Ο πλήρης οδηγός για αρχάριους στο WordPress SEO

seo, έρευνα λέξεων-κλειδιών, seo στη σελίδα


Χωρίς αμφιβολία, η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) είναι ο φθηνότερος αλλά πιο στοχευμένος τρόπος για την αύξηση της επισκεψιμότητας στον ιστότοπό σας. Με το SEO, μπορείτε να βοηθήσετε τους χρήστες-στόχους σας να ανακαλύψουν το περιεχόμενό σας την κατάλληλη στιγμή όταν το αναζητούν.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το WordPress SEO δεν είναι σύγχυση ή δύσκολο. Με τα σωστά εργαλεία SEO στο χέρι, είναι απολύτως δυνατό για εσάς να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπό σας για μηχανές αναζήτησης, ανεξάρτητα από την ικανότητα σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τα βασικά του WordPress SEO, πώς να εφαρμόσουμε το SEO επί τόπου και τελικά να μάθουμε το παιχνίδι SEO.

Τι είναι SEO & Γιατί είναι σημαντικό?

SEO ή Search Engine Optimization είναι μια τεχνική μέσω της οποίας βελτιστοποιείτε τις ιστοσελίδες σας για να αυξήσετε την ελεύθερη οργανική κίνηση από μηχανές αναζήτησης όπως το Google.

Βασικά ο στόχος σας είναι να ακολουθήσετε τις βέλτιστες πρακτικές του WordPress SEO στον ιστότοπό σας και να βοηθήσετε τις μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύσουν εύκολα και να ευρετηριάσουν τον ιστότοπό σας για τις σωστές λέξεις-κλειδιά. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε δυνητικά να βοηθήσετε τους χρήστες να ανακαλύψουν το περιεχόμενό σας όταν το αναζητούν αναζητώντας τις λέξεις-κλειδιά που στοχεύετε.

Πώς λειτουργεί οι μηχανές αναζήτησης – Ανίχνευση, ευρετηρίαση και κατάταξη

Οι μηχανές αναζήτησης όπως το Google, χρησιμοποιούν προηγμένους αλγόριθμους για να κατανοήσουν και να ταξινομήσουν τις ιστοσελίδες κατάλληλα στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Ωστόσο, από απλούς όρους, οι μηχανές αναζήτησης έχουν βασικά 3 λειτουργίες.

 • Ανίχνευση: Σε αυτήν τη διαδικασία, ανιχνεύει χιλιάδες ιστοσελίδες για να ανακαλύψει σχετικό περιεχόμενο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αναγνωρίσει η μηχανή αναζήτησης τη σελίδα σας και να την εμφανίσει στα αποτελέσματα αναζήτησης
 • Ευρετηρίαση: Αποθηκεύστε και οργανώστε το περιεχόμενο που βρέθηκε κατά τη διαδικασία ανίχνευσης. Όταν ένας χρήστης αναζητά πληροφορίες, οι μηχανές αναζήτησης επιστρέφουν τα αποτελέσματα από το ευρετήριό του.
 • Σειρά κατάταξης: Είναι η διαδικασία παραγγελίας του περιεχομένου με βάση την ποιότητα και τη συνάφεια. Αυτό σημαίνει ότι εάν η σελίδα σας κατατάσσεται # 1 για ένα συγκεκριμένο ερώτημα, τότε θα εμφανίζεται πρώτα για αυτό το ερώτημα αναζήτησης.

Βέλτιστες πρακτικές WordPress SEO για αρχάριους

Το WordPress είναι ένα από τα πιο βελτιστοποιημένα εργαλεία δημιουργίας ιστότοπων SEO. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το περιεχόμενό σας θα ανιχνευθεί αυτόματα, θα ευρετηριαστεί και θα καταταχθεί στο Google μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιούσατε το WordPress.

Ευτυχώς, με το WordPress, είναι εύκολο να ακολουθήσετε τις βέλτιστες πρακτικές SEO. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις καλύτερες πρακτικές WordPress SEO.

1. Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις ορατότητας του ιστότοπού σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διασφαλίσετε ότι ο ιστότοπός σας δεν είναι κρυμμένος από τις μηχανές αναζήτησης. Το WordPress διαθέτει μια ενσωματωμένη επιλογή για απόκρυψη του ιστότοπού σας από τις μηχανές αναζήτησης. Αυτή η λειτουργία είναι χρήσιμη για εσάς εάν ο ιστότοπός σας δεν είναι έτοιμος για ανίχνευση, ευρετηρίαση και χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να εργαστείτε σε αυτόν.

Κατά τη δημιουργία του ιστότοπου, μερικές φορές, οι χρήστες απενεργοποιούν αυτήν την επιλογή και στη συνέχεια ξεχνούν να ενεργοποιήσουν τις ρυθμίσεις ορατότητας.

Συνδεθείτε στον πίνακα ελέγχου του WordPress και μεταβείτε στο Ρυθμίσεις »Ανάγνωση για να δείτε μια επιλογή που ονομάζεται Ορατότητα μηχανών αναζήτησης. Απλώς βεβαιωθείτε ότι αυτή η επιλογή δεν είναι επιλεγμένη.

Βασικά στοιχεία SEO

Μόλις το κάνετε αυτό, πατήστε το κουμπί αποθήκευσης αλλαγών στο κάτω μέρος, ώστε να μην χάσετε τις ρυθμίσεις σας.

2. Χρησιμοποιήστε μια δομή διευθύνσεων URL φιλικών προς το SEO

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κάνετε τις διευθύνσεις URL σας φιλικές προς το SEO. Τα URL φιλικά προς το SEO αποκαλύπτουν το περιεχόμενο του περιεχομένου σας τόσο στους χρήστες όσο και στις μηχανές αναζήτησης.

Ένα παράδειγμα για φιλικό URL SEO – https://www.isitwp.com/best-wordpress-seo-plugins/

Παράδειγμα URL που δεν είναι φιλικό προς SEO – https://www.isitwp.com/?p=20198.

Οι φιλικές προς το SEO διευθύνσεις URL είναι ένας από τους παράγοντες κατάταξης, πράγμα που σημαίνει ότι βελτιώνουν την πιθανότητα να αποκτήσει ο ιστότοπός σας υψηλότερες βαθμολογίες στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τις διευθύνσεις URL σας φιλικές στη μηχανή αναζήτησης είναι να συμπεριλάβετε τις λέξεις-κλειδιά σας σε αυτές.

Από προεπιλογή, το WordPress σάς επιτρέπει να ορίσετε τη δομή μόνιμου συνδέσμου μεταβαίνοντας στο Ρυθμίσεις »Μόνιμοι σύνδεσμοι.

Url WordPress SEO φιλικά

Ας επιλέξουμε Όνομα δημοσίευσης επιλογή. Μόλις τελειώσετε, μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας. Αυτό το βήμα συνιστάται μόνο σε νέους χρήστες. Λάβετε υπόψη ότι είναι προς το συμφέρον σας να μην αλλάξετε την τρέχουσα δομή μόνιμων συνδέσμων, έτσι ώστε να μην χάσετε την οργανική επισκεψιμότητα και την κατάταξη.

3. Προσθέστε έναν Χάρτη ιστοτόπου XML στο WordPress

Ένας χάρτης ιστότοπου XML σάς επιτρέπει να ενημερώνετε τις μηχανές αναζήτησης για διευθύνσεις URL στον ιστότοπό σας που είναι διαθέσιμες για ανίχνευση. Παίζει τεράστιο ρόλο στο να αφήσει το Google να ανακαλύψει τις ιστοσελίδες και τις αναρτήσεις σας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε έναν χάρτη ιστότοπου στον ιστότοπό σας είναι χρησιμοποιώντας το πρόσθετο Yoast SEO. Το Yoast είναι ένα πρόσθετο SEO all-in-one που φροντίζει κάθε μικρό πράγμα για να διασφαλίσει ότι ο ιστότοπός σας είναι βελτιστοποιημένος για μηχανές αναζήτησης.

