Cara Memasang WordPress – Panduan Pemula (Langkah demi Langkah)


Adakah anda ingin memulakan WordPress untuk membuat laman web anda? WordPress adalah sistem pengurusan kandungan (CMS) dan pembina laman web yang paling popular di dunia.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi cara memasang WordPress menggunakan pelbagai platform.

WordPress digunakan oleh lebih dari 30% laman web di dunia, yang menjadikannya perisian yang paling banyak digunakan untuk membuat laman web. Sangat mudah untuk disiapkan dan membantu melancarkan laman web atau blog dengan cepat. WordPress mempunyai 2 jenis: WordPress.com, yang merupakan penyelesaian yang dihoskan; dan WordPress.org, juga dikenali sebagai WordPress yang dihoskan sendiri.

Kami akan menggunakan WordPress yang dihoskan sendiri dalam panduan ini. Banyak syarikat hosting WordPress yang baik menawarkan pemasangan pemasangan 1 klik untuk WordPress. Namun, proses penyediaannya berbeza untuk setiap panel hosting.

Untuk panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang WordPress menggunakan MOJO Marketplace, Fantastico, Softaculous, SimpleScripts, dan panel kawalan lain. Ini akan menjadi panduan yang komprehensif, jadi kami menuliskan senarai kandungan untuk membantu anda mencari proses pemasangan yang anda cari dengan mudah:

Pemasangan WordPress: Jadual Kandungan

Saya. Memasang WordPress: Pra-syarat
II. Memasang WordPress di Pelbagai Penyedia Web Hosting

 1. Cara Memasang WordPress di Bluehost
 2. Cara Memasang WordPress di Tapak Tapak
 3. Cara Memasang WordPress di WPEngine

III. Memasang WordPress Dengan Pemasang 1 Klik

 1. Cara Memasang WordPress Menggunakan Fantastico
 2. Cara Memasang WordPress Menggunakan Lembut
 3. Cara Memasang WordPress Menggunakan Pasang Pantas
 4. Cara Memasang WordPress Menggunakan Pasar MOJO

IV. Lebih banyak Tutorial Pemasangan WordPress

 1. Cara Memasang WordPress Menggunakan FTP
 2. Cara Memasang WordPress dalam Bahasa Anda
 3. Cara Memasang a Rangkaian Multisite WordPress
 4. Cara Memasang WordPress di Komputer Anda
 5. Perkara Yang Perlu Dilakukan Selepas Memasang WordPress

Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Memasang WordPress

Sebelum memasang WordPress, anda perlu membeli nama domain dan hosting web.

Kami mengesyorkan Bluehost untuk hosting web. Ini adalah salah satu syarikat hosting yang paling popular di dunia, dan ia juga disyorkan secara rasmi oleh WordPress.

Bagi pengguna kami, mereka menawarkan nama domain percuma, sijil SSL percuma, dan DISKAUN 60% pada hosting web.

Buat blog di Bluehost

Klik Di Sini untuk Mendapatkan Tawaran Bluehost Eksklusif Ini »

Setelah membeli nama domain dan hosting web anda, anda sudah siap untuk memasang WordPress.

Cara Memasang WordPress di Bluehost

Bluehost adalah salah satu nama yang paling popular ketika datang ke perkhidmatan hosting. Memasang WordPress dengan Bluehost sangat pantas dan mudah. Sebenarnya, anda tidak perlu berbuat banyak kerana semasa anda mendaftar ke Bluehost, ia akan memasang WordPress secara automatik dalam nama domain anda.

Oleh itu, anda boleh terus masuk ke akaun anda, pergi ke Laman web saya tab di sebelah kiri anda dan klik pada Log masuk ke WordPress butang di sebelah kanan anda.

pasang wordpress di bluehost

Ini akan membawa anda ke kawasan pentadbir WordPress di mana anda boleh mula menggunakan WordPress seperti biasa. Sekiranya anda ingin memasang WordPress di lebih dari satu laman web, itu juga mungkin.

