WordPress vs Joomla vs. Drupal – Mana yang Terbaik?

wordpress-vs.-joomla-vs.-drupal


WordPress, Joomla atau Drupal … Ingin tahu CMS mana yang merupakan pilihan terbaik untuk memulakan laman web? Ini adalah salah satu soalan pertama yang muncul di fikiran kebanyakan pemula ketika mereka hendak membina laman web atau blog.

Walaupun WordPress adalah CMS yang paling popular di dunia, terdapat beberapa bidang di mana Joomla atau Drupal unggul berbanding dengan WordPress.

Dalam artikel ini, mari kita buat perbandingan langsung antara WordPress vs Joomla vs Drupal.

WordPress vs Joomla vs Drupal – Mana yang Terbaik?

WordPress vs Joomla vs drupal

Pertama, mari kita lihat beberapa persamaan antara CMS ini.

 • Kesemuanya adalah pembangun laman web sumber terbuka / terbuka
 • Gunakan tema untuk peningkatan visual
 • Gunakan pemalam, pelanjutan atau modul untuk memperluas fungsi mereka
 • Terutamanya ditulis dalam PHP
 • MYSQLadalah sistem pengurusan pangkalan data mereka
 • Kesemuanya adalah projek yang dipacu masyarakat

Dengan banyak persamaan, bagaimana setiap platform ini berbeza antara satu sama lain? CMS mana yang terbaik untuk laman web anda?

Untuk menjelaskan beberapa persoalan ini, kami akan membandingkannya secara mendalam di bawah berdasarkan beberapa faktor yang berbeza:

 • Kemudahan penggunaan
 • Penyesuaian dan Fungsi
 • Pilihan penyetempatan
 • Keselamatan
 • Mana Yang Terbaik – Keputusan Kami

1. Kemudahan Penggunaan: WordPress vs Joomla vs Drupal

WordPress, Joomla, dan Drupal memudahkan untuk membina laman web dari awal, jadi anda tidak perlu menyewa pembangun untuk mereka bentuk atau mengurus laman web anda. Walaupun begitu, sekiranya anda memerlukan laman web canggih dengan fungsi unik, anda dapat dengan mudah mencari pemaju profesional yang dapat membuatnya untuk anda.

1.1. Kemudahan Penggunaan: WordPress

WordPress adalah platform paling mesra pemula yang membolehkan anda membina blog, kedai dalam talian atau laman web. Yang harus anda lakukan ialah memilih rancangan hosting web, seperti Bluehost, memasang WordPress dengan satu klik dan mulakan dengan laman WordPress anda.

Setelah proses pemasangan selesai, anda akan berada di papan pemuka WordPress anda yang cukup mudah digunakan walaupun untuk pemula. Selain itu, anda akan menemui beribu-ribu tema percuma dan premium yang membolehkan anda menggayakan laman web anda seperti yang anda mahukan.

papan pemuka wordpress

Periksa sendiri betapa mudahnya membuat laman web dari awal dengan WordPress.

1.2. Kemudahan Penggunaan: Joomla

Sama seperti WordPress, Joomla juga mudah disediakan. Banyak penyedia hosting menawarkan pilihan pemasangan cepat sehingga anda dapat menyediakan laman Joomla anda tanpa usaha tambahan.
Papan pemuka Joomla

Joomla menawarkan sistem yang lebih maju untuk kawalan akses pengguna dan pengurusan pengguna di luar kotak. Sebaliknya, di WordPress, anda hanya akan menemui ciri yang sama dengan memasang beberapa pemalam tambahan. Tidak ketinggalan, semakin banyak ciri yang ada, semakin sukar untuk belajar bagaimana menggunakan alat tersebut. Joomla tidak berbeza.

Walaupun proses pemasangannya cepat dan mudah dan dilengkapi dengan lebih banyak fitur di luar kotak, anda mungkin tidak menganggap papan pemuka itu intuitif seperti WordPress.

1.3. Drupal: Kemudahan Penggunaan

Sama seperti WordPress dan Joomla, pemasangan dan persediaan untuk laman Drupal anda juga cukup mudah.

Dengan Drupal, antara muka pengguna tidak sehalus WordPress atau Joomla. Walaupun anda dapat menemui beberapa tema Drupal premium di pelbagai pasar seperti Themeforest, kebanyakan pengguna Drupal menggunakan tema berkod khas atau tema yang sangat disesuaikan.

