Weebly Review 2020 – Adakah Pilihan Terbaik untuk Anda?

semakan weebly


Mencari platform laman web yang mudah untuk memulakan laman web baru anda? Sekiranya demikian, maka Weebly mungkin merupakan platform yang anda cari. Pembangun laman web mudah yang membolehkan anda membuat laman web dengan mudah tanpa perlu risau tentang sebarang persediaan teknikal atau pengekodan.

Namun, ada lebih banyak perkara yang perlu dipertimbangkan dengan teliti semasa memilih platform laman web. Dalam ulasan Weebly ini, kami akan melihat ciri, fungsi, harga, dan banyak lagi yang paling penting untuk membantu anda membuat keputusan yang tepat.

Mengenai Weebly

Weebly adalah salah satu pembangun laman web paling popular yang terdapat di pasaran. Ini membolehkan anda membuat laman web dengan mudah untuk perniagaan, eCommerce, portfolio, blog, atau pelbagai tujuan lain.

Weebly adalah platform yang dihoskan sepenuhnya yang menyediakan anda ruang hosting dan nama domain untuk memulakan laman web anda. Oleh itu, anda tidak perlu mencari penyedia hosting dan pendaftar domain untuk memulakan laman web anda. Namun, terdapat beberapa kompromi seperti pilihan penyesuaian terhad, kawalan terhad terhadap data anda, dll.

Ini merangkumi banyak alat pembuatan laman web yang mudah digunakan yang membolehkan anda membina laman web profesional yang dioptimumkan untuk mudah alih tanpa menyentuh satu pun kod. Selain itu, ia juga memiliki alat yang berguna untuk pemasaran, analisis, dan pengoptimuman mesin pencari (SEO) untuk mengembangkan perniagaan anda dengan lebih cepat.

Bermula pada tahun 2007, Weebly kini mempunyai lebih daripada 50 juta laman web dalam talian. Pada bulan Mei 2018, ia diambil alih oleh Square, sebuah syarikat pembayaran dalam talian. Oleh kerana itu, ia kini dilengkapi dengan ciri eCommerce yang lebih kuat dan lebih banyak pilihan pemprosesan pembayaran.

Bermula dengan Weebly

Untuk memulakan laman web baru di Weebly, pergi ke laman web rasmi Weebly dan klik Buat kedai dalam talian atau membina laman web profesional. Untuk contoh ini, kami akan memilih pilihan kedua.

membina-laman web-dengan-weebly

Selepas itu, anda boleh memilih tema untuk laman web anda.

pilih-tema-weebly

Terdapat beberapa tema yang disenaraikan di bawah kategori yang berbeza seperti perniagaan, portfolio, peribadi, acara, blog dan lain-lain. Anda boleh melihat tema dengan mengkliknya; dan, jika anda suka reka bentuknya, anda boleh memilihnya dengan mengklik Mula Menyunting butang.

mula menyunting-weebly

Sekiranya anda ingin melihat tema mereka yang lain, anda boleh mengklik Tutup dan pratonton tema lain menggunakan kaedah di atas.

Setelah memilih tema anda dengan mengklik Mula Menyunting butang, anda akan melihat tetingkap baru di mana anda boleh memilih nama domain anda. Anda boleh mencari nama domain untuk laman web anda dengan mengetik kata kunci di kotak carian.

pilih-profesional-domain-nama-weebly

Di sana, anda akan melihat nama domain yang tersedia sesuai dengan kata kunci yang anda masukkan di kotak carian. Dalam hasilnya, anda akan melihat beberapa nama domain profesional dan subdomain Weebly percuma. Sekiranya anda menyukai mana-mana nama dari domain profesional yang tersedia, anda boleh mengklik Pilih pilihan untuk meneruskan.

Seterusnya, anda akan melihat halaman harga Weebly. Anda perlu memilih salah satu rancangan premium yang tersedia untuk menggunakan domain yang telah anda pilih. Sekiranya anda membeli sebarang rancangan Weebly 1 tahun, anda boleh menggunakan nama domain secara percuma selama 1 tahun.

weebly-harga-untuk-laman web

Klik Pilih untuk meneruskan. Kemudian, pilih langganan Weebly selama 1 bulan, 1 tahun, atau 2 tahun. Terdapat tawaran diskaun untuk langganan jangka panjang.

jangka masa-rancangan weebly

Pilih pelan langganan yang sesuai dan kemudian klik Daftar keluar.

Seterusnya, anda perlu memasukkan maklumat pembayaran dan maklumat bil anda.

pembayaran-perincian-weebly

Setelah memasukkan maklumat yang diperlukan, anda boleh mengklik Jimat butang. Kemudian, anda akan dibawa ke antara muka penyuntingan Weebly.

Tetapi, jika anda tidak yakin untuk memulakan laman web profesional dan ingin menguji platform Weebly terlebih dahulu, anda boleh memilih subdomain Weebly percuma.

pilih-percuma-subdomain-weebly

Seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas, subdomain Weebly percuma merangkumi kata kunci yang anda cari dan .weebly.com yang dilampirkan pada akhir. Berikut adalah contoh subdomain Weebly: https://yourbusinesswebsite.weebly.com.

