Hoe WordPress Multisite Network te installeren en in te stellen

Hoe WordPress multisite-netwerk te installeren en in te stellen


Ben je van plan een multisite-netwerk op te bouwen met WordPress? Hoewel WordPress kan worden gebruikt voor meerdere doeleinden, zoals het maken van een blog, het maken van een online winkel of het bouwen van een volwaardige website, kan het ook worden gebruikt om een ​​multisite-netwerk op te zetten om al uw sites vanuit één account te beheren.

In dit artikel laten we u stap voor stap zien hoe u een WordPress multisite-netwerk installeert en instelt.

Dit is een zeer gedetailleerd artikel, daarom hebben we een inhoudsopgave gemaakt om het u gemakkelijker te maken. Kijk eens:

 1. Inleiding tot WordPress multisite-netwerken
 2. Wanneer en waarom u een multisite-netwerk zou moeten gebruiken
 3. Een domeinnaam en webhosting selecteren voor uw multisite-netwerk
 4. Schakel uw WordPress multisite-netwerk in en stel het in
 5. Start de netwerkconfiguratie op meerdere locaties
 6. Netwerkconfiguratie-instellingen op meerdere locaties
 7. Voeg nieuwe sites toe aan je WordPress-netwerk en beheer ze
 8. Installeer thema’s en plug-ins op uw multisite-netwerk
 9. Los fouten op

Klaar? Laten we beginnen!

1. Inleiding tot WordPress Multisite Networks

WordPress is het populairste blogplatform op de markt. Het heeft veel functies, waaronder multisite-netwerkfunctionaliteit. Als u meerdere blogs of WordPress-websites bezit en u deze vanuit één account wilt beheren, kunt u een WordPress multisite-netwerk opzetten.

U kunt probleemloos nieuwe sites of blogs toevoegen aan uw multisite-netwerk. Om toegang te krijgen tot deze sites, moet u inloggen op uw master-account. Het is ook een perfecte oplossing wanneer u wilt dat uw gebruikers nieuwe sites of blogs maken op uw domeinnaam.

In tegenstelling tot een individuele WordPress-blog of -site, kunt u met een multisite-netwerk elke website afzonderlijk aanpassen. De multisite-instellingen zijn geavanceerd en er is een beetje een leercurve om alle opties te begrijpen.

2. Wanneer en waarom u een multisite-netwerk moet gebruiken

WordPress biedt meerdere plug-ins zoals ManageWP waarmee u al uw websites vanuit één dashboard kunt beheren. Deze plug-ins van derden zijn eenvoudig in te stellen en vereisen weinig training.

Dus waarom zou u in plaats daarvan een multisite-netwerk gebruiken??

Hieronder volgen enkele voorbeelden van wanneer u beter af zou zijn met een WordPress multisite-netwerk:

 • Een nieuwsjournaal of tijdschriftblog met meerdere begeleiders.
 • Een grote zakelijke website met verschillende afzonderlijke sites voor hun filialen.
 • Een lidmaatschapswebsite waarmee gebruikers hun eigen sites kunnen maken.
 • Een website voor een onderwijsinstelling waarmee studenten hun eigen sites of blogs kunnen hebben.

Dit zijn de meest voorkomende omstandigheden, maar het kan zijn dat u een ander scenario heeft; Zorg er dus voor dat u de beste en gemakkelijkste optie voor uw websites selecteert.

Voordelen

WordPress multisite-netwerken zijn gebouwd om gebruikers die al hun sites vanuit één domein willen beheren, gemakkelijk te maken. Het creëert een masteromgeving waarin u als netwerkbeheerder de hoogste autoriteit heeft op al uw sites.

Laten we eens kijken naar de voordelen voor het gebruik van een multisite-netwerk:

 • Al uw sites kunnen worden beheerd vanuit één WordPress-account.
 • Met de functie WordPress-rollen en -rechten kunt u al uw sites beheren als beheerder, terwijl elke afzonderlijke site zijn eigen sitebeheerders kan hebben die geen toegang hebben tot het hoofdnetwerk.
 • U hoeft thema’s en plug-ins niet afzonderlijk op al uw sites te installeren. Installeer ze gewoon op het master-account en activeer ze voor al uw sites.
 • Het bespaart tijd op WordPress-updates. Zelfs als u meer dan 10 websites heeft, kunt u de thema’s, plug-ins en WordPress-kern snel bijwerken vanuit uw hoofdinstallatie.
 • U kunt de algemene instellingen voor al uw sites wijzigen vanuit uw multisite netwerkaccount. Het stelt de sitebeheerders ook in staat om wijzigingen aan te brengen op hun eigen sites en de masterinstellingen te overschrijven.

Nadelen

Ook al zijn er zoveel voordelen aan het gebruik van het multisite-netwerk voor WordPress, er zijn enkele nadelen die je niet kunt vermijden.

