Bagaimana Membangun Pasaran Dalam Talian di WordPress (2020)

cara membina wordpress pasaran


Adakah anda ingin membina pasaran dalam talian di WordPress?

Membina pasaran dalam talian adalah salah satu kaedah terbaik untuk menjana wang dalam talian. Walaupun bukan skema cepat kaya, dengan strategi yang betul, sangat mungkin untuk memperoleh pendapatan yang kukuh dengan pasaran dalam talian.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan cara membina pasaran dalam talian di WordPress.

Apa itu Pasaran Dalam Talian?

Pasaran dalam talian adalah sejenis laman web eCommerce yang membolehkan pengguna menjadi penjual dan menyenaraikan produk mereka untuk dijual. Sebagai pemilik pasaran, anda tidak memiliki inventori. Perniagaan anda adalah untuk membolehkan pengguna menyenaraikan produk mereka di laman web anda dan memudahkan transaksi.

Anda boleh menjana wang dengan mendapatkan komisen khusus untuk setiap penjualan di pasaran anda.

eBay adalah contoh terbaik dalam pasaran dalam talian.

Berapa Kos Membuat Pasaran Dalam Talian?

Pasar fizikal akan menelan belanja berjuta-juta dolar dan memakan masa bertahun-tahun untuk dibentuk. Walau bagaimanapun, pasaran dalam talian boleh dibina dalam masa kurang dari satu jam dan harganya serendah $ 6,95 / bulan.

Berikut adalah alat yang anda perlukan untuk membina pasaran dalam talian dan mari kita lihat berapa harganya:

 1. Nama domain ($ 14.95 / tahun): Nama domain adalah alamat laman web anda di internet, seperti Google.com atau IsItWP.com. Itulah yang ditaip pelawat anda ke dalam penyemak imbas mereka untuk mengakses laman web anda.
 2. Web hosting ($ 13.99 / bulan): Web hosting adalah tempat orang menyimpan kandungan dan fail laman web mereka. Apabila seseorang mengetik alamat web anda (nama domain), mereka akan diarahkan ke fail laman web yang disimpan di pelayan hosting web anda.
 3. WordPress (percuma): WordPress adalah platform yang paling dipercayai dan popular untuk membina laman web apa pun, termasuk pasar.
 4. WooCommerce (percuma): WooCommerce adalah plugin eCommerce terbesar di dunia untuk WordPress.
 5. Pemalam WC Wendors (percuma): Ini adalah plugin marketplace # 1 untuk WooCommerce yang mengubah laman web eCommerce menjadi marketplace yang lengkap.
 6. Sijil SSL ($ 6,67 / bulan): SSL menambahkan ikon gembok hijau ke bar alamat, memberitahu pelanggan bahawa laman web anda boleh dipercayai untuk memproses transaksi dalam talian.

Itu bermaksud gabungan kos membina laman web berharga sekitar $ 263 setiap tahun, yang bermaksud $ 22 / bulan. Semasa anda mula, ini agak mahal. Itulah sebabnya kami telah merundingkan perjanjian dengan Bluehost untuk menawarkan semua yang mereka perlukan kepada pengguna dengan harga $ 6.95 / bulan. Bayar setiap tahun dan jimat lebih banyak di Bluehost.

bluehost-woocommerce-rujuk

Bluehost adalah penyedia hosting WordPress yang disyorkan secara rasmi oleh WordPress.org. Mereka menawarkan pelbagai pilihan hosting, tetapi untuk pasaran dalam talian, kami mengesyorkan hosting WooCommerce mereka, yang disertakan dengan semua yang anda perlukan untuk pasar.

Tuntut Tawaran Bluehost Eksklusif Ini »

Langkah 1: Membuat Kedai Dalam Talian dengan WordPress

Pertama, anda perlu mengikuti panduan langkah demi langkah kami tentang cara membuat kedai dalam talian di WordPress menggunakan WooCommerce.

