Cara Memasang dan Menyiapkan Rangkaian Multisite WordPress

Cara memasang dan menyediakan rangkaian multisite WordPress


Adakah anda merancang untuk membina rangkaian multisite dengan WordPress? Walaupun WordPress dapat digunakan untuk pelbagai tujuan seperti membuat blog, membuat kedai dalam talian, atau membangun laman web lengkap, ia juga dapat digunakan untuk membuat rangkaian multisite untuk menguruskan semua laman web anda dari satu akaun.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang dan menyiapkan rangkaian multisite WordPress selangkah demi selangkah.

Ini adalah artikel yang sangat terperinci, jadi kami telah membuat senarai isi untuk mempermudah anda. Tengoklah:

 1. Pengenalan rangkaian multisite WordPress
 2. Bila dan mengapa anda harus menggunakan rangkaian multisite
 3. Memilih nama domain dan hosting web untuk rangkaian multisite anda
 4. Aktifkan dan sediakan rangkaian multisite WordPress anda
 5. Mulakan persediaan rangkaian multisite
 6. Tetapan konfigurasi rangkaian berbilang tempat
 7. Tambahkan dan urus laman web baru ke rangkaian multisite WordPress anda
 8. Pasang tema dan pemalam pada rangkaian multisite anda
 9. Selesaikan masalah

Sedia? Mari kita mulakan!

1. Pengenalan kepada Rangkaian Multisite WordPress

WordPress adalah platform blogging yang paling popular di pasaran. Ia mempunyai banyak ciri, termasuk fungsi rangkaian multisite. Sekiranya anda memiliki banyak blog atau laman web WordPress dan anda ingin menguruskannya dari satu akaun, maka anda boleh menyediakan rangkaian multisite WordPress.

Anda boleh menambahkan laman web atau blog baru ke rangkaian multisite anda tanpa gangguan. Untuk mengakses laman web ini, anda perlu masuk ke akaun induk anda. Ini juga merupakan penyelesaian yang sempurna apabila anda mahu pengguna membuat laman web atau blog baru pada nama domain anda.

Tidak seperti blog atau laman WordPress individu, rangkaian multisite membolehkan anda menyesuaikan setiap laman web secara berasingan. Tetapan multisite lebih maju dan terdapat sedikit keluk pembelajaran untuk memahami semua pilihan.

2. Bila dan mengapa anda harus menggunakan rangkaian multisite

WordPress menawarkan banyak pemalam seperti ManageWP yang dapat membantu anda menguruskan semua laman web anda dari satu papan pemuka. Plugin pihak ketiga ini mudah disediakan dan memerlukan sedikit latihan.

Oleh itu, mengapa anda harus menggunakan rangkaian multisite?

Berikut adalah beberapa contoh kapan anda lebih baik menggunakan rangkaian multisite WordPress:

 • Jurnal berita atau blog majalah dengan pelbagai penyelia.
 • Laman web perniagaan yang besar dengan beberapa laman web yang terpisah untuk cawangan mereka.
 • Laman web keahlian yang membolehkan pengguna membuat laman web mereka sendiri.
 • Laman web untuk institusi pendidikan yang membolehkan pelajar mempunyai laman web atau blog mereka sendiri.

Ini adalah keadaan yang paling biasa, tetapi anda mungkin mempunyai senario yang berbeza; jadi pastikan untuk memilih pilihan terbaik dan termudah untuk laman web anda.

Kelebihan

Rangkaian multisite WordPress dibina untuk memberi kemudahan kepada pengguna yang ingin menguruskan semua laman web mereka dari satu domain. Ini mewujudkan persekitaran induk di mana anda mempunyai kuasa tertinggi di semua laman web anda sebagai pentadbir rangkaian.

