Cara Beralih Dari Wix ke WordPress pada tahun 2020 (Langkah demi Langkah)

Tukar dari Wix ke WordPress


Adakah anda ingin memindahkan laman Wix anda ke WordPress? Wix adalah pembangun drag and drop sederhana yang membolehkan anda membuat laman web dengan cepat dan mudah. Walau bagaimanapun, ia terhad dari segi ciri dan anda perlu membayar sejumlah wang yang besar untuk menambahkan lebih banyak pilihan ke laman web anda. Sebagai gantinya, anda boleh memindahkan laman web anda ke WordPress yang dihoskan sendiri yang sangat fleksibel dan juga menawarkan banyak ciri.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memindahkan laman web anda dari Wix ke WordPress dengan betul.

Mengapa Anda Perlu Memindahkan Laman Web anda dari Wix ke WordPress?

Wix membolehkan anda membuat laman web dalam beberapa minit dan percuma untuk memulakannya. Ia sangat membantu untuk pemula dan pengguna lanjutan. Walaupun pemula dapat menggunakan pembangun drag-and-drop untuk menyiapkan dan menyesuaikan laman web mereka dengan cepat, pengguna lanjutan dapat menambahkan kod dan skrip gaya mereka sendiri ke Wix.

Wix menawarkan rancangan terhad percuma untuk membina laman web. Pelan percuma sesuai untuk pemula mutlak yang tidak keberatan mempunyai URL yang kelihatan buruk untuk laman web mereka seperti http://username.wixsite.com/siteaddress. Semasa anda kerap menerbitkan kandungan dengan rancangan Wix percuma anda, kehabisan had simpanan percuma anda adalah mudah. Untuk memastikan laman web anda tetap hidup, anda diharuskan membeli pelan premium yang menawarkan lebih banyak storan dan lebar jalur.

Oleh kerana Wix adalah platform yang dihoskan, anda wajib mematuhi Syarat Perkhidmatan mereka. Sekiranya anda tidak selesa dengan syaratnya, anda mahu memilih platform lain sebagai gantinya.

Sebaliknya, platform WordPress yang dihoskan sendiri bebas dari batasan tersebut. Ia sangat fleksibel dan menyediakan semua ciri yang anda perlukan untuk membuat laman web dengan cara yang anda fikirkan sesuai. Tidak ada had dalam platform yang menghalang anda daripada menambahkan gambar di WordPress, tidak seperti Wix. Data anda dilindungi sepenuhnya dan menjadi milik anda, jadi tidak ada yang dapat menghapus apa-apa dari laman web anda sehingga anda ingin menghapusnya sendiri.

Ketahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara Wix dan WordPress.

Berkaitan: Cara berhijrah dari Medium ke WordPress (Tiada waktu henti)

Mari kita lihat langkah-langkah untuk beralih dari Wix ke WordPress dengan mudah.

 1. Bermula dengan WordPress
 2. Memasang WordPress di Akaun Web Hosting Anda
 3. Mengimport Kandungan Wix Ke Laman WordPress Anda
 4. Import Halaman Wix ke WordPress
 5. Import Imej Dari Wix ke WordPress
 6. Sediakan Permalinks di WordPress
 7. Mengalihkan Dari Wix ke WordPress
 8. Amalan Terbaik WordPress yang Perlu Diikuti Selepas Migrasi Laman

Langkah 1: Bermula dengan WordPress

Wix mempunyai pelayan hosting web sendiri dan kos hosting termasuk dalam rancangan premium mereka. Bayaran mereka meliputi perbelanjaan untuk ruang penyimpanan, lebar jalur, pembangun laman web, dan perkhidmatan lain yang anda gunakan untuk membuat laman web anda. Kos terus meningkat semasa anda menambahkan ruang simpanan.

Sebaliknya, perisian WordPress dimuat turun dan digunakan secara percuma. Yang perlu anda lakukan ialah membeli nama domain dan hosting web.

buat blog di bluehost

Kami mengesyorkan anda menggunakan Bluehost untuk menghoskan laman web WordPress anda. Mereka juga disyorkan secara rasmi oleh WordPress.org (syarikat WordPress teras).