Walaupun WordPress telah meningkatkan pengalaman penyuntingan kandungannya dengan memperkenalkan editor Gutenberg, editor visual yang berpotensi bersaing dengan mana-mana pembangun laman web proprietari moden atau platform blog, Drupal masih menggunakan editor lama.

Terdapat sedikit keluk pembelajaran yang harus ditangani sebelum anda dapat menggunakan editor Drupal.

Pemenang: WordPress

2. Penyesuaian dan Fungsi

Semua 3 CMS, WordPress, Joomla, dan Drupal ini dibina dengan mempertimbangkan pemaju bukan web, jadi ia sepatutnya dihantar dengan pilihan yang luar biasa untuk penyesuaian. Secara umum, setelah anda menyediakan laman web anda dengan CMS kegemaran anda, anda harus memasang tema yang menarik dan kemudian berusaha untuk menjadikan laman web anda kelihatan seperti yang anda mahukan.

Mari kita lihat betapa mudahnya menyesuaikan rupa laman web anda dan menambahkan fungsi yang ditingkatkan dengan setiap CMS ini.

2.1. WordPress: Penyesuaian dan Fungsi

WordPress dilengkapi dengan tema yang membolehkan anda mengubah penampilan laman web anda dengan mudah. Anda juga boleh menemui beberapa tema lalai. Untuk menggayakan laman web anda, gunakan tema lalai yang ada yang dihantar bersama pemasangan WordPress anda atau tambahkan tema baru dari repositori WordPress secara percuma.

Anda bahkan boleh menemui ribuan tema premium yang sesuai dengan keperluan anda dari hab tema premium seperti StudioPress, Themify dll.

Untuk memperluaskan fungsi laman web anda, anda mempunyai pemalam. Sama seperti tema, pemalam juga terdapat dalam versi percuma dan premium. Anda bukan sahaja dapat dengan mudah mencari plugin yang memenuhi keperluan anda, tetapi anda juga dapat memasangnya langsung dari papan pemuka WordPress anda tanpa meninggalkan laman web anda.

2.2. Joomla: Penyesuaian dan Fungsi

Untuk menggayakan laman web Joomla anda, anda perlu mencari templat yang sesuai dengan keperluan anda dan memasangnya di laman web anda. Templat untuk Joomla adalah tema apa untuk WordPress.

Untuk menambahkan fungsi, anda boleh menggunakan sambungan, yang mempunyai tujuan yang sama dengan pemalam untuk WordPress. Anda akan menyukai pilihan yang ada di sini. Tetapi jumlah templat dan peluasan yang ditawarkan oleh Joomla sangat terhad berbanding dengan WordPress. Jadi itu mungkin sedikit mengecewakan bagi anda.

Tidak seperti WordPress, Joomla tidak mempunyai pilihan untuk mencari dan memasang templat tertentu langsung dari papan pemuka.
sambungan joomla

Namun, untuk menambahkan peluasan, anda boleh menggunakan Pasang dari Web ciri, tetapi untuk templat, ia masih tidak mempunyai pilihan untuk membolehkan anda mencari dan memasang dari papan pemuka itu sendiri.

2.3. Drupal: Penyesuaian dan Fungsi

Drupal juga mempunyai tema dan modul yang indah untuk membolehkan anda menyesuaikan rupa laman web anda. Tetapi seperti Joomla, pilihannya sangat terhad.

Selain itu, anda tidak dapat memasangnya secara langsung tanpa keluar dari papan pemuka anda. Untuk menambahkan modul atau tema apa pun, anda harus meninggalkan laman web anda, mencari modul / tema yang ingin anda tambahkan dan kemudian cari URL fail zip projek.

Anda kemudian boleh menggunakan modul / tema yang anda suka dengan menggunakan URL-nya untuk memasangnya. Sudah tentu, ini memakan banyak masa dan jika anda seorang pemula yang lengkap, anda akan keliru dengan semua langkah yang diperlukan untuk menyelesaikan prosesnya.

Pemenang: WordPress

3. Pilihan Penyetempatan

Sekiranya anda menyasarkan pengguna antarabangsa, adalah mustahak untuk laman web anda mempunyai pilihan penyetempatan. CMS yang baik juga harus mempunyai beberapa pilihan penyetempatan yang memudahkan untuk membina laman web berbilang bahasa.

