Mi a domain név és hogyan működik? (Magyarázata)

mi a domain név


Még mindig azon gondolkodik, mi a domain név és hogyan működik? A webhely felépítése zavaró lehet, különösen a kezdők számára. A kezdőknek gyakran nehezen tudják megkülönböztetni a domain nevet, a webhely tárolását és maga az Ön weboldalát. Olyan sok különböző alkatrész esetén nehéz lehet megérteni, hogy melyik rész mit csinál, és mit jelent az egész.

De ne aggódjon, azért vagyunk itt, hogy lebontjuk az Ön számára. Ebben a bejegyzésben elmagyarázza, mi a domain név, és hogyan működik, hogy könnyen érthető legyen. Kezdjük el.

Mi az a domain név??

Tehát mi a domain név? A legegyszerűbb módszer ez: Ha webhelye ház, akkor a domain név a címe. A domain név az a cím, amelyet az emberek beírnak a böngésző URL-sávjára, hogy elérjék a webhelyet.

mi-is-a-domain-neve

Néhány példa a domain nevekre:

 • IsItWP.com
 • Google.com
 • Facebook.com
 • Wikipedia.org
 • Yahoo.com
 • Whitehouse.gov

A domain név műszakibb magyarázata: Az internet egy óriási számítógép-hálózat, amelyet kábelhálózaton keresztül csatlakoztatnak. Minden számítógéphez egyedi IP-cím van hozzárendelve, amely lehetővé teszi a számítógépek közötti kommunikációt. Az IP-cím számsor, amelyet az egyes számítógépek azonosításához használnak. Egy tipikus IP-cím így néz ki:

192.168.1.1

Az IP-címet nehéz megjegyezni, ezért a domainneveket találták fel a probléma megoldására. Ahelyett, hogy be kellene írnia egy véletlenszerű számot, amelyet nehéz megjegyezni, a felhasználóknak csak egy domain nevet kell beírniuk, például a PizzaDelivery.com, hogy meglátogassanak egy webhelyet.

Most, hogy tudja, mi a domain név, beszéljünk arról, hogyan működnek a domain nevek.

Amikor a felhasználó beír egy domain nevet egy internetes böngésző URL-sávjába, kérést küld a Domain Name System (DNS) -hez, amely a kiszolgálók globális hálózata. Amikor ezek a szerverek megkapják a kérését, megkeresik a domain névhez társított névszervereket, és továbbítják a kérést az említett névkiszolgálókhoz.

Az Ön webhelyét üzemeltető cég kezeli az Ön névszervereit. Tehát, ha webhelyét a Bluehost tárolja, akkor a Bluehost továbbítja a kérést a számítógépre, ahol a webhely fájljait tárolja. Ezt a számítógépet webszervernek hívják. A webszerver ezután összegyűjti a kért webhelyet, és visszaküldi azt a böngészőhöz, hogy a felhasználó megtekinthesse.

A domain név különböző részei

A domain névnek 3 különböző része van, ezek a következők:

1. Aldomain

A domain név első része (balról jobbra) a pont előtt álló www rész.

Példa: www.IsItWP.com

Ez minden tartománynév standard része, amelyet gépnévnek vagy aldomainnek hívnak. Ez azonban nem kötelező, mert nem kell megadnia a www-t egy domain név előtt a böngészőben annak a domainnek a meglátogatásához. A domain név csak az IsItWP.com lehet.

2. Második szintű domain
A második rész a második szintű domain, amely a pontok között a legjobban ismerős rész.

Példa: www.IsItWP.com

Maga a domain név, amelyre regisztrált, és ez a legjobban testreszabható rész.

3. Felső szintű domain
A domain név végén, a pont után, a legfelső szintű domain, más néven domain kiterjesztés.

Példa: www.IsItWP.com

A domain kiterjesztés lehet .com, .biz, .net, .org, .gov, valamint sok más változat is. De a .com a legnépszerűbb és legismertebb.

Miért van szüksége domain névre??

Még mindig azon töprengett, miért van szüksége egy domain névre? Nos, ha saját weboldalt szeretne létrehozni, akkor szüksége lesz egy domain névre, hogy más emberek számítógépeikkel ellátogassanak az Ön webhelyére.

Az emberek több különböző okból akarnak elindítani a webhelyeket, ezért több millió regisztrált domain név létezik. Ma egyre gyakoribb az, hogy az emberek személyes vagy promóciós okokból személyes weboldalakat helyeznek el, ezért sokan regisztrálják nevüket domain névként. Például, ha a neve Catherine Smith, érdemes regisztrálni a CatherineSmith.com domain nevet. Ily módon, ha valaki online keresne a nevedre, könnyen megtalálja Önt.

A blogolás népszerűsége azt is eredményezi, hogy egyre többen regisztrálnak domainneveket hobbi vagy pénzkeresés céljából.

Plusz, ha vállalkozást akar indítani, akkor szüksége van egy saját egyedi domain névvel rendelkező webhelyre. A mai vállalkozás számára webhely létrehozása ugyanolyan szükséges, mint a telefon vagy a fax szám múltja. Szüksége van egy weboldalra, hogy ügyfelei online kapcsolatba léphessenek Önnel, és saját otthonuk kényelmében böngészhessék termékeit és szolgáltatásait. Webhelyének szüksége van egy emlékezetes domain névre, általában megegyezik a vállalkozás nevével, így az emberek könnyen megtalálhatnak téged online. Ezenkívül regisztrálnia kell egy domain nevet vállalkozása számára, hogy megvédje nevét attól, hogy versenytársai átvegyék.

