Τι είναι το όνομα τομέα και πώς λειτουργεί; (Επεξήγηση)

τι είναι το όνομα τομέα


Αναρωτιέστε ακόμα τι είναι ένα όνομα τομέα και πώς λειτουργεί; Η δημιουργία ενός ιστότοπου μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ειδικά για αρχάριους. Συχνά, οι αρχάριοι έχουν πρόβλημα να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ενός ονόματος τομέα, της φιλοξενίας ιστότοπων και του ίδιου του ιστότοπού σας. Με τόσα πολλά διαφορετικά μέρη, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιο μέρος κάνει τι και τι σημαίνει όλα αυτά.

Αλλά μην ανησυχείτε, είμαστε εδώ για να σας το σπάσουμε. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εξηγήσουμε τι είναι ένα όνομα τομέα και πώς λειτουργεί έτσι ώστε να είναι κατανοητό. Ας αρχίσουμε.

Τι είναι το όνομα τομέα?

Λοιπόν, τι είναι το όνομα τομέα; Ο απλούστερος τρόπος για να το θέσετε είναι: Εάν ο ιστότοπός σας είναι ένα σπίτι, ένα όνομα τομέα είναι η διεύθυνσή σας. Το όνομα τομέα είναι η διεύθυνση που πληκτρολογούν τα άτομα στη γραμμή διευθύνσεων URL του προγράμματος περιήγησης για να μεταβούν στον ιστότοπό σας.

τι είναι όνομα τομέα

Μερικά παραδείγματα ονομάτων τομέα περιλαμβάνουν:

 • IsItWP.com
 • Google.com
 • Facebook.com
 • Wikipedia.org
 • Yahoo.com
 • Whitehouse.gov

Για μια πιο τεχνική εξήγηση για το τι είναι ένα όνομα τομέα: Το Διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο δίκτυο υπολογιστών που συνδέονται μέσω ενός δικτύου καλωδίων. Σε κάθε υπολογιστή εκχωρείται μια μοναδική διεύθυνση IP που επιτρέπει στους υπολογιστές να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η διεύθυνση IP είναι μια σειρά αριθμών που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση κάθε συγκεκριμένου υπολογιστή. Μια τυπική διεύθυνση IP μοιάζει με αυτό:

192.168.1.1

Μια διεύθυνση IP είναι δύσκολο να θυμηθεί, επομένως εφευρέθηκαν ονόματα τομέα για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Αντί να χρειάζεται να πληκτρολογήσετε μια σειρά τυχαίων αριθμών που είναι δύσκολο να θυμάστε, οι χρήστες πρέπει μόνο να πληκτρολογήσουν ένα όνομα τομέα, όπως το PizzaDelivery.com, για να επισκεφθούν έναν ιστότοπο.

Τώρα που γνωρίζετε τι είναι ένα όνομα τομέα, ας μιλήσουμε για το πώς λειτουργούν τα ονόματα τομέα.

Όταν ένας χρήστης πληκτρολογεί ένα όνομα τομέα στη γραμμή διευθύνσεων URL ενός προγράμματος περιήγησης στο Διαδίκτυο, στέλνει ένα αίτημα στο Σύστημα ονομάτων τομέα (DNS), το οποίο είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο διακομιστών. Όταν αυτοί οι διακομιστές λάβουν το αίτημά σας, αναζητούν τους διακομιστές ονομάτων που σχετίζονται με το όνομα τομέα και προωθούν το αίτημα σε αυτούς τους διακομιστές ονομάτων.

Η εταιρεία φιλοξενίας του ιστότοπού σας διαχειρίζεται τους διακομιστές ονομάτων σας. Έτσι, εάν ο ιστότοπός σας φιλοξενείται στο Bluehost, τότε το Bluehost θα προωθήσει το αίτημα στον υπολογιστή όπου αποθηκεύονται τα αρχεία του ιστότοπού σας. Αυτός ο υπολογιστής ονομάζεται διακομιστής ιστού. Ο διακομιστής ιστού συγκεντρώνει στη συνέχεια τον ζητούμενο ιστότοπο και τον στέλνει πίσω στο πρόγραμμα περιήγησης, ώστε ο χρήστης να μπορεί να τον δει.

