WordPress.com vs WordPress.org – Adakah Yang Lebih Baik Daripada Yang Lain?

wordpress.com lwn wordpress.org


Tertanya-tanya apa perbezaan antara WordPress.com dan WordPress.org? WordPress.com dan WordPress.org adalah dua platform penerbitan dalam talian yang berbeza. Oleh kerana persamaan nama, mudah dikelirukan antara keduanya.

Memilih platform yang salah boleh menghalang pertumbuhan perniagaan anda. Ini juga boleh menyebabkan anda membuang sumber daya anda di platform yang tidak sesuai dengan keperluan anda.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan perbezaan antara WordPress.com berbanding WordPress.org. Kami juga akan membantu anda memilih platform yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Memahami WordPress.org

WordPress.org adalah pembina laman web yang paling popular di dunia.

Ini adalah perisian percuma 100% yang membolehkan sesiapa sahaja membina apa sahaja jenis laman web dengan mudah. Untuk dapat membina laman web di WordPress, anda harus memiliki nama domain dan hosting web.

Nama domain: Nama domain adalah alamat laman web anda di internet, seperti Google.com atau IsItWP.com. Itulah yang ditaip pelawat anda ke dalam penyemak imbas mereka untuk mengakses laman web anda.

Web hosting: Web hosting terbaik adalah tempat orang menyimpan kandungan dan fail laman web mereka.

Apabila pengunjung cuba mengakses laman web anda dengan mengetik alamat web anda (nama domain), mereka akan diarahkan ke fail laman web yang disimpan di pelayan hosting web anda.

Setelah membeli nama domain dan hosting web, anda boleh memasang WordPress di pelayan hosting anda. Kemudian anda boleh mula membina laman web anda di atas WordPress.

Berkaitan: Ulasan WordPress: MESTI Baca Sebelum Melancarkan Laman Web.

Kelebihan WordPress.org

wordpress.org

Mari kita lihat beberapa faedah menggunakan WordPress.org.

Tiada sekatan:

WordPress.org membolehkan anda membina laman web dengan cara yang anda mahukan tanpa sekatan. Anda boleh menyesuaikan laman web anda sehingga tahap tertentu. Oleh kerana WordPress adalah perisian sumber bebas / terbuka dan anda menghoskan laman web anda di pelayan yang disewa, anda tidak mematuhi Syarat Perkhidmatan WordPress.com. Ini bermakna anda boleh membina, menyesuaikan, dan mengembangkan laman web anda tanpa sekatan.

Penyesuaian:

Anda boleh menemui ribuan tema WordPress percuma yang membolehkan anda menyesuaikan penampilan laman web anda dengan mudah. Anda bahkan boleh membina tema WordPress khusus dan mengubah penampilan mengikut keinginan anda.

Peningkatan yang mudah:

Mudah untuk meningkatkan laman web anda dengan ciri tambahan seperti integrasi etalase melalui pemalam. Yang mesti anda buat hanyalah mencari plugin yang betul dan memasangnya di laman web anda.

Pengewangan:

Tidak seperti WordPress.com, anda boleh menjalankan iklan anda sendiri di laman web anda tanpa berkongsi pendapatan dengan platform penerbitan / hosting anda.

Skrip:

Anda juga dapat menambahkan skrip penjejakan seperti Google Analytics di laman web anda tanpa batasan.

Ringkasnya, WordPress.org memberi anda kemungkinan besar untuk membina dan mengembangkan laman web anda.

Kekurangan WordPress.org

Terdapat beberapa kelemahan menggunakan platform WordPress yang dihoskan sendiri untuk membuat laman web. Mari kita lihat di bawah:

 • Anda tidak boleh membina laman web secara percuma. Untuk membuat laman web, anda harus membeli nama domain dan hosting web, yang mungkin berharga hingga $ 110 per tahun.
 • Anda perlu menyiapkan WordPress sebelum mula masuk ke papan pemuka WordPress anda. Untuk menjimatkan masa dan kemudahan onboarding, anda boleh membeli hosting WordPress, yang sudah diinstal sebelumnya dengan WordPress. Dengan cara itu anda boleh log masuk ke laman WordPress anda dengan segera tanpa sebarang persediaan.
 • Anda bertanggungjawab untuk mengemas kini perisian, plugin dan tema inti WordPress anda. Walau bagaimanapun, mengemas kini WordPress anda semudah mengklik butang Kemas kini, jadi tidak terlalu banyak kerja.
 • Anda bertanggungjawab untuk membuat sandaran dan memberikan keselamatan untuk laman WordPress anda. Syukurlah, terdapat banyak plugin sandaran dan keselamatan WordPress yang membolehkan anda menyediakan sandaran dan keselamatan automatik. Anda juga harus membaca panduan keselamatan WordPress utama.