Laten we eens kijken naar enkele van de problemen waarmee u te maken kunt krijgen bij een WordPress multisite-netwerk:

 • Het multisite-netwerk heeft meerdere sites, maar alle sites werken onder één hoofdnetwerk. Als het netwerk om welke reden dan ook wordt beïnvloed, heeft dit gevolgen voor al uw sites.
 • Als uw hoofdnetwerk wordt aangevallen door hackers of malware, worden ook al uw sites op dat netwerk aangevallen.
 • Veel plug-ins werken niet goed met WordPress-multisite-netwerken en u zult harder moeten werken om alternatieven te vinden.
 • Mogelijk vindt u het moeilijk om het verkeer en de bandbreedte op alle sites in uw netwerk te beheren. Over het algemeen moet de bandbreedte gelijk worden verdeeld over al uw sites, maar één kwetsbaarheid kan van invloed zijn op alle andere sites.
 • Sommige webhostingbedrijven ondersteunen geen WordPress multisite-netwerken.

Als je nog steeds van plan bent een multisite-netwerk op te zetten, lees dan hieronder verder.

3. Een domeinnaam en webhosting selecteren voor uw multisite-netwerk

Nu u veel weet over WordPress multisite-netwerken, zullen we u door de vereisten leiden om er een op te zetten.

Het eerste dat u nodig heeft, is een domeinnaam en webhosting. Met betrekking tot hosting weet u dat een netwerk met meerdere locaties meerdere sites heeft, wat betekent dat u een webhostingprovider nodig heeft die al uw bronnen probleemloos kan beheren.

Er zijn verschillende soorten webhosting, waaronder shared hosting, VPS-hosting, dedicated serverhosting, enz.

Voor een netwerk met meerdere vestigingen wordt aanbevolen om VPS-hosting of dedicated servers te gebruiken. Er zijn veel hostingbedrijven die VPS / dedicated hostingservers aanbieden. Sommige ervan zijn:

 1. Bluehost
 2. WPEngine
 3. SiteGround

Deze hostingproviders zijn de beste in de branche en bieden allemaal geweldige webhosting om een ​​WordPress multisite-netwerk soepel te laten draaien.

We raden aan Bluehost te gebruiken. Ze zijn officiële WordPress-partners en een van de beste WordPress-hostingbedrijven ter wereld. Bluehost biedt ook een gratis domeinnaam en SSL-certificaat bij elk hostingplan. U kunt ook jaarlijks betalen en veel besparen op Bluehost.

Al uw sites op het multisite-netwerk gebruiken dezelfde domeinnaam met subdomeinen (bijvoorbeeld: https://site.mijndomein.com) of mappen in de root (bijvoorbeeld: https://mijndomein.com/site/).

Zowel de subdomeinen als submappen hebben hun eigen individuele vereisten.

Voor subdomeinen moet u een wildcard-subdomein instellen. Log eenvoudig in op het cPanel van uw hostingaccount. In het gebied Domeinen moet je op de optie ‘Subdomeinen’ klikken.

Het brengt je naar een nieuwe pagina. In het gegeven veld moet u * invoeren en ervoor zorgen dat uw domeinnaam ernaast staat in de vervolgkeuzelijst.

Subdomein met jokertekens

Klik op de Creëer knop om het joker-subdomein correct in te stellen voor uw hoofddomein.

Voor submappen of mappen in de root hoeft u alleen maar mooie permalinks inschakelen en uw multisite-netwerk zal eraan werken.

Na de installatie moet je een WordPress-website maken om door te gaan.

4. Schakel een WordPress Multisite Network in en stel het in

Zodra u uw WordPress-site gereed heeft, is het tijd om uw multisite-netwerk in te schakelen. Het multisite-netwerk is een kant-en-klare functie in WordPress en u heeft geen verdere installaties op uw website nodig.

Notitie: Als u van plan bent om multisite op een bestaande WordPress-website in te schakelen, raden we u aan een volledige back-up van uw site te maken met behulp van BackupBuddy of UpdraftPlus.

Als je klaar bent, ga je gang en maak je verbinding met een FTP-client of log je in op cPanel met je gebruikersnaam en wachtwoord. Je moet het wp-config.php-bestand van je WordPress-installatie bewerken.

Zoek in het bestand wp-config.php naar / * Dat is alles, stop met bewerken! Veel plezier met bloggen. * / regel en voeg deze code erboven toe:

/ * Multisite * /
definiëren (‘WP_ALLOW_MULTISITE’, waar);

Daarna kunt u het bestand opslaan. Als je het wp-config.php-bestand van een FTP-client hebt gedownload, upload het dan na het bewerken terug. De bovenstaande code maakt WordPress multisite-functionaliteit mogelijk.

