Cara Membuat Hadiah yang Berjaya di Laman WordPress Anda

wordpress-giveaway


Adakah anda tertanya-tanya bagaimana melakukan pemberian hadiah di WordPress? Membuat hadiah adalah cara terbaik untuk meningkatkan kesedaran jenama, meningkatkan penglibatan, mengembangkan senarai e-mel dan media sosial berikut, dan bahkan menjana lebih banyak penjualan.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat WordPress yang berjaya dengan mudah menggunakan RafflePress, plugin pemberian WordPress terbaik di pasaran.

Berikut adalah gambaran keseluruhan langkah-langkah untuk membuat hadiah yang berjaya di laman WordPress anda:

 1. Tentukan Matlamat Pemberian WordPress Anda
 2. Pilih Hadiah Peraduan yang Baik
 3. Tetapkan Peraturan Pemberian WordPress
 4. Gunakan RafflePress untuk Membuat Hadiah Baru
 5. Namakan Giveaway Anda dan Pilih Templat Giveaway
 6. Tambahkan Butiran Hadiah Giveaway
 7. Pilih Tindakan Penyertaan Giveaway Anda
 8. Rancang Hadiah Anda
 9. Konfigurasikan Tetapan Giveaway Anda
 10. Terbitkan Peraduan Anda
 11. Promosikan Hadiah Anda
 12. Pilih Pemenang Peraduan

Tetapi, sebelum kita memulakan tutorial ini tentang cara membuat hadiah di laman WordPress anda, mari kita lihat lebih dekat di RafflePress.

Mengenai RafflePress: Plugin Giveaway WordPress Terbaik

rafflepress-wordpress-giveaway-plugin

RafflePress adalah plugin pemberian WordPress yang mudah digunakan dan hebat. Dengan pembangun drag and drop giveaway mereka, bahkan pemula dapat membuat widget giveaway yang hebat atau halaman arahan dalam masa yang sama sekali.

Ia menawarkan banyak ciri menarik termasuk templat pemberian pra-binaan, entri 1-klik dan perlindungan penipuan, integrasi media sosial, perkongsian virus (rujuk-rakan), integrasi pemasaran dan Perisian CRM, pelacakan dan penargetan semula, dan banyak lagi.

RafflePress juga membantu anda mengetahui cara mengembangkan senarai e-mel anda, pengikut media sosial, dan lalu lintas laman web.

Sekarang, mari kita mulakan cara membuat hadiah yang berjaya di laman web WordPress anda.

1. Tentukan Matlamat Pemberian WordPress Anda

Sebelum anda mula membina hadiah, anda perlu terlebih dahulu menentukan mengapa anda ingin menjalankan pemberian hadiah dan apa yang anda mahukan hasilnya. Dengan menetapkan matlamat untuk pemberian WordPress anda, anda akan dapat mengetahui sama ada pemberian anda berjaya atau tidak.

Terdapat beberapa tujuan berbeza yang dapat anda tetapkan untuk pemberian WordPress anda, beberapa tujuan yang biasa termasuk:

 • Menjana penjualan
 • Kembangkan senarai e-mel anda
 • Meningkatkan trafik laman web
 • Meningkatkan kesedaran jenama
 • Kembangkan media sosial anda berikut
 • Tingkatkan penglibatan pengguna
 • Kumpulkan kandungan yang dihasilkan pengguna
 • Promosikan produk atau perkhidmatan baru

Salah satu perkara hebat mengenai RafflePress adalah bahawa mereka menawarkan tindakan bonus yang disahkan yang dapat anda tambahkan ke kempen giveaway anda. Tindakan ini, seperti “ikuti kami di twitter” dan “sertakan senarai e-mel”, membolehkan pengguna mendapatkan lebih banyak penyertaan peraduan dengan menyelesaikannya.

Oleh itu, sangat penting untuk memilih matlamat untuk kempen pemberian anda dan kemudian membuat hadiah RafflePress anda berdasarkan matlamat tersebut.

2. Pilih Hadiah Peraduan yang Baik

Sudah tentu, jika anda mahu orang memasuki hadiah anda, anda perlu memilih hadiah yang baik. Hadiah peraduan yang baik adalah apa yang akan menarik banyak orang untuk hadiah anda.

