Cara Membuat Portofolio Dalam Talian di WordPress (Langkah demi Langkah)

Cara membuat portfolio dalam talian


Adakah anda ingin membuat portfolio dalam talian untuk menarik perhatian bakal pelanggan anda? Portofolio yang ideal mempersembahkan karya anda dengan cara yang cantik dan profesional. Dengan menggunakan WordPress, anda boleh meletakkan portfolio anda dalam talian di laman web anda untuk mendapatkan lebih banyak perniagaan dan meningkatkan pendapatan anda.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat portfolio dalam talian dengan mudah dengan WordPress.

Mengapa Anda Perlu Membuat Portofolio Dalam Talian?

Portofolio dalam talian membawa banyak peluang. Apabila dipersembahkan dengan baik, kualiti karya anda akan benar-benar bersinar yang akan menarik perhatian pengunjung laman web anda, dan mereka akan menjadi duta anda.

Terdapat banyak sebab untuk membuat portfolio dalam talian. Kami menyenaraikan beberapa di bawah ini sehingga anda akan memahami faedah utama memiliki halaman portfolio anda sendiri:

 • Sekiranya anda mempunyai laman web perniagaan, kemungkinan besar anda akan berkongsi perkhidmatan yang anda tawarkan. Anda juga harus memaparkan portfolio anda untuk menunjukkan prestasi sebelumnya kepada calon pelanggan anda. Portofolio adalah bukti visual yang dapat anda lakukan dalam perkhidmatan yang anda tawarkan.
 • Apabila seseorang bertanya mengenai portfolio anda, anda tidak perlu menghantarnya melalui pos atau faks kepada mereka. Anda hanya boleh berkongsi pautan ke halaman portfolio anda.
 • Halaman portfolio dalam talian meningkatkan kedudukan mesin carian laman web anda.

Berkaitan: Plugin Terbaik untuk Laman Web Perniagaan.

Portofolio dalam talian anda bukan sahaja dapat membantu anda mendapatkan lebih banyak perniagaan, tetapi juga menghubungkan anda dengan orang yang berpikiran sama yang ingin mengembangkan perniagaan mereka ke arah yang sama. Walau bagaimanapun, anda perlu memastikan portfolio anda kelihatan profesional dan menarik untuk menuai faedah ini.

Seperti apa Portofolio Dalam Talian yang Baik?

Portofolio boleh berbeza untuk setiap perniagaan atau niche. Contohnya, agensi pembangunan laman web kemungkinan akan memaparkan laman web yang mereka buat; sedangkan perniagaan harta tanah akan menunjukkan projek pembinaan mereka.

Penggunaan kandungan visual dengan cara yang menarik dapat memberi kesan lebih banyak daripada teks biasa dan rata. Anda boleh membina portfolio yang menarik dengan menunjukkan karya terbaik anda terlebih dahulu.

Contoh portfolio

Dengan laman web WordPress, anda boleh menggunakan galeri gambar atau slaid foto untuk menunjukkan portfolio anda. Sekiranya anda menggunakan pemalam galeri gambar, anda juga boleh menambahkan teks yang menyertakan gambar untuk menerangkan karya anda. Semakin banyak portfolio yang anda buat, semakin banyak anda berinteraksi dengan pengguna anda.

Periksa juga: Pemalam WordPress Terbaik untuk Jurugambar.

Oleh itu, mari kita lihat bagaimana anda boleh membina portfolio dalam talian yang indah dengan WordPress.

Membina Portofolio Dalam Talian dengan WordPress

Sekarang anda tahu mengapa anda memerlukan portfolio dalam talian, dan apa yang menjadikan portfolio anda kelihatan baik, sudah tiba masanya kami membimbing anda melalui setiap langkah membuat portfolio dalam talian dari awal.

Nota: Sekiranya anda sudah mempunyai laman web, maka anda boleh terus ke langkah ke-3.

Langkah 1: Memilih Nama Domain dan Web Hosting

Sekiranya anda baru bermula, perkara pertama yang anda perlukan adalah nama domain dan hosting web. Anda boleh membeli domain dari mana-mana pendaftar nama domain teratas di pasaran. Nama domain ringkas biasanya berharga $ 11 / tahun.

Seterusnya, anda akan menemui banyak syarikat hosting web dengan tawaran yang berbeza.

Kami mengesyorkan menggunakan Bluehost. Penyedia hosting web yang paling popular dan rakan hosting WordPress yang disyorkan secara rasmi.

bluehost-register-domain-name-free

Bagi pengguna kami, mereka menawarkan nama domain percuma dan potongan besar untuk hosting web. Ini akan menjimatkan banyak wang anda semasa membuat portfolio dalam talian anda.

