Cara Membuat Laman Web Dari Awal pada 2020 (Langkah demi Langkah)

cara membuat laman web


Adakah anda ingin membina laman web dari awal? Membangun laman web perniagaan atau laman web peribadi dulu agak mencabar, terutamanya jika anda bukan orang yang mahir dalam bidang teknologi. Berita baiknya adalah, dengan semua pilihan yang berbeza yang terdapat di internet hari ini, memulakan laman web menjadi sangat mudah bahkan untuk pengguna yang tidak berteknologi. Hallelujah!

Pada dasarnya, jika anda tahu membaca, menunjuk dan mengklik dengan tetikus anda, anda boleh membuat laman web dalam masa kurang dari 60 minit.

Dengan membuat laman web dari awal, anda dapat memperluas jangkauan anda kepada khalayak yang lebih luas dan berhubung dengan orang yang berpikiran sama di seluruh dunia. Dengan strategi yang betul, laman web anda juga dapat membantu anda membina aliran pendapatan dalam talian yang stabil.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memulakan laman web langkah demi langkah tanpa memerlukan pengetahuan teknikal.

Untuk kemudahan anda, kami telah menyusun panduan utama kami untuk membuat laman web ke dalam 10 bab yang berbeza:

Contents

Bab 1: Mengapa Membina Laman Web Dari Awal?

bab 1 mengapa membina laman web dari awal

Dengan beribu-ribu laman web dibuat setiap hari, anda mungkin tertanya-tanya, mengapa memulakan laman web? Sudah ada banyak di luar sana, bagaimana anda boleh bersaing? Tetapi, penting untuk diingat, walaupun laman web anda bukan yang paling popular di luar sana, laman web anda masih boleh memberi faedah besar untuk anda.

Beberapa faedah memulakan laman web anda sendiri termasuk:

 • Berhubung dengan Orang Baru – Laman web anda sendiri dapat membantu anda berhubung dengan orang lain yang berpikiran sama dari seluruh dunia.
 • Kongsi Hasrat Anda – Sekiranya anda meminati sesuatu, anda boleh membuat laman web untuk berkongsi minat itu dengan orang lain.
 • Tolong orang lain – Ingin berkongsi kepakaran anda untuk menolong orang lain? Laman web boleh membantu anda melakukannya.
 • Cari kerja baru – Ramai majikan mencari calon dalam talian. Dengan membuat laman web profesional, anda dapat mempamerkan karya anda yang sebelumnya, yang membantu anda mendapatkan pekerjaan baru.
 • Menjana Wang Tambahan – Dengan iklan, pemasaran afiliasi, atau menjual produk dalam talian, anda boleh membina laman web untuk menjana wang tambahan daripada diri anda.
 • Promosikan Perniagaan Anda – Sekiranya anda mempunyai perniagaan yang ada, anda boleh memulakan laman web untuk mempromosikan perniagaan anda dan mendapatkan pelanggan baru dalam talian.

Plus, hari ini, memulakan laman web adalah Oleh itu, tidak ada yang menghalang anda untuk membuat laman web anda sendiri, sama ada untuk perniagaan atau untuk keseronokan.

↑ Kembali ke Jadual Kandungan

Bab 2: Jenis Laman Web

membuat pelbagai jenis laman web

Sebelum membuat laman web, anda perlu memutuskan jenis laman web yang harus anda buat. Jenis laman web yang ingin anda buat adalah langkah penting untuk mengetahui bagaimana laman web anda akan kelihatan dan apa yang anda perlukan di laman web anda.

Terdapat sebilangan besar jenis laman web. Kami akan meneliti beberapa daripadanya di bawah untuk membantu anda menentukan jenis laman web yang ingin anda buat.

Kedai atas talian
Kedai dalam talian, atau dikenali sebagai laman web eCommerce, adalah tempat orang boleh membeli produk secara langsung dari laman web anda. Anda mungkin pernah melayari sebilangan laman web eCommerce sebelumnya, kebanyakan jenama besar memilikinya seperti Walmart, Amazon, Belian terbaik, dan sebagainya.

membuat laman web e-dagang amazon

Anda boleh mengunjungi laman web ini, membeli produk secara dalam talian, dan menghantarnya kepada anda. Tetapi kedai dalam talian bukan hanya untuk jenama besar, syarikat kecil juga boleh memilikinya.

Di laman web eCommerce, anda perlu menyenaraikan produk yang anda jual, yang merangkumi gambar, keterangan produk, dan harga. Anda juga memerlukan keranjang belanja dan halaman pembayaran di mana pengunjung dapat memasukkan maklumat pembayaran mereka untuk melakukan pembelian.

Oleh itu, jika anda merancang untuk menjual produk di laman web anda, anda pasti ingin membuat kedai dalam talian.

Blog
Blog adalah laman web maklumat dengan catatan / artikel yang dikemas kini secara berkala ditulis dalam gaya perbincangan yang tidak formal yang disajikan dalam susunan kronologi terbalik (catatan blog terbaru pertama). Semasa blog pertama kali diperkenalkan, orang ramai menggunakannya sebagai jenis buku harian dalam talian di mana mereka akan berkongsi apa yang mereka makan untuk sarapan pagi, apa yang mereka lakukan pada hari itu, berkongsi pemikiran mereka, dan sebagainya..

Tetapi hari ini, blog jauh lebih banyak daripada itu. Blog bukan hanya untuk bersenang-senang lagi, anda sebenarnya boleh menjana wang dari blog dengan menambahkan iklan dan pautan afiliasi. Selain itu, orang boleh mengunjungi laman web blog bukan hanya untuk membaca tentang kehidupan seseorang, tetapi untuk belajar tentang pelbagai topik. Beberapa ceruk blog yang popular termasuk:

 • Gaya hidup
 • Teknologi
 • Keusahawanan
 • Makanan / Resepi
 • Keibubapaan
 • Kesihatan / Kecergasan
 • Melancong
 • Kewangan / Penganggaran

Beberapa contoh blog yang popular termasuk IsItWP kita sendiri, dan juga Pemula WP, Cubit Yum, TechCrunch, dan Huffington Post.

laman web blog

Sekiranya anda ingin berkongsi pengetahuan anda mengenai topik tertentu, anda harus memilih untuk memulakan laman web blog.

Untuk maklumat yang lebih terperinci, lihat catatan kami mengenai apa itu blog dan perbezaan antara blog dan laman web.

Forum
Laman web forum adalah laman perbincangan dalam talian di mana orang boleh mengadakan perbualan dalam bentuk pesanan yang dihantar. Ini berbeza dengan laman web sembang langsung kerana forum hampir tidak pernah disiarkan dan mesejnya dapat dibaca pada bila-bila masa oleh sesiapa sahaja di laman web.

Laman web forum, juga dikenal sebagai papan pesan, adalah peluang bagi orang yang berpikiran sama untuk berkumpul untuk membincangkan pelbagai topik. Forum biasanya diatur dan disusun dalam topik yang berbeza sehingga pengguna dapat dengan mudah mencari apa yang mereka cari.

Beberapa laman web forum popular termasuk Quora dan Reddit.

membina laman forum reddit

Sekiranya anda ingin membuat komuniti dalam talian untuk pengguna membincangkan topik atau pelbagai topik, pertimbangkan untuk membuat laman web forum.

Rangkaian Sosial Niche
Kita semua pernah mendengar tentang laman rangkaian sosial seperti Facebook dan Twitter, yang merupakan platform yang mempunyai berbilion pengguna. Tetapi laman rangkaian sosial khusus hanya menyasarkan segmen tertentu dari populasi umum.

Di rangkaian sosial khusus, pengguna dapat menjalin hubungan dengan orang lain yang serupa dengan mereka atau berminat dengan subjek yang sama. Sebagai contoh, anda boleh membuat rangkaian sosial khusus untuk pemilik anjing atau untuk pemuzik profesional.

Beberapa rangkaian sosial khusus termasuk Rakan sekelas, Terakhir.fm, dan Berjumpa.

rakan sekelas rangkaian sosial

Ingin mewujudkan komuniti erat yang membolehkan orang yang berfikiran sama untuk berhubung antara satu sama lain? Mulakan laman web rangkaian sosial khusus.

Laman Keahlian
Laman keahlian adalah laman web berpagar di mana hanya orang yang telah melanggan yang dapat mengakses kandungan di sebalik pintu. “Gerbang” hanyalah penghalang yang anda letakkan di bahagian depan laman web anda, di mana pengguna harus log masuk untuk mendapatkan akses ke kandungan eksklusif anda, tawaran istimewa, atau untuk berinteraksi dengan masyarakat. Laman keahlian boleh dibayar, percuma, atau sedikit dari keduanya.

Anda boleh mengubah mana-mana laman web menjadi laman keahlian dengan mudah menggunakan plugin WordPress seperti ProfilePress atau MemberPress.

Beberapa laman web keahlian yang popular termasuk Orang Dalam Senarai Hajat, Spekulasi Tenang, dan Kuasa oleh CopyBlogger.

wishlist-insider-keahlian-laman web

Sekiranya anda ingin membuat laman web dengan nuansa VIP, pertimbangkan untuk membuat laman web keahlian.

Laman Web Perniagaan Statik
Jenis laman web lain yang popular adalah laman web perniagaan yang statik. Laman web perniagaan statik adalah laman web yang tidak berubah dan jarang dikemas kini yang mewakili dan mempromosikan perniagaan tertentu. Jenis laman web ini wujud sehingga orang dapat menemui perniagaan anda dalam talian dan melihat pratonton apa yang anda tawarkan.

Laman web perniagaan yang statik boleh merangkumi alamat perniagaan anda, nombor telefon anda, halaman kenalan, dan gambaran keseluruhan mengenai apa yang dilakukan oleh perniagaan anda. Mereka juga biasanya menyertakan halaman Tentang sehingga calon pelanggan anda dapat mengenali anda dan kelayakan anda, senarai perkhidmatan yang anda tawarkan, foto perniagaan, dan ulasan atau testimoni.

Beberapa contoh laman web perniagaan statik termasuk Motif Hebat dan laman web perniagaan kecil seperti Landskap Eko Baru.

laman web hebat-motif

Oleh itu, jika anda ingin membuat kehadiran dalam talian untuk perniagaan kecil anda dan tidak mempunyai produk untuk dijual dalam talian, pilih laman perniagaan statik.