Bluehost adalah platform yang boleh dipercayai untuk menjalankan laman WordPress anda, dan harganya lebih murah daripada yang anda bayar Wix untuk rancangan premium mereka setiap bulan. Untuk menjimatkan lebih banyak perbelanjaan awal, kami telah membuat perjanjian dengan Bluehost untuk menawarkan kepada pengguna kami nama domain percuma, SSL percuma, dan DISKAUN lebih 60% pada rancangan hosting WordPress mereka. Tidak begitu menarik?

Klik Di Sini untuk Mendapatkan Tawaran Bluehost Eksklusif Ini »

Sekiranya anda sudah menyiapkan domain khusus untuk laman web anda di Wix, maka anda boleh memilih pilihannya Saya mempunyai nama domain semasa menyediakan akaun hosting web anda dengan Bluehost.

Langkah 2: Memasang WordPress di Akaun Web Hosting Anda

Setelah membeli akaun hosting web, anda boleh terus memasang WordPress di dalamnya.

Oleh kerana anda menggunakan Bluehost sebagai hos web anda, anda boleh menggunakan alat pemasang WordPress 1-klik mereka yang terdapat di cPanel. Ini memudahkan proses pemasangan.

Inilah cara anda boleh memasang WordPress di akaun Bluehost anda.

Pemasang WordPress

Cukup pilih Pasang WordPress di bahagian laman web cPanel anda dan ikuti arahannya. Anda akan diminta memilih tema untuk pemasangan WordPress baru anda.

Nota: Anda boleh memilih tema apa pun buat masa ini. Ia boleh diubah setelah menyelesaikan proses pemasangan WordPress.

Pilih tema di Bluehost

Sekarang anda boleh menambahkan tajuk dan slogan untuk blog WordPress anda. Sekiranya anda ingin menukar tajuk atau tagline kemudian, maka anda boleh melakukannya dari tetapan pentadbir WordPress.

buat blog wordpress baru

Setelah selesai menambahkan semua butiran yang diperlukan, klik pada Seterusnya butang. Pemasangan WordPress anda akan bermula dan akan siap dalam beberapa minit.

Setelah pemasangan selesai, anda akan melihat skrin dengan kelayakan log masuk anda untuk pentadbir WordPress.

pemasangan wordpress berjaya

URL pentadbir WordPress akan kelihatan seperti:

http://contoh.com/wp-admin

Teruskan dan log masuk ke akaun pentadbir WordPress anda menggunakan kelayakan di atas. Maklumat masuk ini juga akan dihantar ke alamat e-mel anda.

log masuk wordpress

Langkah 3: Mengimport Kandungan Wix ke Laman WordPress Anda

Mengimport kandungan dari laman Wix anda ke WordPress tidaklah mudah. Wix tidak mempunyai ciri bawaan untuk mengeksport kandungan anda ke sumber luaran.

Walau bagaimanapun, anda masih boleh mengimport catatan blog anda menggunakan suapan RSS Wix untuk mengelakkan penyusunan semula setiap catatan blog secara manual.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mencari fail Wix RSS dan memuat turunnya. Anda boleh menambah /feed.xml selepas URL laman web Wix anda dan URL tersebut akan memaparkan suapan. Sekiranya domain khusus anda di Wix adalah mywixsite.com, maka URL suapan RSS akan kelihatan seperti:

http://mywixsite.com/feed.xml

Sekiranya anda tidak menggunakan domain khusus, maka URL umpan Wix RSS anda akan seperti nama pengguna.mywixsite.com/myblog/feed.xml. Di sini nama pengguna adalah nama pengguna Wix anda dan blog saya adalah nama blog anda yang anda buat di Wix.

Setelah anda membuka URL umpan RSS yang betul, anda akan melihat halaman yang penuh dengan kod. Anda perlu memuat turun halaman ini di komputer anda. Cukup klik kanan pada halaman dan Simpan Halaman Sebagai untuk menyimpan fail.

Wix RSS feed

Setelah menyimpan fail RSS, anda perlu log masuk ke akaun pentadbir WordPress anda untuk mengakses papan pemuka. Dari sana, pergi ke Alat »Import halaman.

Pengimport RSS

Anda boleh mendapatkan senarai pengimport yang berbeza. Anda perlu mengklik pada Install sekarang butang di bawah alat pengimport RSS.

Setelah dipasang, anda perlu menjalankan pengimport dan memilih fail RSS dari komputer anda. Sekarang klik pada Muat naik fail dan import butang.