Bluehost membolehkan anda memasang WordPress dalam jumlah laman web yang tidak terhad untuk semua rancangan hostingnya kecuali yang asas. Anda dapat menambahkan lebih banyak laman web ke hosting Anda dengan mengklik pada Buat Laman web butang di bawah Laman web saya pilihan.

pasang wordpress di bluehost

Wizard pemasangan WordPress yang dipandu Bluehost kini akan dilancarkan. Anda kini boleh membuat laman WordPress baru dengan memasukkan nama dan slogan laman. Setelah selesai klik pada Seterusnya butang.

Pada langkah seterusnya, pilih nama domain yang telah anda beli. Sekiranya anda tidak mempunyai nama domain, anda boleh membelinya dengan pergi ke Domain halaman di papan pemuka Bluehost.

Setelah domain anda ditambahkan, kosongkan bidang direktori. Bluehost akan menambahkan medan ini secara automatik untuk anda. Pemasang akan memaparkan beberapa pemalam yang boleh anda pilih.

Sekarang tekan Seterusnyabutang. Dalam beberapa minit, WordPress akan disediakan oleh pemasang Bluehost. Anda akan melihat mesej kejayaan setelah persediaan selesai.

Pemasang Bluehost

Anda juga akan menerima butiran ini melalui e-mel. Sekarang klik pada Log masuk ke WordPress butang untuk memasuki kawasan pentadbir laman web baru anda. Itu mudah, betul?

Cara Memasang WordPress di SiteGround

SiteGround adalah pilihan hosting yang popular untuk pemula dan pengguna lanjutan. Inilah lebih lanjut mengenai SiteGround. Pengehosan mereka sangat dioptimumkan untuk WordPress dan memasangnya sangat mudah.

Sebaik sahaja anda mendaftar ke SiteGround, anda akan melihat skrin pop timbul dengan mesej selamat datang. Anda akan ditanya sama ada anda mahu menyediakan laman web anda sekarang.

memasang wordpress di laman web

Pilih Mulakan Laman Web Baru pilihan dan pilih WordPress. Anda sekarang akan diarahkan ke skrin baru di mana anda harus memasukkan butiran pemasangan WordPress anda. Masukkan kelayakan anda dan klik pada Sahkan butang.

pasang wp di laman web

Ini akan membawa anda ke skrin baru. Anda boleh melangkau tetapan di halaman ini dan klik pada Penyediaan Lengkap butang.

Pemasangan SiteGround

Pemasang akan bertindak dan apabila selesai, anda akan melihat mesej kejayaan di skrin anda. Anda juga akan melihat pilihan mengatakan Teruskan ke Kawasan Pelanggan butang.

Di kawasan pelanggan klik pada Akaun Saya tab. Di sini anda akan melihat pilihan yang dipanggil Pergi ke Panel Pentadbiran. Anda boleh mengklik tab ini untuk memasuki panel pentadbir WordPress.

Itu sahaja. WordPress telah berjaya dipasang di akaun hosting SiteGround anda.

Cara Memasang WordPress di WP Engine

WPEngine adalah penyedia hosting WordPress terurus yang mengurus semua keperluan hosting WordPress anda. Ia akan menguruskan kemas kini, pemasangan, dan pengoptimuman prestasi laman WordPress anda supaya anda dapat mengembangkan perniagaan dengan mudah. Ketahui lebih lanjut mengenai WP Engine di sini.

Oleh kerana WPEngine adalah hosting WordPress yang dikendalikan, ia akan memasang WordPress secara automatik untuk anda semasa anda mendaftar.

Anda juga boleh menambah lebih banyak laman web jika anda mahu. Untuk itu mulakan dengan masuk ke anda Enjin WP papan pemuka dan pergi ke Laman web.

