Berhenti Mengadu Mengenai Pengikis dan Mula Memanfaatkannya

Sekiranya anda mempunyai blog separa popular, kemungkinan anda mempunyai beberapa laman web pengikis menyalin catatan anda terus dari suapan anda. Apabila anda melihat laman web yang melakukan ini, anda mungkin akan berasa kecewa pada mulanya, kerana mereka hanya menyalin semua kerja keras anda, dan mungkin juga tidak memberi anda penghargaan. Daripada marah, dapatkan sekata.


Dalam catatan ini, saya akan mencari beberapa cara untuk melakukan ini di WordPress dengan membina pautan kembali ke blog anda (walaupun pengikis “terlupa” dengan mudah untuk memberi kredit kepada anda):

 • Cara menggunakan RSS Footer pemalam untuk memasukkan pautan (atau apa sahaja kandungan lain yang anda mahukan) terus ke dalam suapan anda.
 • Cara menggunakan FeedBurner FeedFlares untuk memasukkan pautan penanda buku sosial dalam suapan anda, ditambah suar buatan anda sendiri.
 • Bagaimana untuk memasang YARPP (Namun Satu Lagi Plugin Catatan Berkaitan) untuk memasukkan pautan pos berkaitan secara automatik ke dalam makanan anda.

Baca terus untuk melihat yang lain, ada video juga …

RSS Footer

Ini RSS Footer plugin by Yoast adalah penyelesaian yang popular untuk menambahkan mesej hak cipta dan mesej lain (termasuk iklan dan pautan) ke suapan anda. Sangat mudah untuk disiapkan, setelah memasang pemalam, sesuaikan sahaja mesej yang ingin anda muncul di footer RSS siaran anda.

RSS Footer

Mesej lalai dalam tangkapan skrin merangkumi pautan ke catatan anda, dan juga pautan ke blog anda. Terdapat juga beberapa parameter lain tetapi satu-satunya yang benar-benar perlu dinamik adalah %% POSTLINK %% satu.

Saya telah melihat orang meletakkan iklan gambar di sana, lebih banyak pautan teks kembali ke halaman di laman web mereka, dan mesej seperti “Catatan ini dicuri oleh pengikis.” Perlu diingat, bukan sahaja mesej ini akan muncul di splogs yang mengikis laman web anda, tetapi juga akan muncul di feed anda (di mana orang sebenarnya melihatnya).

Dengan itu, saya mungkin tidak akan mengesyorkan mesej seperti “Catatan ini dicuri oleh pengikis” kerana pelanggan RSS manusia anda mungkin tidak memahami maksudnya.

Satu lagi Plugin Catatan Berkaitan

Ini adalah plugin yang saya cadangkan untuk hampir semua blog. Sebilangan besarnya, jika anda mempunyai cukup jawatan untuk mempunyai siaran yang berkaitan, gunakan YARPP. Secara praktiknya dijamin untuk menjadikan pengunjung di laman web anda lebih lama, kerana mereka cenderung mengklik pelbagai siaran yang berkaitan untuk mencari lebih banyak barangan

Semasa memasangnya pertama kali, anda mungkin menyedari bahawa ia tidak mengesan entri berkaitan pada mulanya (walaupun anda mempunyai banyak catatan blog). Ini mungkin disebabkan “ambang pertandingan” ditetapkan terlalu tinggi, atau cache catatan yang berkaitan belum dibina. Lihat Soalan Lazim YARPP untuk maklumat lebih lanjut mengenai perkara ini.

Setelah memasangnya, anda mempunyai pilihan untuk memaparkan catatan secara automatik di blog anda, dan juga pada makanan anda. Ini bukan sahaja membantu mengekalkan kadar pentalan rendah, tetapi juga cara yang baik untuk mendapatkan pautan dalam ke laman web anda dari semua pengikis automatik di luar sana yang mencuri kandungan anda.

RSS Footer + YARPP Screencast

Dalam screencast ini, saya memasang plugin RSS footer dan melihat beberapa tetapan. Saya juga menunjukkan bagaimana saya menetapkan tetapan YARPP saya di Tema Makmal, dan juga pilihan untuk memaparkan catatan yang berkaitan dalam suapan.

Bonus: FeedBurner FeedFlare

FeedBurner FeedFlare adalah perkhidmatan yang disediakan oleh, anda dapat meneka, FeedBurner. Sekiranya anda pernah melihat pautan seperti “Simpan catatan ini ke Delicious” atau jumlah komen dinamik dalam suapan, ini adalah cara anda melakukannya.

Selepas anda sediakan suapan FeedBurner anda, pergi ke tab “Optimumkan” di akaun anda dan aktifkan FeedFlare. Dari sini, terdapat beberapa FeedFlares “rasmi” yang boleh anda gunakan.

Suapan Makmal Tema

Di Makmal Tema, saya menggunakan: Kirimkan Ini melalui Email, Hitung Komen, dan Simpan ke Delicious, dan juga beberapa yang disesuaikan dengan pautan kembali ke laman utama saya dan kepada Twitter saya. Jika dilihat di belakang, mungkin lebih baik menghubungkan kembali ke kedua-duanya dengan yang disebutkan sebelumnya RSS Footer.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin membuat pautan FeedFlare tersuai seperti saya, cara apa yang lebih baik daripada melihat fail XML sebenar yang saya gunakan sendiri?

Setelah anda mengubah suai fail XML untuk kegunaan sendiri (melainkan jika anda ingin mempunyai pautan kembali kepada saya di setiap pos anda) muat naik sahaja ke pelayan anda dan tampal URL di kotak “Tambah Flare Baru”.

Pautan Dalaman

Sebagai tambahan kepada teknik-teknik ini yang jelas menjadikan perkara menjadi lebih mudah, ada baiknya memasukkan pautan dalaman ke dalam siaran sebenar anda. Anda akan menyedari bahawa saya melakukan perkara ini setiap kali saya menerbitkan catatan.

Anda juga boleh menggunakan plugin seperti Bangunan Pautan Dalaman (perlu melanggan RSS mereka untuk memuat turun) untuk membuat pautan secara automatik untuk kata kunci tertentu.

Seperti biasa, gunakan secara sederhana.

Kesimpulannya

Saya secara peribadi tidak pernah menggunakan ini sebelum ini, tetapi Tynt nampaknya disarankan untuk menangani pengikis. Sekiranya ada yang berpengalaman dengan ini, saya ingin mengetahui tentangnya dalam komen.

Sekarang, saya pasti ada orang yang tidak setuju dengan saya mengenai sikap saya terhadap pencakar. Saya benci peniruan sama seperti orang lain. Maksud saya adalah, alih-alih membuang masa untuk melawan pengikis, mengapa tidak menyiapkan YARPP, footer RSS, pautan dalaman lain, dan menggunakannya untuk keuntungan anda?

Saya betul-betul tidak percaya beralih kepada petikan adalah jawapannya, berbanding dengan kandungan kandungan penuh. Anda mungkin menghalang pengikis, tetapi benar-benar mengganggu pelanggan RSS anda pada masa yang sama. Yang lebih penting?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map