Dua Puluh Enam belas

Twenty Sixteen adalah tema lalai untuk WordPress yang dibuat oleh Automattic. Setiap kali WordPress dipasang untuk pertama kalinya, Dua Puluh Enam belas dipasang dan diaktifkan bersama, menjadikannya salah satu tema WordPress yang paling banyak digunakan dalam direktori. Dapatkan maklumat mengenai ciri-cirinya dalam ulasan Twenty Sixteen kami.


Dua Puluh Enam Belas Ulasan

Lebih kurang Dua Puluh Enam Belas

Tema Twenty Sixteen tergolong dalam siri tema lalai Automattic untuk WordPress, masing-masing dinamakan satu tahun. Seperti Dua Puluh Empat Belas dan Dua Puluh Lima Belas, Dua Puluh Enam belas dirancang oleh Takashi Irie.

Twenty Sixteen pertama kali dilancarkan pada bulan Ogos 2015 bertepatan dengan pembebasan WordPress 4.4.

Ia direka untuk menjadi gaya moden dan minimalis dalam susun atur blog WordPress tradisional, dengan fokus pada kebaikan tipografi dan prinsip reka bentuk.

“Twenty Sixteen adalah pendekatan moden dari susun atur yang selalu popular – masthead mendatar dan bar sisi pilihan yang berfungsi dengan baik dengan blog dan laman web. Ia mempunyai pilihan warna tersuai yang membolehkan anda membuat Twenty Sixteen anda sendiri. Tema ini dirancang pada grid cecair yang harmoni dengan pendekatan pertama yang mudah alih. Ini bermakna ia kelihatan hebat di mana-mana peranti. “

Takashi Irie

Ciri-ciri Dua Puluh Enam Belas

Sebagai tema WordPress lalai, Twenty Sixteen tidak mempunyai ciri canggih dari tema WordPress premium. Sebaliknya, ia memfokuskan pada asas-asas: reka bentuk minimalis dengan tipografi yang baik dalam tema yang direka khas untuk blogger.

Tanggungjawab Sepenuhnya

Twenty Sixteen responsif sepenuhnya dan direka bentuk untuk kelihatan baik pada skrin saiz apa pun. Pada skrin yang lebih kecil, bar sisi anda dipindahkan ke bahagian bawah halaman dan menu anda tersembunyi di belakang a Menu butang di bahagian atas halaman.

Imej juga berkembang secara automatik dan berkontrak agar sesuai dengan saiz skrin.

Gambar Bergantung Besar

Dengan Dua Puluh Enam Belas, anda dapat memamerkan gambar besar anda di dalam siaran anda, tanpa menghalangi kandungan anda yang lain. Pada skrin besar, gambar yang berukuran lebih besar dari 840 piksel (lebar lajur utama) secara automatik akan meluap ke sebelah kiri halaman:

Dua Puluh Enam Belas Ulasan - limpahan gambar

Dan jika anda menggunakan susun atur bar sisi lebar penuh, gambar unggulan anda dapat berkembang hingga 1200 piksel.

Tipografi Unik

Twenty Sixteen mempunyai beberapa ciri tipografi yang unik untuk memberikan minat kepada reka bentuk minimalis.

Salah satunya ialah ciri pullquote yang pasti menarik minat pembaca anda. Sekiranya anda menambahkan kelas alignleft atau alignright ke blokquote mana pun, ia akan digayakan secara automatik sebagai pullquote yang menggantungkan lajur.

Kajian Dua Puluh Enam Belas - pullquote

Terdapat juga ciri intro post yang kemas. Cukup tambahkan Petikan pada siaran anda (tersedia di kawasan Pilihan Lebih dari bar sisi Penyunting).

Dua Puluh Enam Belas Ulasan - masukkan petikan pos

Sekarang petikan akan muncul sebagai tajuk kecil di bawah tajuk catatan anda, tepat di atas gambar pilihan anda.

Dua Puluh Enam Belas Ulasan - pasca pengenalan

Pilihan Penyesuaian Reka Bentuk

Anda boleh memilih dari empat pilihan warna latar belakang yang berbeza, atau memilih warna anda sendiri, dengan menavigasi ke Rupa »Sesuaikan dan mengklik Warna di menu sebelah kiri.

Dua Puluh Enam Belas Ulasan - warna

Dengan menggunakan Customizer, Anda juga dapat memuat naik gambar header, gambar latar, dan logo situs Anda sendiri.

Kawasan Widget

Dua Puluh Enam belas merangkumi tiga kawasan widget: satu untuk bar sisi kanan, dan dua yang muncul di bawah kandungan anda.