5. Start de netwerkconfiguratie op meerdere locaties

Zodra het multisite-netwerk is ingeschakeld, moet u het netwerk instellen op uw WordPress-site.

Begin met het deactiveren van al uw plug-ins, zodat ze geen invloed hebben op uw multisite-netwerk. Ga naar de Plug-ins »Geïnstalleerde plug-ins pagina en controleer al uw plug-ins. Selecteer nu de optie ‘Deactiveren’ in de vervolgkeuzelijst hierboven en klik op de knop ‘Toepassen’ om al uw geïnstalleerde plug-ins te deactiveren.

Deactiveer plug-ins

Vervolgens moet je naar de Hulpmiddelen »Netwerkinstellingen pagina om het netwerk in te stellen.

Netwerkopzet

Voeg de netwerkdetails toe, zoals titel en admin-e-mailadres. Klik daarna op de knop ‘Installeren’.

Je ziet nu de code die je nodig hebt om je .htaccess- en wp-config.php-bestanden toe te voegen om de installatie te voltooien.

Code om htaccess toe te voegen

Je kunt de bestanden bewerken met een FTP-client of inloggen via cPanel. Werk de bestanden bij na het toevoegen van de bovenstaande code.

Ga nu terug naar uw WordPress-beheerpagina en log opnieuw in om uw multisite-netwerk correct te gebruiken.

6. Multisite netwerkconfiguratie-instellingen

Als je eenmaal bent ingelogd, moet je naar Mijn sites »Netwerkbeheerder» Dashboard vanuit het WordPress-menu bovenaan om uw multisite netwerkinstellingen te configureren.

Netwerk dashboard

Van daaruit kunt u uw multisite-netwerk beheren door nieuwe sites toe te voegen, nieuwe gebruikers aan te maken, thema’s te installeren en plug-ins toe te voegen. Het toont ook de widget ‘Right Now’ om direct netwerktaken uit te voeren.

Je moet naar het menu ‘Instellingen’ gaan om je netwerkinstellingen te wijzigen.

Netwerkinstellingen

Het geeft de titel van het netwerk en de e-mailvelden van de netwerkbeheerder weer. Aangezien u deze gegevens hebt ingevoerd bij het opzetten van uw multisite-netwerk, kunt u deze laten zoals ze is.

Schakel nieuwe registraties in

Een van de belangrijkste netwerkinstellingen is het inschakelen van gebruikers- en siteregistraties op uw multisite-netwerk. Deze instelling is standaard uitgeschakeld en u moet deze configureren.

Ga gewoon naar ‘Registratie-instellingen’ en je vindt daar meerdere opties.

U kunt registratie van gebruikersaccounts toestaan ​​of ingelogde gebruikers kunnen nieuwe sites registreren. Het geeft je ook de mogelijkheid om beide instellingen helemaal in te schakelen.

Registratie-instellingen

U kunt de instelling ‘Registratiemelding’ inschakelen om een ​​melding te ontvangen wanneer een nieuwe gebruiker of nieuwe site wordt geregistreerd op uw WordPress multisite-netwerk.

Als u de instelling ‘Nieuwe gebruikers toevoegen’ aanvinkt, kunnen de sitebeheerders gebruikers maken.

Voeg nieuwe gebruikers toe

U kunt de nieuwe siteregistraties ook beperken tot specifieke domeinen door de domeinnamen toe te voegen in het tekstgebied ‘Beperkte e-mailregistratie’. Op die manier kunt u de siteregistraties beperken tot uw eigen domeinnaam.

In het tekstgebied ‘Verboden e-maildomeinen’ moet u de domeinnamen invoeren die u wilt verbieden om nieuwe sites te maken.

Wijzig nieuwe site-opties

Wanneer een nieuwe site is geregistreerd, moet u een welkomst-e-mail sturen naar de beheerder of gebruiker die de site heeft gemaakt. De nieuwe site heeft ook een post-, pagina- en commentaarsectie, net als de standaard WordPress-installatie.

In de ‘Nieuwe site-instellingen’ kunt u de welkomstinhoud toevoegen voor alle nieuwe siteregistraties op uw WordPress multisite-netwerk.

Nieuwe site-instellingen

Deze instellingen kunnen later door de netwerkbeheerder worden bijgewerkt.

Instellingen voor bestandsupload

De nieuwe sites die op uw multisite-netwerk zijn geregistreerd, hebben standaardinstellingen die vergelijkbaar zijn met een algemene WordPress-installatie. Dit omvat ook de instellingen voor het uploaden van bestanden.

Het is echter belangrijk om de totale bestandsuploadgrootte te bepalen, zodat de serverbronnen gelijk verdeeld zijn over al uw sites. Vink gewoon de optie ‘Upload-ruimte’ aan om een ​​waarde toe te voegen om de totale bestandsgrootte te beperken. Deze waarde creëert een limiet voor alle sites in uw netwerk.

