Cara Membuat Laman Jaringan Sosial Seperti Facebook Dengan WordPress

Cara membuat laman rangkaian sosial seperti Facebook di WordPress


Adakah anda ingin membuat laman web rangkaian sosial seperti Facebook dengan WordPress?

WordPress sangat fleksibel sehingga membolehkan anda membina laman web apa pun, termasuk rangkaian sosial khusus, seperti Facebook. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana membuat laman rangkaian sosial khusus seperti Facebook dengan WordPress.

Mengapa Membina Rangkaian Sosial Niche?

Terdapat banyak rangkaian sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram, dll. Tetapi, platform ini adalah untuk semua orang, dan anda tidak dapat mengawal khalayak anda terhadapnya. Anda mungkin membuat kumpulan peribadi di Facebook yang tidak dapat diakses secara terbuka, tetapi kerana anda tidak memiliki kumpulan itu, Facebook dapat menghapusnya kapan saja tanpa persetujuan anda.

Rangkaian sosial khusus akan memberi anda kawalan sepenuhnya terhadap pengguna, aktiviti pengguna, dan rangkaian itu sendiri. Anda boleh membina laman web seperti Facebook untuk pengguna anda membiarkan mereka berhubung antara satu sama lain.

Menjadikan Laman Jaringan Sosial Anda Seperti Facebook Menggunakan BuddyPress

BuddyPress adalah plugin WordPress yang popular yang dapat mengubah mana-mana laman web WordPress menjadi rangkaian sosial. Ia tersedia secara percuma dari repositori WordPress.org.

Ia dilengkapi dengan ciri yang serupa seperti Facebook seperti pendaftaran pengguna, pengurusan profil, kumpulan pengguna, dan banyak lagi. Pengguna juga dapat mengirim permintaan teman satu sama lain dan berkomunikasi melalui mesej peribadi. Sebagai pentadbir, anda boleh mengawal aktiviti tersebut dan tidak ada yang dapat menghapus rangkaian sosial khusus anda.

Langkah 1: Beli Nama Domain dan Web Hosting

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membeli nama domain dan hosting web.

Kami mengesyorkan menggunakan Bluehost. Ini adalah salah satu penyedia hosting web yang paling popular dan rakan hosting WordPress rasmi.

Untuk pengguna IsItWP, mereka juga menawarkan nama domain percuma, sijil SSL percuma, dan diskaun hebat untuk hosting web.

Kajian Bluehost

Klik Di Sini untuk Mendapatkan Tawaran Bluehost Eksklusif Ini »

Anda mungkin juga ingin menyemak ulasan Bluehost yang lengkap ini!

Lawati laman web Bluehost dan klik pada Mulakan butang. Seterusnya, anda akan diminta memilih rancangan hosting. Untuk Facebook seperti rangkaian sosial, mari kita pilih rancangan asas kerana anda baru sahaja memulakan (ini termasuk nama domain percuma dan sijil SSL percuma). Anda sentiasa boleh menaik taraf kemudian apabila laman web anda berkembang.

Pilih Pelan Bluehost

Sekarang anda perlu memasukkan maklumat domain. Anda boleh meneruskan domain sedia ada yang anda miliki atau membeli yang baru secara percuma. Pilih pilihan terbaik yang sesuai dengan keadaan anda.

Bluehost Pilih Domain

Setelah memilih nama domain, anda perlu memasukkan maklumat akaun anda. Untuk pendaftaran yang mudah, anda boleh log masuk dengan Google dan menyelesaikan penyiapan dengan beberapa klik.

Pembuatan akaun Bluehost

Seterusnya, tatal ke bawah sehingga anda menemui kotak maklumat pakej. Anda boleh memilih pelan asas selama 12 bulan, 24 bulan, atau 36 bulan. Ini juga menunjukkan bahawa beberapa addon terpilih, menambah jumlah harga. Sebaiknya hapus centang addon kerana anda tidak memerlukannya dengan segera. Anda selalu dapat membelinya kemudian bila-bila masa yang anda mahukan.

Memilih rancangan 36 bulan akan memberi anda nilai terbaik untuk wang anda.

Maklumat pakej Bluehost

Terakhir, anda perlu menatal ke halaman lebih jauh dan memasukkan butiran pembayaran anda. Anda harus bersetuju dengan Syarat Perkhidmatan mereka dan kemudian, klik pada Hantar butang.

Itu sahaja!

Anda berjaya melanggan rancangan hosting. Teruskan dan buat kata laluan untuk akaun anda.