Beberapa hadiah pemberian yang paling popular termasuk:

 • Wang Tunai
 • Sijil hadiah
 • Produk atau perkhidmatan percuma

Pilih hadiah pemberian hadiah yang berkaitan dengan perniagaan anda dan merupakan sesuatu yang anda tahu sasaran minat anda.

Sebagai contoh, salun rambut ini memilih potongan rambut percuma sebagai hadiah pertandingan mereka, masuk akal?

pertandingan-hadiah-idea

Dengan memilih hadiah peraduan yang mempromosikan perniagaan anda pada masa yang sama, anda dapat menarik banyak pelanggan ideal anda ke laman web anda.

3. Tetapkan Peraturan Pemberian WordPress

Setiap peraduan memerlukan peraturan, jadi rancanglah sebelum anda mula membuat hadiah.

Pertama, tentukan bagaimana pengguna akan memasuki peraduan anda. Adakah mereka hanya dapat memasukkan alamat e-mel mereka untuk berpeluang menang? Atau adakah anda menghendaki mereka menyerahkan sesuatu untuk masuk?

Sebagai contoh, mewajibkan pengguna mengirimkan foto untuk memasuki kontes Anda adalah cara yang bagus untuk mengumpulkan konten buatan pengguna untuk digunakan dalam pemasaran Anda. Sebaliknya, lebih ramai orang mungkin bersedia untuk menyertai pertandingan sekiranya tidak diperlukan daripada mereka kerana lebih mudah.

Anda juga harus menetapkan peraturan untuk:

 • Tarikh mula dan akhir – Berapa lama peraduan anda akan berlangsung?
 • Peraturan peserta – Siapa yang boleh memasuki pertandingan anda? Adakah had umur atau lokasi? Berapa kerap mereka boleh masuk?
 • Cara memilih pemenang – Adakah anda akan memilih pemenang secara undian, undian dan lain-lain.?

Semasa merancang peraturan pemberian hadiah, penting juga untuk mengingati matlamat anda. Sebagai contoh, jika tujuan utama anda adalah meningkatkan pengikut anda di Twitter, pastikan untuk menetapkan peraturan bahawa pengguna harus mengikuti anda di Twitter untuk memasuki hadiah.

Kini tiba masanya untuk mula membina hadiah WordPress anda dengan RafflePress.

4. Gunakan RafflePress untuk Membuat Hadiah Baru

Selepas memuat turun, memasang, dan mengaktifkan RafflePress pemalam, anda ingin membuat hadiah baru.

Untuk melakukannya, arahkan kursor ke ikon RafflePress di papan pemuka WordPress anda dan klik Tambah baru.

rafflepress-new-giveaway

5. Namakan Giveaway Anda dan Pilih Templat Giveaway

Selepas mengklik Tambah baru, anda akan dibawa ke skrin baru. Pada skrin ini, anda ingin memberi nama hadiah anda terlebih dahulu. Sebagai contoh, anda boleh menamakan hadiah anda selepas hadiah anda, seperti “hadiah iPad”. Ini hanya untuk tujuan anda sendiri, nama pemberian hadiah tidak akan dapat dilihat di bahagian depan.

Anda juga ingin memilih templat untuk kempen pemberian anda. RafflePress menawarkan sebilangan templat pra-binaan yang menjadikan pembinaan pemberian anda menjadi lebih mudah. Templat ini dirancang untuk membantu anda mencapai tujuan tertentu seperti Kembangkan Senarai E-mel Anda, Kembangkan Halaman Facebook Anda, Kempen Pra-pelancaran, dan banyak lagi.

templat rafflepress-giveaway

Untuk tutorial ini, kami akan memilih templat Giveaway Klasik, yang membolehkan anda membuat jenis hadiah yang anda mahukan.

Untuk memilih templat ini, arahkan kursor ke atasnya dan klik Gunakan Templat Ini.

templat rafflepress-wordpress-giveaway-template

6. Tambahkan Butiran Hadiah Giveaway

Setelah memilih templat anda, anda akan dibawa ke RafflePress pembina.

Langkah pertama untuk membuat hadiah anda ialah menambahkan hadiah hadiah anda dan perinciannya. Klik pada ikon pensel di Butiran Hadiah Giveaway bahagian.

rafflepress-giveaway-hadiah-perincian

Di sini anda boleh memasukkan nama hadiah anda beserta penerangan ringkas dan memuat naik gambar hadiah anda.