Semak imbas fail XML

Perlu beberapa saat untuk mengimport semua catatan anda dari Wix ke WordPress. Anda akan melihat mesej kejayaan untuk setiap siaran.

Langkah 4: Import Halaman Wix ke WordPress

Setelah mengimport catatan blog, anda boleh meneruskan dan memindahkan halaman dari Wix ke laman WordPress baru anda.

Tidak ada alat eksport bawaan yang tersedia untuk memindahkan halaman juga. Anda perlu membuat semula semua halaman di WordPress.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah pergi ke Halaman »Tambah Baru di kawasan pentadbir WordPress anda dan tambahkan tajuk yang serupa dengan halaman Wix.

Sekarang pergi ke halaman Wix anda dan salin semua kandungan dari editor. Kemudian tampalkan kandungan ini di halaman WordPress anda di Teks penyunting.

Import halaman di WordPress

Setelah semua kandungan halaman Wix disalin ke halaman WordPress anda, cukup klik pada Menerbitkan butang untuk memaparkan halaman ini di laman WordPress anda.

Anda perlu mengulangi proses ini untuk semua halaman satu demi satu.

Langkah 5: Import Imej Dari Wix ke WordPress

Setelah anda mengimport semua kandungan dari Wix ke laman WordPress anda, anda mungkin menemui masalah dengan gambar yang dimuat naik. Apabila anda mengedit sebarang catatan atau halaman yang diimport, anda akan melihat bahawa gambar masih dihoskan dengan Wix.

Nasib baik, WordPress mempunyai pelbagai plugin yang boleh anda gunakan untuk mengimport gambar dari sumber luaran seperti Wix. Dalam tutorial kami, kami akan menggunakan Muat Naik Imej secara automatik pemalam untuk tujuan tersebut.

Untuk mengimport fail gambar anda dengan selamat ke laman WordPress yang baru anda pasang, pertama sekali anda harus memasang dan mengaktifkan pemalam di laman web anda. Untuk itu pergi ke papan pemuka WordPress anda dan klik Pemalam »Tambah Baru. Sekarang menggunakan bidang carian cari pemalam Imej Muat Naik Automatik.

Sebaik sahaja anda mengesannya, tekan Install sekarang butang diikuti dan kemudian aktifkan pemalam.

Selepas itu, pergi ke papan pemuka anda sekali lagi dan kemas kini semua catatan anda. Untuk mengemas kini catatan anda pergi ke Catatan »Semua Catatan. Sekarang tandakan semua kotak dan pilih Tindakan Pukal »Edit.

Kemudian tekan Memohon butang. Anda sekarang akan melihat antara muka baru di skrin anda. Anda sekarang harus mengklik pada Kemas kini butang.

mengimport gambar dari ruang bawah tanah

Setelah selesai plugin akan mula berfungsi pada gambar anda. Ulangi proses yang sama di semua halaman anda supaya anda tidak terlepas sebarang gambar.

Langkah 6: Sediakan Permalinks di WordPress

WordPress mempunyai sistem permalinks yang luar biasa dan fleksibel yang membolehkan anda membuat URL seperti yang diinginkan. Penting untuk menjadikan permalinks anda serupa di WordPress, jadi anda tidak akan kehilangan lalu lintas dari laman Wix lama anda.

Untuk mengubah struktur URL anda di WordPress, anda perlu pergi ke Tetapan »Pautan Permalink halaman dan pilih struktur permalink yang paling sesuai dengan blog WordPress anda.

Struktur permalinks

Setelah dipilih, klik pada Simpan Perubahan butang untuk melihat URL beraksi.

Langkah 7: Mengalihkan Dari Wix ke WordPress

Laman web anda sudah siap. Sekarang anda perlu mengatur pengalihan agar kedudukan carian dan lalu lintas anda tetap utuh.

Nota: Pengalihan ke laman WordPress hanya dapat dilakukan jika anda memiliki domain khusus di Wix. Sekiranya anda menggunakan subdomain Wix, maka anda tidak dapat mengarahkan pengguna ke WordPress.