Anda akan melihat nama semua laman web anda muncul di skrin anda. Sekarang klik pada Tambah Laman web butang untuk menambah pemasangan WordPress baru.

Di skrin seterusnya, anda boleh menambahkan nama persekitaran pengeluaran anda. Juga, tambahkan nama pilihan anda dan klik pada Buat Persekitaran butang.

Sekarang tindakan akan dimulakan. Perubahan DNS jelas memerlukan masa untuk menyebarkan. Setelah selesai, anda akan dapat mengakses kawasan pentadbir WordPress dengan mengklik pautan di bar sisi.

Anda boleh menggunakan Tambah Domainpautan untuk menambahkan domain ke laman web anda. Tetapi WP Engine tidak menawarkan nama domain. Oleh itu, anda harus membeli nama domain dari salah satu pendaftar domain di mana anda harus mengarahkan tetapan DNS domain anda ke WP Engine.

Ini memerlukan alamat IP dan CNAME laman web anda. Maklumat ini terdapat di halaman gambaran keseluruhan laman web anda. Tetapan asas adalah sama untuk semua pendaftar domain. Di sini kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan maklumat ini di Domain.com.

Menambah Maklumat DNS di Domain.com

Untuk memulakan dengan log masuk ke papan pemuka akaun domain.com dan klik DNS dan Pelayan Nama.

Sekarang pada skrin seterusnya klik pada Edit butang untuk menambahkan alamat IP anda yang disediakan oleh WP Engine.

Setelah selesai, klik pada Kemas kini DNS butang.

WPEngine kemas kini DNS

Seterusnya, anda mesti memeriksa sama ada anda mempunyai CNAME rakam dengan www sebagai namanya. Sekiranya anda melakukannya, anda perlu mengedit rekod CNAME itu. Jika tidak, teruskan dan klik pada Tambah Rekod DNS butang. Sekarang di Nilai bidang menambah CNAME subdomain yang disediakan oleh WPEngine dan kemudian klik pada Tambah butang DNS.

Dan itu cukup banyak. Nama domain anda sekarang telah berjaya diarahkan ke laman WordPress anda yang dihoskan oleh WP Engine.

Cara Memasang WordPress Menggunakan Fantastico

Fantastico terdapat dalam pelbagai panel kawalan hosting web. Ini adalah pemasang automatik yang boleh anda gunakan untuk memasang WordPress dengan cepat.

Di papan pemuka hosting web anda, anda perlu mencari bahagian Perisian untuk mencari Fantastico pemasang.

Pemasang Fantastico

Klik pada Fantastico ikon, dan ia akan membuka pilihan pemasang automatik.

Nota: Syarikat hosting web yang berbeza menggunakan versi Fantastico yang berbeza. Sebilangan masih menggunakan versi lama, sementara yang lain dikemas kini ke perisian pemasang automatik terkini. Perbezaannya akan ada pada reka bentuk dan warna. Walau bagaimanapun, langkah pemasangan asas untuk WordPress serupa dalam semua versi.

Anda akan melihat senarai semua aplikasi, termasuk WordPress, di menu sebelah kiri. Cukup ke Blog »WordPress.

Jangan lepaskan peluang untuk membaca mengenai bahagian pasaran CMS yang popular.

Seterusnya, anda akan melihat gambaran keseluruhan untuk WordPress, dan butang Pasang besar yang menunjukkan versi WordPress yang akan dipasang.

Fantastico WordPress

Anda perlu mengklik butang Pasang WordPress.

Seterusnya, anda akan diminta untuk memilih nama domain, sub-direktori (tambahkan maklumat ini hanya jika anda ingin memasang WordPress dalam sub-direktori; jika tidak, anda boleh membiarkan bidang ini kosong), nama pengguna, kata laluan dan e-mel bersambung.

Pemasang automatik Fantastico

Setelah menambahkan maklumat yang diperlukan, anda perlu mengklik Hantar butang.