Mari kita lihat kelebihan menggunakan rangkaian multisite:

 • Semua laman web anda boleh diuruskan dari satu akaun WordPress.
 • Fitur peranan dan kebenaran WordPress membolehkan anda mengurus semua laman web anda sebagai pentadbir, sementara setiap laman web masing-masing dapat memiliki pentadbir laman web mereka sendiri yang tidak dapat mengakses rangkaian utama.
 • Anda tidak perlu memasang tema dan pemalam di semua laman web anda secara berasingan. Cukup pasangkannya di akaun induk dan aktifkan untuk semua laman web anda.
 • Ini menjimatkan masa pada kemas kini WordPress. Walaupun anda mempunyai lebih daripada 10 laman web, anda dapat dengan cepat mengemas kini tema, plugin, dan inti WordPress dari pemasangan utama anda.
 • Anda boleh mengubah tetapan umum untuk semua laman web anda dari akaun rangkaian multisite anda. Ini juga membolehkan pentadbir laman membuat perubahan di laman web mereka sendiri dan mengatasi tetapan induk.

Keburukan

Walaupun terdapat begitu banyak kelebihan menggunakan rangkaian multisite untuk WordPress, terdapat beberapa kelemahan yang tidak dapat anda hindari juga.

Mari kita lihat beberapa masalah yang mungkin anda hadapi dengan rangkaian multisite WordPress:

 • Rangkaian multisite mempunyai banyak laman web tetapi semua laman web akan berfungsi di bawah satu rangkaian utama. Sekiranya rangkaian dibuat dengan alasan apa pun, ia akan mempengaruhi semua laman web anda.
 • Sekiranya rangkaian utama anda diserang oleh penggodam atau perisian hasad, maka semua laman web anda di rangkaian tersebut juga akan diserang.
 • Banyak pemalam tidak berfungsi dengan baik dengan rangkaian multisite WordPress, dan anda perlu bekerja lebih keras untuk mencari alternatif.
 • Anda mungkin sukar mengurus lalu lintas dan jalur lebar di semua laman web di rangkaian anda. Secara amnya, bandwidth harus dibahagi sama rata di antara semua laman web anda, tetapi satu kelemahan boleh mempengaruhi semua laman web lain.
 • Beberapa syarikat hosting web tidak menyokong rangkaian multisite WordPress.

Sekiranya anda masih merancang untuk menubuhkan rangkaian multisite, teruskan membaca di bawah.

3. Memilih Nama Domain dan Web Hosting untuk Rangkaian Multisite Anda

Setelah anda mengetahui banyak mengenai rangkaian multisite WordPress, kami akan memandu anda memenuhi syarat untuk menyediakannya.

Perkara pertama yang anda perlukan adalah nama domain dan hosting web. Berkenaan dengan hosting, anda tahu bahawa rangkaian multisite mempunyai banyak laman web, yang bermaksud anda memerlukan penyedia hosting web yang dapat menguruskan semua sumber anda tanpa masalah.

Terdapat pelbagai jenis hosting web, termasuk hosting bersama, hosting VPS, hosting pelayan khusus, dll.

Untuk rangkaian multisite, disarankan anda menggunakan hosting VPS atau pelayan khusus. Terdapat banyak syarikat hosting yang menawarkan VPS / pelayan hosting khusus. Sebahagian daripadanya adalah:

 1. Bluehost
 2. WPEngine
 3. Tapak Tapak

Penyedia hosting ini adalah yang terbaik di industri dan semuanya menawarkan hosting web yang hebat untuk menjalankan rangkaian multisite WordPress dengan lancar.

Kami mengesyorkan menggunakan Bluehost. Mereka adalah rakan WordPress rasmi dan salah satu syarikat hosting WordPress terbaik di dunia. Bluehost juga menawarkan nama domain percuma dan sijil SSL dengan sebarang rancangan hosting. Anda juga boleh membayar setiap tahun dan berjimat besar di Bluehost.

Semua laman web anda di rangkaian multisite akan menggunakan nama domain yang sama dengan subdomain (contoh: https://site.mydomain.com) atau folder di root (contoh: https://mydomain.com/site/).

Subdomain dan sub-direktori mempunyai keperluan masing-masing.