Langkah 2: Memasang WordPress

WordPress adalah pembina laman web yang paling popular di dunia kerana fleksibiliti dan ciri-cirinya yang hebat. Ini membolehkan anda membina portfolio dalam talian dengan tepat seperti yang anda mahukan.

Setelah membeli nama domain dan hosting web, anda perlu memasang WordPress. Sekiranya anda menggunakan Bluehost, anda boleh menggunakan pemasang 1 klik mereka untuk memasang WordPress pada akaun hosting anda.

Setelah dipasang, anda boleh terus maju dan membuat laman web dengan WordPress.

Seterusnya, anda dapat melihat tema dan pemalam WordPress terbaik untuk membuat dan menyesuaikan laman web anda. Ia sangat mudah dan tidak memerlukan pengetahuan pengekodan.

Langkah 3: Menggunakan Tema Portfolio WordPress

WordPress mempunyai koleksi tema portfolio percuma dan premium. Anda boleh mendapatkan tema percuma di laman web WordPress.org. Cukup cari istilah ‘portfolio’ dan akan memaparkan semua tema yang dapat digunakan untuk membuat portfolio dalam talian.

Cari tema portfolio

Anda juga boleh menemui ratusan tema / templat lain di internet.

Untuk panduan ini, kami akan menggunakan tema Portfolio MyThemeShop. Untuk maklumat lebih lanjut, anda harus membaca artikel ini mengenai cara memasang tema WordPress.

Setelah dipasang, anda boleh memilih susun atur. Ia menawarkan 2 reka bentuk: portfolio blog dan portfolio lalai. Templat portfolio lalai menunjukkan gambar anda di skrin utama dengan lakaran kecil.

Tema portfolio

Anda boleh menambahkan item portfolio dari backend pentadbir WordPress anda. Tema ini membolehkan anda menambahkan penapis dalam portfolio dan mengatur kerja anda untuk memudahkan penyemakan imbas bagi pengunjung anda. Anda juga dapat memilih jumlah lajur untuk memaparkan gambar.

Terdapat banyak ciri berguna lain dalam tema seperti mengubah ukuran gambar, navigasi portfolio, widget bar sisi (juga berfungsi dengan widget bar sisi terapung), dan lain-lain. Anda boleh membuat portfolio dalam talian yang kuat untuk mendapatkan perhatian daripada bakal pelanggan anda.

Bukan peminat tema contoh kami? Tidak risau. Anda boleh menggunakan hampir semua tema portfolio WordPress untuk membuat portfolio anda. Pilihan dan tetapan akan berbeza untuk setiap tema, tetapi anda masih dapat memperoleh hasil yang diinginkan.

Langkah 4: Menggunakan Plugin Portfolio WordPress

Walaupun tema portfolio WordPress hanya tertumpu pada pembuatan laman web portfolio dalam talian, anda juga dapat menggunakan tema serbaguna dan kemudian menggunakan plugin untuk menambahkan portfolio anda ke halaman web anda. Cukup lihat panduan kami mengenai cara menambahkan portfolio ke laman WordPress anda.

Anda boleh mencari plugin portfolio percuma di repositori plugin WordPress.org.

Pemalam portfolio

Sekiranya anda ingin menambahkan ciri premium ke portfolio anda, anda juga boleh mendapatkan plugin WordPress berbayar di internet. Semua plugin ini akan mempunyai ciri dan pilihan yang berbeza. Anda perlu membuat sedikit kajian dan memilih plugin portfolio yang sesuai untuk memenuhi keperluan anda.

Apa yang Perlu Dilakukan Setelah Membuat Portofolio Dalam Talian

Apabila portfolio dalam talian anda sudah siap, anda tidak boleh berhenti di situ.

Anda perlu mempromosikannya, supaya lebih ramai orang dapat melihat karya anda. Terdapat banyak cara untuk melakukannya, termasuk pemasaran e-mel, perkongsian di media sosial, dan mendapat sorakan dari mulut ke mulut dari pengaruh utama di tempat anda. Anda juga boleh memulakan blog dan berkongsi pengalaman anda dengan cara yang profesional dan menarik.

Anda juga perlu mengoptimumkan laman web portfolio anda atau halaman untuk enjin carian. Ini akan membantu anda mendapatkan lebih banyak trafik organik. SEO akan membawa orang yang tepat ke portfolio anda yang secara aktif mencari jenis pekerjaan yang serupa. Lihat panduan lengkap kami mengenai alat SEO terbaik untuk meningkatkan lalu lintas laman web anda.

Itu sahaja. Kami berharap panduan ini dapat membantu anda belajar bagaimana membuat portfolio dalam talian dengan WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat artikel kami mengenai cara menggunakan Google Optimize di WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map