Proses pemasangan akan bermula, dan bar kemajuan akan muncul di skrin yang sama. Setelah pemasangan selesai, anda akan melihat mesej kejayaan.

Nota: Sekiranya versi terkini WordPress tidak dipasang, maka anda tidak perlu risau. Setelah masuk ke akaun pentadbir WordPress, anda akan mendapat pemberitahuan untuk mengemas kini ke versi terkini.

Cara Memasang WordPress Menggunakan Softaculous

Softaculous adalah skrip pemasang automatik WordPress lain yang digunakan oleh banyak syarikat hosting web. Ia berfungsi sama dengan Fantastico dan membantu anda segera memasang WordPress. Banyak syarikat hosting besar seperti SiteGround, InMotion Hosting, dan lain-lain menawarkan Softaculous di papan pemuka hosting web mereka.

Anda perlu log masuk ke panel kawalan hosting web anda dan mencari Softaculous di bahagian Perisian. Di beberapa panel kawalan, anda juga akan menemui bahagian Softaculous Apps Installer secara berasingan dengan semua aplikasi kelihatan di papan pemuka anda. Ini membolehkan anda mengklik secara langsung di WordPress dan memasangnya.

Lembut

Anda boleh memilih sebarang pilihan untuk memasang WordPress. Sekiranya anda mengklik ikon WordPress di bawah bahagian Softaculous Apps Installer, maka ia akan menunjukkan gambaran keseluruhan mengenai WordPress. Terdapat tab lain seperti Pasang, Ciri, Tangkapan Skrin, dan lain-lain. Kunjungi tab Pasang untuk memulakan.

Pasang WordPress dari Softaculous

Pertama, anda perlu memilih protokol Http: // atau Http: // www. Sekiranya anda menggunakan SSL dan HTTPS, pilih Https: // atau Https: // www dari dropdown protokol.

Pilih protokol

Seterusnya, anda perlu memilih nama domain tempat anda ingin memasang WordPress. Setelah memilih nama domain, anda perlu menambahkan sub-direktori (contoh: mywebsite.com/wp) di mana anda mahu WordPress dipasang. Direktori akan dibuat secara automatik dengan nama yang anda tentukan dan WordPress akan dipasang di sana.

Namun, jika anda akan memasang WordPress di direktori root anda (contoh: mywebsite.com), kosongkan bidang In Directory.

Setelah selesai dengan Persediaan Perisian, tatal ke bawah ke Tetapan Tapak.

Tetapan laman web

Anda perlu menambahkan nama laman web dan perihalan laman web. Perincian ini tidak kekal dan anda boleh mengubahnya kemudian dari papan pemuka pentadbir WordPress anda.

Selepas itu, anda akan diminta memberikan nama pengguna, kata laluan, dan alamat e-mel untuk membuat bukti kelayakan untuk kawasan pentadbir WordPress anda. Anda boleh menggunakan penjana kata laluan dengan Softaculous untuk menambah kata laluan kuat atau menggunakan penjana kata laluan kuat percuma kami. Anda juga perlu memastikan bahawa nama pengguna adalah perkataan bukan kamus.

Namun, tidak ada peraturan tertentu untuk menetapkan nama pengguna atau kata laluan. Anda bebas memilih nama pengguna pilihan anda dan kata laluan yang mudah anda ingat. Kami mengesyorkan agar anda menyimpan kata laluan yang kuat, supaya laman web anda tetap dilindungi daripada penggodam. Anda mesti melihat panduan ini di cara mengurus kata laluan untuk maklumat yang lebih terperinci.

Medan e-mel penting kerana semua pemberitahuan akan dihantar ke alamat e-mel yang anda berikan di sini. Pemberitahuan ini termasuk amaran kemas kini, tetapan semula kata laluan, dan banyak lagi.

Tetapan pilihan

Setelah selesai dengan Tetapan Tapak, anda boleh menatal lebih jauh untuk memilih pemalam dan tema. Ini adalah tetapan pilihan dan anda juga dapat menguruskannya dari papan pemuka pentadbir WordPress anda setelah pemasangan. Klik pada butang Pasang.