Untuk subdomain, anda perlu menyediakan subdomain wildcard. Cukup log masuk ke cPanel akaun hosting anda. Di kawasan Domain, anda perlu mengklik pilihan ‘Subdomain’.

Ini akan membawa anda ke halaman baru. Di medan yang diberikan, anda perlu memasukkan * dan pastikan anda mempunyai nama domain anda di sebelahnya di dropdown.

Subdomain Wildcard

Klik pada Buat butang untuk menyediakan subdomain wildcard dengan betul untuk domain utama anda.

Untuk sub-direktori atau folder di root, anda hanya perlu membolehkan permalink yang cantik dan rangkaian multisite anda akan berfungsi pada mereka.

Selepas penyediaan, anda perlu membuat laman web WordPress untuk meneruskan.

4. Aktifkan dan Siapkan Rangkaian Multisite WordPress

Setelah anda menyediakan laman WordPress anda, inilah masanya untuk mengaktifkan rangkaian multisite anda. Rangkaian multisite adalah ciri siap pakai di WordPress dan anda tidak memerlukan pemasangan lebih lanjut di laman web anda.

Nota: Sekiranya anda merancang untuk mengaktifkan multisite di laman web WordPress yang ada, maka kami mengesyorkan anda membuat sandaran lengkap dari laman web anda menggunakan BackupBuddy atau UpdraftPlus.

Apabila anda sudah bersedia, teruskan dan sambungkan ke klien FTP atau log masuk ke cPanel dengan nama pengguna dan kata laluan anda. Anda perlu mengedit fail wp-config.php pemasangan WordPress anda.

Dalam fail wp-config.php, anda harus mencari / * Itu sahaja, berhenti mengedit! Selamat berblog. * / baris dan tambahkan kod ini di atasnya:

/ * Multisite * /
define (‘WP_ALLOW_MULTISITE’, benar);

Selepas itu, anda boleh menyimpan fail tersebut. Sekiranya anda telah memuat turun fail wp-config.php dari klien FTP, pastikan untuk memuat naiknya semula setelah diedit. Kod di atas akan membolehkan fungsi multisite WordPress.

5. Mulakan Persediaan Rangkaian Multisite

Setelah rangkaian multisite diaktifkan, anda perlu menyediakan rangkaian di laman WordPress anda.

Mulakan dengan menyahaktifkan semua plugin anda, sehingga tidak mempengaruhi rangkaian multisite anda. Pergi ke Plugin »Pemalam yang Dipasang halaman dan periksa semua pemalam anda. Sekarang, pilih pilihan ‘Nyahaktifkan’ pada menu lungsur di atas dan tekan butang ‘Terapkan’ untuk menyahaktifkan semua pemalam yang anda pasang.

Nyahaktifkan pemalam

Seterusnya, anda perlu pergi ke Alat »Persediaan Rangkaian halaman untuk menubuhkan rangkaian.

Penyediaan rangkaian

Tambahkan butiran rangkaian seperti tajuk dan alamat e-mel pentadbir. Selepas itu, klik pada butang ‘Pasang’.

Anda sekarang akan melihat kod yang anda perlukan untuk menambahkan dalam fail .htaccess dan wp-config.php anda untuk menyelesaikan penyiapan.

Kod untuk ditambahkan dalam htaccess

Anda boleh mengedit fail menggunakan klien FTP atau log masuk melalui cPanel. Kemas kini fail setelah menambahkan kod di atas.

Sekarang, kembali ke halaman pentadbir WordPress anda dan log masuk semula untuk mula menggunakan rangkaian multisite anda dengan betul.

6. Tetapan Konfigurasi Rangkaian Multisite

Setelah log masuk, anda perlu pergi Tapak Saya »Pentadbir Rangkaian» Papan Pemuka dari menu WordPress teratas untuk mengkonfigurasi tetapan rangkaian multisite anda.

Papan pemuka rangkaian

Dari sana, anda boleh menguruskan rangkaian multisite anda dengan menambahkan laman web baru, membuat pengguna baru, memasang tema, dan menambahkan plugin. Ini juga akan menunjukkan kepada anda widget “Right Now” untuk melakukan tugas rangkaian dengan serta-merta.

