MonsterInsights vs Jetpack Stats – Mana Yang Lebih Baik?

MonsterInsights vs Jetpack Stats


MonsterInsights vs Jetpack Stats: siapa yang akan menang? Sekiranya anda bertanya, anda mungkin mencari pemalam terbaik untuk mengesan pelawat laman web anda dan mengetahui statistik mengenai interaksi mereka di laman web anda.

WordPress menawarkan beberapa plugin analitik untuk melaksanakan fungsi tersebut, tetapi MonsterInsights dan Jetpack Stats sejauh ini paling popular; dan untuk alasan yang baik. Tetapi mana yang benar-benar terbaik untuk keperluan ANDA?

Dalam artikel ini, kami akan membandingkan statistik MonsterInsights vs Jetpack secara mendalam, sehingga anda dapat membuat keputusan akhir.

Tinjauan Umum: MonsterInsights vs Jetpack Stats

Apa itu MonsterInsights?

The MonsterInsights plugin berfungsi di laman web atau blog WordPress anda agar penyatuan dengan Google Analytics tidak dapat dilakukan dengan mudah. Sebagai alat analitik laman web yang paling kuat, dan paling popular, memanfaatkan kekuatan Analitis Google di laman web anda dapat memberi anda maklumat dan statistik terperinci mengenai pelawat laman web anda dan bagaimana mereka berinteraksi dengan kandungan anda.

Walaupun Analitis Google sukar dibuat sendiri, MonsterInsights menjadikannya terlalu mudah, walaupun untuk pemula mutlak. Proses penyediaan menjadi pengalaman tanpa kerumitan, hanya mengambil beberapa minit dari hari anda dan bukannya berjam-jam; kemahiran pengekodan sifar diperlukan.

Selain itu, bukan sahaja melihat semua statistik lalai yang ditawarkan oleh Google Analytics, tetapi juga metrik yang canggih. Acara, statistik eCommerce, dan banyak lagi akan berada di hujung jari anda dan bersedia untuk dilihat.

Jauh lebih unggul daripada menggunakan Google Analytics sendiri, MonsterInsights meletakkan pengalaman pengguna sebagai keutamaan. Mesra pemula dan mudah digunakan, MonsterInsights adalah bintang yang sedang meningkat dan tidak akan berhenti mendaki.

Apa itu Statistik Jetpack?

Jetpack adalah plugin komposit yang merangkumi sejumlah ciri yang mungkin berguna untuk laman web anda; termasuk keselamatan, perlindungan spam, dan sandaran laman web. Jetpack Stats adalah salah satu modul yang boleh anda tambahkan ke plugin Jetpack sebagai ciri tambahan.

Apabila anda mengaktifkan Jetpack Stats, setelah memasang dan mengaktifkan plugin Jetpack, anda boleh menggunakannya untuk melihat laporan pelawat laman web anda dan bagaimana mereka berinteraksi dengan laman web WordPress anda.

Sejauh ini bagus? Pada tahap ini dalam analisis, MonsterInsights vs Jetpack Stats kelihatan hampir sama, bukan? Baiklah, semua itu akan berubah di bahagian seterusnya …

Bagaimana Ia Berfungsi: MonsterInsights vs Jetpack Stats

MonsterInsights

MonsterInsights adalah pemalam integrasi Google Analytics yang pertama dan paling utama. Yang perlu anda lakukan untuk berfungsi ialah menyambungkan akaun Analitis Google anda dengan MonsterInsights. Dengan syarat anda telah menggunakan Google Analytics untuk melacak data laman web anda untuk sementara waktu, anda akan mendapat hasil dengan serta-merta. Papan pemuka anda akan kelihatan seperti ini:

Papan Pemuka MonsterInsights

Sekiranya anda baru menggunakan Analitis Google, diperlukan waktu hingga 48 jam untuk hasil muncul di papan pemuka MonsterInsights anda.

Sekiranya anda menggunakan Google Analytics (GA) tanpa MonsterInsights, anda harus memasukkan kod GA secara manual ke dalam fail tema anda. Ini adalah tugas yang sangat menakutkan bagi pemula atau sesiapa sahaja tanpa kemahiran pengekodan; dan mempunyai banyak risiko. Kesalahan pengekodan sedikit pun boleh membelokkan data Analitis anda atau, lebih buruk lagi, merosakkan laman web anda.

Dengan MonsterInsights, anda boleh menyediakan penjejakan Analitis Google yang paling maju dengan hanya beberapa klik tetikus anda. Sangat mudah untuk disediakan, dan terletak di laman web WordPress anda dengan senang. Tidak perlu pergi dari laman web anda ke platform pihak ketiga untuk melihat laporan anda.

Yang terbaik, anda akan menggunakan kehebatan Google Analytics – alat analisis laman web terkuat dan paling tepat yang ada sekarang.

Jetpack

Jetpack Stats adalah bahagian dari plugin Jetpack. Maknanya, Jetpack Stats hanyalah nota kaki pada senarai panjang ciri lain yang disertakan dengan plugin Jetpack keseluruhan. Walaupun MonsterInsights dibuat semata-mata dengan mempertimbangkan analisis, ciri analitik Jetpack Stats hanyalah pemikiran sampingan.