Dalam beberapa minit, anda akan melihat mesej kejayaan untuk pemasangan WordPress. Sehingga bar kemajuan menunjukkan 100%, disarankan untuk tetap berada di skrin pemasangan untuk mengelakkan masalah.

Kejayaan pemasangan WordPress

Selepas pemasangan berjaya, anda akan melihat perincian seperti URL laman web anda dan URL akses pentadbir WordPress.

Cara Memasang WordPress Menggunakan QuickInstall

QuickInstall adalah pemasang automatik untuk WordPress dan banyak aplikasi lain. Ia tersedia di beberapa panel kawalan hosting web termasuk HostGator dan lain-lain. Papan pemuka hosting yang berbeza mungkin mempunyai penampilan yang berbeza untuk QuickInstall, tetapi ciri dan proses untuk memasang WordPress hampir sama.

Anda perlu log masuk ke papan pemuka hosting web anda, dan cari bahagian Perisian. Di sana anda akan menemui Pasang Pantas ikon. Klik pada QuickInstall untuk meneruskan.

QuickInstall cPanel

Ia akan melancarkan halaman QuickInstall dengan semua aplikasinya, termasuk WordPress, di bawah bahagian Pasang 1-Klik. Cukup klik pada pautan WordPress untuk memulakannya.

Pemasangan WordPress

Seperti banyak skrip pemasangan lain, ini akan menunjukkan kepada anda gambaran keseluruhan WordPress dan butang untuk pemasangan. Anda perlu mengklik Pasang WordPress butang.

Pasang WordPress

Seterusnya, anda perlu menambahkan butiran yang diperlukan untuk pemasangan WordPress.

Mulakan dengan memilih nama domain tempat anda ingin memasang WordPress. Di medan seterusnya, anda perlu menambahkan sub-direktori. Sekiranya anda ingin memasang WordPress pada direktori root anda (example.com), kosongkan bidang ini.

Pasang WordPress di QuickInstall

Melangkah ke hadapan, anda perlu memasukkan alamat e-mel pentadbir, tajuk blog atau nama laman web, nama pengguna pentadbir, nama depan, dan nama belakang. Perincian ini akan digunakan untuk membuat pengguna pentadbir untuk pemasangan WordPress anda.

Setelah menambahkan butiran pengguna anda, anda perlu mengklik butang Pasang WordPress.

Pemasangan WordPress akan bermula dan memerlukan beberapa saat untuk menyelesaikan prosesnya. Setelah pemasangan berjaya dilakukan, anda akan melihat butiran log masuk dengan URL untuk laman web dan kawasan pentadbir WordPress anda.

Cara Memasang WordPress Menggunakan MOJO Marketplace

MOJO Marketplace menyokong alat pemasang 1 klik yang digunakan oleh beberapa syarikat hosting web untuk memasang aplikasi seperti WordPress dengan cepat. Ia terdapat di panel kawalan hosting web.

Sekiranya anda menggunakan hosting web Bluehost, anda perlu masuk ke panel kawalan hosting anda dan pergi ke bahagian laman web.

Pemasangan satu klik MOJO

Dari sana, anda perlu mengklik ikon Pasang WordPress atau Pasang 1-Klik. Sekiranya anda mengklik ikon Pasang WordPress, maka anda akan diarahkan untuk memilih nama domain anda, dan menambahkan nama direktori (hanya jika anda ingin memasang WordPress dalam sub-direktori seperti example.com/wp).

Selepas itu, klik pada Seterusnya butang.

Pilih domain dan direktori

Sekarang, anda akan diminta untuk menambahkan maklumat pentadbir seperti tajuk Laman, nama pengguna pentadbir, kata laluan pentadbir, dan alamat e-mel pentadbir. Anda juga perlu menandakan terma dan syarat. Kemudian, klik pada Seterusnya butang.