Anda perlu pergi ke menu ‘Tetapan’ untuk mengubah tetapan rangkaian anda.

Tetapan rangkaian

Ia akan memaparkan tajuk rangkaian dan medan e-mel pentadbir rangkaian. Oleh kerana anda memasukkan butiran tersebut semasa menyiapkan rangkaian multisite anda, anda boleh membiarkannya sebagaimana adanya.

Dayakan Pendaftaran Baru

Salah satu tetapan rangkaian terpenting yang disertakan adalah membolehkan pendaftaran pengguna dan laman web di rangkaian multisite anda. Tetapan ini dilumpuhkan secara lalai dan anda perlu mengkonfigurasinya.

Cukup pergi ke ‘Tetapan Pendaftaran’ dan anda akan menemui banyak pilihan di sana.

Anda boleh membenarkan pendaftaran akaun pengguna atau pengguna yang log masuk dapat mendaftarkan laman web baru. Ini juga memberi anda pilihan untuk mengaktifkan kedua tetapan itu sama sekali.

Tetapan pendaftaran

Anda boleh mengaktifkan tetapan ‘Pemberitahuan Pendaftaran’ untuk diberitahu setiap kali pengguna baru atau laman web baru didaftarkan di rangkaian multisite WordPress anda.

Sekiranya anda menyemak tetapan ‘Tambah Pengguna Baru’, pentadbir laman web dapat membuat pengguna.

Tambahkan pengguna baru

Anda juga boleh menyekat pendaftaran laman web baru ke domain tertentu dengan menambahkan nama domain di kawasan teks ‘Pendaftaran E-mel Terhad’. Dengan cara itu, anda boleh menghadkan pendaftaran laman web ke nama domain anda sendiri.

Di kawasan teks ‘Domain E-mel yang Diharamkan’, anda harus memasukkan nama domain yang ingin dilarang membuat laman web baru.

Ubahsuai Pilihan Laman Baru

Apabila laman web baru didaftarkan, anda perlu menghantar e-mel selamat datang kepada pentadbir atau pengguna yang membuatnya. Laman baru juga akan mempunyai bahagian catatan, halaman, dan komen seperti pemasangan WordPress lalai.

Dalam ‘Tetapan Laman Baru’, anda boleh menambahkan kandungan selamat datang untuk semua pendaftaran laman web baru di rangkaian multisite WordPress anda.

Tetapan laman web baru

Tetapan ini dapat dikemas kini kemudian oleh pentadbir rangkaian.

Tetapan Muat Naik Fail

Laman web baru yang didaftarkan di rangkaian multisite anda mempunyai tetapan lalai yang serupa dengan pemasangan WordPress umum. Ini juga merangkumi tetapan muat naik fail.

Walau bagaimanapun, penting untuk mengawal jumlah muat naik fail, jadi sumber pelayan dibahagi sama rata di antara semua laman web anda. Cukup semak pilihan ‘Ruang muat naik laman web’ untuk menambahkan nilai untuk membatasi jumlah fail keseluruhan. Nilai ini akan mewujudkan had untuk semua laman web di rangkaian anda.

Muat naik tetapan

Ini juga memungkinkan anda untuk menentukan format file dan menetapkan batas untuk setiap muat naik file di situs.

Tetapan Menu

Kini anda boleh pergi ke bahagian ‘Tetapan Menu’ dan mengaktifkan menu pentadbiran untuk pemalam. Setelah diaktifkan, ia akan memaparkan menu pemalam kepada pentadbir laman web.

Tetapan menu

Pentadbir laman web boleh mengaktifkan atau mematikan pemalam yang dipasang di laman web mereka. Mereka tidak mempunyai pilihan untuk memasang atau menghapus pemalam.

Klik pada butang ‘Simpan Perubahan’ untuk menyimpan tetapan ini.