Cukup klik Pilih butang untuk meneruskan. Kemudian, anda akan melihat Persediaan Selesai perhatikan di tetingkap baru.

subdomain-setup-complete-weebly

Anda boleh mengklik Selesai butang untuk mula mengedit laman web anda.

Selepas itu, anda akan melihat antara muka penyuntingan Weebly.

antara muka-penyuntingan weebly

Anda akan melihat elemen seret dan lepas di panel sebelah kiri dan pratonton langsung di kawasan utama. Sekiranya anda ingin menambahkan unsur-unsur, anda boleh menyeretnya dari panel sebelah kiri dan meletakkannya di kawasan yang anda mahu tambahnya.

Menyunting elemen atau kandungan yang ada sangat mudah. Anda boleh langsung mengklik pada apa sahaja, sama ada gambar latar atau teks, untuk diedit. Setelah mengklik elemen apa pun, pilihan penyuntingan akan muncul di skrin.

Contohnya, inilah rupa penyunting teks:

penyuntingan teks-weebly

Anda boleh mengedit setiap elemen pada tema yang ada, menambah elemen baru, dan menyesuaikan laman web anda sepenuhnya. Setelah selesai, anda boleh mengklik Menerbitkan butang untuk menghidupkan laman web Weebly baru anda.

terbitkan laman web-anda-weebly

Kemudian, tetingkap baru akan muncul di mana anda akan melihat notis yang Diterbitkan di Laman Web.

laman web-weebly-diterbitkan

Anda boleh mengklik pautan untuk melayari laman web anda.

Itu sahaja! Sangat mudah dan pantas untuk memulakan laman web baru dengan Weebly.

Weebly untuk Membuat Kedai eCommerce

Weebly menyediakan platform yang sama mudah untuk membuat kedai eCommerce. Terdapat beberapa tema eCommerce untuk bermula. Setelah anda memulakan kedai dalam talian baru, terdapat banyak ciri dan fungsi yang telah dibina untuk membolehkan anda merancang dan menjalankan kedai dalam talian anda dengan kecekapan maksimum.

pilihan-kedai-weebly

Anda boleh menambah maklumat kedai, menambah produk, menyediakan pilihan pembayaran, pilihan penghantaran, cukai, kupon, dll dengan mudah semuanya dari satu tempat.

Menambah produk ke kedai anda sangat mudah. Anda boleh menambah produk, menetapkan harga, menambahkan foto produk, menentukan jenisnya sebagai barang fizikal, produk atau perkhidmatan digital, menambah maklumat penghantaran, dll dari satu tempat.

tambah-baru-produk-weebly

Kemungkinan Reka Bentuk di Weebly

Pilihan reka bentuk di Weebly terutamanya berdasarkan tema dan elemen. Anda boleh memilih tema dari tema yang tersedia dan menyesuaikannya. Anda juga boleh menambahkan elemen baru, atau mengedit dan menyesuaikan elemen yang ada untuk merancang laman web Weebly anda.

Terdapat lebih dari 100 tema yang kelihatan profesional untuk laman web pelbagai guna. Ini mempunyai sebilangan besar tema yang dirancang khusus untuk perniagaan, portfolio, laman web peribadi, blog, acara, dan kedai dalam talian.

Semasa memulakan laman web baru di Weebly, anda perlu memilih tema; namun, anda akan mempunyai pilihan untuk mengubahnya kemudian jika anda tidak menyukainya lagi.

ubah-tema-weebly

Kemungkinan reka bentuk di Weebly sangat bagus; namun, ia terhad. Anda tidak mempunyai akses mudah ke tema pihak ketiga.

Aplikasi Weebly untuk Menambah Fungsi ke Laman Web Weebly Anda

Terdapat lebih dari 300 aplikasi Weebly yang dapat anda tambahkan ke laman Weebly anda untuk menambahkan fungsi baru. Dengan menggunakan aplikasi, anda dapat meningkatkan lalu lintas, menghubungkan akaun media sosial anda, dan meningkatkan penjualan.

aplikasi weebly

Sebilangan aplikasi ini dibuat oleh Weebly sementara beberapa dibuat oleh perniagaan pihak ketiga untuk menghubungkan perkhidmatan mereka dengan Weebly.

Harga dan Sokongan untuk Weebly

Weebly adalah platform pembina laman web percuma dan premium. Mereka menyediakan platform laman web percuma untuk pengguna yang tidak apa-apa dengan subdomain Weebly seperti https://yourbusinesswebsite.weebly.com.

Sekiranya anda ingin memulakan laman web anda dengan nama domain profesional, anda perlu melanggan salah satu rancangan premium mereka. Terdapat 2 pilihan harga yang berbeza untuk laman web perniagaan dan laman web eCommerce di Weebly. Pelan harga untuk kedai dalam talian sedikit lebih tinggi daripada rancangan harga laman web mereka.