Mudah-mudahan, anda sekarang telah memutuskan jenis laman web yang harus anda buat. Langkah seterusnya adalah memulakannya! Tetapi pertama, anda mesti memilih pembangun laman web yang betul.

↑ Kembali ke Jadual Kandungan

«Sebelumnya: Bab 1 – Mengapa Membina Laman Web Dari Awal?

Bab 3: Memilih Pembina Laman Web

memilih pembina laman web untuk memulakan laman web

Membina laman web dulu sukar. Sekiranya anda mahukan laman web anda sendiri, anda harus mula membuatnya dari awal, yang memerlukan kemahiran pengekodan tahap pakar. Atau anda perlu menyewa pereka web untuk membuatnya untuk anda, yang mungkin agak mahal. Nasib baik, itu belum lagi berlaku.

Terdapat sebilangan besar pembangun laman web di pasaran yang membolehkan anda membina laman web dengan mudah dalam masa yang singkat. Tetapi tidak semua pembina laman web dibuat sama. Dan dengan begitu banyak pilihan, bagaimana anda tahu pembangun laman web mana yang terbaik untuk anda?

Di bahagian seterusnya, kita akan membahas beberapa pembangun laman web terbaik. Kami akan membincangkan ciri-ciri mereka, kemudahan penggunaan, harga, dan banyak lagi, untuk membantu anda menentukan pembangun laman web mana yang merupakan pilihan terbaik untuk membina laman web anda.

3.1. Pertunjukan Pembangun Laman Web Terbaik

Pembangun laman web berikut semuanya mesra pemula, ini bermaksud dengan mana-mana pilihan ini, anda boleh membuat laman web dari awal dalam masa beberapa jam. Kami akan membahas setiap satu untuk membantu anda menentukan pembangun laman web mana yang terbaik untuk keperluan anda.

Wix
wix-laman web-pembina

Wix adalah pembangun laman web drag and drop yang membolehkan anda membuat sebarang jenis laman web dengan mudah. Anda boleh merancang laman web anda sendiri bermula dengan batu tulis kosong atau anda boleh memilih lebih dari 500 templat buatan pereka yang akan memberikan laman web anda penampilan profesional dalam sekelip mata. Anda juga boleh menambahkan latar belakang video, animasi, dan banyak lagi dengan mudah.

Kelebihan:

 • Percuma – Dengan Wix, anda boleh membuat laman web secara percuma. Pelan percuma mereka membolehkan anda membuat laman web drag and drop sederhana dengan ciri terhad.
 • Reka bentuk responsif – Mana-mana laman web yang anda buat dengan Wix akan dioptimumkan untuk mudah alih, tablet, dan desktop. Ini bermaksud tidak kira apa peranti yang digunakan oleh pelawat laman web anda, laman web anda akan menyesuaikan diri dengan sewajarnya.
 • Ciri Lanjutan – Dengan Wix, anda dapat menggabungkan ciri-ciri canggih dengan mudah, seperti menambahkan etalase eCommerce. Wix juga menyediakan alat dan panduan SEO untuk membantu mengoptimumkan laman web anda untuk lalu lintas organik.

Keburukan:

 • Iklan Berjenama Wix – Wix memaparkan iklan berjenama di laman web anda dengan rancangan percuma, anda perlu meningkatkan ke rancangan premium untuk membuang iklan.
 • Penyesuaian Terhad – Penyesuaian terhad dengan Wix. Anda harus menaik taraf ke rancangan premium untuk mendapatkan akses ke lebih banyak ciri, dan walaupun itu masih terhad berbanding dengan pembangun laman web lain. Sebagai contoh, jika anda ingin menerima pembayaran dalam talian di laman web anda, anda perlu meningkatkan ke rancangan perniagaan bermula dari $ 20 sebulan.
 • Tiada Eksport – Wix tidak menawarkan cara untuk mengeksport data laman web anda. Oleh itu, jika anda ingin memindahkan laman web anda ke platform lain pada masa akan datang, tidak ada cara mudah untuk melakukannya.

Harga:
Anda boleh membina laman web mudah dari awal secara percuma dengan Wix. Tetapi untuk mendapatkan akses ke ciri yang lebih hebat dan membuang iklan berjenama Wix, anda harus menaik taraf ke pelan laman web berbayar. Pelan ini berkisar antara $ 5 / bulan – $ 29 / bulan. Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, jika anda ingin memulakan laman web eCommerce dengan Wix, anda perlu meningkatkan ke Perniagaan & Pelan eCommerce, bermula dari $ 20 / bulan – $ 35 / bulan.

Pembina Laman Web GoDaddy
godaddy-pembangun laman web

GoDaddy adalah pendaftar domain dan penyedia perkhidmatan hosting yang terkenal, tetapi mereka juga menawarkan pembangun laman web drag and drop yang mudah. Mereka menawarkan sebilangan templat pembangun laman web untuk memulakan anda. Tambahan, templat tersebut mudah disesuaikan menggunakan bahagian campuran dan padanannya.

Kelebihan:

 • Alat Pemasaran – Pembangun Laman Web GoDaddy dilengkapi dengan sejumlah alat pemasaran termasuk SEO dan pemasaran e-mel untuk meningkatkan kehadiran dalam talian anda.
 • Pilihan Jenis Laman Web – Pembangun laman web ini membolehkan anda membuat sebilangan jenis laman web yang berbeza. Anda boleh menambahkan blog atau etalase eCommerce dengan mudah ke laman web anda.
 • Mesra Mudah Alih – Semua laman web yang dibuat di GoDaddy Website Builder mesra pengguna.

Keburukan:

 • Penyesuaian Terhad – Pembangun laman web ini menawarkan pilihan reka bentuk yang lebih sedikit dan kurang ciri untuk laman web anda daripada pilihan lain.

Harga:
Tidak ada rancangan percuma yang ditawarkan dengan pembangun laman web ini. Anda boleh memulakan dengan Pembangun Laman Web GoDaddy dengan harga hanya $ 5,99 / bulan dengan Pelan Peribadi mereka. Sekiranya anda ingin menerima pembayaran dalam talian atau sumbangan dengan PayPal di laman web anda, anda perlu menaik taraf ke rancangan Perniagaan dengan harga $ 9.99 / bulan.

Ingin membuat laman web eCommerce dengan GoDaddy Website Builder? Maka anda perlu memilih rancangan paling mahal, Kedai Dalam Talian, yang akan menelan belanja $ 29,99 / bulan.

Shopify
shopify-laman web-pembina

Shopify adalah pembangun laman web popular yang ditujukan ke laman web eCommerce. Pembina laman web berasaskan laman web ini membolehkan anda membuat kedai dalam talian dalam masa yang singkat, tanpa perlu berurusan dengan kod apa pun. Mereka menawarkan banyak tema percuma dan berbayar, yang dapat disesuaikan untuk memberikan stor dalam talian anda profesional dalam sekelip mata.

Kelebihan:

 • Pembayaran Dalam Talian – Anda boleh menerima pembayaran di Shopify tanpa akaun pihak ketiga. Selain itu, penyatuan mereka lancar dengan lebih daripada 100 pintu masuk pembayaran pihak ketiga.
 • Alat Pemasaran Lanjutan – Shopify menawarkan alat pemasaran canggih seperti alat SEO dan blog terbina dalam. Di samping itu, mereka memberikan laporan papan pemuka pemasaran supaya anda dapat mengawasi prestasi kedai dalam talian anda.
 • Mesra Mudah Alih – Kedai dalam talian anda akan kelihatan hebat tidak kira pengguna peranti melihat laman web anda.

Keburukan:

 • Bayaran Transaksi – Sekiranya anda menggunakan gerbang pembayaran luaran, anda akan dikenakan yuran transaksi yang besar, antara 0,5 hingga 2%.
 • Aplikasi Mahal – Aplikasi untuk integrasi media sosial, sembang langsung, penjualan kilat, dan banyak lagi harus dibeli secara berasingan. Ini boleh menjadikan penyesuaian kedai dalam talian anda sangat mahal.

Harga:
Anda boleh memulakan Shopify dengan harga $ 29 / bulan dengan pelan Asas, ini termasuk bayaran transaksi 3%. Anda boleh menaik taraf ke pelan kedua tertinggi, $ 79 / bulan, untuk mengurangkan yuran transaksi menjadi 1%. Sekiranya anda ingin mengurangkan yuran transaksi kepada 0.5% dan mendapatkan akses ke semua ciri lanjutan yang anda perlukan untuk menjalankan kedai dalam talian anda, anda perlu menaik taraf ke pelan termahal yang berharga $ 299 / bulan.

Ruang Squarespace
pembangun laman web-squarespace

Squarespace adalah pembangun laman web popular yang dilengkapi dengan semua yang anda perlukan untuk membina laman web peribadi atau perniagaan. Mereka menawarkan pelbagai templat menakjubkan yang dirancang untuk pelbagai industri dan niche untuk mengubah laman web anda dalam sekejap. Selain itu, setiap templat dilengkapi dengan sejumlah ciri yang dapat disesuaikan.

Juga, lihat panduan langkah demi langkah kami untuk beralih dari Squarespace ke WordPress.

Kelebihan:

 • Lebar jalur & Penyimpanan – Dengan mana-mana rancangan mereka, anda mendapat lebar jalur dan storan tanpa had.
 • Tiada Bayaran Transaksi – Anda tidak akan dikenakan bayaran transaksi untuk transaksi eCommerce dengan rancangan asas atau lanjutan eCommerce mereka.

Keburukan:

 • Tanpa Pelan Percuma – Squarespace tidak menawarkan rancangan percuma, tidak seperti pembangun laman web lain. Plus, rancangan permulaan mereka lebih mahal daripada pembangun laman web lain juga.
 • Tiada Aplikasi Pihak Ketiga – Squarespace tidak membenarkan aplikasi atau pelanjutan pihak ketiga.

Harga:
Rancangan peribadi untuk Ruang Squarespace berharga $ 12 / bulan, ini termasuk kemampuan untuk membina halaman tanpa had. Sekiranya anda ingin menambahkan etalase eCommerce ke laman web anda, anda perlu menaik taraf ke rancangan perniagaan mereka yang berharga $ 18 / bulan dengan bayaran transaksi 3%. Sekiranya anda ingin mengeluarkan yuran transaksi, anda perlu meningkatkan ke pelan kedai dalam talian asas mereka dengan harga $ 26 / bulan.