Maklumat pengguna pentadbir

Bar kemajuan akan muncul di bahagian atas skrin, dan anda akan diberitahu setelah WordPress dipasang. Anda perlu mengklik pautan untuk melihat kelayakan log masuk anda.

Pemasangan selesai

Sebaik sahaja anda mengklik pautan itu, ia akan menunjukkan kepada anda mesej kejayaan dan akses pentadbir WordPress anda (nama pengguna dan kata laluan).

Akses pentadbir WordPress

Cara Memasang WordPress Menggunakan FTP

Adakah anda ingin memasang WordPress secara manual menggunakan klien FTP? Ini akan menambahkan beberapa langkah lagi untuk proses pemasangan. Kami mengesyorkan anda melihat panduan ini cara menggunakan FTP untuk memuat naik fail WordPress untuk maklumat yang lebih terperinci.

Sebelum memulakan, anda perlu memuat turun versi WordPress terkini dari laman web rasmi mereka. Cukup unzip fail dan gunakan klien FTP seperti FileZilla untuk memuat naik fail WordPress ke direktori root anda. Biasanya direktori root disebut / public_html /.

Sekiranya anda ingin memasang WordPress dalam sub-direktori (Contohnya: mywebsite.com/wp), maka anda boleh membuat folder di direktori root anda dengan nama masing-masing dan memuat naik fail WordPress anda di sana. Dalam kes ini, pelanjutan anda dalam klien FTP akan menjadi / public_html / wp.

Gunakan klien FTP untuk memasang WordPress

Setelah memuat naik fail WordPress, anda perlu log masuk ke panel kawalan hosting web anda untuk membuat pangkalan data baru. Di cPanel anda, anda perlu mencari bahagian Pangkalan Data dan klik pada Pangkalan Data MySQL ikon.

Pangkalan data MySQL

Di medan Pangkalan Data Baru, anda perlu menambahkan nama pangkalan data anda. Selepas itu, klik pada Buat Pangkalan Data butang.

Pangkalan Data Baru

Setelah pangkalan data anda dibuat, anda perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan MySQL anda. Kredensial ini akan menjadi milik pangkalan data anda dan ia akan digunakan dalam fail konfigurasi WordPress anda.

Setelah menambahkan nama pengguna dan kata laluan, anda perlu mengklik Buat pengguna butang.

Buat pengguna

Membuat pengguna tidak mencukupi. Anda perlu memberi akses kepada pengguna baru ini untuk berhubung dengan pangkalan data anda. Cukup tambahkan pengguna ke pangkalan data anda dengan semua kebenaran.

Untuk melakukan ini, anda perlu pergi ke Tambahkan Pengguna ke Pangkalan Data bahagian di halaman yang sama. Dalam dropdown Pengguna, pilih pengguna baru yang anda buat, dan pilih pangkalan data anda di dropdown Pangkalan Data. Selepas itu, klik pada Tambah butang.

Tambahkan pengguna ke pangkalan data

Ini akan menunjukkan kepada anda halaman hak pengguna. Anda perlu menandai semua hak istimewa untuk pengguna baru ini untuk membuat perubahan pada pangkalan data anda.

Selepas itu, teruskan ke proses pemasangan. Anda perlu melayari URL WordPress untuk memulakan pemasangan. Sekiranya anda memuat naik fail WordPress di direktori root utama, maka nama domain anda akan menjadi URL WordPress (contohnya: www.mywebsite.com)

Pertama, anda akan meminta untuk memilih bahasa. Setelah memilih bahasa anda, klik pada Teruskan butang. Sekarang, proses pemasangan WordPress yang lengkap akan menggunakan bahasa yang sama. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan pilihan bahasa anda, anda boleh mengubahnya kemudian dari tetapan pentadbir WordPress anda.