Dua Puluh Enam Belas Ulasan - kawasan widget

Sekiranya anda mempunyai widget di bar sisi, itu akan muncul di setiap halaman dan pos.

(Sekiranya anda lebih suka susun atur lebar penuh tanpa bar sisi, hapus semua widget dari kawasan bar sisi dan kandungannya akan secara automatik mengisi lebar penuh.)

Kawasan widget “Content Bottom 1” dan “Content Bottom 2” tidak akan muncul di halaman depan laman web anda. Iklan itu hanya dipaparkan pada catatan dan halaman individu.

Di halaman, widget akan muncul tepat setelah kandungan halaman anda, di lajur yang sama – bukan footer lebar penuh.

Dua Puluh Enam Belas Ulasan - widget bahagian bawah halaman

Pada catatan individu anda, widget akan muncul selepas navigasi catatan sebelumnya / seterusnya:

Dua Puluh Enam Belas Ulasan - widget bahagian bawah

Pilihan Penomboran

Di bahagian bawah blog anda, pengguna dapat menavigasi menggunakan penomboran angka dan anak panah.

Dua Puluh Enam belas Ulasan - penomboran

Dua Lokasi Menu

Dua Puluh Enam belas merangkumi dua lokasi menu terbina dalam: menu utama (terletak di tajuk) dan “Menu Pautan Sosial.”

Dua Puluh Enam Belas Ulasan - menu

Menu pautan sosial dirancang untuk secara automatik menukar pautan media sosial menjadi ikon. Anda perlu membuat menu baru menggunakan pautan tersuai ke profil media sosial anda, dan kemudian menetapkannya sebagai Menu Pautan Sosial.

Setelah anda melakukannya, pautan tersebut secara automatik akan menjadikan pautan tersebut menjadi ikon, yang diletakkan di sebelah kanan kaki.

Dokumentasi dan Sokongan

Twenty Fifteen adalah tema WordPress lalai yang disertakan dengan setiap pemasangan, dan juga tersedia secara percuma di WordPress.org. Di sana anda dapat mencari dokumentasi asas mengenai ciri-cirinya dan cara memulakannya.

Kerana tema lalai, kebanyakan pemalam diuji menggunakan tema ini dan mungkin serasi.

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan tema, atau memerlukan bantuan untuk menyiapkannya, anda boleh menghantar di forum sokongan WordPress.org dan komuniti mungkin dapat membantu.

Skor Kami

Sebagai tema asas, Twenty Sixteen mungkin menjadi pilihan yang baik untuk blog peribadi yang sederhana. Ini adalah tema yang menarik dengan beberapa pilihan penyesuaian asas yang dapat membantu anda menjadikannya lebih menarik.

Twenty Sixteen adalah tema asas yang bagus, tetapi kami mendapati beberapa keputusan reka bentuk agak aneh. Sebagai contoh, sebilangan blogger mungkin merasa tidak selesa apabila widget “Content Bottom” muncul hanya pada satu posting atau halaman, tetapi widget footer tidak tersedia. Menu Pautan Sosial agak canggung untuk digunakan dan mungkin lebih mudah dicapai sebagai widget. Juga, CSS yang digunakan untuk menggarisbawahi pautan tidak standard (menggunakan “box-shadow” dan bukannya “text-underline”) dan boleh mengganggu CSS pemalam anda.

Sekiranya anda mencari ciri dan pilihan penyesuaian yang lebih maju, atau hanya penampilan yang berbeza daripada standard WordPress yang digunakan oleh berjuta-juta orang lain, anda perlu melabur dalam tema lain. Lihat ulasan tema WordPress teratas kami untuk lebih banyak pilihan.

Kami memberikan Twenty Sixteen 3 daripada 5 bintang. Berikut adalah pecahan skor ulasan kami:

Secara keseluruhan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhNilai Bintang KosongNilai Bintang Kosong 3.0 / 5.0

ciri-ciri
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhNilai Bintang KosongNilai Bintang KosongNilai Bintang Kosong 2.0 / 5.0

Persembahan
Nilai Bintang KosongNilai Bintang KosongNilai Bintang KosongNilai Bintang KosongNilai Bintang Kosong 0.0 / 5.0

Sokongan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhNilai Bintang KosongNilai Bintang Kosong 3.0 / 5.0

Kemudahan penggunaan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhNilai Bintang KosongNilai Bintang Kosong 3.0 / 5.0

Harga
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh Penuh 5.0 / 5.0

Dapatkan Dua Puluh Enam Belas Sekarang »

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map