Jelas

Salient adalah salah satu tema premium paling popular yang terdapat di Themeforest. Tema serbaguna yang sangat disesuaikan ini merangkumi banyak ciri terbina dalam seperti animasi halaman, slaid, dan jenis pos khusus portfolio. Ketahui semua butiran dalam ulasan Salient kami.


Ulasan penting

Mengenai Salient

Salient adalah salah satu tema paling popular dan bertaraf tinggi di Themeforest, dengan penjualan lebih dari 50,000. Ia dibangunkan oleh ThemeNectar.

Salient memerlukan pemalam Salient Visual Composer untuk berfungsi. Setelah memasang dan mengaktifkan pemalam, anda akan mendapat pemberitahuan seperti ini:

Ulasan penting - pemalam yang diperlukan

Anda boleh klik Mulakan memasang pemalam untuk memutuskan mana yang hendak dipasang dan diaktifkan.

Walaupun mengesyorkan plugin Contact Form 7 dan WooCommerce, anda tidak perlu menggunakannya. Kami mendapati plugin Contact Form 7 terhad dalam ciri dan tidak begitu mesra pengguna, dan mengesyorkan penggunaannya WPForms sebaliknya. Anda boleh membaca ulasan Borang Kenalan 7 kami untuk maklumat lebih lanjut mengenai pemalam tersebut.

WooCommerce hanya diperlukan jika anda akan menjual produk atau perkhidmatan dari laman web anda.

Ciri-ciri Salient

Salient mempunyai banyak pilihan untuk menyesuaikan sepenuhnya penampilan laman web anda. Berikut adalah beberapa ciri yang membezakan tema ini daripada orang ramai:

Panel Pilihan Besar

Setelah memasang dan mengaktifkan Salient, anda akan melihat item menu baru di papan pemuka anda. Di bawah Salient »Tetapan Umum, anda dapat melihat semua pilihan yang baru tersedia.

Ulasan penting - pilihan

Awak boleh pilih:

 • gaya ikon dan butang
 • warna latar dan fon
 • tipografi
 • warna tajuk, padding, dan kelegapan
 • tiang kaki dan teks kredit
 • … dan banyak lagi

Peralihan Halaman dan Animasi

Salient merangkumi sejumlah peralihan halaman dan kesan animasi untuk laman web anda.

Secara lalai, halaman semasa akan pudar apabila pautan diklik. Kemudian ikon memuatkan animasi akan dipaparkan sehingga halaman seterusnya dimuat.

Anda boleh mengubah kesan pudar ke kesan “pengungkapan topeng tengah”, sehingga halaman baru berkembang dari pusat.

Sekiranya anda mengikuti ikon pemuatan, anda boleh menukar warna ikon atau memilih untuk memuat naik ikon tersuai anda sendiri (seperti logo anda). Anda juga dapat menyesuaikan animasi ikon dari putaran lalai ke kesan “putaran lancar”.

Ulasan penting - peralihan halaman

Butang Panggilan Bertindak Global

Di dalam Penting »Ajakan Bertindak menu, anda boleh mengaktifkan bahagian “ajakan bertindak” yang akan muncul tepat di atas kaki anda di setiap halaman laman web anda. Anda dapat menyesuaikan teks, warna butang, pautan, dan mengecualikannya agar tidak muncul di halaman tertentu.

Ulasan penting - tetapan butang ajakan bertindak

Komposer Visual Salient

Seperti disebutkan di atas, Salient memerlukan penggunaan plugin Salient Visual Composer.

Visual Composer adalah plugin membina halaman drag and drop untuk WordPress. Versi Salient membolehkan anda menggunakan editor visual untuk kedua-dua catatan dan halaman, dan merangkumi beberapa pilihan unik.

Ulasan penting - penggubah visual

Anda boleh membaca ulasan kami mengenai pemalam Visual Composer standard di sini.

Gelangsar terbina dalam

Setelah memasang tema, anda akan melihat beberapa pilihan menu baru termasuk Gelangsar Rumah dan Gelangsar Nectar.

Untuk mengaktifkan slaid rumah, anda perlu membuat halaman menggunakan salah satu templat halaman “Beranda”.

Ulasan penting - templat halaman

Maka anda mesti pergi ke Tetapan »Membaca dan tetapkan halaman itu sebagai halaman depan statik anda.

Anda boleh menambah slaid ke slaid beranda dengan menavigasi ke Home Slider »Tambah baru. Di sini anda boleh memilih gambar atau video untuk menambah dan memasukkan teks dan butang kapsyen jika anda mahu.

Lebar gambar antara 1600-2000px dan tinggi 700px. Sekiranya lebih tinggi daripada 700 piksel, mereka akan dipangkas dalam ukuran layar yang lebih luas. Tidak kira lebarnya, gambar akan diregangkan agar sesuai dengan seluruh layar, sehingga gambar yang lebih kecil akan terlihat sangat piksel pada layar yang lebih besar.