Mi a különbség a domain név és az URL között??

különbség közöttük-domain-neve-url

Bár a domain név és az URL szinte azonosnak tűnhetnek, 2 különböző dolog. A domain név a webhely tényleges neve, például az IsItWP.com, míg az URL a webhely teljes útvonala, amely egy adott oldalra vezet, például https://www.isitwp.com/blog/. Alapvetően az URL a teljes internetcím, amelyet egy adott oldal megkereséséhez használnak, és magában foglalja a domain nevet.

Az URL (Uniform Resource Locator) egy adott protokoll használatával pontosan utasítja a böngészőt, hová kell mennie, egy adott protokoll használatával, amely leggyakrabban az URL http vagy https része. Ezután az URL utolsó része arra irányítja a böngészőt, hogy a weboldal melyik oldalára menjen, például a blogoldalra.

Mi a különbség a domain név és a webhelytárolás között?

Csak azért, mert regisztrált egy domain nevet, nem azt jelenti, hogy automatikusan megkap egy webhelyet. A domain név az Ön webhelyének címe, és a webhely tárhely az otthona, ahol él. Ha nem rendelkezik otthona webhelyének, a címe sehova sem vezet. Tehát egy működő webhely létrehozásához domain névre és webtárhelyre van szüksége.

Az otthona, ahol webhelye él, az a tényleges számítógép, ahol a webhely fájljait tárolják. Ezeket a kiszolgálókat webhely-tároló cégek nyújtják szolgáltatásként. Amikor webhely-tárhelyet vásárol, hozzáférést kap ezekhez a szerverekhez a webhely tárolására. Miután létrehozott egy webhelyet egy internetes gazdagépen és regisztrált egy domain nevet, webhelyét az emberek láthatják az interneten.

Számos webhelytárhely-szolgáltató lehetővé teszi a domain név regisztrálását és megvásárlását is, például a Bluehost esetében, így a domain név és a teljes webhely ugyanabból a fiókból könnyen kezelhető..

Nézze meg a domain név és a webtárhely közötti különbségről szóló másik bejegyzésünket, hogy részletesebb magyarázatot kapjon.

Hogyan válasszunk egy jó domain nevet

Fontos a webhelyének megfelelő domain név kiválasztása. Ez nem olyan döntés, amelyet sietve kell meghoznia, valóban át kell gondolkodnia, és elő kell állítania egy olyan domain nevet, amely egyedi, emlékezetes és egy olyan, amely működik az Ön webhelyén..

Számos tippre van szüksége, amelyet a domain név kiválasztásakor figyelembe kell vennie, ideértve a következőket:

 • Tartsd röviden – Ne állítsa túl hosszú ideig a domainjét, mert az emberek nehezebben emlékeznek rá, és nehezebb megírni. A helyesírási hibák miatt a webhelye forgalmat veszíthet.
 • Ragaszkodj a .com-hez – A .com domain kiterjesztés a legnépszerűbb és legmegbízhatóbb, tehát maradj vele.
 • Használjon kulcsszavakat – A kulcsszavak segítenek a keresőmotoroknak meghatározni az Ön webhelyének lényegét, és megkönnyítik a felhasználók online megtalálását. Tehát ha fényképészeti webhelyről van szó, akkor használja a domain névben a „fotózás” kulcsszót.
 • Kerülje a számokat és kötőjeleket – A számok helytelenül elírhatják a domain nevet, például „öt” helyett „öt”. A kötőjeleket gyakran a spamoldalak használják, amelyekkel nem akarod társulni.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan válasszon domain nevet a webhelyéhez, akkor olvassa el a „Hogyan válasszuk ki a legjobb domain nevet” című üzenetünket.

Hogyan szerezzünk domain nevet

A saját domain név megszerzése nem nehéz. Regisztrálhat és vásárolhat domainnevet sok különböző társaságtól. Általában a domain név körülbelül 14,99 USD / év költségekkel jár olyan népszerű cégektől, mint a GoDaddy.com és a Namecheap.com.

De csak azért, mert egy domain név megvásárlása nem azt jelenti, hogy webhelyet kap, ehhez webhely-tárhelyre van szüksége. Ezért javasoljuk a domain név beszerzését a Bluehost-től.

Bluehost regisztrálnia-domain-neve-mentes

A Bluehost segítségével regisztrálhat egy domain nevet, és webhely-tárhelyet kaphat ugyanabban a fiókban, így könnyebben kezelhető. Ráadásul a Bluehost fantasztikus üzletet kínál az IsItWP olvasóknak. INGYENES domain nevet, SSL tanúsítványt és 60% kedvezményt kaphat a tárhelyről. A havi 2,75 dollárért elkezdheti webhelyének felépítését.

Kattintson ide az exkluzív Bluehost ajánlat igényléséhez »

Nézze meg a Bluehost áttekintést.

Összefüggő: A legjobb ingyenes webhely-névgenerátor eszköz (teljesen ingyenes)

Reméljük, hogy ez a bejegyzés megértette, mi a domain név és hogyan működik, így magabiztosabbnak érzi magát, amikor elkezdi saját webhelyének elkészítését. Ha tetszett ez a cikk, és többet szeretne megtudni egy weboldal létrehozásáról, akkor nézd meg a Mi a blog? Blog vs. webhely & Hogyan működnek? Emellett keresse meg a legjobb domain névregisztrátorok listáját.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map