WordPress.org
wordpress-pembangun laman web

WordPress.org adalah pembangun laman web yang paling popular sepanjang masa, dan ia sebenarnya menguasai lebih dari 30% dari semua laman web di web. Dengan WordPress, juga dikenali sebagai WordPress yang dihoskan sendiri, anda dapat dengan mudah membina semua jenis laman web yang anda inginkan termasuk blog, laman web perniagaan kecil atau perniagaan, kedai eCommerce, portfolio, dan banyak lagi.

Kelebihan:

 • Penyesuaian yang tidak berkesudahan – Dengan WordPress, anda mendapat akses kepada ribuan tema percuma dan berbayar untuk mengubah rupa laman web anda. Selain itu, anda boleh menukar tema anda dengan mudah, bila-bila masa anda mahu. Anda juga mendapat akses ke ribuan plugin percuma dan berbayar untuk menyesuaikan dan menambah kuasa tambahan ke laman web anda. Membuat laman web yang disesuaikan sepenuhnya adalah mudah dan berpatutan dengan WordPress.
 • Kawal – Apabila anda menggunakan WordPress, anda mempunyai kawalan penuh terhadap laman web anda.

Keburukan:

 • Keluk Pembelajaran Sedikit – Belajar menggunakan WordPress memerlukan sedikit masa. Tetapi, ada plugin yang boleh anda gunakan untuk mempermudah prosesnya seperti drag and drop pembangun halaman.
 • Tidak Boleh Membuat Laman Web Percuma – Anda tidak boleh membuat laman web percuma dengan WordPress.org, anda perlu membayar untuk hosting dan nama domain.

Harga:
Walaupun perisian WordPress digunakan secara percuma, anda masih perlu mengeluarkan sejumlah wang untuk membuat laman web. Anda perlu membeli nama domain dan hosting web, tetapi jangan risau, ini sangat berpatutan bergantung pada penyedia yang anda pilih. Selain itu, kami akan membincangkan cara membeli nama domain dan hosting web lebih lanjut dalam panduan ini.

3.2. Mengapa Kami Mengesyorkan WordPress.org?

WordPress sejauh ini adalah pilihan terbaik untuk membina laman web. Ini adalah pembangun laman web yang paling popular dengan alasan. Anda boleh menggunakan WordPress untuk membina jenis laman web yang anda mahukan, sama ada laman web perniagaan, blog, laman keahlian, laman forum, laman eCommerce, dan sebagainya. Selain itu, dengan WordPress, anda mendapat akses segera ke semua ciri yang anda perlukan untuk menjayakan laman web anda.

Juga, lihat artikel kami mengenai buku WordPress terbaik untuk lebih banyak sumber mengenai WordPress.

Mari kita periksa alasan mengapa WordPress.org adalah pembangun laman web terbaik:

 • Percuma – WordPress percuma digunakan. Anda perlu membeli nama domain dan hosting web tetapi walaupun dengan kos tersebut, WordPress masih merupakan salah satu pembangun laman web yang paling berpatutan di luar sana.
 • Popular – Dengan lebih dari 30% laman web dalam talian, WordPress adalah pembangun laman web yang paling banyak digunakan. Terdapat keselamatan dalam jumlah.
 • Komuniti – Terdapat komuniti WordPress yang besar dalam talian. Bila-bila masa anda mempunyai masalah atau memerlukan jawapan untuk satu soalan, anda boleh menemui banyak artikel, tutorial, dan perbincangan dalam talian untuk membantu anda.
 • Tema & Pemalam – Dengan pembangun laman web lain, anda perlu membayar lebih banyak untuk mendapatkan akses ke pemalam yang menambahkan lebih banyak kuasa dan penyesuaian ke laman web anda. Tetapi dengan WordPress, anda mendapat akses ke ribuan pemalam percuma dengan serta-merta. Bukan hanya itu tetapi mereka juga menawarkan ribuan tema percuma juga.
 • Mudah untuk digunakan – Walaupun WordPress membiasakan diri, sebenarnya sangat mudah dan senang digunakan. Memasang WordPress itu sendiri tidak memerlukan masa sama sekali, banyak penyedia hosting menyediakan pemasangan WordPress 1 klik.

Oleh itu, secara keseluruhan, kami mengesyorkan menggunakan WordPress untuk membina laman web anda. Malah pemula yang lengkap dapat membuat laman web yang disesuaikan sepenuhnya dengan WordPress dalam masa yang singkat.

Jangan bingung WordPress.org dengan WordPress.com. Kami mengesyorkan membina laman web anda dengan WordPress.org kerana anda dapat mengawal sepenuhnya laman web anda, pilihan penyesuaian tanpa had, dan ia juga lebih murah. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat artikel kami membandingkan WordPress.com vs WordPress.org.

↑ Kembali ke Jadual Kandungan

«Sebelumnya: Bab 2 – Jenis Laman Web

Bab 4: Siapkan Laman Web Anda dengan WordPress – Panduan Teknikal

bab 4 memulakan laman web

WordPress adalah platform pembangun laman web paling popular yang terdapat di internet. Ini memberi kuasa lebih dari 30% dari semua laman web hari ini.

WordPress menjadikannya sangat mudah untuk membina laman web dari awal. Anda boleh menyesuaikan penampilan dan ciri laman web anda dengan mudah dengan memasang tema dan plugin (aplikasi) yang sesuai.

Bahagian yang paling baik adalah, anda tidak perlu mengetahui kod apa pun atau mahir dalam bidang teknologi. Kami akan membantu anda menghidupkan dan menjalankan laman web WordPress anda dalam masa kurang dari satu jam. Yang mesti anda lakukan adalah mengikuti panduan langkah demi langkah di bawah.

4.1. Memilih Platform – WordPress yang Dihoskan Sendiri

Oleh kerana terdapat banyak pembangun laman web yang boleh dipilih, mudah untuk merasa terbeban. Walaupun banyak pembangun laman web bebas digunakan, kami selalu mengesyorkan untuk memulakan laman web di platform WordPress yang dihoskan sendiri.

wordpress

Dengan pembangun laman web percuma, anda tidak dapat menyediakan nama domain khusus. Contohnya, anda tidak akan dapat domain khusus seperti:

www.mycoolwebsite.com

Sebaliknya, anda akan terjebak dengan sesuatu seperti:

www.freewebsitebuilder.com/mycoolwebsite.com.

Yang tidak profesional dan lebih sukar untuk dikenang oleh pengunjung anda. Pembina laman web percuma juga memaparkan iklan yang tidak berkaitan, yang menjadikan laman web anda kelihatan tidak profesional dan boleh mengganggu pengunjung anda. Sekiranya anda ingin menyiapkan nama domain khusus dan membuang iklan mereka, maka hampir setiap pembangun laman web menghendaki anda melanggan pelan premium yang cukup mahal.

Kelemahan lain ialah antara muka kebanyakan pembangun laman web disatukan dengan banyak pilihan kembung yang mungkin tidak akan anda perlukan. Ini menjadikan pembuatan laman web menjadi tugas yang membosankan bagi pengguna pemula.

Sebaliknya, platform WordPress yang dihoskan sendiri memberi anda kawalan penuh ke atas laman web anda. Antaramuka rapi, dan anda boleh memperluaskan ciri laman web anda dengan mudah dengan hanya memasang pemalam yang anda perlukan. Plus, WordPress menawarkan ribuan plugin percuma, ini membolehkan anda menjadikan laman web anda lebih hebat tanpa sebarang kos.

Selain itu, anda boleh menemui ribuan tema WordPress percuma dari repositori tema rasmi yang membolehkan anda menyesuaikan penampilan laman web anda dengan mudah seperti yang anda mahukan.

4.2. Beli Nama Domain dan Akaun Hosting

Untuk memulakan laman web di WordPress.org yang dihoskan sendiri, anda harus memiliki nama domain dan akaun hosting web.

Nama domain: Nama domain anda adalah alamat (URL) laman web anda di internet, seperti Google.com atau IsItWP.com. Pelanggan anda menaip penyemak imbas mereka untuk mengakses laman web anda. Nama domain biasanya berharga sekitar $ 14,99 setahun.

Berkaitan: Alat penjana nama laman web terbaik (Sepenuhnya percuma)

Web hosting: Akaun hosting web anda adalah tempat kandungan dan fail laman web anda disimpan dalam talian. Anggaplah ia sebagai rumah fizikal laman web anda. Apabila pengunjung cuba mengakses laman web anda dengan mengetikkan alamat web anda (nama domain), mereka akan diarahkan ke laman web yang telah anda siapkan di pelayan hosting web anda. Web hosting biasanya berharga $ 7.99 sebulan.

Gabungan kos nama domain dan hosting boleh menjadi agak mahal, terutama jika anda baru bermula.

Itulah sebabnya kami telah membuat perjanjian dengan Bluehost untuk menawarkan nama domain PERCUMA kepada pengguna kami dan potongan lebih dari 60% di hosting web. Sangat baik untuk memulakan.

Klik di sini untuk Tuntutan Penawaran Bluehost Eksklusif ini »

Bluehost adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia. Mereka telah bekerja dengan komuniti WordPress sejak tahun 2005, dan mereka adalah penyedia hosting yang disyorkan secara rasmi oleh WordPress sendiri. Baca ulasan Bluehost kami untuk maklumat lebih lanjut.

Nota: Kami percaya dengan ketelusan sepenuhnya. Sekiranya anda membeli hosting menggunakan pautan rujukan kami, maka kami akan mendapat komisen kecil tanpa kos tambahan kepada anda. Anda sebenarnya akan mendapat potongan harga untuk hosting + nama domain percuma + SSL percuma. Kami boleh mendapatkan komisen dari hampir mana-mana syarikat hosting, tetapi kami mengesyorkan produk yang kami yakin akan memberi nilai kepada pembaca kami.

Untuk memulakan laman web WordPress anda, pergi ke laman web Bluehost dan klik Mulakan sekarang butang.

buat laman web di bluehost

Di halaman seterusnya, anda akan diminta untuk memilih rancangan. Oleh kerana anda baru memulakan, anda harus memilih rancangan asas. Ia merangkumi nama domain percuma dan sijil SSL percuma. Anda sentiasa boleh menaik taraf kemudian apabila laman web anda berkembang.

pilih rancangan bluehost untuk memulakan laman web

Pada skrin seterusnya, anda akan diminta untuk memilih domain yang ada yang anda miliki atau anda dapat membeli domain baru secara percuma. Teruskan dan beli yang baru kerana percuma.

pembelian domain bluehost

Anda sekarang akan diminta memasukkan maklumat akaun anda. Untuk pendaftaran yang mudah, anda boleh log masuk dengan Google hanya dengan beberapa klik.

pembuatan akaun bluehost

Setelah memasukkan butiran anda, tatal ke bawah pada halaman sehingga anda menemui kotak maklumat pakej. Anda boleh memilih pelan asas selama 12 bulan, 24 bulan atau 36 bulan. Anda juga dapat melihat bahawa beberapa addon terpilih, menambah jumlah harga. Sebaiknya hapus centang addon kerana anda tidak memerlukannya dengan segera. Anda selalu boleh membelinya kemudian jika keperluan anda berubah.