Memahami WordPress.com

platform blog wordpress.com

WordPress.com adalah perkhidmatan hosting laman web freemium, yang dikendalikan oleh orang yang sama di belakang WordPress.org.

Ini membolehkan anda memulakan laman web secara percuma. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak ciri seperti sokongan nama domain khusus, ruang penyimpanan yang diperluas, atau penyesuaian reka bentuk, maka anda boleh meningkatkan ke rancangan WordPress.com premium.

Perkhidmatan hosting WordPress.com mempunyai 5 rancangan:

 • Pelan percuma terhad
 • Peribadi: $ 48 setahun
 • Premium: $ 96 setahun
 • Perniagaan: $ 300 setahun
 • eCommerce: $ 540 setahun
 • VIP: bermula dari $ 5000 sebulan

Kelebihan WordPress.com

WordPress.com percuma adalah platform yang baik untuk pelajar dan blogger hobi yang perlu memulakan blog percuma. Berikut adalah beberapa faedah menggunakan WordPress.com:

 • Percuma: Anda tidak perlu membeli nama domain atau hosting web untuk memulakan blog percuma. Anda boleh menggunakan subdomain WordPress.com percuma.
 • Penyediaan yang mudah: Menyiapkan blog WordPress percuma semudah membuat akaun WordPress.com dan menentukan nama dan URL laman web anda.
 • Penyelenggaraan yang mudah: Anda tidak perlu mengemas kini WordPress atau mengendalikan sandaran sendiri.

Kekurangan WordPress.com

Hosting WordPress.com dilengkapi dengan banyak batasan. Mereka adalah:

Tiada Identiti:

Dengan platform WordPress.com percuma, anda tidak dibenarkan menyiapkan nama domain khusus untuk laman web anda. Walaupun anda dapat menyediakan subdomain percuma untuk blog anda, kekurangannya ialah subdomain tidak mudah diingat untuk pengguna akhir.

Sebagai contoh, seperti inilah URL laman WordPress.com percuma: http://yoursite.wordpress.com/

Seperti yang anda lihat, anda akan menggunakan WordPress.com sebagai nama domain anda. Oleh kerana nama domain tidak mewakili jenama anda, anda kehilangan identiti anda, menjadikan laman web anda kelihatan tidak profesional.

Tanpa Pengewangan:

Anda tidak diizinkan untuk mengewangkan blog WordPress.com percuma dengan iklan langsung atau dengan rangkaian iklan seperti Google AdSense. Anda juga tidak dibenarkan menjana wang dengan pemasaran afiliasi. Sekiranya anda menjalankan laman web dengan trafik tinggi, maka anda boleh memohon program iklan mereka yang disebut WordAds tempat anda berkongsi pendapatan dengan WordPress.com.

Tiada Pemalam:

Tidak seperti WordPress yang dihoskan sendiri, WordPress.com percuma tidak membenarkan anda memasang pemalam WordPress di laman web anda. Sekiranya anda ingin meningkatkan laman WordPress anda dengan pemalam, maka anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk meningkatkan rancangan anda.

Penyesuaian Terhad:

Anda tidak boleh memuat naik tema WordPress khusus di blog WordPress percuma. Hanya pilihan tema WordPress yang terhad dengan rancangan percuma.

Tiada skrip pihak ketiga:

WordPress.com tidak membenarkan anda memasang skrip pihak ketiga di laman web anda seperti Google Analytics. Untuk penjejakan pengguna, anda harus bergantung pada statistik WordPress.com terhad.

Sekatan:

Apabila anda membuat blog percuma di WordPress.com, maka anda mematuhi Syarat Perkhidmatan WordPress.com. Syarat mereka mempunyai banyak sekatan yang boleh menghalang pertumbuhan laman web anda.

Tidak boleh dipercayai

Tanpa persetujuan anda, WordPress.com dapat menghapus blog anda kapan saja jika mereka berpendapat bahawa anda telah melanggar Syarat Perkhidmatan mereka. Ini menjadikan WordPress.com percuma kurang dipercayai. Tidak ada yang lebih buruk yang boleh berlaku di laman web anda daripada kehilangan reputasi anda dan laman web anda sendiri.

WordPress.com vs WordPress.org (Soalan Lazim)

Setelah membantu ribuan pengguna memulakan laman web WordPress di WordPress.com dan WordPress.com, kami mendapati bahawa orang bertanya soalan yang sama berulang kali. Inilah sebabnya mengapa kami menyusun senarai pertanyaan yang sering diajukan mengenai WordPress.com vs WordPress.org.

WordPress.com vs WordPress.org – Mana yang harus saya pilih?

Platform WordPress.com percuma sangat sesuai untuk blogger hobi yang tidak mempunyai anggaran untuk membina laman web. Sekiranya anda tidak keberatan dibatasi oleh Syarat Perkhidmatan WordPress.com, tidak mempunyai rencana untuk mengewangkan laman web anda, dan tidak memerlukan nama domain khusus yang mudah diingat untuk laman web anda, maka WordPress.com mungkin pilihan terbaik untuk anda.