Walaupun WooCommerce adalah plugin yang kuat, ia membuat satu kedai vendor dan hanya anda yang boleh menambahkan produk. Kedai ini tidak membenarkan vendor mendaftar, yang bermaksud anda memerlukan addon atau plugin untuk menukar kedai dalam talian anda menjadi pasar.

Langkah 2: Menukar Kedai Anda ke Pasaran Menggunakan Plugin

Setelah kedai dalam talian anda siap, anda boleh terus memasang dan memasang Penjual WC pasangkan. Untuk lebih jelasnya, anda harus melihat artikel kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Plugin WC Vendors akan berfungsi sebagai tambahan untuk menjadikan kedai dalam talian vendor tunggal anda menjadi pasar pelbagai vendor. Setelah anda menyiapkannya, vendor boleh mendaftar, menambahkan produk mereka, dan menjual secara dalam talian dari laman web anda.

Sebagai pentadbir, anda boleh mengawal vendor dan pasar. Plugin ini membolehkan anda menetapkan peratusan komisen untuk penjualan, kategori produk, pintu masuk pembayaran dan banyak lagi.

Setelah diaktifkan, anda boleh terus maju Penjual WC »Tetapan halaman untuk membuat perubahan di laman web anda.

Tetapan Penjual WC

Dalam tetapan umum, anda akan mendapat pilihan berikut:

 • Benarkan pendaftaran vendor
 • Syarat & kotak pilihan keadaan
 • Kelulusan penjual manual
 • Menjadi pautan vendor

Terdapat tetapan lain juga. Anda boleh memilih pilihan yang ingin anda aktifkan di pasaran anda.

Nota: Klik pada butang ‘Simpan Perubahan’ sebelum anda beralih ke tab lain untuk tetapan selanjutnya.

Selepas itu, anda boleh beralih ke tab ‘Komisen’ untuk menambahkan tetapan komisen untuk vendor. Peratusan yang anda tambahkan dalam bidang ini adalah jumlah yang dibayar kepada penjual untuk penjualan mereka.

Komisen

Anda juga boleh menambahkan peratusan komisen yang berasingan untuk setiap vendor dan produk.

Sekarang anda boleh pergi ke tab ‘Keupayaan’ untuk menguruskan kebenaran vendor. Tetapan keupayaan umum mempunyai banyak pilihan termasuk membenarkan vendor menambah / mengedit produk, mendorong produk terus ke pasaran tanpa persetujuan, melihat dan mengeksport pesanan, dan laporan penjualan bahagian depan.

Kemampuan

Sekiranya anda beralih ke tetapan ‘Produk’ di bawah tab Keupayaan, anda boleh menambahkan jenis produk, pilihan jenis, tab data produk, dan membenarkan vendor menambahkan produk unggulan.

Keupayaan produk

Seterusnya, anda boleh pergi ke tetapan ‘Pesanan’ untuk mengkonfigurasi apa yang harus dilihat oleh vendor untuk pesanan yang mereka terima. Terdapat beberapa tetapan yang merangkumi membenarkan vendor melihat nota pesanan, menambah nota pesanan, melihat nama pelanggan, nama penghantaran, alamat, dan banyak lagi.

Anda boleh hapus centang tetapan apa pun yang anda tidak mahu penjual melihat pesanan mereka.

Keupayaan pesanan

Setelah selesai dengan tetapan keupayaan vendor, anda boleh menuju ke tab ‘Paparan’.

Ia mempunyai tetapan khusus untuk membuat halaman untuk vendor. Untuk membuat halaman, anda boleh pergi ke Halaman »Tambah Baru di WordPress dan tambahkan kod pendek yang diberikan di bawah setiap dropdown.

Paparkan kod pendek halaman

Setelah membuat halaman dengan kod pendek ini, cukup kembali untuk memilih halaman di bawah tab ‘Paparan’.

Tatal ke bawah pada halaman yang sama ke ‘Tetapan Kedai’ dan ubah pilihan kedai vendor masing-masing yang merangkumi URL kedai vendor, templat tajuk kedai, nama kedai, dll..

