau berkongsi pautan pembayaran.

shopify-apps

Anda juga dapat menggunakan kunci API mana-mana addon untuk mengintegrasikannya dengan Shopify. Contohnya, jika anda menggunakan alat penjanaan petunjuk seperti OptinMonster untuk mengembangkan senarai e-mel anda dan mengurangkan pengabaian troli, anda boleh menggunakan OptinMonster di laman web Shopify anda juga.

Selain aplikasi, Shopify juga mempunyai alat pemasaran terpadu untuk membantu anda menjual produk anda seperti blog, alat SEO, laporan papan pemuka pemasaran, dan banyak lagi.

4. Skalabiliti

Memperbanyak kedai dalam talian anda mudah dengan Shopify. Oleh kerana sangat mudah untuk memulakan kedai dalam talian dengan Shopify dan anda tidak perlu mengurus laman web anda sendiri, anda boleh fokus mengembangkan perniagaan anda dan mendapatkan lebih banyak jualan.

Apabila tiba waktunya perniagaan anda berkembang dan anda memerlukan lebih banyak ciri, anda boleh meningkatkan rancangan Shopify anda.

Apabila trafik anda bertambah, Shopify akan menangani masa operasi, pengoptimuman kelajuan, prestasi dan banyak lagi, dengan sewajarnya. Oleh itu, anda tidak perlu risau untuk menyewa pasukan pembangun untuk menguruskan laman web anda untuk anda.

Kekurangan Menggunakan Shopify

Seperti mana-mana platform eCommerce yang hebat, selalu ada beberapa kekurangan yang perlu anda pertimbangkan juga. Mari kita lihat keburukan menggunakan Shopify untuk membuat kedai dalam talian.

1. Harga Shopify

Shopify menawarkan 3 rancangan harga utama untuk dipilih. Basic Shopify yang berharga $ 29 / bulan, rancangan Shopify untuk $ 79 / bulan, dan Shopify Lanjutan yang berharga $ 299 / bulan. Semua rancangan dilengkapi dengan nama domain, sijil SSL, dan hosting web untuk laman web eCommerce anda.

harga shopify

Mereka juga menawarkan paket Shopify Lite dengan harga $ 9,99 / bulan yang membolehkan anda menjual di Facebook dan berbual dengan pelanggan di Messenger, menambah Butang Beli ke mana-mana laman web atau blog, dan menerima pembayaran dengan kad kredit. Penyelesaian ini hanya untuk penjual Butang Beli, dan bukan untuk pengguna yang ingin membuat laman web eCommerce penuh.

Semasa anda memulakan dengan rancangan Basic Shopify, anda mendapat 2 akaun pengguna, kemampuan untuk menambahkan produk tanpa had, sokongan 24/7, dan banyak lagi. Anda dapat melihat perincian lengkap mengenai ciri-ciri yang terdapat pada setiap rancangan di laman web Shopify.

Berbanding dengan penyelesaian eCommerce popular eCommerce lain, Shopify sedikit lebih mahal. Terutama jika anda ingin mendapatkan akses ke semua ciri mereka dan menurunkan kos transaksi Shopify. Sebagai contoh, jika anda memilih untuk menggunakan WooCommerce dan WordPress, plugin WooCommerce itu sendiri adalah percuma dan semua yang anda perlu bayar adalah hosting eCommerce yang hanya bermula pada $ 6.95 dengan Bluehost.

Nasib baik, anda boleh mula mendirikan kedai dalam talian anda dan menggunakan Shopify selama 14 hari tanpa memberikan maklumat kad kredit anda. Ini memberi anda peluang untuk mencuba Shopify dan melihat apakah anda menyukainya, sebelum membayarnya.

2. Bayaran Transaksi

Semasa memilih platform eCommerce, anda tidak perlu memikirkan harga bulanan untuk menggunakan perkhidmatan tersebut. Anda juga harus mempertimbangkan yuran transaksi platform dan yuran kad kredit juga.

Shopify mempunyai pilihan pembayaran lalai yang disebut Shopify Payments, yang didukung oleh Stripe. Anda dapat menggunakan Shopify Payments untuk menerima pembayaran dari pelanggan anda dan ini membolehkan anda menggabungkan penyelesaian pembayaran lain dengan mudah.