7. Tambahkan dan Urus Laman Baru ke Rangkaian Multisite WordPress Anda

Setelah selesai dengan tetapan, anda boleh menambahkan laman web baru dari Laman Web »Tambah Baru halaman dari menu sebelah kiri dalam rangkaian multisite anda.

Tambah laman web baru

Di medan ‘Alamat Laman (URL)’, anda perlu memasukkan URL untuk laman web baru anda. Di medan ‘Judul Laman’, anda boleh menambahkan tajuk laman web dan menambahkan e-mel pentadbir. Pastikan e-mel ini berbeza dengan e-mel pentadbir rangkaian anda.

Semua pemberitahuan, termasuk nama pengguna dan kata laluan untuk laman web baru ini, akan dihantar ke alamat e-mel yang anda masukkan.

Klik pada butang ‘Add Site’ untuk membuat laman web baru.

Sesuai arahan, pengguna baru akan dibuat jika e-mel tidak ada dalam pangkalan data sebelumnya dan butiran akan dihantar kepada pengguna baru anda.

8. Pasang Tema dan Pemalam pada Rangkaian Multisite Anda

Bahagian terbaik dari rangkaian multisite ialah anda dapat memasang semua tema dan plugin pada pemasangan induk dan mereka akan tersedia untuk semua laman web anda.

Pentadbir laman web hanya boleh mengaktifkan atau menyahaktifkan tema dan pemalam. Mereka tidak mempunyai izin untuk memasang atau menghapus sumber di laman web mereka.

Pasang dan Aktifkan Tema

Untuk memasang tema, anda mesti pergi ke Tema »Tambah Baru dari rangkaian multisite anda. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat artikel kami mengenai cara memasang tema WordPress.

Setelah dipasang, anda boleh mengklik pautan ‘Enable Network’ di bawah nama tema untuk menjadikannya tersedia untuk semua laman web di rangkaian anda.

Rangkaian membolehkan tema

Sekiranya anda ingin menyembunyikan tema dari laman web anda, kemudian klik pada pautan ‘Lumpuhkan Rangkaian’ di bawahnya.

Pasang dan Aktifkan Pemalam

Untuk memasang pemalam, anda mesti pergi ke Pemalam »Tambah Baru dari papan pemuka pentadbir rangkaian anda. Untuk bantuan lebih lanjut, anda harus membaca artikel kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Rangkaian aktifkan

Tidak seperti tema, anda boleh mengklik pilihan ‘Network Activate’ di bawah setiap plugin untuk menjadikannya tersedia untuk laman web di rangkaian multisite anda.

Pastikan bahawa anda telah mengaktifkan menu pemalam dari tetapan menu rangkaian sebelumnya.

9. Selesaikan Masalah

Setakat ini, anda telah mempelajari cara menyediakan rangkaian berbilang tapak. Penting untuk mengetahui bahawa kesalahan sederhana boleh menyebabkan ralat besar pada rangkaian anda. Beberapa masalah biasa termasuk ralat konfigurasi subdomain wildcard.

Anda perlu berbincang dengan pasukan perkhidmatan penyedia hosting web anda dan bertanya kepada mereka jika mereka menyokong subdomain wildcard.

Sekiranya anda menggunakan sub-direktori dan pengguna anda tidak dapat log masuk ke laman web mereka, maka anda perlu membuat beberapa perubahan pada fail wp-config.php anda.

Di wp-config.php, cari:

definisikan (‘SUBDOMAIN_INSTALL’, false);

dan gantikannya dengan:

definisikan (‘SUBDOMAIN_INSTALL’, ‘false’);

Itu harus memperbaiki ralat masuk.

Sekiranya host web anda tidak menyokong ciri multisite WordPress, anda boleh beralih ke host web baru dengan mudah atau lihat artikel ini mengenai plugin terbaik untuk rangkaian multisite WordPress.

Itu sahaja. Kami berharap panduan ini dapat membantu anda mempelajari cara memasang dan menyiapkan rangkaian multisite WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat artikel kami mengenai 100+ statistik dan fakta WordPress yang menarik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map