Μόλις εγκαταστήσετε και ενεργοποιήσετε την προσθήκη στον ιστότοπό σας, το Yoast δημιουργεί αυτόματα έναν χάρτη ιστότοπου για εσάς. Για να μάθετε περισσότερα, διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό μας για τη δημιουργία ενός χάρτη ιστότοπου XML.

4. WWW εναντίον HTTPS

Πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν ορισμένοι ιστότοποι που χρησιμοποιούν το www στην αρχή της διεύθυνσης ιστού τους, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν το http. Οι μηχανές αναζήτησης θεωρούν αυτές τις δύο ως δύο διαφορετικές διευθύνσεις ιστού. Επομένως, για να αποφύγετε τη σύγχυση πρέπει σαφώς να γνωρίζετε ποια να χρησιμοποιήσετε για τον ιστότοπό σας.

Και πάλι, το WordPress σάς επιτρέπει να προτιμάτε ποια διεύθυνση ιστότοπου θέλετε να επιλέξετε. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας στο Ρυθμίσεις »Γενικά στον πίνακα ελέγχου του WordPress. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε το URL που προτιμάτε και στα δύο Διεύθυνση WordPress και Διεύθυνση ιστότοπου πεδία.

γενικές ρυθμίσεις wordpress seo

5. Προσθέστε ιστότοπο στο Google Search Console

Το Google Search Console σάς βοηθά να παρακολουθείτε την απόδοση του ιστότοπού σας στο Google. Προσφέρει όλα τα σημαντικά δεδομένα που σχετίζονται με την προβολή και την απόδοση του ιστότοπού σας, όπως λέξεις-κλειδιά, εμφανίσεις, κλικ, CTR και άλλα. Βοηθά επίσης στην εύρεση της κατάστασης ευρετηρίου, των σφαλμάτων, ώστε να μπορείτε να τα διορθώσετε για να αυξήσετε την οργανική επισκεψιμότητα.

Εάν εντοπίσει οποιαδήποτε μορφή σφάλματος στον ιστότοπό σας, θα λάβετε αμέσως μια ειδοποίηση, ώστε να μπορείτε να προβείτε σε ενέργειες αμέσως.

Δείτε πώς μπορείτε προσθέστε τον ιστότοπό σας στο Google Search Console.

6. SEO στη σελίδα

Το SEO στη σελίδα είναι μια τεχνική στην οποία βελτιστοποιείτε μεμονωμένες σελίδες του ιστότοπού σας, προκειμένου να έχετε καλύτερη κατάταξη αναζήτησης, μεγαλύτερη προβολή και επισκεψιμότητα. Αυτό περιλαμβάνει την επεξεργασία του περιεχομένου, των εικόνων σας, ακόμη και του πηγαίου κώδικα HTML. Μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου ενώ κάνετε το SEO σας στη σελίδα είναι:

 • Στρατηγική περιεχομένου
 • Βελτιστοποίηση εικόνας
 • Βελτιστοποίηση του τίτλου σας
 • Προσθήκη κατηγοριών και ετικετών
 • Προσθήκη μετα-περιγραφών
 • Διασύνδεση

Ας δούμε λεπτομερώς καθένα από αυτά τα σημεία.

7. Στρατηγική περιεχομένου

Για να μάθετε ποιες ερωτήσεις μπορεί να έχουν οι αναγνώστες σας, πρέπει να κάνετε έρευνα λέξεων-κλειδιών ως μέρος του σχεδιασμού περιεχομένου σας. Αυτό σας βοηθά επίσης να καταλάβετε ποια λέξη-κλειδί έχει μεγάλο όγκο επισκεψιμότητας, ανταγωνισμό, αγοραστική πρόθεση και πολλά άλλα.

Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο έρευνας λέξεων-κλειδιών και έχετε σε βάθος δεδομένα λέξεων-κλειδιών, ανάλυση ανταγωνισμού, παρακολούθηση θέσης λέξεων-κλειδιών και τόνους άλλων χρήσιμων λειτουργιών.

Για να μάθετε περισσότερα, ρίξτε μια ματιά πώς να κάνετε έρευνα λέξεων-κλειδιών.