Untuk menukar gaya dan fungsi gelangsar, anda mesti pergi ke Penting »Gelangsar Rumah. Di sinilah anda dapat menyesuaikan animasi, tetapan main automatik, kelajuan, dll.

Gelangsar Nectar

Nectar Slider boleh digunakan di lokasi lain selain laman utama. Ia merangkumi lebih banyak pilihan daripada Home Slider.

Slaid anda dipaparkan berdasarkan Lokasi (lokasi bertindak seperti kategori). Oleh itu, untuk membuat slaid, anda harus menambahkan semua slaid ke lokasi tertentu.

Untuk menggunakan Nectar Slider, anda mesti meletakkannya dengan kod pendek.

Semasa mengedit sebarang pos atau halaman, anda akan melihat warna biru Kod Pendek Nectar butang.

Ulasan penting - kod pendek nektar

Anda boleh mengklik ini dan kemudian memilih pilihan anda untuk memaparkan slaid Nectar yang anda buat. Pilih “Nectar Slider” di bawah “Elemen,” dan kemudian di bawah “Lokasi” pilih lokasi yang anda tambahkan semua slaid ke.

Ulasan penting - gelangsar nektar

(Sekiranya anda mencari cara yang lebih mudah untuk membuat slider yang boleh anda gunakan dengan tema apa pun, kami mengesyorkannya Pemalam Soliloquy.)

Jenis Pos Khusus Portfolio

Salient dilengkapi dengan jenis pos khusus yang dimaksudkan untuk portfolio anda. Anda boleh menyesuaikan gaya dan penampilan item portfolio anda di bawah Penting »Portfolio, dan tambahkan item portfolio anda dengan menavigasi ke Portfolio »Tambah baru. Item portfolio boleh diberikan kategori dan tag, seperti jawatan.

Penting untuk diingat bahawa kerana jenis pos khusus portfolio ini khusus tema, anda akan kehilangan semua maklumat portfolio anda jika anda pernah menukar tema.

Sokongan dan Dokumentasi

Sokongan enam bulan dari pemaju disertakan dengan pembelian Salient anda. Sokongan tersedia melalui sistem tiket.

Salient dilengkapi dengan dokumen PDF 16 halaman yang memberikan gambaran keseluruhan asas mengenai ciri dan tetapan utama tema.

Tetapi jika anda mahukan maklumat dan panduan yang lebih terperinci, anda harus menonton video tutorial mereka. Malangnya bagi mereka yang tidak dapat menggunakan video atau lebih suka tidak, tidak ada transkrip atau tutorial bertulis yang tersedia.

Banyak arahan penting untuk menggunakan tema hanya tersedia dalam bentuk video, dan banyak video berdurasi lebih dari 10 minit. Oleh itu, tidak ada cara untuk mencari sedikit maklumat tertentu yang anda perlukan – anda perlu menonton keseluruhan video (dan berharap ia mempunyai apa yang anda perlukan supaya anda tidak membuang lebih banyak masa).

Sekiranya anda lebih suka tutorial bertulis daripada video, ini mungkin bukan tema untuk anda.

Skor Kami

Salient adalah salah satu tema paling popular di Themeforest dan dinilai tinggi.

Sekiranya anda tidak mahu mempelajari kod apa pun, tetapi menginginkan tema yang sangat disesuaikan dalam setiap aspek, Salient mungkin merupakan pilihan yang baik. Ia mempunyai beberapa ciri unik dan menarik, seperti animasi peralihan halaman, yang akan menjadikan laman web anda menonjol.

Satu masalah yang mungkin anda hadapi dengan tema Salient (selain kurangnya tutorial bertulis) adalah bahawa jika anda pernah memutuskan untuk menukar tema, semua maklumat yang anda masukkan dalam ciri khas tema akan hilang. Itu merangkumi portfolio anda, slaid, halaman yang dibina dengan komposer visual, dan setiap ciri Salient yang lain. Menurut garis panduan WordPress, fungsi tambahan harus dibuat dengan pemalam, bukan tema, kerana masalah ini.

Kami memberi Salient 4 daripada 5 bintang. Berikut adalah pecahan skor ulasan kami:

Secara keseluruhan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhNilai Bintang Kosong 4.0 / 5.0

ciri-ciri
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhNilai Bintang Kosong 4.0 / 5.0

Persembahan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh Penuh 5.0 / 5.0

Sokongan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh Penuh 5.0 / 5.0

Kemudahan penggunaan
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhNilai Bintang KosongNilai Bintang Kosong 3.0 / 5.0

Harga
Bintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhBintang Penuh PenuhNilai Bintang Kosong 4.0 / 5.0

Dapatkan Penting Sekarang »

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map