Cara Membuat Borang WordPress dengan Pemilih Tarikh

cara membuat borang wordpress dengan pemetik tarikh


Adakah anda ingin menambahkan pemilih tarikh ke borang kenalan anda? Pemilih tarikh diperlukan apabila anda mahu pengguna anda memilih tarikh dan masa dalam borang.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi cara membuat borang WordPress dengan pemilih tarikh.

Bilakah dan Mengapa Anda Perlu Menambahkan Pemilih Tarikh dalam Bentuk WordPress?

Banyak borang hubungan mempunyai medan ringkas seperti nama, e-mel, telefon, dan mesej. Maklumat ini cukup untuk berhubung dengan pengguna anda. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menjadualkan janji temu dengan pengguna anda, anda perlu menambahkan pemilih tarikh di borang anda.

Sekiranya anda menjalankan kedai eCommerce dan anda ingin pelanggan menambahkan tarikh ketersediaan mereka untuk penghantaran, maka anda boleh menambahkan bidang tarikh dan waktu pada borang kontak atau pesanan.

Terdapat banyak sebab lain mengapa anda perlu meminta pengguna anda menyerahkan tarikh dan masa dengan maklumat asas mereka. Mari kita lihat cara membuat borang WordPress dengan mudah dengan pemilih tarikh.

Membuat Borang WordPress dengan Pemilih Tarikh

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan WPForms pasangkan. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu pergi ke WPForms »Tambah Baru halaman untuk membuat borang di WordPress. Ia akan melancarkan skrin penyediaan WPForms di mana anda akan menemui beberapa templat pra-binaan untuk membuat bentuk baru pilihan anda dengan mudah. Anda juga boleh memilih borang kosong untuk bermula dari awal.

Untuk memulakan, kami memilih Borang Hubungan Ringkas templat.

Buat borang baru

Borang hubungan ringkas akan dimuat dengan nama, e-mel, komen, dan lain-lain. Anda boleh melihat lebih banyak bidang di sebelah kiri dan pratonton borang baru anda di sebelah kanan skrin. Cukup seret dan lepaskan mana-mana bidang dari sebelah kiri ke borang baru anda di sebelah kanan.

Oleh kerana anda mahu menambahkan pemilih tarikh, anda perlu menyeret dan melepaskan Masa tarikh medan dari lajur kiri ke borang anda. Anda boleh meletakkan pemetik tarikh di atas atau di bawah mana-mana bidang pada borang WordPress.

Seret dan lepaskan medan pemilih tarikh

Bentuknya fleksibel sepenuhnya yang bermaksud anda dapat menyusun semula susunan bidang dengan mudah atau menyesuaikan bidang apa pun dari bahagian pratonton borang anda di sebelah kanan.

Tukar susunan bidang

Setelah anda mengklik bidang apa pun dalam pratonton borang, ia akan memaparkan tetapan di sebelah kiri untuk bidang tertentu. Sebagai contoh, jika anda mengklik pada Masa tarikh bidang yang baru anda tambahkan ke borang anda, maka anda akan melihat tetapan ini untuk disesuaikan:

 • Label: Ini adalah tajuk bidang Tarikh / Masa dalam borang anda.
 • Format: Dalam menu lungsur ini, anda boleh memilih format untuk tarikh, masa, atau kedua-duanya.
 • Penerangan: Ini membolehkan anda menambahkan arahan untuk pengguna di bawah bidang.
 • Dikehendaki: Sekiranya anda memilih pilihan ini, pengguna tidak dapat menghantar borang tanpa memilih tarikh / waktu di bidang ini.

Selain daripada tetapan asas ini, ada pilihan lanjutan untuk menyesuaikan reka bentuk dan gaya bidang tarikh / waktu.

Tetapan medan borang

Beberapa pilihan lanjutan termasuk:

 • Saiz Padang: Terdapat pelbagai saiz paparan yang tersedia untuk bidang tarikh / waktu.
 • Tarikh: Ia adalah tempat letak. Teks yang akan anda tambahkan di sini akan ditampilkan secara lalai kepada pengguna. Di sebelahnya, anda juga boleh memilih format untuk tarikhnya.
 • Jenis: Anda boleh memilih jenis untuk pemilih tarikh. Terdapat 2 jenis: Pemilih Tarikh dan Penurunan Tarikh
 • Masa: Ini adalah tempat letak lain untuk masa. Anda juga perlu memilih format dari 12 jam atau 24 jam.

Terdapat banyak tetapan khas lain seperti selang, label sembunyikan, dan banyak lagi.

Pilihan lanjutan

Anda juga harus melihat panduan ini cara menambah CSS tersuai ke borang anda untuk arahan yang lebih terperinci.

Pastikan untuk mengklik pada Jimat butang untuk menyimpan perubahan anda.

Tetapan Pengesahan dan Pemberitahuan

Setelah berpuas hati dengan bidang, anda perlu menguruskan tetapan pengesahan dan pemberitahuan e-mel untuk borang anda. Cukup kunjungi Tetapan »Pengesahan halaman dalam pembangun WPForms. Dari sana, anda dapat menambahkan pesan khusus untuk pengguna yang akan mereka terima setelah mengirimkan borang. Anda juga boleh menukar jenis pengesahan untuk mengalihkan pengguna ke halaman terima kasih.

Tetapan pengesahan borang

Selepas itu, anda boleh pergi ke Tetapan »Pemberitahuan halaman untuk menguruskan pemberitahuan e-mel untuk penghantaran borang. Anda juga boleh menghantar banyak pemberitahuan pada alamat e-mel yang berbeza. Lihat panduan ini di cara membuat pelbagai pemberitahuan di WPForms.

Untuk tetapan lanjutan, anda boleh menambah logik bersyarat dalam borang anda untuk menghantar pemberitahuan khusus kepada pengguna. Belajar cara membuat pemberitahuan borang bersyarat dalam bentuk WordPress.

Terakhir, anda perlu mengklik Jimat butang untuk melihat borang hubungan anda beraksi.

Paparkan Borang di Laman WordPress Anda

Anda boleh menambahkan borang kenalan dengan mudah di halaman WordPress, catatan, bar sisi, dan kawasan widget lain.

Untuk menambahkan borang pada halaman, anda mesti pergi ke Halaman »Tambah Baru di WordPress. Cukup klik pada butang Tambah Borang di atas penyunting teks.

Tambah borang di halaman

Munculan akan muncul di mana anda boleh memilih borang yang anda buat. Setelah memilih borang yang betul, klik pada Tambah Borang butang. Proses ini sama untuk catatan WordPress. Terbitkan halaman / pos untuk melihat borang hubungan dengan pemetik tarikh di laman WordPress anda.

Bentuk WordPress dengan pemetik tarikh

Namun, jika anda ingin menambahkan borang ke bar sisi atau kawasan widget lain, pergi ke Rupa »Widget untuk menyeret dan melepaskan widget WPForms ke bar sisi. Dalam tetapan widget, anda boleh memilih bentuk yang anda buat di atas dan klik pada Jimat butang.

Itu sahaja. Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara membuat borang WordPress dengan pemilih tarikh. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai cara membuat borang muat naik fail di WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map