Τα διαφορετικά μέρη ενός ονόματος τομέα

Υπάρχουν 3 διαφορετικά μέρη σε ένα όνομα τομέα, έχουν ως εξής:

1. Υποτομέας

Το πρώτο μέρος ενός ονόματος τομέα (από αριστερά προς τα δεξιά) είναι το τμήμα www που έρχεται πριν από την τελεία.

Παράδειγμα: www.IsItWP.com

Αυτό είναι ένα τυπικό μέρος για κάθε όνομα τομέα, που ονομάζεται όνομα μηχανήματος ή υποτομέας. Αυτό όμως είναι προαιρετικό, επειδή δεν χρειάζεται να εισαγάγετε το www πριν από ένα όνομα τομέα σε ένα πρόγραμμα περιήγησης για να επισκεφτείτε αυτόν τον τομέα. Το όνομα τομέα σας μπορεί απλώς να είναι IsItWP.com.

2. Τομέας δεύτερου επιπέδου
Το δεύτερο μέρος είναι ο τομέας δεύτερου επιπέδου, ο οποίος είναι το μέρος που γνωρίζετε περισσότερο, μεταξύ των κουκκίδων.

Παράδειγμα: www.IsItWP.com

Αυτό είναι το ίδιο το όνομα τομέα σας για το οποίο εγγραφείτε και είναι το πιο προσαρμόσιμο μέρος.

3. Τομέας ανώτατου επιπέδου
Στο τέλος του ονόματος τομέα, μετά την τελεία, βρίσκεται ο τομέας ανώτατου επιπέδου που είναι επίσης γνωστός ως επέκταση τομέα.

Παράδειγμα: www.IsItWP.com

Η επέκταση τομέα μπορεί να είναι .com, .biz, .net, .org, .gov, καθώς και πολλές άλλες παραλλαγές. Αλλά το .com είναι το πιο δημοφιλές και γνωστό.

Γιατί χρειάζεστε ένα όνομα τομέα?

Αναρωτιέστε ακόμα γιατί χρειάζεστε ένα όνομα τομέα; Λοιπόν, εάν θέλετε να δημιουργήσετε τον δικό σας ιστότοπο, θα χρειαστείτε ένα όνομα τομέα, ώστε άλλα άτομα να μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπό σας από τους υπολογιστές τους.

Οι άνθρωποι θέλουν να ξεκινήσουν ιστότοπους για διάφορους λόγους, γι ‘αυτό υπάρχουν εκατομμύρια καταχωρημένα ονόματα τομέα. Γίνεται πιο συνηθισμένο σήμερα για τους ανθρώπους να έχουν προσωπικούς ιστότοπους, για προσωπικούς ή προωθητικούς λόγους, έτσι ώστε πολλά άτομα να δηλώνουν το όνομά τους ως όνομα τομέα. Για παράδειγμα, εάν το όνομά σας είναι Catherine Smith, ίσως θελήσετε να καταχωρίσετε το όνομα τομέα CatherineSmith.com. Με αυτόν τον τρόπο, όταν κάποιος αναζητά το όνομά σας στο διαδίκτυο, θα βρεθείτε εύκολα.

Η δημοτικότητα του blogging οδήγησε επίσης σε περισσότερους ανθρώπους να καταχωρούν ονόματα τομέα για ένα χόμπι ή να βγάλουν λεφτά.

Επιπλέον, εάν θέλετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, χρειάζεστε έναν ιστότοπο με το δικό του μοναδικό όνομα τομέα. Το να έχετε έναν ιστότοπο για την επιχείρησή σας σήμερα είναι εξίσου απαραίτητο με το να έχετε έναν αριθμό τηλεφώνου ή αριθμό ΦΑΞ στο παρελθόν. Χρειάζεστε έναν ιστότοπο, ώστε οι πελάτες σας να μπορούν να επικοινωνούν μαζί σας στο διαδίκτυο και να περιηγηθείτε στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας από την άνεση των σπιτιών τους. Ο ιστότοπός σας χρειάζεται ένα αξέχαστο όνομα τομέα, συνήθως που ταιριάζει με το όνομα της επιχείρησής σας, ώστε οι χρήστες να μπορούν να σας βρουν εύκολα στο διαδίκτυο. Επιπλέον, θα θελήσετε να καταχωρίσετε ένα όνομα τομέα για την επιχείρησή σας για να προστατέψετε το όνομά σας από την παραλαβή των ανταγωνιστών σας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ονόματος τομέα και μιας διεύθυνσης URL?