Untuk memuat naik gambar hadiah, klik pada butang Pilih Gambar untuk memilih foto dari perpustakaan media anda atau memuat naik foto dari komputer anda.

tambah-hadiah-hadiah-perincian

Setelah selesai menambahkan butiran hadiah, klik pada Selesai Menyunting butang.

Sekiranya peraduan anda mempunyai lebih dari 1 hadiah, anda boleh menambahkan hadiah lain dengan mengklik +Tambah Hadiah Lain butang.

Di bawahnya Butiran Hadiah Giveaway bahagian, anda juga boleh menetapkan tarikh dan masa mula dan akhir untuk pemberian WordPress anda.

Klik Jimat butang di sudut kanan atas apabila anda selesai. Ingatlah untuk mengklik Jimat butang sepanjang proses membina hadiah anda sehingga anda tidak akan kehilangan sebarang perubahan.

7. Pilih Tindakan Penyertaan Giveaway Anda

Seperti yang kita nyatakan sebelumnya, RafflePress menyediakan sejumlah tindakan yang dapat dilakukan oleh pengguna untuk memasuki hadiah anda. Sebagai contoh, pengguna boleh mendapatkan entri tambahan dengan mengikuti anda di Twitter. Oleh itu, anda mahu memilih kaedah kemasukan tersebut untuk hadiah anda sekarang.

Anda boleh memilih untuk menambah seberapa banyak tindakan yang anda mahukan. Sebilangan besar pengguna akan bersedia menyelesaikan semua tindakan untuk mendapatkan sebanyak mungkin penyertaan untuk pemberian anda.

Fikirkan kembali matlamat yang anda tetapkan untuk pemberian anda lebih awal ketika memilih tindakan kemasukan pemberian anda. Anda ingin memilih tindakan yang sesuai dengan tujuan tersebut.

Untuk memilih tindakan anda, klik pada Tindakan tab. Tindakan kemasukan disusun ke dalam 3 kumpulan yang berbeza berdasarkan matlamat: Dapatkan Lebih Banyak Pelanggan, Dapatkan Lebih Banyak Penglibatan Sosial, Dapatkan Lebih Banyak Lalu Lintas.

Cukup klik pada tindakan yang ingin anda tambahkan ke hadiah anda.

rafflepress-giveaway-tindakan

Kemudian, anda boleh menetapkan pilihan kemasukan untuk tindakan tersebut. Ini termasuk tajuk untuk tindakan, nilai (berapa banyak entri yang akan diterima pengguna untuk tindakan tersebut), dan sama ada tindakan itu wajib atau tidak. Untuk tindakan tertentu, akan ada juga medan untuk memasukkan URL seperti URL halaman Facebook anda.

rafflepress-aksi-nilai

Anda boleh menambah seberapa banyak tindakan yang anda mahukan. Pastikan tindakan yang paling penting yang anda mahu pengguna lakukan adalah paling banyak entri. Dengan cara itu anda akan dapat mencapai matlamat pemberian anda dengan lebih mudah.

Untuk menyusun semula tindakan, cukup seret dan lepaskan mengikut urutan yang diinginkan.

susun semula-giveaway-tindakan

Setelah selesai menambahkan tindakan giveaway, klik Jimat dan teruskan ke langkah seterusnya.

8. Rancang Hadiah Anda

RafflePress juga membolehkan anda menyesuaikan reka bentuk hadiah anda agar sesuai dengan jenama dan laman web anda.

Jadi, pergi ke Reka bentuk tab.

sesuaikan-rekaan-hadiah

Di sini anda boleh memilih dari 2 susun atur yang berbeza, menetapkan gambar latar atau warna (untuk halaman arahan), memilih warna butang, memilih fon yang berbeza, dan sebagainya.

Apabila hadiah anda kelihatan baik, klik Jimat.

9. Konfigurasikan Tetapan Giveaway Anda

Seterusnya, anda ingin mengkonfigurasi peraturan pemberian hadiah. Untuk melakukan ini, pergi ke tab Tetapan.

nasib baik, RafflePress menjadikannya sangat mudah untuk membuat peraturan untuk pemberian anda. Anda boleh menggunakan Templat Penjana Peraturan untuk membuat peraturan peraduan dalam sekelip mata.