Σας βοηθά επίσης να κατανοήσετε προσεκτικά το θέμα σας προτού αρχίσετε να συντάσσετε την ανάρτησή σας. Μόνο τότε θα μπορείτε να βρείτε μια περιεκτική ανάρτηση που να απαντά στις ερωτήσεις του αναγνώστη σας.

Κάντε την ανάρτησή σας ευανάγνωστη επειδή η αναγνωσιμότητα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κατάταξης της μηχανής αναζήτησης.

8. Βελτιστοποίηση εικόνας

Οι εικόνες παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της ανάρτησής σας. Χωρίς εικόνες, η ανάρτησή σας θα φαίνεται βαρετή και βαρετή. Οι εικόνες μπορούν να κάνουν την ανάρτησή σας ελκυστική και ενδιαφέρουσα για ανάγνωση.

Δεν αρκεί όμως απλά η προσθήκη εικόνων στην ανάρτησή σας. Θα πρέπει να διευκολύνετε τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν το περιεχόμενο αυτών των εικόνων. Μπορείτε να το κάνετε αυτό προσθέτοντας εναλλακτικό κείμενο στις εικόνες σας. Τα κείμενα Alt δεν είναι παρά λέξεις που περιγράφουν την εικόνα. Χρησιμοποιήστε μία ή δύο λέξεις για να περιγράψετε ποιες είναι αυτές οι εικόνες.

Ετικέτες alt SEO WordPress

9. Προσθήκη κατηγοριών και ετικετών

Οι κατηγορίες και οι ετικέτες σας βοηθούν να οργανώσετε το περιεχόμενο του ιστότοπού σας. Αυτό βοηθά τους αναγνώστες σας και τις μηχανές αναζήτησης να βρίσκουν το περιεχόμενό σας εύκολα στον ιστότοπό σας.

Οι κατηγορίες χρησιμοποιούνται για την οργάνωση του περιεχομένου σας σε σημαντικά θέματα που συζητούνται στο ιστολόγιό σας. Οι ετικέτες, από την άλλη πλευρά, είναι τα θέματα που συζητούνται σε μια μεμονωμένη ανάρτηση ιστολογίου.

Ακόμα μπερδεύει; Τότε σκεφτείτε έτσι … Μια ανάρτηση ιστολογίου που κατατίθεται στην κατηγορία τροφίμων μπορεί να έχει ετικέτες όπως σαλάτα, πρωινό, τηγανίτες κ.λπ..

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει κατάλληλες κατηγορίες και ετικέτες στο περιεχόμενό σας προτού τις δημοσιεύσετε. Μάθε περισσότερα για προσθήκη κατηγοριών και ετικετών στο περιεχόμενό σας.

10. Βελτιστοποιήστε τον τίτλο σας

Ο τίτλος σας είναι το πρώτο πράγμα που ένας επισκέπτης θα παρατηρήσει στο άρθρο σας. Χρησιμοποιήστε τον αναλυτή τίτλου του IsItWP για να βρείτε τίτλους που λειτουργούν.

Τίτλος seo WordPress

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε λέξεις δύναμης στον τίτλο σας. Οι ισχυρές λέξεις μπορούν να προκαλέσουν μια συναισθηματική απάντηση στους χρήστες σας και να τους προσελκύσουν να κάνουν κλικ στον τίτλο σας.

11. Προσθήκη Meta Περιγραφή

Το Meta Description είναι ένα σύντομο απόσπασμα ή ετικέτα HTML που περιέχει έως και 155 χαρακτήρες που συνοψίζουν το περιεχόμενό σας. Η προσθήκη μετα-περιγραφής στις αναρτήσεις και τις σελίδες σας διευκολύνει τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα την ανάρτησή σας.

seo guide, μετα-περιγραφή

Εάν χρησιμοποιείτε το Yoast, μπορείτε να προσθέσετε τη μετα-περιγραφή σας μεταβαίνοντας προς τα κάτω στη σελίδα σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνετε τους 155 χαρακτήρες. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι συμπεριλαμβάνετε τις λέξεις-κλειδιά σας τουλάχιστον μία φορά στην μετα-περιγραφή σας..

seo, μετα-περιγραφή στο yoast

12. Εσωτερική σύνδεση

Η εσωτερική σύνδεση είναι ένας πολύ καλός τρόπος δημιουργίας μιας σχέσης με βάση τα συμφραζόμενα μεταξύ των παλαιότερων και των νέων δημοσιεύσεών σας. Μόλις έχετε αρκετές αναρτήσεις στο ιστολόγιό σας, μπορείτε να ξεκινήσετε την εσωτερική σύνδεσή τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ανακατευθύνετε τους επισκέπτες σας στην παλαιότερη ανάρτηση και να δημιουργήσετε κάποια επισκεψιμότητα για αυτούς.