διαφορά μεταξύ domain-name-url

Αν και μπορεί να φαίνονται σχεδόν τα ίδια, ένα όνομα τομέα και μια διεύθυνση URL είναι 2 διαφορετικά πράγματα. Το όνομα τομέα είναι το πραγματικό όνομα του ιστότοπου, όπως το IsItWP.com, ενώ ένα URL είναι ολόκληρη η διαδρομή ενός ιστότοπου που σας οδηγεί σε μια συγκεκριμένη σελίδα, όπως https://www.isitwp.com/blog/. Βασικά, η διεύθυνση URL είναι η πλήρης διεύθυνση Διαδικτύου που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό μιας συγκεκριμένης σελίδας και περιλαμβάνει το όνομα τομέα.

Η διεύθυνση URL (Uniform Resource Locator) καθοδηγεί στο πρόγραμμα περιήγησής σας ακριβώς πού να πάει χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που είναι συνήθως το τμήμα http ή https μιας διεύθυνσης URL. Στη συνέχεια, το τελευταίο μέρος της διεύθυνσης URL κατευθύνει το πρόγραμμα περιήγησής σας σε ποια σελίδα ενός ιστότοπου θα μεταβεί, όπως η σελίδα του ιστολογίου.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ονόματος τομέα και φιλοξενίας ιστότοπου?

Ακριβώς επειδή καταχωρίζετε ένα όνομα τομέα δεν σημαίνει ότι λαμβάνετε αυτόματα έναν ιστότοπο. Το όνομα τομέα είναι η διεύθυνση του ιστότοπού σας και η φιλοξενία του ιστότοπού σας είναι το σπίτι όπου ζει ο ιστότοπός σας. Εάν δεν έχετε σπίτι για τον ιστότοπό σας, η διεύθυνσή σας δεν οδηγεί πουθενά. Έτσι, χρειάζεστε ένα όνομα τομέα και φιλοξενία ιστοσελίδων για να δημιουργήσετε έναν λειτουργικό ιστότοπο.

Το σπίτι όπου ζει ο ιστότοπός σας είναι ο πραγματικός υπολογιστής όπου αποθηκεύονται τα αρχεία του ιστότοπού σας. Αυτοί οι διακομιστές προσφέρονται ως υπηρεσία από εταιρείες φιλοξενίας ιστότοπων. Όταν αγοράζετε τη φιλοξενία ιστότοπων, θα έχετε πρόσβαση σε αυτούς τους διακομιστές για να αποθηκεύετε τον ιστότοπό σας. Μόλις δημιουργήσετε έναν ιστότοπο σε έναν κεντρικό υπολογιστή Ιστού και καταχωρίσετε ένα όνομα τομέα, ο ιστότοπός σας θα είναι ορατός από άτομα στον Ιστό.

Πολλές εταιρείες φιλοξενίας ιστότοπων σάς επιτρέπουν να εγγραφείτε και να αγοράζετε επίσης ένα όνομα τομέα, όπως το Bluehost για παράδειγμα, ώστε να μπορείτε να διαχειρίζεστε εύκολα το όνομα τομέα σας και ολόκληρο τον ιστότοπό σας από τον ίδιο λογαριασμό.

Ρίξτε μια ματιά στην άλλη μας ανάρτηση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ ενός ονόματος domain και του web hosting για μια πιο εμπεριστατωμένη εξήγηση.

Πώς να επιλέξετε ένα καλό όνομα τομέα

Η επιλογή του σωστού ονόματος τομέα για τον ιστότοπό σας είναι σημαντική. Δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβετε βιαστικά, πρέπει να το σκεφτείτε πραγματικά και να βρείτε ένα όνομα τομέα που είναι μοναδικό, αξέχαστο και ένα που λειτουργεί για τον ιστότοπό σας.