Memilih rancangan 36 bulan akan memberi anda nilai terbaik untuk wang anda.

maklumat pakej bluehost

Setelah selesai memilih rancangan anda, tatal ke bawah halaman lebih jauh untuk memasukkan butiran pembayaran anda. Anda harus bersetuju dengan Syarat Perkhidmatan mereka dan kemudian, klik Kirim.

Itu sahaja!

Anda berjaya melanggan rancangan hosting. Anda akan diminta membuat kata laluan untuk akaun anda.

Seterusnya, anda akan menerima e-mel dengan perincian mengenai cara log masuk ke panel kawalan hosting web (cPanel) di mana anda boleh menguruskan segala-galanya dari hosting fail hingga e-mel dan sokongan.

4.3. Pasang WordPress di Host Web Anda

Dengan Bluehost, anda tidak perlu melalui proses pemasangan WordPress yang berasingan kerana Bluehost kini memasang WordPress secara lalai. Yang harus anda lakukan ialah memilih tema WordPress anda, tentukan nama dan slogan untuk laman web anda, dan anda akan bersedia untuk memulakan WordPress.

Setelah melanggan rancangan hosting anda, anda akan diminta untuk memilih tema WordPress. Anda hanya boleh memilih apa sahaja semasa langkah ini kerana anda boleh menukar tema anda di kemudian hari (kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana melakukannya pada langkah seterusnya dari tutorial ini). Bahagian yang paling penting adalah mula membina laman web anda sehingga tema apa pun akan berfungsi buat masa ini.

pilih tema

Anda kemudian akan diminta untuk memilih nama dan slogan untuk laman web anda.

buat laman web wordpress baru

Setelah menentukan butirannya, klik Seterusnya. Bluehost kini akan memasang WordPress untuk anda dan, setelah selesai, akan menunjukkan skrin seperti ini:

pemasangan wordpress berjaya

Anda boleh log masuk ke laman web anda dengan menambahkan wp-pentadbir ke URL anda. Inilah rupa URL masuk WordPress anda:

http://contoh.com/wp-admin

Anda kini boleh log masuk ke laman web WordPress anda dengan bukti yang dihantar ke alamat e-mel anda.

log masuk wordpress

4.4. Tukar Tema WordPress Anda

Dengan WordPress, anda boleh mengubah penampilan visual laman web anda dengan mudah. Yang harus anda lakukan ialah mencari tema WordPress yang betul dan memasangnya di laman web WordPress anda.

Tema WordPress lalai adalah bagus, tetapi jika anda mahukan rupa dan nuansa yang berbeza untuk laman web anda, maka anda dapat mencari tema alternatif dari direktori tema rasmi dan memasangnya di laman web anda. Mencari tema yang sempurna akan membolehkan anda menjadikan laman web ini benar-benar milik anda, dan memberikannya perasaan “anda” yang peribadi.

Sangat disarankan untuk melihat senarai tema WordPress teratas kami sebelum anda menyelami dan memasang tema rawak.

Sekiranya anda memilih tema premium, maka tema itu mesti dimuat turun dari laman web penjual tema dan dimuat naik ke WordPress anda.

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan tema WordPress percuma dari repositori tema rasmi, maka anda boleh memasangnya secara langsung dari papan pemuka WordPress anda tanpa memuat turun manual dari komputer anda.

Untuk memasang tema percuma, arahkan ke Rupa »Tema di papan pemuka WordPress anda. Kemudian klik Tambah Tema Baru kotak.

tambah tema baru

Ini akan menunjukkan kepada anda beberapa tema unggulan di papan pemuka anda. Sebelum memasang, anda juga dapat melihat pratonton dan perinciannya dengan mengklik gambar.

Anda juga dapat menyaring tema berdasarkan susun atur, ciri, dan niche laman web anda dengan mengklik Penapis Ciri butang.

penapis ciri tema

Di sudut kanan, taipkan nama tema di bar carian. Setelah menemui tema yang sempurna, arahkan kursor ke atas gambarnya dan kemudian klik Pasang butang. Seterusnya, klik Aktifkan butang untuk mengubah penampilan laman web anda.

memasang tema

4.5. Buat Halaman Pertama Anda

Setelah mengubah penampilan laman web anda, inilah masanya untuk membuat halaman baru di laman web anda.

Di menu sebelah kiri papan pemuka WordPress anda, anda boleh menemui dua pilihan serupa yang sering membingungkan bagi pemula: Catatan dan Halaman.

Pilih Halaman jika anda ingin membuat halaman yang berdiri sendiri di laman web WordPress anda seperti halaman Tentang Kami, halaman Hubungi, halaman Syarat Perkhidmatan, dll..

Pilih Catatan jika anda ingin membuat catatan blog yang muncul mengikut urutan kronologi terbalik (yang lebih baru terlebih dahulu) di laman web WordPress anda. Catatan juga disusun mengikut kategori dan teg. Anda boleh membaca perbezaan antara kategori dan teg untuk maklumat lebih lanjut mengenai perkara ini.

Untuk membuat halaman pertama anda, pergi ke editor halaman anda dengan mengklik Halaman »Tambah Baru. Anda akan melihat editor di mana anda boleh mula membuat halaman anda. Anda perlu menambahkan tajuk untuk halaman anda sebelum mula menulis kandungan di editor halaman. Sekarang klik pada ‘+’ butang untuk menambah blok.

Anda akan melihat beberapa pilihan di sini. Sekarang pilih blok berdasarkan apa yang anda mahu tambahkan ke halaman anda. Sekiranya anda ingin menambahkan perenggan, pilih pilihan perenggan; untuk gambar pilih pilihan gambar dan kemudian muat naik gambar dari komputer tempatan anda atau pilih satu dari perpustakaan dan sebagainya.

4.6. Sediakan Halaman Utama Statik

Secara lalai, WordPress menunjukkan catatan terkini blog anda sebagai halaman utama anda dan bukannya halaman statik. Sekiranya anda ingin menetapkan halaman khusus sebagai halaman utama anda, ikuti langkah-langkah di bawah ini.

Setelah membuat halaman, pergi ke Tetapan »Membaca di papan pemuka pentadbir WordPress anda. Di dalam Halaman Utama anda dipaparkan pilihan, anda perlu memilih Halaman statik dan pilih halaman yang ingin anda paparkan sebagai halaman depan anda di menu dropdown. Setelah selesai, klik Simpan Perubahan butang.

laman web statik

4.7. Tambahkan Menu Navigasi

Menu navigasi anda melekat di bahagian atas laman web anda, sehingga pelawat anda dapat dengan mudah mencari halaman dan pautan yang paling penting, memudahkan anda menjelajahi laman web anda.

Untuk menambah menu navigasi, anda perlu pergi ke Rupa »Menu di pentadbir WordPress anda. Tentukan nama menu di Nama Menu bidang (ini sangat berguna jika tema anda menyokong pelbagai menu navigasi). Kemudian, klik Buat Menu.

buat menu di WordPress

Anda kini boleh memilih dari halaman, catatan, pautan tersuai, dan kategori yang ada. Setelah memilih perkara yang anda rasa layak untuk diketengahkan, klik Tambah ke Menu. Dengan seret dan lepas, anda boleh meletakkan struktur menu. Kemudian, anda perlu menentukan lokasi paparan dan klik Simpan Menu.

struktur menu kedudukan

4.8. Tambahkan dan Sesuaikan Widget Anda

Di laman web WordPress anda, anda boleh menambahkan widget dengan mudah di bar sisi anda dan lokasi lain yang siap widget seperti footer, header, dll..

Menambah widget membolehkan anda menambahkan kandungan yang disesuaikan / dinamik. Ini membolehkan anda menambahkan perkara seperti menu, kalendar, borang kenalan, galeri, dan item menarik lain di bar sisi laman web atau kawasan footer anda.

Anda boleh menambahkan widget dengan pergi ke Rupa »Widget dan pilih dari widget yang ada. Anda hanya menyeret dan melepaskan ciri pilihan anda ke kawasan widget di laman WordPress anda.

tambah widget di wordpress

4.9. Sesuaikan WordPress dengan Pemalam

Keindahan WordPress ialah anda dapat meningkatkan keupayaan laman web anda dengan mudah dengan hanya memasang pemalam yang betul. Fikirkan pemalam sebagai aplikasi untuk laman web anda (iaitu borang hubungan, galeri, dll.).

Sama seperti tema WordPress, anda boleh mencari dan memasang plugin percuma dari repositori plugin WordPress di papan pemuka WordPress anda.

Yang mesti anda buat hanyalah melawat Pemalam »Tambah Baru. Gunakan kotak carian di sudut kanan untuk mencari pemalam, dan klik Install sekarang butang. Setelah dipasang, klik Aktifkan butang untuk membuatnya berfungsi.

pasang pemalam

↑ Kembali ke Jadual Kandungan

«Sebelumnya: Bab 3 – Memilih Pembina Laman Web

Bab 5: Mengkonfigurasi Tetapan Laman Web Anda

mengkonfigurasi tetapan laman web

Seterusnya, anda ingin mengkonfigurasi tetapan laman web anda. Mengkonfigurasi tetapan asas WordPress adalah penting untuk bagaimana laman web anda berfungsi. Terdapat beberapa tetapan laman web utama yang harus anda fokuskan, kami akan membahasnya di bawah.

5.1. Jadikan Laman Web Anda Terlihat ke Google

Pertama, anda perlu memastikan laman web anda dapat dilihat oleh Google. Ini membolehkan laman web anda mendapat kedudukan dalam hasil mesin pencari, yang akan membolehkan pengguna mencari anda di web dengan lebih mudah.