Tetapan kedai

Selepas itu, anda boleh pergi ke tab ‘Pembayaran’. Sekiranya anda mempunyai pengalaman dengan pasaran dalam talian, anda akan mengetahui bahawa vendor dibayar pada setiap minggu, dua minggu, dan bulanan.

Walau bagaimanapun, cara yang disyorkan adalah membersihkan pembayaran secara manual. Sementara itu, anda dapat memantau ulasan produk dan memproses permintaan pembayaran balik pelanggan.

Pembayaran

Anda juga boleh menggunakan tambahan berbayar dari WC Vendors untuk menyediakan pembayaran automatik kepada vendor. Plugin ini menyokong Stripe, Escrow, MangoPay dan banyak lagi.

Setiap kaedah pembayaran mempunyai tetapannya sendiri. Setelah memilih gerbang pembayaran, anda mungkin perlu memasukkan kunci API anda agar pembayaran dapat diproses dengan lancar.

Ini melengkapkan tetapan untuk plugin WC Vendors. Kembali ke tetapan WooCommerce untuk membolehkan pengurusan akaun untuk pelanggan.

Langkah 3: Membolehkan Pelanggan Membuat Akaun

Cukup ke WooCommerce »Tetapan halaman. Di bawah tab ‘Akaun dan Privasi’, anda perlu memilih semua tetapan untuk pembuatan akaun.

Pembuatan akaun

Tatal ke bawah dan klik pada butang ‘Simpan Perubahan’.

Langkah 4: Menambah Halaman Akaun ke Menu Navigasi Anda

Seterusnya, anda boleh terus memilih pilihan pendaftaran akaun pada menu navigasi anda. Ini akan memudahkan proses pendaftaran pelanggan dan semua pengguna anda dapat mendaftar dengan cepat.

Anda perlu melawat Rupa »Menu halaman untuk menambahkan halaman Akaun Saya dan Checkout ke menu navigasi anda.

Tetapan menu

Setelah menambahkan halaman ini, klik pada butang ‘Save Menu’ untuk meneruskan.

Sekiranya tidak ada halaman ‘Akaun Saya’, teruskan dan buat halaman baru dengan ‘Akaun Saya’ sebagai tajuknya. Anda perlu menambahkan kod pendek ini di halaman:

[woocommerce_my_account]

Langkah 5: Jalankan dan Urus Pasaran Dalam Talian Anda

Setelah pasaran dalam talian anda siap, anda boleh menguji apakah semuanya berjalan seperti yang diharapkan dengan membuat akaun baru, meluluskan ujian sementara menunggu permintaan vendor, dan banyak lagi.

Vendor boleh mendaftar untuk akaun dan log masuk ke akaun mereka dari laman web anda.

Pendaftaran vendor

Setelah log masuk, vendor dapat menambahkan produk mereka ke pasaran dalam talian. Mereka perlu mendirikan kedai mereka untuk melihat pesanan, laporan penjualan, dan perincian lain.

Semua vendor juga harus memberikan maklumat pembayaran untuk mendapatkan pembayaran, berdasarkan gateway pembayaran yang mereka pilih. Untuk proses pembayaran manual, vendor perlu menyerahkan butiran akaun bank mereka.

Butiran pembayaran

Anda juga akan mendapat banyak pemberitahuan e-mel mengenai tindakan yang dilakukan oleh vendor. Ini termasuk pemberitahuan untuk permintaan produk. Anda boleh menyetujui, mengedit, atau menghapus produk kerana anda mempunyai kawalan penuh di pasaran dalam talian anda.

Kami juga mengesyorkan anda membaca artikel ini untuk meningkatkan prestasi pasaran eCommerce anda:

 • Cara menyediakan penjejakan eCommerce Analitis Google untuk WooCommerce
 • Tema WooCommerce terbaik untuk pasaran dalam talian anda
 • Platform eCommerce Terbaik untuk Pasar Multivendor

Itu sahaja.

Kami berharap panduan ini dapat membantu anda belajar bagaimana membina pasaran dalam talian di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat artikel kami mengenai syarikat hosting eCommerce terbaik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map