Στο WordPress η προσθήκη εσωτερικών συνδέσμων είναι εύκολη. Απλώς επιλέξτε το κείμενο που θέλετε να συνδέσετε. Θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο. Κάντε κλικ στο κουμπί συνδέσμου και επικολλήστε τη διεύθυνση URL της ανάρτησης στην οποία θέλετε να συνδέσετε. Κάνε κλικ στο Σώσει κουμπί για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Κάνοντας μια εσωτερική συνήθεια μια συνήθεια, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι παλιές αναρτήσεις σας θα συνεχίσουν να έχουν κάποια επισκεψιμότητα.

13. Εξωτερικοί σύνδεσμοι Nofollow

Εξωτερικοί σύνδεσμοι WordPress SEO

Η δημιουργία backlinks είναι η ραχοκοκαλιά του SEO. Όταν συνδέεστε σε έναν άλλο ιστότοπο, μεταβιβάζετε πραγματικά ένα μέρος της βαθμολογίας SEO του ιστότοπού σας σε αυτόν τον σύνδεσμο και λέτε ότι αυτός ο σύνδεσμος είναι αξιόπιστος. Αυτό το σκορ SEO ονομάζεται χυμός σύνδεσης.

Εάν συνδέεστε σε έναν ιστότοπο χαμηλής ποιότητας, είναι προς το συμφέρον σας να προσθέσετε το nofollow χαρακτηριστικό στους εξωτερικούς σας συνδέσμους. Με αυτόν τον τρόπο δεν περνάτε χυμό συνδέσμου.

Εάν χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου στο WordPress, εδώ θα μοιάζει ένας κανονικός σύνδεσμος –

Επίδειξη ιστότοπου

.

Ένας σύνδεσμος με το χαρακτηριστικό nofollow.

Επίδειξη ιστότοπου

.

14. Δημιουργία συνδέσμου για αρχή

Η δημιουργία backlinks στον ιστότοπό σας από καθιερωμένους ιστότοπους στη θέση σας είναι μια σίγουρη μέθοδος για την ενίσχυση της κατάταξής σας.

Μερικοί τρόποι δημιουργίας backlinks είναι:

 • Γράψτε εξαιρετικό περιεχόμενο που άλλοι θέλουν να συνδέσουν
 • Προσέγγιση μέσω email
 • Επισκέπτης blogging

Μάθε περισσότερα για κτίριο συνδέσμων εδώ.

Μέτρηση επιτυχίας SEO

Αν και είναι δύσκολο να ακολουθήσετε πλήρως τη μεταβαλλόμενη δυναμική SEO, τα παραπάνω σημεία είναι μερικά από τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ξεκινήσετε το παιχνίδι SEO σας. Και μόλις το κάνετε, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πώς να μετρήσετε την επιτυχία σας στο SEO.

Για να μετρήσετε την επιτυχία σας στο SEO, πρέπει να γνωρίζετε πόση οργανική επισκεψιμότητα κερδίζετε. Μπορείτε να δείτε αυτά τα δεδομένα στον πίνακα ελέγχου του Google Analytics.

Δείτε πώς μπορείτε να προσθέσετε το Google Analytics στο WordPress

Αρα αυτο ειναι. Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε τη θέση σας στα κορυφαία αποτελέσματα αναζήτησης. Ενώ εργάζεστε στο SEO του ιστότοπού σας, ίσως θελήσετε επίσης να χρησιμοποιήσετε μερικά ισχυρά εργαλεία SEO που σας βοηθούν να αυξήσετε την επισκεψιμότητά σας πιο γρήγορα.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map