Untuk memulakan dengan pengalihan, anda perlu membuat fail baru dengan mana-mana editor teks seperti Notepad dan tampal kod ini:

var hashesarr = {
"#! about-us / c1it7": ‘/ mengenai /’,
"#! hubungi / ce54": ‘/ hubungi /’,
"#! rawak-artikel / c1mz": ‘/ rawak-artikel /’
};

untuk (var hash dalam hashesarr) {
var patt = RegExp baru (hash);
jika (window.location.hash.match (tepukan)! == null) {
window.location.href = hashesarr [hash];
}
}

Ini adalah contoh kod dengan contoh tiga halaman (tentang, kenalan, dan artikel rawak) yang mengalihkan dari Wix ke WordPress. Rentetan pertama adalah URL di Wix dan rentetan kedua adalah URL halaman WordPress di mana anda mahu pelawat anda didaratkan.

Anda perlu menambahkan semua halaman secara manual untuk mengalihkannya dari Wix ke WordPress.

Setelah selesai, simpan fail ini sebagai ubah hala.js dan muat naik ke dalam direktori / js / tema WordPress anda menggunakan Pelanggan FTP. Sekiranya tidak ada / js / direktori yang tersedia, cukup buat satu untuk menambahkan fail ini.

Seterusnya, anda perlu pergi Penampilan »Penyunting di kawasan pentadbir WordPress dan edit Fungsi.php fail. Cukup tampal kod ini di bahagian bawah:

fungsi wpb_wixjs () {
wp_enqueue_script (‘wixredirect’, get_stylesheet_directory_uri (). ‘/js/redirects.js’, array (), ‘1.0.0’, benar);
}
add_action (‘wp_enqueue_scripts’, ‘wpb_wixjs’);

Setelah selesai, klik pada Simpan Perubahan butang. Sekarang semua pelawat anda dari Wix akan diarahkan ke halaman WordPress anda.

Pelawat anda mungkin masih melihat 404 kesalahan di laman WordPress anda setelah pengalihan semula. Belajar bagaimana menjejaki 404 halaman dan mengarahkannya ke WordPress.

Amalan Terbaik WordPress yang Perlu Diikuti Selepas Migrasi Laman

Laman web Wix anda telah berjaya dipindahkan ke WordPress. Sekarang, anda harus mengikuti beberapa amalan yang disyorkan untuk menjaga keselamatan laman web anda, meningkatkan kedudukan mesin pencari, memantau komen spam, dan meningkatkan prestasi.

Kami juga mengesyorkan anda melihat pilihan pakar kami untuk tema WordPress teratas untuk mencari tema terbaik untuk laman WordPress baru anda.

Oleh itu, mari kita lihat langkah-langkah yang harus anda ambil sejurus selepas penghijrahan.

 • Borang hubungan: Buat borang hubungan di laman web WordPress anda. Anda mungkin juga ingin melihat plugin borang hubungan WordPress terbaik.
 • Tambahkan penjejakan Analitis Google: Tambahkan penjejakan Google Analytics ke laman WordPress baru anda dengan memasang pemalam MonsterInsights.
 • Keselamatan WordPress: Berikan keselamatan kalis peluru ke WordPress dengan memasang beberapa pemalam keselamatan WordPress terbaik. Anda juga harus membaca panduan keselamatan WordPress utama untuk maklumat lebih lanjut.
 • Tingkatkan SEO WordPress: Tingkatkan SEO anda dengan menggunakan plugin SEO WordPress terbaik.
 • Sandaran WordPress: Jadualkan sandaran laman WordPress anda dengan pemalam sandaran WordPress terbaik.
 • Prestasi WordPress: Tingkatkan prestasi WordPress anda dengan memasang pemalam cache WordPress terbaik.
 • Cegah komen spam: Cegah komen spam dengan memasang plugin Akismet di laman web anda.
 • Kembangkan laman web anda: Tingkatkan pelawat dan pelanggan anda dengan menggunakan plugin generasi petunjuk WordPress terbaik.

Sekiranya anda pengguna WordPress dan merancang untuk menukar domain, lihat artikel ini mengenai memindahkan laman web WordPress anda ke nama domain baru.

Jangan terlepas pilihan dan pesaing Wix ini untuk lebih banyak pilihan.

Kami harap artikel ini membantu anda beralih dari Wix ke WordPress. Untuk langkah yang lebih terperinci, baca cara memulakan laman web WordPress dari awal (langkah demi langkah).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map