Di papan pemuka WordPress, pergi ke Tetapan, kemudian ke Membaca bahagian. Di bahagian Penglihatan Mesin Carian, pastikan kotak tidak dicentang.

sesuaikan tetapan wordpress

5.2. Tetapkan Struktur Permalink

Seterusnya, anda ingin menetapkan struktur permalink. Permalink adalah alamat web yang digunakan untuk menghubungkan ke kandungan anda. Secara lalai, WordPress menetapkan struktur permalink, tetapi bukan yang paling dioptimumkan. Sebaliknya, anda mahukan struktur permalink yang akan membantu enjin carian dan pelawat laman web anda memahami kandungan anda dengan mudah.

Jadi, pergi ke Tetapan, kemudian ke Pautan Permalink. Di bawah Tetapan Biasa, pilih Nama pos pilihan.

kata kunci-permalinks

5.3. Komen dan Pemberitahuan

Sekiranya anda memulakan blog atau menulis blog di laman web anda, anda juga ingin mengkonfigurasi tetapan komen untuk laman web anda.

Mana-mana blog harus membolehkan pengguna mengomentari catatan, ini meningkatkan keterlibatan di laman web anda, meningkatkan waktu yang dihabiskan pengguna di halaman, dan mendorong untuk mengunjungi laman web anda sekali lagi.

Untuk mengkonfigurasi komen, pergi ke Tetapan, kemudian Perbincangan. Di sini anda boleh memilih sama ada anda mahu orang mengomentari artikel baru dan membenarkan pemberitahuan pautan dari blog lain (pingbacks dan trackbacks) mengenai artikel baru.

wordpress-komen-pemberitahuan

Anda juga boleh memutuskan sama ada anda mahu pengulas mengisi nama dan e-mel mereka sebelum memberi komen atau didaftarkan dan log masuk untuk memberi komen. Di samping itu, anda dapat memilih untuk menerima pemberitahuan e-mel kapan pun seseorang memberi komen di blog anda.

5.4. Kemas kini Zon Waktu Anda

Anda juga harus memastikan laman WordPress anda ditetapkan pada zon waktu yang betul. Aktiviti dan pemalam yang dijadualkan akan berjalan pada masa WordPress anda ditetapkan.

Oleh itu, jika untuk memastikan laman web WordPress anda ditetapkan pada zon waktu yang betul, pergi ke Tetapan dan kemudian ke Am.

zon waktu-wordpress

Dalam menu lungsur di sebelah Zona Waktu, pilih bandar di zon waktu yang sama dengan anda atau pengimbangan zon waktu UTC.

↑ Kembali ke Jadual Kandungan

«Sebelumnya: Bab 4 – Membuat Laman Web – Panduan Teknikal (Langkah demi Langkah)

Bab 6: Pemalam WordPress Penting & Tutorial (Asas)

bab 6 pemalam dan tutorial penting

Tidak kira apa jenis laman web yang ingin anda buat, anda perlu menambahkan ciri penting yang sama (seperti kemampuan membuat borang kenalan, kemampuan untuk menambahkan teg SEO dengan mudah, dan sebagainya).

Dengan WordPress, anda boleh menambahkan ciri tersebut dengan mudah tanpa mengambil pembangun atau menulis satu baris kod. Yang mesti anda buat hanyalah mencari plugin yang betul dan memasangnya di laman web anda.

Kami akan menerangkan …

 1. Cara menambahkan borang kenalan ke laman web anda
 2. Cara mengesan pelawat anda menggunakan Google Analytics
 3. Cara meningkatkan SEO laman web anda

6.1. Cara Menambah Borang Kenalan ke Laman Web Anda

Terlepas dari niche, ukuran, dan tujuan laman web anda, menambahkan borang hubungan adalah mustahak. Apabila anda telah menambahkan borang hubungan, pelawat anda dapat menghubungi anda dengan mudah dari laman web anda tanpa perlu masuk ke akaun e-mel mereka.

WPForms adalah pemalam borang hubungan terbaik untuk pemula WordPress. Ini membolehkan anda membuat borang hubungan dengan drag and drop builder dan membolehkan anda menerbitkan borang yang anda buat di mana sahaja di laman web anda dengan mudah.

Beberapa kelebihan menggunakan WPForms:

 • Buat sebarang bentuk borang dalam talian tanpa gangguan seperti borang hubungan, borang sumbangan, borang pendaftaran, borang pendaftaran, dan banyak lagi …
 • Semua borang yang anda buat dengan WPForms akan 100% responsif, yang bermaksud ia berfungsi pada penyemak imbas mudah alih, tablet, dan desktop.
 • Gabungkan borang anda dengan lancar dengan alat pemasaran e-mel kegemaran anda atau aplikasi web pihak ketiga.
 • Dan banyak lagi …

Baca ulasan WPForms yang lengkap untuk maklumat lebih lanjut.

Untuk membuat borang di blog anda, anda harus memasang WPForms dengan menavigasi ke Pemalam »Tambah Baru. Cari plugin WPForms dan, apabila muncul, klik Install sekarang, dan kemudian klik Aktifkan.

pasang wpforms

Anda sekarang akan diarahkan ke halaman selamat datang untuk WPForms. Anda boleh mengklik Buat Borang Pertama Anda butang atau klik WPForms »Tambah Baru untuk membuat borang pertama anda.

buat borang pertama anda

Seterusnya, anda akan diminta memilih templat. Anda boleh memilih salah satu templat awal atau mulakan dengan borang kosong. Sekiranya anda mahu, anda boleh memberikan nama khas pada borang kenalan pertama anda.

pilih templat borang

WPForms memudahkan untuk membuat borang dengan drag and drop. Klik pada medan borang yang sesuai di panel sebelah kiri untuk menambahkannya ke borang anda. Anda juga boleh menyusunnya semula atau membuang medan yang tidak perlu dengan mudah. Selepas membuat perubahan yang diperlukan, klik Jimat.

buat bentuk ringkas

Seterusnya, pergi ke papan pemuka anda dan klik WPForms »Semua Bentuk. Anda sekarang akan melihat semua bentuk yang telah anda buat. Di sebelah nama borang anda, anda akan melihat kod pendek borang. Salin kod pendek ini.

WPForms

Sekarang pergi ke siaran atau halaman di mana anda ingin menambah borang anda dan klik pada ‘+’ tanda di sudut kiri atas penyunting Gutenberg anda.

Menggunakan carian bidang mencari kod pendek. Pilihnya apabila dijumpai. Anda akan mempunyai yang berikut di skrin anda.

Sekarang tampal kod pendek yang anda salin tadi dan tampalkan di medan yang diberikan dan tekan Menerbitkan butang di sebelah kanan anda.

Itu sahaja! Anda kini berjaya menerbitkan borang kenalan.

Ingin membuat borang kenalan dengan cara mudah? Mulakan dengan WPForms hari ini.

Ingin memulakan dengan versi percuma? Cuba WPForms Lite.

6.2. Cara Mengesan Pelawat Anda Menggunakan Analitis Google

Sekiranya anda ingin meningkatkan lalu lintas laman web anda, pertama anda perlu memahami bagaimana orang mencari laman web anda dan apa yang mereka lakukan semasa mereka sampai di sana.

Cara termudah untuk melacak interaksi pengguna di laman web anda adalah dengan menggunakan Google Analytics. Analitis Google adalah penyelesaian penjejakan terbaik untuk laman web, dan penggunaannya sepenuhnya percuma.

Pemalam MonsterInsights memudahkan anda menyiapkan Google Analytics di laman web WordPress anda. Selain itu, ini memungkinkan anda memanfaatkan sepenuhnya potensi penjejakan Google Analytics, seperti pelacakan muat turun fail, pelacakan iklan, pelacakan pengiriman borang, pelacakan transaksi eCommerce, dll tanpa perlu menyentuh satu baris pun kod.

Baca ulasan MonsterInsights yang lengkap untuk maklumat lebih lanjut.

Untuk menyediakan Analitis Google di laman web anda, kunjungi Pemalam »Tambah Baru. Cari MonsterInsights dan, apabila pemalam muncul, klik Install sekarang dan kemudian, aktifkan.

pasang monsterinsights

Kepala ke Dapatan »Tetapan untuk mengesahkan laman web anda dengan Analitis Google. Klik Sahkan dengan akaun Google anda butang.

klik mengesahkan dengan akaun google anda

Pada skrin seterusnya, pilih akaun Google anda.

pilih akaun google untuk analisis

Seterusnya, benarkan MonsterInsights menguruskan akaun anda.

benarkan pandangan monsterinsight mengurus analitik

Akhirnya, pilih profil laman web yang betul untuk laman web anda dan klik Pengesahan Lengkap.

mengesahkan pandangan monsterinsight

Selepas pengesahan, anda dapat mengetahui prestasi laman web anda dengan mudah dengan melawati Dapatan »Laporan.

analitik google wordpress dengan pandangan monsterinsights

Mulakan dengan MonsterInsights hari ini untuk menyediakan Analitis Google di laman web anda dengan mudah.

Ingin memulakan dengan versi percuma? Cuba MonsterInsights Lite.

6.3. Cara Meningkatkan SEO Laman Web Anda

Ingin menarik khalayak yang disasarkan ke laman web anda? Cara terbaik untuk menarik pengunjung yang disasarkan adalah dengan mendorong lebih banyak lalu lintas mesin pencari, juga dikenali sebagai lalu lintas organik, dengan meningkatkan SEO laman web anda.

Menurut OptinMonster, SEO adalah amalan meningkatkan lalu lintas laman web anda dengan menjadikan laman web anda berada di kedudukan yang lebih tinggi dalam hasil mesin pencari. Pengunjung yang tiba di laman web anda melalui enjin carian dipanggil lalu lintas organik.

SEO boleh menjadi teknikal dan rumit, tetapi, berkat plugin SEO percuma, ia menjadi sangat mudah tingkatkan SEO WordPress anda, walaupun untuk pemula.

Walaupun anda dapat menemui banyak plugin SEO yang berbeza di luar sana, kami menggunakan dan mengesyorkan Yoast SEO. Ini adalah pemalam SEO yang paling popular untuk WordPress (dengan alasan yang baik!).

Dengan Yoast SEO, anda boleh dengan mudah menambahkan tag meta dan tajuk pada catatan dan halaman blog WordPress anda. Ini juga memaksa anda untuk memilih kata kunci fokus untuk catatan dan halaman blog anda untuk memastikan anda menggunakan kata kunci dengan tepat di halaman tersebut.

