Cara Membuat Tata Letak WordPress Kustom (Langkah demi Langkah)

susun atur khas, pembina berang


Adakah anda ingin membuat susun atur WordPress khusus untuk laman web anda untuk memberikan penampilan yang unik?

Tanpa mengira kemahiran anda, mudah untuk membina susun atur WordPress tersuai tanpa perlu mengambil pembangun.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat susun atur WordPress tersuai dengan menggunakan plugin pembangun halaman WordPress yang terkenal, Beaver Builder.

Ramai di antara anda pasti tertanya-tanya, mengapa membuat susun atur tersuai apabila anda hanya dapat memilih tema premium dan memulakan halaman anda dengan salah satu susun aturnya yang telah dibina sebelumnya.

Mengapa Membuat Tata Letak WordPress Tersuai

Anda akan menemui sejumlah tema WordPress premium yang menawarkan beberapa susun atur bawaan yang menakjubkan, yang siap digunakan dengan segera. Anda pasti dapat memilih susun atur yang indah ini dan memberikan laman web anda penampilan yang menarik.

Tetapi masalah dengan susun atur tersebut adalah kerana ketersediaannya yang siap digunakan secara meluas oleh ratusan dan ribuan pengguna di seluruh web.

Ini bermaksud jika anda menggunakan susun atur prabuit untuk laman WordPress anda, anda tidak akan dapat memberikan penampilan yang berbeza kecuali anda banyak menyesuaikannya. Selain itu, susun atur ini mungkin juga tidak memenuhi keperluan anda. Membina susun atur tersuai adalah pilihan terbaik dalam kes ini.

Membuat Tata Letak WordPress Tersuai

Cara terbaik untuk membuat susun atur khusus yang menakjubkan untuk laman web anda adalah dengan menggunakan pemalam Beaver Builder. Beaver Builder adalah plugin pembangun halaman drag and drop yang popular yang membolehkan anda membuat beberapa susun atur yang paling menakjubkan dalam beberapa minit lagi.

Pembina Beaver

Perkara terbaik mengenai pemalam ini adalah tahap fleksibiliti jika ditawarkan. Anda boleh mengawal hampir semua perkara.

Warna, teks, fon, gambar – semuanya dapat disesuaikan sepenuhnya untuk mendapatkan penampilan yang tepat yang selalu anda impikan.

Perkara lain yang anda sukai mengenai Beaver Builder ialah tidak seperti plugin pembangun halaman lain, ini sangat mesra pemula dan anda tidak perlu menghabiskan berjam-jam untuk mengetahui cara menggunakannya. Selain itu, ia juga menawarkan puluhan templat yang menakjubkan untuk membantu anda memulakannya.

Lihat ulasan Beaver Builder kami di sini. Sekarang mari kita periksa cara membuat susun atur khas anda menggunakan pemalam ini.

Langkah 1: Memasang dan Menyiapkan Beaver Builder di WordPress

Langkah pertama adalah memasang dan mengaktifkan Beaver Builder di laman web anda. Anda boleh memuat turun pemalam dengan melayari laman web Beaver Builder. Setelah diaktifkan, pergi ke Tetapan »Pembina Halaman.

Tetapan Pembangun Beaver

Di sini anda boleh memasukkan kunci lesen untuk mengaktifkan sokongan dan menerima kemas kini. Setelah selesai, anda sudah bersedia untuk membuat susun atur khas pertama anda.

Langkah 2: Membuat Tata Letak Custom Pertama Anda

Untuk membuat susun atur tersuai pertama anda, pergi ke Semua Halaman »Tambah Baru pada papan pemuka WordPress anda. Pada editor teks anda, anda mempunyai pilihan untuk beralih ke pembangun halaman.

Cukup klik pada pilihan ini dan anda akan melihat tab pembina halaman dilancarkan. Anda akan melihat beberapa pilihan templat di sini. Oleh itu, pilih yang paling anda sukai untuk susun atur anda. Anda juga boleh mengklik anak panah dropdown dan memilih jenis susun atur yang anda mahukan. Ini boleh untuk halaman arahan atau halaman kandungan anda.

Setelah selesai, anda akan diarahkan ke pembangun seret dan lepasnya. Untuk mengedit bidang tertentu, anda hanya perlu mengarahkan kursor ke kawasan tertentu dan kemudian mengkliknya dan mula menyesuaikan reka bentuk anda.

Anda boleh menambahkan hingga 6 lajur, bar sisi, audio, gambar, pemisah dan banyak lagi pada susun atur anda. Untuk menambah baris dan bar sisi, klik pada Susun atur Baris tab. Kemudian seret bilangan lajur yang anda mahukan dan masukkan ke dalam pembangun visual anda.