3.1. WordPress: Pilihan Penyetempatan

Dengan WordPress, anda tidak menemui pilihan langsung untuk melokalkan laman web anda, tetapi anda boleh memilih plugin terjemahan WordPress yang memberi anda pilihan penyetempatan yang mudah.

penyetempatan wordpress

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak bahasa, anda boleh memasangnya hanya dengan satu klik. Sebenarnya, kebanyakan tema dan plugin yang popular juga menawarkan pilihan penyetempatan. Itu menjadikan WordPress pilihan yang luar biasa bagi penutur bukan bahasa Inggeris yang bersedia membuat laman web mereka dalam bahasa mereka sendiri.

3.2. Joomla: Pilihan Penyetempatan

Joomla, dari segi pilihan penyetempatan, berada sedikit di hadapan WordPress. Ini membolehkan anda menerjemahkan laman web anda tanpa memasang pelanjutan. Anda boleh melakukannya terus dari papan pemuka tanpa meninggalkan laman web anda.

Pilihannya ada di Pengurus Bahasa bahagian di papan pemuka Joomla.
Pengurus bahasa Joomla

3.3. Drupal: Pilihan Penyetempatan

Drupal juga mempunyai pilihan penyetempatan yang hebat tetapi seperti WordPress, anda perlu memasang modul pihak ketiga untuk itu. Setelah modul penyetempatan atau terjemahan diaktifkan, anda boleh menambahkan bahasa yang anda inginkan terus dari papan pemuka.

penyetempatan drupal

Pemenang: Joomla

4. Keselamatan

Dengan begitu banyak aktiviti nakal yang berlaku di internet, anda perlu memastikan laman web anda selamat.

WordPress, Joomla, dan Drupal adalah platform selamat. Tetapi yang mana lebih terdedah kepada ancaman keselamatan. Mari kita lihat…

4.1. WordPress: Keselamatan

WordPress adalah perisian yang selamat, yang dilengkapi dengan mekanisme kemas kini automatik yang membolehkan anda mengemas kini laman web anda secara automatik setiap kali patch keselamatan dikesan. Anda juga akan diberitahu di dashboard setiap kali penulis melepaskan kemas kini baru untuk tema dan plugin yang telah anda pasang.

Walau bagaimanapun, ekosistem pihak ketiga yang besar sering terdedah kepada ancaman keselamatan, yang berpotensi mengancam laman web anda juga. Kerana pangsa pasarnya yang besar, WordPress adalah sasaran popular bagi penggodam.

Oleh itu, tidak ada yang melekat yang menjadikan satu platform lebih kurang selamat.

4.2. Joomla: Keselamatan

Walaupun Joomla adalah platform yang selamat, seperti WordPress, laman web yang dikuasakan oleh Joomla nampaknya mengalami jumlah laman web yang diretas lebih tinggi berbanding dengan pangsa pasar mereka. Ini mungkin kerana Joomla juga mempunyai senarai ekstensi pihak ketiga secara besar-besaran yang berpotensi menjadi rentan jika tidak diperbarui tepat pada waktunya.

Tidak kira platform mana yang anda gunakan, anda diminta untuk mengemas kini pelanjutan setiap kali pengarang melepaskan tampalan untuk kerentanan.

4.3. Drupal: Keselamatan

Drupal tetap berada di depan lengkung dalam hal keselamatan. Mereka telus mengenai keselamatan mereka dan menerbitkan laporan keselamatan terperinci. Itulah sebabnya CMS yang popular di kalangan institusi kerajaan dan syarikat-syarikat yang mementingkan keselamatan.

Pemenang: Drupal

Mana Yang Terbaik – Keputusan Kami

Melihat semua perkara dan membandingkannya dengan rakan sejawatnya, jelas bahawa WordPress adalah pilihan terbaik jika anda adalah penerbit, peniaga kecil dan peniaga eCommerce. Mudah untuk memulakan dengan WordPress berkat antara muka intuitif dan komuniti yang besar.

Sekiranya anda menjalankan laman web yang mementingkan keselamatan, maka anda mungkin ingin melihat Drupal.

Sekiranya anda menyukai artikel ini, lihat panduan kami untuk memulakan blog WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map