Selepas itu, anda akan menerima e-mel dengan perincian tentang cara log masuk ke panel kawalan hosting web (cPanel), di mana anda boleh menguruskan semuanya, termasuk fail web, e-mel, dan sokongan.

Langkah 2: Sediakan WordPress untuk Laman Rangkaian Sosial Anda

Mudah untuk membuat laman web seperti Facebook dengan WordPress.

Bluehost menawarkan pemasangan WordPress 1 klik pada papan pemuka mereka. Anda perlu mengunjungi akaun Bluehost dan memasukkan maklumat laman web anda. Ia akan memasang WordPress dalam beberapa minit.

Dengan Bluehost, anda tidak perlu melalui proses pemasangan WordPress manual. Ini menjimatkan masa dan usaha anda. Tambahkan nama dan slogan laman web anda, pilih tema, dan anda akan siap untuk memulakan WordPress dengan serta-merta.

Anda boleh mengubah semua tetapan kemudian dari papan pemuka admin WordPress anda.

Langkah 3: Pilih Tema WordPress yang Tepat untuk Rangkaian Sosial Anda

Walaupun anda dapat menemui banyak tema WordPress yang berbeza untuk laman BuddyPress anda, kami mengesyorkan Kleo. Tema ini mengubah laman web anda menjadi laman web komuniti. Selain dari BuddyPress, tema ini juga menyokong bbPress.

Teruskan dan pasang dan aktifkan tema Kleo. Untuk maklumat lebih lanjut, anda harus melihat panduan kami mengenai cara memasang tema WordPress.

Ulasan Tema WordPress Kleo

Langkah 4: Pasang BuddyPress untuk Membuat Laman Web seperti Facebook

Seterusnya, pasang dan aktifkan BuddyPress pasangkan. Untuk maklumat lebih lanjut, anda dapat melihat panduan kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Selepas pengaktifan, anda perlu pergi ke Tetapan »BuddyPress untuk melihat tetapan pemalam lalai.

Tetapan BuddyPress

Halaman tetapan mempunyai banyak tab, termasuk komponen, pilihan, halaman, dan kredit.

Di dalam Komponen tab, anda boleh menandai sebarang pilihan untuk mengaktifkan atau menyahaktifkan tetapan. Setelah membuat perubahan, anda perlu mengklik Simpan Tetapan butang di bahagian bawah halaman.

Simpan komponen

Di dalam Pilihan tab, anda boleh menguruskan tetapan umum, profil, dan aktiviti. Secara lalai, tetapan ini berfungsi dengan mana-mana rangkaian sosial.

Tetapan pilihan

Sekiranya anda ingin menukar pilihan, maka tandakan di atasnya dan pergi ke bahagian bawah halaman untuk mengklik Simpan Tetapan butang.

Di dalam Halaman tab, anda boleh menguruskan direktori dan halaman pendaftaran. Apabila anda memasang BuddyPress, ia membuat halaman yang diperlukan secara automatik yang bermaksud tetapan lalai dapat berfungsi untuk rangkaian sosial anda.

Tetapan halaman

Sekiranya anda mengubah tetapan halaman, kemudian klik pada Simpan Tetapan butang.

The Kredit tab akan memaparkan pasukan di belakang pemalam BuddyPress.

Langkah 5: Membuat Menu Navigasi untuk Rangkaian Sosial Niche Anda

Selepas tetapan umum, anda perlu membuat menu navigasi untuk rangkaian sosial anda. Ini akan membantu pengguna menavigasi ke halaman lain dengan mudah.

Untuk ini, anda perlu melawat Rupa »Menu halaman di kawasan pentadbir WordPress. Dan, tambahkan semua halaman BuddyPress ke menu navigasi anda.

Menu navigasi

Klik pada Simpan Menu butang untuk meneruskan.

Seterusnya, anda boleh melayari laman web rangkaian sosial khusus anda untuk melihat halaman.

Halaman laman web

Anda boleh mengklik mana-mana halaman BuddyPress seperti halaman Aktiviti. Ini akan menunjukkan kepada anda aktiviti pengguna dan juga membolehkan anda menyiarkan kemas kini status seperti Facebook.

Halaman aktiviti

Plugin BuddyPress serasi dengan tema WordPress yang popular. Anda juga boleh menemui beberapa templat khusus BuddyPress di internet. Jadi, menu navigasi akan kelihatan hebat di laman rangkaian sosial khusus anda.