Klik +Hasilkan Peraturan butang. Tetingkap akan muncul di mana anda boleh memasukkan nama, alamat, e-mel, usia minimum untuk masuk, lokasi yang layak, dan maklumat lain.

giveaway-peraturan-penjana

Alat ini kemudian akan menghasilkan peraturan peraduan asas untuk anda.

peraturan-untuk-pemberian

Di dalam Tetapan tab anda juga boleh mengkonfigurasi tetapan untuk pengesahan e-mel, penjejakan kejayaan, pengalihan kejayaan, log masuk sosial, dan banyak lagi.

10. Terbitkan Peraduan Anda

Sekarang setelah anda selesai membuat hadiah WordPress anda, inilah masanya untuk membuat hadiah anda secara langsung!
Untuk menerbitkan hadiah anda, cukup klik pada Menerbitkan butang di bahagian atas skrin.

Pada skrin seterusnya anda akan menemui 3 pilihan penerbitan, iaitu:

 • Blok WordPress RafflePress – Pilihan ini membolehkan anda menyematkan widget giveaway di post atau halaman WordPress anda dengan editor blok WordPress yang baru.
 • Kod Pendek WordPress – Dengan pilihan ini, anda dapat menanamkan hadiah di editor WordPress klasik, widget bar sisi, atau di dalam tema WordPress anda.
 • Halaman Pendaratan Giveaway – Pilihan ini membolehkan anda membuat halaman pendaratan bebas gangguan di laman web anda.

Kami mengesyorkan membuat halaman pendaratan giveaway. Kerana halaman arahan menghilangkan semua gangguan lain dari halaman, pengguna cenderung memasuki peraduan anda. Oleh itu, ini adalah strategi yang bagus untuk mendapatkan lebih banyak penyertaan peraduan.

Pilih pilihan halaman pendaratan giveaway, dan klik Lihat Halaman untuk melihat halaman pendaratan pemberian baru anda.

giveaway-landing-page

Itu sahaja!

11. Promosikan Hadiah Anda

Sekarang anda mempunyai halaman arahan pemberian hadiah, jangan hanya duduk-duduk dan menunggu orang memasuki peraduan anda. Sekiranya anda ingin mendapatkan banyak penyertaan peraduan, anda perlu mempromosikan pemberian hadiah anda.

Beberapa kaedah termudah dan terbaik untuk mempromosikan hadiah anda termasuk:

 • Kongsi di Facebook, Instagram, Twitter, dll.
 • Hantarkannya ke undian dalam talian dan direktori peraduan
 • Umumkannya dalam buletin e-mel

Ingatlah untuk mula mempromosikan hadiah anda sebelum ia disiarkan, jadi anda boleh membuat banyak hadiah di sekitar hadiah anda dan mendapatkan banyak penyertaan pada hari pertama.

12. Pilih Pemenang Peraduan

Akhirnya, sudah tiba masanya untuk memilih pemenang untuk hadiah anda. Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana memilih pemenang untuk hadiah anda, jangan risau, RafflePress menjadikannya sederhana.

Cara termudah dan paling adil untuk memilih pemenang hadiah adalah dengan undian secara rawak.
Oleh itu, apabila pemberian hadiah anda selesai, pergi ke RafflePress »Hadiah dan kemudian klik pada Memerlukan Pemenang pautan di sebelah kempen pemberian anda.

pilih-pemenang-untuk-a-giveaway

Di sini anda dapat melihat semua orang yang memasukkan hadiah anda dan berapa banyak entri yang mereka miliki. Untuk memilih pemenang secara rawak, klik sahaja Pilih Pemenang butang, pilih pilihan anda, dan kemudian klik Pilih Pemenang Sekarang butang.

Ini akan langsung menonjolkan pemenang.

e-mel-giveaway-pemenang

Sekarang, anda boleh menghantar e-mel kepada pemenang dan membuat hari mereka dengan mengklik Pemenang E-mel pautan!

Itu sahaja! Selamat menjalankan hadiah yang berjaya.

Berkaitan Platform Pemasaran E-mel Terbaik.

Kami harap anda menikmati panduan ini mengenai cara membuat hadiah di WordPress dengan RafflePress. Sekiranya anda menikmati artikel ini, lihat catatan kami mengenai Cara Membuat Portofolio Dalam Talian di WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map