Υπάρχουν πολλές συμβουλές που πρέπει να θυμάστε όταν επιλέγετε ένα όνομα τομέα, όπως:

 • Κρατήστε το σύντομο – Μην κάνετε τον τομέα σας πολύ καιρό, θα είναι πιο δύσκολο για τους χρήστες να θυμούνται και πιο δύσκολο να το γράφουν. Τα ορθογραφικά λάθη μπορούν να προκαλέσουν απώλεια επισκεψιμότητας στον ιστότοπό σας.
 • Stick με .com – Η επέκταση τομέα .com είναι η πιο δημοφιλής και αξιόπιστη, γι ‘αυτό παραμείνετε σε αυτήν.
 • Χρησιμοποιήστε λέξεις-κλειδιά – Οι λέξεις-κλειδιά θα βοηθήσουν τις μηχανές αναζήτησης να προσδιορίσουν τι είναι ο ιστότοπός σας και θα διευκολύνουν τους χρήστες να σας βρουν στο διαδίκτυο. Επομένως, εάν είστε ιστότοπος φωτογραφίας, χρησιμοποιήστε τη λέξη-κλειδί “φωτογραφία” στο όνομα τομέα σας.
 • Αποφύγετε αριθμούς και παύλες – Οι αριθμοί μπορούν να οδηγήσουν σε ορθογραφικά λάθη του ονόματος τομέα σας, όπως “πέντε” αντί για “5”. Και οι παύλες χρησιμοποιούνται συχνά από ιστότοπους ανεπιθύμητων μηνυμάτων, με τους οποίους δεν θέλετε να συσχετιστείτε.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να επιλέξετε ένα όνομα τομέα για τον ιστότοπό σας, ανατρέξτε στην ανάρτησή μας σχετικά με τον τρόπο επιλογής του καλύτερου ονόματος τομέα.

Πώς να αποκτήσετε ένα όνομα τομέα

Η απόκτηση του δικού σας ονόματος τομέα δεν είναι δύσκολη. Μπορείτε να εγγραφείτε και να αγοράσετε ένα όνομα τομέα από πολλές διαφορετικές εταιρείες. Συνήθως ένα όνομα τομέα κοστίζει περίπου 14,99 $ / έτος από δημοφιλείς εταιρείες όπως το GoDaddy.com και το Namecheap.com.

Αλλά επειδή αγοράζετε ένα όνομα τομέα δεν σημαίνει να αποκτήσετε έναν ιστότοπο, χρειάζεστε φιλοξενία ιστότοπου για αυτό. Γι ‘αυτό σας προτείνουμε να αποκτήσετε ένα όνομα τομέα από το Bluehost.

bluehost-register-domain-name-free

Με το Bluehost, μπορείτε να καταχωρίσετε ένα όνομα τομέα και να αποκτήσετε τη φιλοξενία ιστότοπων στον ίδιο λογαριασμό, διευκολύνοντας τη διαχείριση. Επιπλέον, η Bluehost προσφέρει στους αναγνώστες του IsItWP μια καταπληκτική προσφορά. Μπορείτε να λάβετε ΔΩΡΕΑΝ όνομα τομέα, πιστοποιητικό SSL και έκπτωση 60% στη φιλοξενία. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη δημιουργία του ιστότοπού σας με μόνο 2,75 $ / μήνα.

Κάντε κλικ εδώ για να διεκδικήσετε αυτήν την αποκλειστική προσφορά Bluehost »

Δείτε την κριτική μας στο Bluehost.

Σχετίζεται με: Το καλύτερο δωρεάν εργαλείο δημιουργίας ονομάτων ιστότοπου (εντελώς δωρεάν)

Ελπίζουμε αυτή η ανάρτηση να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι ένα όνομα τομέα και πώς λειτουργεί, ώστε να αισθάνεστε πιο σίγουροι όταν αρχίζετε να δημιουργείτε τον δικό σας ιστότοπο. Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δημιουργία ενός ιστότοπου, ρίξτε μια ματιά στην ανάρτησή μας στο Τι είναι ένα ιστολόγιο; Ιστολόγιο εναντίον ιστοτόπου & Πώς λειτουργούν ;. Και επίσης πάρτε τη λίστα με τους καλύτερους καταχωρητές ονομάτων τομέα.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map