Langkah 6: Menjalankan Rangkaian Sosial Anda Dengan BuddyPress

Setelah anda membuat laman rangkaian sosial, penting untuk terus berjalan dan membuat pengguna terlibat. Ini juga bermaksud mengelakkan spam dan kandungan sederhana yang dihantar oleh pengguna anda.

Nasib baik, BuddyPress dilengkapi dengan beberapa alat siap untuk membantu mengurus dan menjalankan laman rangkaian sosial anda dengan lancar.

Pertama, anda perlu melawat Aktiviti halaman dari menu pentadbir WordPress. Dari sana, anda boleh menguruskan aktiviti pengguna baru-baru ini. Ini membolehkan anda menyaring aktiviti mengikut ahli, profil, dan aliran aktiviti.

Tetapan Aktiviti

Anda boleh melakukan tindakan pukal untuk menandakan sebagai spam, menghapus secara kekal, dan tidak menandakan spam pada aktiviti tersebut.

Seterusnya, anda mesti mengunjungi Pengguna halaman. Dari sana, anda boleh mengambil tindakan pukal untuk menghapus pengguna, mengedit profil, menandai pengguna spam, dll. Anda juga boleh mengubah peranan pengguna untuk mengawal akses mereka ke rangkaian sosial anda.

Pendaftaran pengguna

Anda juga boleh mengunjungi Urus Pendaftaran halaman untuk melihat pendaftaran pengguna baru. Dari sana, anda boleh meluluskan pengguna dan menghapus pengguna spam.

Langkah 7: Menambah Kumpulan ke Rangkaian Sosial Anda

Kumpulan pengguna adalah ciri biasa di Facebook. Anda juga boleh membenarkan pengguna rangkaian sosial anda membuat kumpulan. Kumpulan ini berfungsi sebagai komuniti sosial di mana pengguna dapat menambahkan ahli lain, menjemput pengguna, mengemas kini status, dll.

Anda boleh mengunjungi Kumpulan halaman di kawasan pentadbir WordPress anda untuk membuat kumpulan pengguna pertama anda. Klik pada Tambah baru butang untuk mula membuat kumpulan.

Tambah kumpulan baru

Mulakan dengan menambahkan nama dan keterangan kumpulan. Seterusnya, anda perlu mengklik pada Buat Kumpulan dan Teruskan butang.

Buat kumpulan dan teruskan

Selepas itu, ia akan menunjukkan kepada anda pilihan privasi. Anda boleh membuat kumpulan awam, peribadi, atau tersembunyi. Dengan setiap pilihan privasi, anda dapat mencari terma dan syarat yang membantu menentukan bagaimana anda ingin menjalankan kumpulan anda.

Privasi kumpulan

Anda juga boleh memilih tetapan undangan kumpulan di bawah. Klik pada Langkah seterusnya butang untuk meneruskan.

Sekarang anda perlu menambahkan foto profil kumpulan dan klik pada Langkah seterusnya butang.

Foto profil kumpulan

Pada pilihan seterusnya, anda harus menambahkan foto muka depan untuk kumpulan anda. Klik pada Langkah seterusnya butang.

Selepas itu, anda boleh menjemput pengguna untuk menyertai kumpulan anda. Ahli juga boleh mencari kumpulan anda dan menghantar permintaan untuk menyertainya.

Tambahkan ahli ke kumpulan

Klik pada Selesai butang dan kumpulan sudah siap.

Pengguna anda boleh mengunjungi Kumpulan halaman dari menu navigasi untuk memeriksa semua kumpulan di rangkaian sosial anda.

Langkah 8: Sediakan Pemberitahuan E-mel

Untuk mengirim makluman kepada pengguna mengenai aktivitas terbaru pada garis masa mereka, Anda dapat mengatur pemberitahuan e-mel dan menyesuaikan pesan untuk pengguna.

Lawati E-mel halaman di kawasan pentadbir WordPress. Sekiranya anda ingin membuat pemberitahuan e-mel baru, kemudian klik pada Tambah baru butang.

Tambahkan e-mel baru

Terdapat beberapa templat e-mel yang boleh anda edit dan ubah mengikut rangkaian sosial khusus anda.

Edit e-mel

Dengan pilihan ubahsuai, anda dapat mengubah warna latar belakang, warna teks, dan ukuran teks untuk email pemberitahuan anda.

Pilihan menyesuaikan e-mel

Klik pada Menerbitkan butang untuk menyimpan tetapan ini.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda belajar bagaimana membuat laman rangkaian sosial seperti Facebook di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami tentang cara membuat laman web seperti Reddit dengan WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map