Di papan pemuka WordPress anda, pergi ke Pemalam »Tambah Baru. Cari Yoast di bar carian di sudut kanan atas. Plugin Yoast SEO kini akan muncul di halaman anda. Klik Pasang, dan kemudian Aktifkan.

yoast seo pasang

Di papan pemuka WordPress anda, kini anda dapat mencari menu SEO di bar tugas sebelah kiri. Cukup klik padanya. Sekiranya pemalam mengesan sebarang kesalahan SEO, anda boleh memperbaikinya dengan mengikuti cadangan yang diberikan.

Menyiapkan Yoast SEO adalah mudah ketika menggunakan wizard konfigurasi. Cukup klik pada penyihir konfigurasi untuk memulakan.

ahli sihir konfigurasi yoast seo

Pada langkah pertama, anda akan ditanya sama ada anda ingin mengkonfigurasi Yoast SEO sendiri atau menyewa pakar untuk melakukannya untuk anda. Pilih KONFIGURASI SEO MUDA untuk melakukannya sendiri.

konfigurasi yoast seo

Pada langkah seterusnya, anda akan ditanya sama ada laman web anda sudah siap untuk diindeks. Anda boleh memilih pilihan A. Kemudian, klik Seterusnya.

pengindeksan seo yoast

Anda boleh mendapatkan banyak jenis laman web dalam senarai. Pastikan untuk memilih jenis yang betul, dan kemudian, klik Seterusnya.

jenis laman web yoast seo

Untuk kad grafik pengetahuan Google, anda akan ditanya sama ada laman web ini dikendalikan oleh seseorang atau jenama. Sekiranya Orang dipilih, anda mesti menentukan nama orang tersebut. Sekiranya Syarikat dipilih, anda juga perlu menambahkan logo. Kemudian, klik Seterusnya.

yoast seo syarikat atau orang

Anda kini boleh memasukkan URL profil media sosial anda dalam bidang yang sesuai. Kemudian, klik Seterusnya.

profil sosial yoast seo

Pada langkah penglihatan mesin pencari, anda tidak perlu mengubah tetapan lalai kerana mereka disiapkan untuk mengindeks catatan dan halaman anda. Cukup klik Seterusnya.

keterlihatan enjin carian yoast seo

Arkib pengarang mungkin membuat masalah kandungan pendua untuk mesin pencari. Untuk mengelakkannya, anda boleh mematikannya jika blog anda tidak mempunyai banyak pengarang.

yoast seo pelbagai pengarang

Seterusnya, anda akan diminta untuk menyambungkan laman web anda ke Konsol Carian Google, yang merupakan alat percuma yang memberi anda gambaran terperinci tentang bagaimana kandungan blog anda dirasakan oleh Google.

konsol carian google yoast seo

Seterusnya, anda boleh menyediakan tajuk untuk blog anda, dan kemudian, klik Seterusnya.

tetapan tajuk yoast seo

Anda sekarang boleh keluar dari wizard konfigurasi kerana langkah lain dibuat hanya untuk tujuan promosi (seperti mendaftar ke buletin Yoast).

Mulakan dengan Yoast SEO hari ini untuk meningkatkan SEO blog anda.

Ingin memulakan dengan versi percuma? Cuba SEO Yoast percuma.

Sekiranya anda mencari beberapa plugin yang lebih disyorkan untuk laman web anda, lihatlah di bawah:

 • Bina borang hubungan dengan WPFormsPro | Percuma
 • Sambungkan laman web anda dengan Google Analytics menggunakan MonsterInsightsPro | Percuma
 • Tingkatkan SEO anda dengan Yoast SEOPro | Percuma
 • Tambahkan lapisan keselamatan tambahan dengan Sucuri
 • Buat sandaran biasa dengan Updraft PlusPro | Percuma
 • Tingkatkan prestasi WordPress dengan Jumlah Cache W3
 • Cegah komen spam dengan Akismet – Pro | Percuma
 • Tingkatkan pelanggan dan penjualan anda dengan OptinMonster

↑ Kembali ke Jadual Kandungan

«Sebelumnya: Bab 5 – Mengkonfigurasi Tetapan Laman Web Anda

Bab 7: Tambahkan Ciri yang Disempurnakan ke Laman Web Anda (Lanjutan)

bab 7 menambah lebih banyak ciri

Bergantung pada keperluan anda, anda mungkin ingin menambahkan ciri yang disempurnakan ke laman web anda. WordPress sangat luas, jadi yang perlu anda lakukan ialah mencari plugin yang tepat yang membolehkan anda menambah keupayaan yang disempurnakan ke laman web anda tanpa perlu membuatnya sendiri atau menyewa pembangun profesional.

Mari kita lihat betapa mudahnya menambahkan ciri yang dipertingkatkan ke laman web WordPress anda.

 1. Mulakan blog
 2. Tambahkan etalase eCommerce
 3. Tambahkan papan perbincangan / forum
 4. Jadikan laman web anda tersedia dalam pelbagai bahasa

7.1. Mulakan Blogging

Menambah blog ke laman web anda adalah cara yang baik untuk mendorong lalu lintas ke laman web baru anda dan memudahkan pengguna untuk menemui anda dalam talian. Oleh itu, anda ingin memulakan blog di laman web WordPress baru anda.

Pertama, tentukan apa yang anda akan blog. Catatan blog yang anda tulis harus sesuai dengan matlamat laman web anda. Contohnya, jika anda memulakan laman web perniagaan kecil untuk syarikat landskap anda, anda boleh menulis blog mengenai petua penjagaan rumput untuk pelanggan anda. Sekiranya anda membuat kedai dalam talian, anda boleh menulis blog mengenai cadangan hadiah untuk mempromosikan produk anda. Sudah tentu, jika anda memulakan blog gaya hidup, anda pasti ingin menulis mengenai topik gaya hidup.

Langkah 1: Buat Catatan Blog
Untuk membuat catatan blog pertama anda, di papan pemuka WordPress, klik Catatan, dan kemudian Tambah baru. Ini akan membawa anda ke editor WordPress di mana anda boleh mula menulis catatan anda. Cukup ketikkan tajuk entri blog anda dan mulailah menaip isi jawatan di bawahnya.

mulakan blog

Dalam catatan blog anda, anda boleh menambahkan blok seperti gambar, tajuk, audio, galeri, petikan, senarai, video, dan banyak lagi. Untuk menambah blok baru, klik pada ikon (+) di sudut kiri atas. Blok yang paling biasa akan muncul terlebih dahulu. Cukup klik blok yang ingin anda tambahkan dalam catatan blog anda.

blok tambah

Langkah 2: Tambahkan Kategori dan Teg
Semasa membuat catatan blog, anda juga ingin menambahkan kategori dan teg. Kategori dan teg akan memastikan kandungan blog di laman web anda teratur dan memudahkan pengunjung laman web anda untuk mencari apa yang mereka cari..

Kategori bermaksud kumpulan yang luas. Sebagai contoh, di blog resipi, anda mungkin mempunyai kategori yang luas seperti Resepi Sarapan, Resipi Makan Siang, Resipi Makan Malam, dan Resipi Pencuci Mulut.

Untuk menambahkan kategori ke catatan blog anda, pergi ke panel gear di sebelah kanan. Di bawah Kategori bahagian, klik Tambah Kategori Baru.

wordpress-blog-kategori

Namakan kategori di medan teks yang disediakan dan klik Tambah Kategori Baru butang di bawahnya. Setelah kategori baru anda dibuat, ia akan muncul dengan kotak berwarna biru.

kategori tambah

Anda boleh menambah seberapa banyak kategori dan subkategori yang anda mahukan.

Teg dimaksudkan untuk menerangkan perincian spesifik mengenai catatan anda dan dapat digunakan untuk mengkategorikan catatan anda secara mikro. Sebagai contoh, entri blog untuk resipi spageti boleh masuk dalam kategori “Resipi Makan Malam” dan termasuk tag seperti “resipi spageti” dan “pasta buatan sendiri”.

Untuk menambahkan teg, pergi ke panel di sebelah kanan editor WordPress. Di bawah Teg bahagian, taipkan tag anda dan tekan enter untuk menambahkan tag pada siaran anda.

blog-post-tag

Setelah selesai menulis catatan blog anda dan menambahkan kategori dan teg, klik warna biru Menerbitkan butang di sudut kanan atas untuk membuat catatan blog anda disiarkan di laman web anda.

7.2. Tambahkan etalase eCommerce

Industri eCommerce berkembang pesat dan masa depan runcit adalah eCommerce. Dengan WordPress, menambahkan etalase eCommerce ke laman web anda semudah memasang pemalam.

Walaupun anda dapat menjumpai puluhan plugin eCommerce, WooCommerce mengalahkan semua persaingan dan terus berada di hadapan dengan ciri-ciri unik dan kemudahan penggunaannya.

woocommerce-e-dagang

WooCommerce adalah pemalam eCommerce terbaik untuk WordPress. Ini membolehkan anda dengan mudah mengintegrasikan etalase dengan laman web yang ada dan membolehkan anda menerima pembayaran melalui PayPal. Oleh itu, adalah kepentingan terbaik anda untuk memastikan bahawa tema WordPress anda serasi dengan WooCommerce.

Beberapa ciri WooCommerce adalah:

 • Membolehkan anda menjual barang fizikal atau digital dengan mudah di laman web anda.
 • Tambahkan gerbang pembayaran dengan mudah dengan pemalam addon.
 • Sokong banyak plugin tambahan dan premium untuk meningkatkan etalase anda.
 • Sekiranya anda perlu menyewa pembangun untuk menambahkan ciri tersuai ke laman web anda, mudah untuk mencarinya kerana WooCommerce adalah penyelesaian eCommerce yang paling popular untuk WordPress.

Baca ulasan WooCommerce yang lengkap untuk maklumat lebih lanjut.

Ingin mengintegrasikan etalase dalam talian dengan laman web anda? Mulakan dengan WooCommerce hari ini.

7.3. Tambahkan Papan Perbincangan / Forum

Menambah papan perbincangan atau forum di dalam laman web WordPress anda sangat berguna untuk mengembangkan komuniti yang terlibat. WordPress mempermudah menyediakan forum perbincangan utas di mana pengguna anda boleh bergaul dan bekerjasama dengan orang ramai yang lebih besar.

bbTekan adalah salah satu plugin forum WordPress terbaik, dan dicipta oleh orang yang sama di belakang WordPress.org.

bbpress

Beberapa faedah menarik untuk mengaktifkan laman web anda dengan forum bbPress adalah:

 • Beratus-ratus plugin tambahan tersedia yang membolehkan anda meningkatkan forum anda dengan mudah.
 • Memudahkan forum anda berjalan dan berjalan dengan hanya beberapa klik.
 • Dilengkapi dengan set lengkap ciri termasuk profil yang diperluas, forum kumpulan, pemberitahuan dan aktiviti log, dll.