Setelah lajur anda ditambahkan, cukup klik padanya dan sesuaikan untuk memenuhi keperluan anda. Anda boleh mengubah latar belakang, warna teks, menambah pautan, teks, sempadan dan banyak lagi ke lajur anda. Lajur dan baris ini juga dapat disimpan untuk penggunaan kemudian. Untuk itu, klik pada Jimat butang pada akhir pop timbul.

Untuk elemen lain, anda perlu menggunakan Modul Asas pilihan. Anda juga mempunyai beberapa elemen lain yang dapat anda tambahkan pada susun atur anda seperti butang, akordeon, jadual harga, peta, pemasa undur dan banyak lagi.

Anda hanya perlu menyeret elemen dari kanan dan meletakkannya di pembangun visual di sebelah kiri anda. Setiap elemen ini boleh disesuaikan. Jadi sebagai contoh, jika anda ingin menambah tajuk baru, cukup klik Tajuk dan seret dan lepaskan dalam susun atur anda. Selepas itu klik pada elemen Tajuk untuk menyesuaikannya.

Anda akan mempunyai 3 tab berbeza di sini. Umum, Gaya dan Kemajuan. Yang pertama membolehkan anda menambahkan teks, pautan, dan lain-lain ke tajuk anda. Tab kedua membolehkan anda menggayakan tajuk anda dengan warna, fon, dan lain-lain Mahir pilihan membolehkan anda menggunakan margin, keterlihatan, responsif, animasi, dll.

Anda boleh menambahkan seberapa banyak elemen dan modul yang anda mahukan dengan menggunakan kaedah yang sama dan kemudian menyesuaikannya untuk memenuhi keperluan anda.

Selepas anda mengedit susun atur anda, klik pada Selesai butang di sudut kanan atas skrin anda. Anda akan melihat pop timbul baru dengan beberapa pilihan berbeza seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah.

binaver penjimat simpan susun atur

Dengan menggunakan pilihan ini, anda boleh Menyimpan draf anda, Menerbitkannya atau membuangnya.

Langkah 3: Menggunakan semula Tata Letak Anda

Beaver Builder juga membolehkan anda menyimpan susun atur WordPress tersuai dan menggunakannya semula bila-bila masa yang anda mahukan. Untuk menggunakan pilihan ini, pergi ke Alat di sudut kanan atas skrin anda. Anda akan melihat pilihan berikut di skrin anda.

alat pembina berang

Sekarang bergantung pada keperluan anda, pilih pilihan. Sekiranya anda ingin menggunakan templat untuk penggunaan kemudian, klik pada Simpan Templat pilihan dan kemudian namakan susun atur anda. Selepas itu tekan Jimat butang.

susun atur wordpress menjimatkan tempate

Langkah 4: Menguruskan Templat Anda

Susun atur yang anda buat dengan Beaver Builder boleh digunakan di laman web tanpa had. Templat yang dibuat oleh penggunanya disimpan dalam jenis pos khusus yang disebut templat.

Secara lalai, pilihan ini disembunyikan. Anda boleh membuatnya kelihatan dengan pergi ke Tetapan »Pembina Halaman» Templat tab.

Sekarang klik pada Dayakan Pentadbir Templat pilihan dan tekan Simpan Tetapan Templat butang. Setelah melakukan ini, anda akan melihat item menu baru bernama Templat muncul di bar pentadbir WordPress anda. Semua susun atur halaman yang anda simpan sebagai templat akan muncul di halaman tersebut.

Mengeksport Tata Letak WordPress Anda

Oleh kerana susun atur yang anda buat disimpan sebagai jenis catatan tersuai, anda boleh mengeksport templat Beaver Builder anda dengan mudah. Untuk ini, anda mempunyai ciri eksport terbina dalam WordPress. Untuk menggunakan ciri ini, pergi ke Alat »Halaman eksport.

eksport susun atur wordpress

Sekarang pilih Templat. Klik pada anak panah dropdown dan pilih templat yang ingin anda eksport. Selepas itu, tekan Muat turun Eksport Fail butang dan WordPress akan menghantar fail XML untuk anda muat turun.

Mengimport Tata Letak Pembangun Beaver

Untuk mengimport susun atur, pergi ke papan pemuka laman web di mana anda mahu susun atur ini diimport. Sekarang pergi ke Tetapan »Import» WordPress. Klik pada pilihan Pasang Sekarang di bawah tab WordPress. Ini akan memuat turun dan memasang pemalam pengimport WordPress.

Setelah pemalam dimuat turun, anda boleh memuat naik fail XML yang baru sahaja anda muat turun. Susun atur anda kini siap digunakan di laman web anda yang lain juga.

Itu sahaja. Kami harap anda menyukai artikel kami. Sekiranya anda melakukannya, anda mungkin juga ingin mengetahui beberapa alternatif Beaver Builder lain yang boleh anda cuba.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map