Pilih Bahasa

Seterusnya, ia akan memaparkan mesej selamat datang dan maklumat mengenai pemasangan WordPress baru anda. Baca maklumat ini kerana WordPress akan mengakses kelayakan pangkalan data anda untuk dilancarkan dengan betul.

Anda perlu mengklik Mari pergi! butang.

Pasang WordPress secara manual

Sekarang, anda akan melihat borang di mana anda perlu menambahkan nama pangkalan data, nama pengguna dan kata laluan anda. Selepas itu, klik pada butang Hantar.

Buat fail konfigurasi WordPress

Setelah berjaya menghubungkan dengan pangkalan data, anda akan melihat mesej dari WordPress dan anda perlu mengkliknya Jalankan pemasangan butang untuk meneruskan.

Jalankan pemasangan

WordPress akan menjalankan proses latar belakangnya yang merangkumi membuat jadual dalam pangkalan data anda, dan membawa anda ke langkah seterusnya.

Anda perlu memasukkan tajuk, nama pengguna, kata laluan, dan alamat e-mel Laman anda untuk menyiapkan laman WordPress anda.

Pada fasa pengembangan, anda mungkin tidak mahu enjin carian melihat laman web anda, jadi anda perlu menandakan pilihan penglihatan mesin pencari. Anda boleh mengubah tetapan ini kemudian dari akaun pentadbir WordPress anda.

Tetapan laman web WordPress

Setelah anda mengklik butang Pasang WordPress, ia akan menyelesaikan proses pemasangan dan memaparkan mesej kejayaan. Anda juga akan melihat kelayakan masuk untuk mengakses akaun pentadbir WordPress anda.

Pemasangan WordPress berjaya

Cara Memasang WordPress dalam Bahasa Anda

WordPress diterjemahkan ke hampir semua bahasa di dunia. Anda boleh memasang WordPress dengan mudah dalam bahasa anda sendiri.

Sebagai contoh, WordPress merangkumi bahasa seperti Inggeris, Perancis, Sepanyol, Cina (Han), Jepun, Arab, Korea, Jerman, Ibrani, Hindi, dan banyak lagi.

Semasa memasang WordPress, ia akan meminta anda memilih bahasa dan kemudian pemasangan selanjutnya akan dilakukan dalam bahasa yang dipilih. Walau bagaimanapun, jika anda memilih bahasa Inggeris pada mulanya dan ingin menukar bahasa kemudian, anda perlu melawat Tetapan »Umum halaman dalam akaun pentadbir WordPress anda.

Bahasa laman web

Anda juga harus melihat panduan ini cara membuat laman web berbilang bahasa di WordPress untuk keterangan lebih lanjut.

Cara Memasang Rangkaian Multisite WordPress

Secara lalai, WordPress mempunyai ciri multisite. Anda boleh menggunakan rangkaian multisite untuk membuat dan mengurus lebih dari satu laman web di bawah satu pemasangan WordPress. Rangkaian multisite WordPress kuat, dan dengan mudah menguruskan laman web baru anda di sub-direktori atau sub-domain.

Ia berguna untuk perniagaan besar, organisasi kerajaan, laman web keahlian, institusi pendidikan, syarikat pelancongan dan banyak lagi.

Anda harus mengikuti panduan lengkap ini mengenai cara memasang dan menyiapkan rangkaian multisite WordPress untuk arahan terperinci.

Cara Memasang WordPress di Komputer Anda

Adakah anda mahu memasang WordPress di komputer anda? Ramai pemula ingin membuat laman web mereka dalam persekitaran pelayan tempatan sebelum menunjukkannya kepada orang lain. Walau bagaimanapun, anda juga boleh membina laman web anda di persekitaran langsung dengan hanya mengecilkan enjin carian untuk melihat laman web anda.

Selain itu, ada banyak orang yang ingin memasang WordPress di komputer mereka untuk mengembangkan tema, pemalam, atau menguji kodnya.