Dengan Pembayaran Shopify, tidak ada biaya transaksi. Walaupun anda perlu membayar yuran asas kad kredit sebanyak 2.9% + 30 sen pada setiap transaksi. Bayaran tersebut dapat diturunkan apabila anda menaik taraf ke rancangan yang lebih mahal.

shopify-pembayaran-transaksi

Tetapi jika anda tidak mahu menggunakan Shopify Payments dan sebaliknya ingin menggunakan gateway pembayaran pihak ketiga seperti PayPay, Shopify akan mengenakan bayaran tambahan sebanyak 2.0% pada setiap transaksi. Bayaran tersebut adalah sebagai tambahan kepada kos yang telah ditolak oleh perkhidmatan pihak ketiga yang anda gunakan di laman web anda.

Oleh itu, jika anda tidak menggunakan Pembayaran Shopify dengan laman web Shopify anda, anda akan memerlukan banyak wang. Pastikan untuk membandingkan yuran transaksi platform dan yuran kad kredit dari semua penyelesaian eCommerce sebelum membuat keputusan akhir.

3. Memindahkan Kedai Dalam Talian Anda Sukar

Memilih platform eCommerce yang betul sangat penting. Kerana jika anda membina kedai dalam talian anda di platform tertentu dan kemudian memutuskan untuk berpindah, kebanyakan platform eCommerce, termasuk Shopify, tidak memudahkan.

Setelah menghabiskan banyak masa untuk membuat laman web eCommerce anda yang sempurna, jika anda memutuskan untuk meninggalkan Shopify, anda tidak dapat membawanya – ia akan hilang selamanya. Yang terbaik yang boleh anda lakukan ialah mengeksport semua maklumat produk anda.

Seperti yang kami sebutkan, ini berlaku dengan kebanyakan platform eCommerce. Oleh itu, luangkan masa anda untuk meneliti dan memilih pilihan terbaik untuk anda agar anda tidak menyesali keputusan anda.

Ulasan Shopify: Adakah Platform eCommerce Terbaik Untuk Anda?

Kami harap anda sekarang sudah mengetahui kelebihan dan kekurangan penggunaan Shopify. Tetapi, mari kita kaji semula perkara penting dengan cepat:

Kelebihan Menggunakan Shopify:

 1. Shopify sangat mudah digunakan. Anda boleh membuat kedai dalam talian anda dan beroperasi dalam masa yang singkat tanpa mempunyai pengalaman sebelumnya.
 2. Dengan Shopify hampir semua aspek kedai dalam talian anda diuruskan untuk anda termasuk hosting web, sijil SSL, keselamatan, kelajuan dan prestasi, sandaran, dan banyak lagi.
 3. Shopify juga menawarkan penyesuaian tanpa henti dengan berbagai tema, aplikasi, dan integrasi.
 4. Menambah skala kedai dalam talian anda juga mudah dengan Shopify. Cukup tingkatkan rancangan anda untuk membawa laman web eCommerce anda ke tahap seterusnya.

Kekurangan Menggunakan Shopify:

 1. Shopify sedikit lebih mahal daripada beberapa penyelesaian eCommerce popular lain. Tambahan, bila-bila masa anda mahu mendapatkan lebih banyak ciri, anda perlu meningkatkan rancangan anda.
 2. Anda perlu membayar yuran transaksi ketika menggunakan Shopify, yang dapat mengurangkan keuntungan anda.
 3. Anda tidak mempunyai kawalan penuh terhadap kedai dalam talian anda dan Shopify tidak memudahkan anda memindahkan kedai dalam talian anda ke platform baru jika anda memutuskan untuk menukar.

Shopify adalah pilihan yang bagus jika anda ingin membuat kedai dalam talian berskala dengan cepat yang tidak memerlukan pengurusan.

Mulakan dengan Shopify Hari Ini!

Walau bagaimanapun, jika anda mahukan kawalan penuh laman web eCommerce anda dan ingin memulakannya dengan kos yang lebih rendah, anda mungkin mendapati bahawa penyelesaian eCommerce yang berbeza lebih baik untuk anda.

Kami harap anda menikmati ulasan Shopify ini! Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana Shopify mengatasi platform eCommerce yang lain, lihat artikel kami di Shopify vs. WooCommerce.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map