Upload instellingen

U kunt er ook de bestandsindelingen mee definiëren en een limiet instellen voor elke bestandsupload op de sites.

Menu-instellingen

Nu kunt u naar het gedeelte ‘Menu-instellingen’ gaan en de beheermenu’s voor plug-ins inschakelen. Eenmaal ingeschakeld, wordt het plug-insmenu weergegeven aan de sitebeheerders.

Menu-instellingen

Sitebeheerders kunnen de plug-ins die op hun sites zijn geïnstalleerd, in- of uitschakelen. Ze hebben niet de mogelijkheid om de plug-ins te installeren of te verwijderen.

Klik op de knop ‘Wijzigingen opslaan’ om deze instellingen op te slaan.

7. Voeg nieuwe sites toe en beheer ze naar uw WordPress multisite-netwerk

Nadat u klaar bent met de instellingen, kunt u een nieuwe site toevoegen vanuit de Sites »Nieuw toevoegen pagina vanuit het linkermenu in uw multisite-netwerk.

Nieuwe site toevoegen

In het veld ‘Siteadres (URL)’ moet u de URL voor uw nieuwe site invoeren. In het veld ‘Sitetitel’ kunt u de sitetitel en het e-mailadres van de beheerder toevoegen. Zorg ervoor dat dit e-mailadres verschilt van het e-mailadres van uw netwerkbeheerder.

Alle meldingen, inclusief de gebruikersnaam en het wachtwoord voor deze nieuwe site, worden verzonden naar het e-mailadres dat je hebt ingevoerd.

Klik op de knop ‘Site toevoegen’ om de nieuwe site te maken.

Volgens de instructies wordt er een nieuwe gebruiker gemaakt als de e-mail zich niet eerder in de database bevindt en worden de details naar uw nieuwe gebruiker gestuurd.

8. Installeer thema’s en plug-ins op uw multisite-netwerk

Het beste deel van een multisite-netwerk is dat u alle thema’s en plug-ins op de hoofdinstallatie kunt installeren en dat ze beschikbaar zijn voor al uw sites.

De sitebeheerders kunnen alleen de thema’s en plug-ins activeren of deactiveren. Ze hebben geen toestemming om bronnen op hun sites te installeren of te verwijderen.

Installeer en activeer een thema

Om een ​​thema te installeren, moet je naar gaan Thema’s »Nieuw toevoegen van uw multisite-netwerk. Bekijk ons ​​artikel over het installeren van een WordPress-thema voor meer informatie.

Na installatie kunt u op de link ‘Netwerk inschakelen’ onder de naam van het thema klikken om deze beschikbaar te maken voor alle sites in uw netwerk.

Netwerk inschakelen thema's

Als je een thema voor je sites wilt verbergen, klik je op de link ‘Netwerk uitschakelen’ eronder.

Installeer en activeer een plug-in

Om een ​​plug-in te installeren, moet je naar gaan Plugins »Nieuw toevoegen vanaf het dashboard van uw netwerkbeheerder. Raadpleeg voor meer hulp ons artikel over het installeren van een WordPress-plug-in.

Netwerk activeren

In tegenstelling tot thema’s, kunt u onder elke plug-in op de optie ‘Netwerk activeren’ klikken om deze beschikbaar te maken voor de sites op uw multisite-netwerk.

Zorg ervoor dat u het plug-insmenu eerder heeft ingeschakeld via de netwerkmenu-instellingen.

9. Fouten oplossen

Tot dusver heb je geleerd hoe je een multisite-netwerk opzet. Het is belangrijk om te weten dat een simpele fout een enorme fout in je netwerk kan veroorzaken. Enkele veelvoorkomende problemen zijn een configuratiefout met jokertekens voor subdomeinen.

U moet met het klantenserviceteam van uw webhostingprovider praten en hen vragen of zij jokertekensubdomeinen ondersteunen.

Als u submappen gebruikt en uw gebruikers kunnen niet inloggen op hun sites, moet u een paar wijzigingen aanbrengen in uw wp-config.php-bestand.

Zoek in de wp-config.php naar:

definieer (‘SUBDOMAIN_INSTALL’, false);

en vervang het door:

definieer (‘SUBDOMAIN_INSTALL’, ‘false’);

Dat zou de inlogfout moeten oplossen.

Als uw webhost de multisite-functie van WordPress niet ondersteunt, kunt u eenvoudig overschakelen naar een nieuwe webhost of dit artikel over de beste plug-ins voor WordPress multisite-netwerken bekijken.

Dat is alles. We hopen dat deze gids je heeft geholpen bij het leren installeren en opzetten van een WordPress multisite-netwerk. Misschien wil je ook ons ​​artikel lezen over 100+ interessante WordPress-statistieken en feiten.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map