Baca ulasan bbPress yang lengkap.

Ingin menggabungkan papan perbincangan / forum dengan laman web anda? Mulakan dengan bbPress hari ini.

7.4. Jadikan laman web anda tersedia dalam pelbagai bahasa

Ingin menjangkau khalayak yang lebih luas dengan menyediakan laman web anda dalam pelbagai bahasa? Membuat laman web berbilang bahasa dan menjangkau khalayak global adalah mudah dengan WordPress berkat pelbagai jenis plugin terjemahan yang terdapat di pasaran.

Dengan WordPress, anda dapat menjumpai banyak jenis plugin yang memudahkan pembuatan laman web berbilang bahasa.

Walaupun beberapa pemalam memberi tumpuan kepada kemudahan penggunaan dan membolehkan anda membuat dan mengurus laman web berbilang bahasa dengan mudah, pemalam lain membantu anda menyampaikan terjemahan automatik berdasarkan pilihan pengguna. Anda juga boleh mencari pemalam yang membantu anda
berhubung dengan penterjemah profesional dari dalam papan pemuka WordPress anda.

Untuk membuat laman web berbilang bahasa dengan mudah, kami mengesyorkan menggunakan Polylang, salah satu plugin terjemahan WordPress yang paling popular di direktori plugin.

polylang

Dengan Polylang, anda boleh menggunakan seberapa banyak bahasa yang anda mahukan, yang mesra mesin carian dan juga serasi dengan plugin WooCommerce.

Mulakan dengan Polylang hari ini.

↑ Kembali ke Jadual Kandungan

«Sebelumnya: Bab 6 – Plugin WordPress Penting & Tutorial

Bab 8: Promosikan dan Kembangkan Laman Web Anda

bab 8 mempromosikan laman web

Sebelum anda mula melaburkan masa dan sumber untuk mempromosikan laman web anda, perlu meluangkan masa untuk memeriksa sama ada laman web anda memberikan nilai kepada pelawat anda. Tidak kira berapa banyak yang anda belanjakan untuk promosi laman web, pelawat anda tidak akan bertahan melainkan memberikan nilai.

Sebagai contoh, jika laman web anda adalah kedai dalam talian, maka anda mungkin mahu menerbitkan video berguna yang menunjukkan produk anda dan cara menggunakannya. Anda juga boleh memberikan potongan harga yang besar untuk pelanggan pertama kali dan pembelian gabungan.

Begitu juga, jika anda mempunyai laman web kandungan, maka anda mungkin membuat kandungan tiang yang berada di kedudukan yang baik di Google sehingga menarik pengunjung baru dan pautan balik.

Setelah anda membina sistem di laman web anda, seperti kandungan tiang yang memberikan nilai tambah kepada pengunjung anda, anda boleh mula melaburkan masa dan sumber anda untuk mendorong lalu lintas.

Perlu diingat bahawa tanpa sistem ini pelawat anda tidak akan bertahan, menjadikan usaha pemasaran anda kurang berkesan.

8.1. Arahkan Trafik ke Laman Web Anda

Lalu lintas adalah kehidupan setiap laman web dan, tanpanya, laman web anda tidak akan bernilai.

Beberapa cara yang berbeza untuk mendorong lalu lintas ke blog anda adalah:

 • Pengeposan tetamu: Terbitkan artikel tetamu anda di blog yang popular dan sertakan pautan balik ke laman web anda. Selain memandu lalu lintas, ini membantu anda menunjukkan kepakaran anda dalam bidang anda dan menjadikan diri anda sebagai pihak berkuasa.
 • Jangkauan e-mel: Buat senarai blogger di kalangan khusus anda. Mulakan kempen jangkauan e-mel untuk menghubungi blogger dan minta mereka memberikan pautan balik ke laman web anda. Dengan strategi yang betul, taktik ini berkesan dalam membina pautan balik dan mendorong lalu lintas.
 • Pengoptimuman enjin carian (SEO): SEO membolehkan anda meningkatkan lalu lintas laman web anda dengan mendapatkan catatan blog anda ke peringkat yang lebih tinggi dalam mesin pencari. Dengan taktik SEO di tempat dan di luar laman web, anda dapat mendorong lalu lintas organik yang lebih disasarkan ke laman web anda.
 • Media sosial: Galakkan pembaca anda untuk berkongsi catatan blog anda ke media sosial. Ini dapat membantu anda mendorong pengguna media sosial ke laman web anda.

8.2. Lebih Banyak Kaedah Mempromosikan Laman Web Anda

Strategi promosi tidak terhad untuk mendorong lalu lintas segera. Sekiranya anda hanya fokus pada keuntungan jangka pendek, kemungkinan anda akan ketinggalan dalam masa terdekat.

Ingin tahu strategi promosi apa yang boleh anda andalkan untuk jangka masa panjang? Mari kita lihat beberapa di bawah.

1. Mulakan Senarai E-mel:

Salah satu kaedah terbaik untuk memastikan pengunjung anda dekat dengan jenama atau laman web anda adalah dengan membuat senarai e-mel. Sebenarnya, didapati bahawa 70% pelawat kali pertama tidak akan kembali ke laman web anda setelah mereka keluar. Walau bagaimanapun, dengan senarai e-mel, anda boleh menjalin hubungan dengan pelawat anda dengan mengemas kini mereka secara berkala mengenai apa yang berlaku di laman web anda dan, akhirnya, mengembalikan mereka ke laman web anda.

Anda boleh mendaftar untuk membuat senarai alat seperti Constant Contact, AWeber atau MailChimp dan mula mengembangkan senarai e-mel anda dengan menambahkan kotak pendaftaran ke blog anda.

2. Kembangkan Senarai Anda secara Eksponen:

Sebilangan besar borang pendaftaran lalai yang anda buat dari perkhidmatan pemasaran e-mel adalah membosankan. Ini menjadikan penghasilan plumbum kurang berkesan, yang juga memperlambat pertumbuhan senarai e-mel anda.

Dengan OptinMonster, anda boleh membuat borang optin yang indah dengan mudah yang terbukti mendorong lebih banyak pendaftaran. Ini juga dilengkapi dengan puluhan pilihan penargetan, sehingga Anda dapat menampilkan formulir kepada pengguna yang tepat di lokasi yang tepat di laman web anda pada waktu yang tepat tanpa membuat mereka kecewa.

OptinMonster juga membantu anda mengurangkan pengabaian troli dengan tawaran berdasarkan tingkah laku yang sensitif pada masa, yang sangat berguna untuk peruncit dalam talian.

3. Memperolehi Prospek dan Pelanggan:

Melabur dalam iklan dalam talian adalah salah satu kaedah terbaik untuk mendapatkan pelawat, petunjuk dan pelanggan. Tidak seperti iklan tradisional, iklan dalam talian membantu anda mengarahkan laser kepada bakal pelanggan anda. Oleh kerana itu, anda dapat membelanjakan anggaran iklan anda dengan cekap dan menjana lebih banyak pendapatan melaluinya.

Iklan Facebook: Pengiklanan Facebook mungkin yang paling mudah, tetapi cukup berkesan untuk mendorong pelanggan yang anda sasarkan ke laman web anda. Ia dilengkapi dengan banyak pilihan penargetan yang membolehkan anda memaparkan iklan anda ke segmen khalayak Facebook yang tepat yang cenderung menjadi pelanggan anda.

Google AdWords: Apabila dilakukan dengan betul, Google AdWords adalah kaedah pengiklanan yang paling dipercayai yang membantu anda menjana lebih banyak petunjuk dan pelanggan untuk perniagaan dalam talian anda. Anda boleh meletakkan iklan anda tepat di atas hasil carian Google untuk menarik pengunjung ke laman web anda dan menjual produk anda.

↑ Kembali ke Jadual Kandungan

«Sebelumnya: Bab 7 – Tambahkan Ciri yang Disempurnakan ke Laman Web Anda

Bab 9: Senarai Semak Sebelum Pelancaran

bab 9 sebelum senarai semak pelancaran

Membuat laman web adalah perniagaan yang serius. Membangunkan laman web anda agar dapat dilihat oleh dunia sebelum siap dapat mempengaruhi reputasi anda dan menelan belanja pelanggan masa depan. Oleh itu, sebelum melancarkan laman web anda, anda perlu memastikan bahawa anda telah mendapat semuanya dengan teratur.

Untuk mengelakkan anda melancarkan laman web anda sebelum siap, berikut adalah senarai semak sebelum pelancaran yang boleh anda ikuti. Lihat senarai di bawah dan sebelum anda membuat laman web anda secara langsung, pastikan anda dapat memeriksa setiap langkah.

 1. Bina Laman Web Anda – Bina laman web anda dan pastikan anda mempunyai semua halaman penting seperti halaman utama, tentang, halaman kenalan, dll.
 2. Bersedia dengan Halaman Akan Datang – Buat audiens anda teruja dengan laman web anda bahkan sebelum dilancarkan dengan menambahkan halaman tidak lama lagi ke laman web anda. Anda boleh melakukannya dengan mudah menggunakan WordPress seperti plugin tidak lama lagi BenihProd.
 3. Periksa Kesalahan – Periksa laman web anda untuk kesilapan kecil seperti kesalahan ejaan. Pastikan mudah dibaca dengan memeriksa fon dan warna.
 4. Periksa Imej – Periksa untuk memastikan gambar anda muncul di laman web anda, gambar tersebut dioptimumkan, dan gambar tersebut memiliki teks alt.
 5. Pautan Ujian – Uji semua pautan di laman web anda untuk memastikannya berfungsi dan menuju ke tempat yang betul. Ini termasuk navigasi laman web anda serta pautan butang atau pautan dalam kandungan.
 6. Konfigurasikan Tetapan WordPress – Konfigurasikan tetapan WordPress seperti keterlihatan enjin carian, struktur permalink, komen dan pemberitahuan, dan zon waktu.
 7. Pasang Analitis – Buat akaun Google Analytics dan gunakan MonsterInsights untuk mengesan data laman web anda. Uji untuk memastikan penjejakan dengan tepat sebelum melancarkan laman web anda.
 8. Uji untuk Mudah Alih – Pastikan laman web anda mesra telefon bimbit.
 9. Periksa Keserasian Penyemak Imbas – Pastikan laman web anda muncul dengan betul dalam semua jenis penyemak imbas yang berbeza menggunakan alat seperti Tangkapan Penyemak Imbas.
 10. Uji Prestasi Laman Web Anda – Uji kelajuan dan prestasi laman web anda untuk memastikan laman web dioptimumkan untuk pengguna. Anda boleh menggunakan Alat Uji Kelajuan Laman Web Percuma kami untuk menguji laman web anda dan mendapatkan cadangan penambahbaikan.
 11. Optimumkan Laman Web anda untuk SEO – Pasang plugin seperti Yoast SEO untuk mengoptimumkan laman web anda untuk SEO.
 12. Lindungi Laman Web Anda – Pasang pemalam keselamatan untuk laman web anda seperti Sucuri. Pastikan anda menggunakan plugin sandaran seperti Updraft Plus dan mengelakkan komen spam dengan Akismet.