Memasang WordPress di komputer anda tidak akan dapat dilihat oleh semua orang sehingga anda menggunakannya secara langsung di domain anda.

Untuk pengguna Windows, anda perlu memuat turun dan menyiapkan WAMP untuk memasang WordPress. Namun, pengguna Mac perlu menyiapkan Mamp di komputer mereka untuk pemasangan WordPress tempatan.

Anda juga harus melihat panduan kami tentang cara memindahkan WordPress dari pelayan tempatan ke laman web langsung untuk mendapatkan arahan langkah demi langkah.

Perkara Yang Perlu Dilakukan Selepas Memasang WordPress

Setelah pemasangan WordPress berjaya, anda perlu memilih tema dan pemalam anda untuk melancarkan laman web anda dengan betul.

Memilih Tema WordPress

Tema, atau templat laman web, akan menjadi reka bentuk / gaya laman WordPress anda. Anda akan menemui beratus-ratus ribu tema WordPress di internet dan repositori WordPress. Walau bagaimanapun, sukar untuk memilih tema apabila anda mempunyai banyak pilihan. Kami mengesyorkan anda menyusun tema WordPress mengikut niche perniagaan anda dan kemudian periksa pilihan pakar kami yang terbaik dari tema WordPress.

Kami memastikan senarai ini sentiasa dikemas kini, jadi anda akan menemui tema WordPress terkini dan paling menakjubkan untuk laman web anda.

Memilih Plugin WordPress Terbaik

WordPress fleksibel dan senang disediakan. Ini membolehkan anda menambahkan sebarang ciri yang anda mahukan di laman web anda menggunakan plugin WordPress. Sama ada anda ingin menambahkan borang kenalan, mengoptimumkan laman web anda untuk mesin pencari, mengamankan laman web anda dari penggodam, atau fungsi lain di laman web anda, ada kemungkinan anda akan menjumpai pemalam di direktori WordPress.

Selain repositori WordPress, anda boleh mendapatkan plugin premium yang tersedia sebagai alat pihak ketiga di internet untuk memperluas fungsi di laman web anda.

Keliru plugin mana yang perlu anda pasang di laman WordPress anda? Berikut adalah senarai pemalam dengan perincian yang perlu anda tambahkan ke laman web anda selepas pemasangan:

 • Tambah borang Kenalan: Anda perlu menambahkan borang kenalan ke laman web WordPress anda. Anda mungkin juga ingin melihat plugin borang hubungan WordPress terbaik.
 • Tambahkan penjejakan Analitis Google: Tambahkan penjejakan Google Analytics di laman WordPress baru anda dengan memasang Pemalam MonsterInsights.
 • Keselamatan WordPress: Jadikan laman web WordPress anda selamat dengan memasang beberapa pemalam keselamatan WordPress terbaik. Juga, anda harus membaca panduan keselamatan WordPress utama untuk maklumat lebih lanjut.
 • Tingkatkan SEO WordPress: Optimumkan laman web anda untuk SEO dengan menggunakan plugin SEO WordPress terbaik.
 • Prestasi WordPress: Percepat laman WordPress anda dengan memasang cache WordPress terbaik dan plugin prestasi WordPress yang lain.
 • Cegah komen spam: Jauhi komen spam dengan memasang plugin Akismet di blog WordPress anda.
 • Kembangkan laman web anda: Tingkatkan trafik dan pelanggan laman web anda dengan mudah dengan menggunakan plugin generasi petunjuk WordPress yang terbaik.

Sekiranya anda pernah merancang untuk menukar domain, lihat artikel langkah demi langkah yang menarik ini mengenai cara memindahkan laman WordPress anda ke nama domain baru. Dan jika anda pernah berfikir untuk menukar CMS anda, baca artikel alternatif WordPress kami, menyenaraikan pesaing WordPress teratas.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara memasang WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami tentang cara memulakan laman web WordPress dari awal (langkah demi langkah).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map