Berikut adalah rancangan harga untuk kedai eCommerce:

weebly-harga-dalam talian-kedai

Pelan Weebly asas untuk laman web eCommerce adalah Pro. Harganya $ 12 sebulan apabila dibayar setiap tahun.

Pelan harga sederhana adalah Perniagaan yang berharga $ 25 sebulan apabila ditagih setiap tahun. Dan rancangan yang paling mahal untuk penjual kuasa dipanggil Persembahan yang berharga $ 38 sebulan.

Weebly mempunyai pangkalan pengetahuan yang kaya dengan beratus-ratus artikel yang mesra pengguna di dalamnya. Anda boleh mendapatkan jawapan bagi kebanyakan pertanyaan ringkas anda di pangkalan pengetahuan. Untuk lebih banyak pertanyaan teknikal, anda boleh menghubungi sokongan melalui forum komuniti mereka, sembang, e-mel, atau melalui telefon.

Weebly vs. WordPress – Platform Mana Yang Harus Anda Pilih

WordPress adalah platform laman web yang paling popular digunakan hari ini dan menguasai lebih dari 28% daripada semua laman web di internet. Ini adalah alternatif yang luar biasa untuk Weebly untuk membuat laman web.

WordPress hadir dalam 2 rasa yang dikenali sebagai WordPress.com dan WordPress.org. WordPress.com adalah platform yang dihoskan sepenuhnya seperti Weebly sedangkan WordPress.org adalah platform yang dihoskan sendiri. Untuk memulakan laman web baru di platform WordPress.org, anda perlu membeli nama domain dan hosting dan memasang sendiri WordPress. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat artikel kami di WordPress.com vs WordPress.org.

Walau bagaimanapun, menggunakan WordPress yang dihoskan sendiri bermanfaat dalam banyak cara. Pertama, ini memberi anda kemampuan untuk mengawal data laman web anda sepenuhnya. Oleh kerana anda menghoskan laman web anda di akaun hosting anda sendiri, anda akan mempunyai kawalan penuh ke atas sumber dan data laman web anda. Ini tidak berlaku semasa anda mengehoskan laman web anda di pembangun laman web berasaskan awan seperti Weebly.

Kedua, anda mempunyai pilihan reka bentuk dan penyesuaian yang terhad dengan Weebly berbanding dengan WordPress. Dengan WordPress, anda akan mendapat akses mudah ke ribuan tema percuma dan premium di direktori WordPress.org rasmi, pasar tema, dan syarikat tema pihak ketiga. Manakala, dengan Weebly, anda terhad kepada sekitar 100 tema rasmi yang dibuat oleh Weebly.

Di samping itu, terdapat ribuan plugin percuma dan premium untuk memperluas fungsi laman WordPress anda. Terdapat puluhan plugin yang melakukan pekerjaan yang serupa, dan, kerana adanya persaingan, terdapat banyak produk yang luar biasa tersedia. Sebaliknya, Weebly mempunyai aplikasi terhad.

Berkenaan dengan harga, rancangan asas untuk laman web Weebly berharga $ 5 sebulan sedangkan anda boleh memulakan laman web WordPress dengan hanya $ 2,75 sebulan dengan Bluehost.

permulaan-laman web-bluehost

Sekiranya anda bersedia melabur sedikit masa dan usaha, WordPress adalah platform yang jauh lebih baik daripada Weebly. Anda boleh menggunakan Weebly untuk laman web dan blog peribadi yang mudah, tetapi jika anda mempunyai rancangan yang lebih besar maka itu bukan platform untuk anda.

Walaupun agak sukar untuk memulakan laman web WordPress, namun tidak begitu rumit. Sekiranya anda berminat, anda boleh mengikuti tutorial langkah demi langkah kami tentang cara membuat laman WordPress dan dengan mudah membuat laman web anda dalam talian dalam beberapa minit.

Juga, periksa panduan ini mengenai cara memindahkan laman web anda dari Weebly ke WordPress.

Keputusan kami untuk Menggunakan Weebly untuk Membangun Laman Web Anda

Weebly adalah pembina laman web yang benar-benar sederhana yang membolehkan anda membuat laman web dengan usaha yang minimum. Pembangun seret dan lepas yang mudah digunakan memberikan pengalaman membuat laman web tanpa kerumitan.

Terdapat beratus-ratus tema Weebly untuk memperibadikan reka bentuk laman web anda dan lebih dari 300 aplikasi untuk memberikan ciri dan fungsi tambahan. Pilihan reka bentuk dan penyesuaiannya cukup untuk pengguna biasa; namun, mungkin sukar untuk membuat reka bentuk yang unik jika anda mempunyai rancangan yang lebih berani untuk perniagaan anda.

Sebagai kesimpulan, kami percaya bahawa Weebly adalah platform yang bagus untuk pemula untuk memulakan kehadiran dalam talian mereka. Ia menyediakan platform yang sangat mudah dan mesra pengguna untuk membina laman web. Kami memberikannya 4 daripada 5 bintang. Inilah perincian skor ulasan kami:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map