Sebaliknya, dengan WordPress yang dihoskan sendiri, anda dapat mengawal sepenuhnya laman web anda. Anda juga dapat menyesuaikan laman web anda sejauh mana pun, menambahkan apa-apa ciri yang ditingkatkan yang dapat anda bayangkan, dan mengewangkan laman web anda dengan cara yang anda mahukan.

Perbezaan utama lain adalah bahawa WordPress yang dihoskan sendiri menawarkan sekumpulan ciri yang sama yang ditawarkan oleh rancangan Perniagaan WordPress.com yang lebih mahal. Rancangan perniagaan berharga $ 299 setahun untuk laman web, sedangkan, dengan WordPress yang dihoskan sendiri, anda mendapat set ciri yang sama dengan harga serendah $ 110 per tahun.

Bagaimana saya memulakan laman web WordPress.org?

Untuk memulakan laman web WordPress.org, anda harus membeli nama domain dan hosting web.

Nama domain adalah alamat laman web anda seperti IsItWP.com atau Google.com sedangkan web hosting adalah tempat menyimpan fail dan pangkalan data laman web anda.

Untuk memahami dengan mudah apa nama domain dan hosting web. Fikirkan mereka dengan cara ini: jika nama domain adalah alamat rumah anda, maka web hosting adalah rumah sebenar yang ditunjukkan oleh alamat tersebut.

Semasa anda memulakan, kos gabungan domain dan hosting nampaknya cukup banyak.

buat blog di bluehost

Itulah sebabnya kami telah membuat perjanjian dengan Bluehost untuk menawarkan pengguna nama domain percuma, SSL percuma, dan potongan lebih dari 60% pada hosting WordPress. Ini adalah tawaran hebat untuk memulakan laman web anda.

Klik Di Sini untuk Mendapatkan Tawaran Bluehost Eksklusif Ini »

Untuk maklumat lebih lanjut, anda harus membaca ulasan Bluehost lengkap kami dan juga mengetahui berapa banyak yang dapat anda jimatkan di Bluehost.

Sekiranya anda memerlukan panduan untuk membina kehadiran web dalam talian dengan WordPress, maka lihat panduan kami di bawah:

 • Cara membuat laman web, langkah demi langkah
 • Cara memulakan blog, langkah demi langkah
 • Cara membuat kedai dalam talian, langkah demi langkah

Bolehkah saya berpindah dari WordPress.com ke WordPress.org?

Tentunya!

Untuk menikmati perkhidmatan hosting percuma, pengguna sering memulakan laman web mereka di WordPress.com. Apabila keperluan mereka berkembang, mereka menyedari bahawa WordPress.com mempunyai banyak batasan, yang menghalang pertumbuhan laman web mereka. Ini menjadikan pengguna memindahkan laman web mereka ke WordPress yang dihoskan sendiri dari WordPress.com.

Sekiranya anda ingin memindahkan laman web anda, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara berpindah dari WordPress.com ke WordPress.org.

WordPress.com vs WordPress.org – Ringkasan

Perbezaan utama antara WordPress.com dan WordPress.org adalah siapa yang sebenarnya menghoskan laman web anda. Dengan WordPress.org, anda menghoskan laman web anda sendiri, sehingga anda dapat mengawal sepenuhnya laman web anda.

WordPress.com, sebaliknya, mengurus semua hosting untuk anda. Anda tidak perlu memasang WordPress, menguruskan konfigurasi hosting, membuat sandaran laman web anda, dan lain-lain. Walaupun ini memberi anda kemudahan yang besar, ini juga bermaksud anda kurang mengawal laman web anda. Anda tidak dapat menyesuaikan tampilan dan nuansa laman WordPress.com anda, seperti yang anda lakukan dengan WordPress yang dihoskan sendiri. Selain itu, apabila anda mendaftarkan akaun di WordPress.com, anda diminta untuk menyetujui Syarat Perkhidmatan mereka.

Memilih Platform Penerbitan- Saranan Kami

Kami selalu mengesyorkan pengguna kami untuk memulakan laman web di WordPress.org kerana ia adalah platform penerbitan paling fleksibel di dunia. Anda boleh memilih tema WordPress yang sesuai dengan industri anda dan keperluan unik perniagaan anda dengan mudah. Anda juga dapat mencari plugin yang tepat untuk memperluas fungsi laman web anda tanpa perlu menyewa pembangun berkat komuniti WordPress.org yang besar.

Kami harap panduan ini dapat membantu anda memahami perbezaan antara WordPress.com dan WordPress.org.

Sekiranya anda menikmati artikel ini, anda mungkin juga ingin melihat kos sebenar membina laman web dan juga mengapa anda harus menggunakan WordPress sebagai pembina laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map