Untuk mengaktifkan Jetpack di laman web atau blog peribadi anda, anda perlu membuat akaun WordPress.com dan menghubungkan laman web anda ke akaun tersebut. Oleh kerana Jetpack menggunakan alat analitik jenama sendiri, dan bukannya berintegrasi dengan Google Analitis, memerlukan sedikit masa untuk maklumat mula muncul. Papan pemuka anda akan kelihatan seperti ini:

Papan Pemuka Statistik Jetpack

Malangnya, hanya sebahagian kecil statistik laman web anda yang tersedia di papan pemuka WordPress anda. Untuk melihat analisis “penuh” anda, anda harus log masuk dan masuk ke akaun WordPress.com anda. Walaupun begitu, laporan tersebut tidak akan lengkap atau menyeluruh sekiranya anda menggunakan Google Analytics atau MonsterInsights.

Ciri Penjejakan: MonsterInsights vs Jetpack Stats

MonsterInsights

Dengan MonsterInsights, anda akan mendapat akses ke setiap jenis ciri penjejakan lanjutan yang dapat anda bayangkan. Bar menu, terletak di laman web WordPress anda, kelihatan seperti ini:

Bar Menu MonsterInsights

Dari bar menu itu, anda boleh mengakses:

 • Penjejakan muat turun
 • penjejakan eCommerce
 • Dimensi tersuai
 • Penjejakan iklan
 • Penjejakan rujukan
 • Statistik masa nyata
 • Penjejakan borang
 • Dan banyak lagi …

Sejak MonsterInsights dibina dengan mempertimbangkan analisis, pengesanan adalah satu-satunya fungsinya; dan melakukannya dengan cemerlang.

Statistik Jetpack

Bar menu untuk Jetpack Stats banyak memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui mengenai ciri-cirinya:

Bar Menu Jetpack Stats

Oleh kerana Jetpack Stats hanyalah sebahagian kecil dari keseluruhan plugin Jetpack, ia hanya menyediakan laporan penjejakan yang paling asas. Anda dapat melihat jumlah lawatan anda, jumlah komen, dan beberapa statistik asas lain; namun, tidak ada ciri penjejakan lanjutan.

Bloat: MonsterInsights vs Jetpack Stats

MonsterInsights

MonsterInsights dilengkapi dengan semua ciri penting yang anda mahukan untuk mendapatkan analisis laman web yang anda perlukan. Ini mempunyai satu tujuan: untuk mendapatkan data yang anda perlukan, dengan cara yang sesuai untuk anda.

Ringan dan bebas dari kembung. Walaupun anda dapat menerapkan ciri tambahan dengan memasang addon, anda boleh yakin bahawa semua ciri tersebut berfungsi bersama untuk mencapai satu tujuan bersama. Walaupun dengan setiap addon yang dipasang, tumpuan MonsterInsights adalah mengumpulkan data dan menyampaikannya kepada anda dengan cara yang mudah difahami.

Statistik Jetpack

Oleh kerana Jetpack Stats hanyalah ciri sampingan dari plugin Jetpack utama, tidak ada cara untuk anda mengakses Jetpack Stats tanpa memasang Jetpack, dan semua ciri-cirinya.

Jetpack dilengkapi dengan 100+ tema, ciri keselamatan, pilihan sandaran, hosting gambar, dan banyak lagi ciri lain. Kesemuanya layak, untuk apa adanya; tetapi, jika anda mencari alat penjejakan analitik secara eksklusif, anda akan kecewa.

Jetpack dapat merasa sangat kembung, terutama jika satu-satunya ciri yang anda minati adalah Jetpack Stats.

Harga

Kedua-dua MonsterInsights dan Jetpack mempunyai versi asasnya yang tersedia secara percuma di repositori plugin WordPress.

Untuk ciri tambahan, anda boleh membeli MonsterInsights bermula dari $ 99.50 setahun. Atau, anda boleh mendapatkan Jetpack mulai $ 39.00 setahun.

Sokongan pengguna

Untuk versi plugin percuma, MonsterInsights dan Jetpack menawarkan sokongan melalui forum WordPress.

Untuk sebarang versi berbayar MonsterInsights, anda akan diberi sokongan keutamaan dan pilihan penyediaan profesional. Tidak kira sama ada anda membeli pilihan paling murah atau paling banyak, anda akan diberi perhatian dan perhatian yang sama.

Dengan Jetpack, hanya mereka yang memperoleh banyak wang yang mendapat sokongan paling banyak. Pelanggan peringkat rendah diatur untuk menyokong e-mel semata-mata, sementara pelanggan dengan bayaran tertinggi menerima sokongan e-mel, sokongan keutamaan, dan perkhidmatan penyiapan.

Kesimpulannya

Untuk kemudahan penggunaan, ketepatan, dan ciri; MonsterInsights adalah pemenang yang jelas dalam pertempuran antara MonsterInsights vs Jetpack Stats.

Anda boleh memuat turun MonsterInsights dan mula menggunakannya dengan segera dengan melawat laman web mereka.

Jangan terlepas artikel ini mengenai Grammarly vs Hemingway vs Jetpack.

Kami harap artikel ini membantu anda memilih antara MonsterInsights vs Jetpack Stats. Sekiranya anda menyukai siaran ini, anda mungkin juga menikmati tinjauan mendalam kami mengenai pemalam MonsterInsights.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map