Setelah anda memeriksa setiap langkah dalam senarai semak sebelum pelancaran ini, inilah masanya untuk menjadikan laman web anda disiarkan secara langsung!

↑ Kembali ke Jadual Kandungan

«Sebelumnya: Bab 8 – Promosikan dan Kembangkan Laman Web Anda

Bab 10: Sumber dan Soalan Lazim Berguna

bab 10 sumber wordpress

Untuk dapat menjalankan laman web dan mengembangkannya di platform WordPress, menguasai dan mengasah kemahiran WordPress anda sangat penting. Walaupun anda tidak perlu mempelajari bahasa pengaturcaraan apa pun, anda seharusnya dapat menyelesaikan sendiri beberapa masalah teknikal yang biasa. Sebaiknya ikuti beberapa sumber WordPress teratas di web.

Beberapa sumber WordPress percuma terbaik yang anda dapati berguna ialah:

 • IsItWP: Di IsItWP, kami secara berkala menerbitkan tutorial WordPress, ulasan tema dan plugin WordPress, penggabungan produk, tawaran WordPress, dan banyak lagi.
 • Pemula WP: WPBeginner adalah sumber WordPress percuma terbesar di web untuk pemula WordPress. Secara berkala, mereka menerbitkan tutorial, video, tawaran WordPress untuk produk WordPress yang berguna, dan banyak lagi.
 • Blog WPForms: Ingin mengembangkan perniagaan dalam talian anda menggunakan platform WordPress? Kemudian anda perlu mengikuti blog WPForms di mana dapat menemui amalan terbaik dan cadangan WordPress untuk membina sebarang bentuk borang dalam talian WordPress.
 • Blog MonsterInsights: Blog MonsterInsights adalah sumber terbaik yang boleh anda ikuti untuk mendapatkan petua mengenai amalan dan petua terbaik Google Analytics.

Setelah membantu ribuan pengguna memulakan laman web, kami mendapati bahawa orang sering mengajukan soalan yang sama berulang kali. Inilah sebabnya mengapa kami menyusun senarai soalan yang paling sering diajukan, sehingga anda dapat menghidupkan dan menjalankan laman web anda dengan mudah.

Bolehkah saya membuat laman web tanpa WordPress?

Ya, anda boleh membina laman web menggunakan HTML, CSS atau dengan pembangun laman web mana pun. Walau bagaimanapun, kami selalu mengesyorkan anda untuk memulakan laman web dengan WordPress kerana kebanyakan pembangun laman web percuma memaparkan iklan mereka di laman web percuma anda, menjadikannya tidak profesional. Mereka juga tidak membenarkan anda memilih nama domain khusus untuk laman web anda melainkan anda melanggan pelan premium. Juga, jika anda melanggar mana-mana syaratnya, mereka boleh menutup laman web anda tanpa memberi amaran.

Sebaliknya, dengan WordPress, anda mendapat kebebasan sepenuhnya dari laman web anda. Selain itu, anda boleh menambahkan fungsi tambahan tanpa menyewa pembangun (seperti borang hubungan, kedai dalam talian, dll.).

Bolehkah saya membuat laman web di WordPress tanpa pengekodan?

Dengan WordPress, sesiapa sahaja boleh membuat laman web tanpa pengetahuan teknikal. Anda boleh memilih dari banyak tema WordPress yang berbeza yang membantu anda mengubah penampilan laman web anda. WordPress juga mempunyai beberapa drag & jatuhkan pembangun halaman seperti Beaver Builder dan Divi yang menjadikan anda sangat mudah untuk membuat laman web yang sepenuhnya disesuaikan.

Apa perbezaan antara WordPress.com dan WordPress.org (WordPress yang dihoskan sendiri)?

WordPress.com adalah platform blog percuma yang membolehkan anda memulakan laman web dengan mudah. Walau bagaimanapun, ia dilengkapi dengan banyak sekatan seperti ketersediaan tema terhad dan ruang simpanan terhad. Selain itu, platform percuma tidak membenarkan anda mengewangkan laman web anda dengan vendor pihak ketiga (seperti Google AdSense).

WordPress.org, juga dikenal sebagai WordPress yang dihoskan sendiri, mengharuskan anda memiliki nama domain dan akaun hosting untuk menjalankan laman web. Dengan platform yang dihoskan sendiri, anda dapat mengawal sepenuhnya laman web anda, dapat mengewangkannya dengan cara yang anda mahukan, dan menyediakan pilihan tema dan penyesuaian tanpa had serta ruang penyimpanan tanpa had bergantung pada penyedia hosting anda.

Berapakah kos untuk memulakan laman web?

Untuk memulakan laman web di WordPress yang dihoskan sendiri, anda harus membeli nama domain dengan harga $ 14,99 per tahun dan akaun hosting, yang harganya sekitar $ 7,99 sebulan. Secara keseluruhan, memulakan laman web akan berharga serendah $ 110.87 setiap tahun.

Anda boleh menemui ribuan tema dan plugin percuma untuk laman web anda. Walau bagaimanapun, jika anda lebih suka tema dan pemalam premium, kos operasi laman web anda mungkin meningkat.

Baca juga nasihat pakar kami mengenai berapa kos laman web, untuk mendapatkan jawapan yang mendalam.

Cara menjadikan laman web mudah alih responsif?

Memilih tema responsif untuk laman web anda adalah kaedah termudah untuk menjadikan laman web anda bergerak pantas sehingga berfungsi di mana-mana peranti termasuk desktop, telefon bimbit dan tablet.

Cara membuat laman web yang dicari oleh Google?

Sekiranya anda mahu calon pengguna anda menemui laman web anda di Google, anda perlu meningkatkan SEO anda (pengoptimuman mesin pencari). SEO adalah amalan meningkatkan lalu lintas laman web anda dari mesin pencari dengan menjadikan laman web anda berada di kedudukan yang lebih tinggi dalam hasil mesin pencari.

Bolehkah saya memulakan laman web tanpa nama?

Sekiranya anda ingin mempublikasikan laman web tetapi tetap tidak dikenali, pastikan untuk melindungi domain anda dengan privasi WHOIS dihidupkan. Untuk laman web tanpa nama, orang biasanya menggunakan nama samaran / nama samaran untuk menulis di bawah. Anda bahkan boleh membuat e-mel yang unik hanya untuk menguruskan laman web.

Bagaimana laman web menjana wang?

Terdapat banyak cara berbeza untuk mengewangkan laman web anda dan menjana wang melaluinya. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Mengiklankan: Jual ruang iklan kepada calon pengiklan secara langsung atau melalui vendor pihak ketiga seperti Google AdSense.
 • Pemasaran gabungan: Promosikan produk di laman web anda dan mulailah menjana pendapatan apabila pelawat anda membeli produk melalui pautan afiliasi anda.
 • Penjualan produk: Tambahkan etalase ke laman web anda dan mulakan menjual produk anda kepada pengunjung laman web anda.
 • Jual perkhidmatan: Tawarkan perkhidmatan kepada pelanggan anda dan jana pendapatan melaluinya.

Bolehkah saya menambah blog ke laman web saya?

Dengan WordPress, menambah blog ke laman web anda adalah mudah. Yang mesti anda buat ialah membuat artikel dengan menavigasi ke Catatan »Tambah Baru, dan terbitkan dengan mengklik Menerbitkan butang.

Di samping itu, pastikan untuk menambahkan pautan ke blog anda di menu navigasi anda supaya pelawat anda dapat menemuinya dengan mudah.

Bolehkah laman web dikendalikan oleh banyak pengguna?

Ya. WordPress dilengkapi dengan 5 peranan pengguna lalai dengan mana anda dapat mengurus peranan dan izin untuk setiap pengguna laman web anda: pentadbir, editor, pengarang, penyumbang, dan pelanggan.

Apakah kategori dan teg di WordPress?

Kandungan blog WordPress anda disusun mengikut kategori dan teg.

Kategori pada asasnya adalah pengelompokan catatan blog anda yang luas. Anggaplah ia sebagai topik umum yang anda bahas atau senarai kandungan untuk blog anda. Oleh kerana kategori bersifat hierarki, anda boleh mempunyai sebilangan subkategori yang anda suka.

Teg dimaksudkan untuk menerangkan perincian khusus mengenai catatan anda. Mereka boleh digunakan untuk mengkategorikan kandungan anda secara mikro, dan tidak bersifat hierarki. Anggaplah ini sebagai bahagian indeks sebuah buku.

Bagaimana saya boleh mengetahui lebih lanjut mengenai istilah WordPress?

Rujuk perkara ini Istilah Glosari WordPress untuk Pemula setiap kali anda hairan dengan istilah atau singkatan WordPress yang pelik.

Bagaimana saya membuat laman web saya lebih pantas?

Memilih hos web yang boleh dipercayai seperti Bluehost adalah salah satu cara yang disarankan untuk menjadikan laman web anda lebih pantas. Beberapa kaedah lain adalah:

Bagaimana cara menjadikan laman web saya selamat?

Untuk menjadikan laman web anda selamat, disarankan untuk mencadangkannya secara berkala dan menggunakan plugin keselamatan, seperti Sucuri sehingga anda dapat mengimbasnya dan menyelesaikan masalah ketika dijumpai.

Kami berharap panduan ini dapat membantu anda mempelajari cara memulakan laman web WordPress tanpa mengambil pembangun.

Sekiranya anda menikmati artikel ini, lihat panduan kami mengenai cara memulakan podcast dengan cara yang betul.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map