Cara Memindahkan WordPress dari Pelayan Tempatan ke Laman Langsung (Langkah demi Langkah)

pindahkan wordpress dari pelayan tempatan ke laman web langsung


Adakah anda ingin memindahkan laman WordPress anda dari pelayan tempatan ke laman web langsung? Menggunakan laman WordPress anda di pelayan tempatan adalah salah satu kaedah terbaik untuk mempercepat proses pembangunan. Ini membantu anda memastikan bahawa laman WordPress anda berfungsi dengan sempurna, bahkan sebelum membawa lalu lintas.

Cara termudah untuk memindahkan laman WordPress anda dari pelayan tempatan ke laman langsung adalah dengan menggunakan pemalam WordPress seperti BackupBuddy atau Duplicator.

Sekiranya anda lebih suka memindahkan laman WordPress anda tanpa menggunakan pemalam dari pelayan tempatan ke laman web langsung, ikuti panduan langkah demi langkah di bawah.

Tetapi jika anda masih mahu melakukannya dengan cara yang lebih mudah, jangan risau. Kami akan menunjukkan kepada anda cara memindahkan WordPress dari pelayan tempatan ke laman web langsung menggunakan pemalam Duplicator di akhir artikel ini juga..

Memindahkan WordPress dari Pelayan Tempatan ke Laman Langsung- Prasyarat

Sebelum anda memulakan, kami menganggap bahawa anda mempunyai laman web WordPress yang berjalan di pelayan tempatan anda dan anda mempunyai akses penuh ke sana.

Anda juga perlu membeli nama domain dan hosting web.

Sekiranya anda tidak memiliki domain dan hosting web, maka kami mengesyorkan anda mendapatkannya terlebih dahulu sebelum anda memulakannya. Sekiranya anda baru memulakan, kos gabungan domain dan hosting mungkin kelihatan banyak.

Itulah sebabnya kami telah membuat perjanjian dengan Bluehost untuk menawarkan pengguna nama domain percuma, SSL percuma, dan potongan lebih dari 60% pada hosting WordPress.

Klik di sini untuk Tuntutan Penawaran Bluehost Eksklusif ini »

Akhirnya, anda juga perlu memasang program FTP di komputer anda dan mengetahui bagaimana untuk menggunakannya, jadi anda boleh memuat naik kandungan dan fail anda ke laman web langsung.

Setelah anda bersedia, anda boleh meneruskan penghijrahan.

Jadual Kandungan – Memigrasikan WordPress Dari Pelayan Tempatan ke Laman Langsung

I. Memindahkan Tapak Tanpa Plugin

 1. Eksport Pangkalan Data Anda Dari Pelayan Tempatan
 2. Import Fail WordPress ke Laman Langsung
 3. Buat Pangkalan Data MySQL di Laman Langsung
 4. Import Pangkalan Data WordPress ke Laman Pengeluaran
 5. Tukar URL Laman Web
 6. Konfigurasikan WordPress dalam Web Hosting Anda
 7. Betulkan Imej dan Pautan Pecah

II. Memindahkan Laman Web Dengan Plugin (Pendua)

 1. Pasang dan Siapkan Pendua
 2. Buat Pangkalan Data untuk Laman Langsung Anda
 3. Import Fail dari Pelayan Tempatan Anda
 4. Jalankan Skrip Migrasi

Langkah 1: Eksport Pangkalan Data Anda dari Pelayan Tempatan Anda

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengeksport pangkalan data WordPress tempatan anda. Untuk melakukan itu, kita akan menggunakan phpMyAdmin. Sekiranya anda tidak biasa dengan phpMyAdmin dan memerlukan bantuan dengan langkah ini, maka periksa Pengurusan pangkalan data WordPress menggunakan phpMyAdmin.

Dalam penyemak imbas anda, pergi ke http: // localhost / phpmyadmin / dan klik pada pangkalan data WordPress anda. Seterusnya, klik pada Eksport butang dari bar menu atas.

eksport-pangkalan data-dari-pelayan tempatan-ke-pelayan langsung

Anda sekarang akan diminta untuk memilih Pantas atau Adat pilihan. Memilih pilihan Custom memberi anda banyak pilihan untuk mengeksport pangkalan data anda. Untuk eksport yang cepat, mari kita pilih Pantas, dan kemudian memukul Pergi. Ini akan memuat turun pangkalan data anda.

eksport-mysql-pangkalan data-ke-pindah-tempatan-wordpress-laman-ke-hidup-pelayan

Langkah 2: Muat Naik Fail WordPress Anda ke Laman Langsung

Setelah mengeksport pangkalan data, langkah seterusnya adalah memindahkan semua fail laman web anda ke laman web langsung anda.

Pada langkah ini, anda perlu menggunakan klien FTP anda untuk memuat naik fail anda. Pertama, sambungkan klien FTP anda ke akaun hosting web anda.

Setelah disambungkan, pilih direktori yang betul di akaun hosting anda tempat anda mahu memuat naik fail. Sebagai contoh, jika anda merancang untuk meng-host laman web di example.com, maka anda ingin memuat naik semua fail di direktori public_html anda.

Sekarang, pilih semua fail WordPress tempatan anda dan muat naik ke pelayan langsung anda.

muat naik-wordpress-file-to-move-local-wordpress-site-to-live-server

Langkah 3: Buat Pangkalan Data MySQL di Laman Langsung Anda

Semasa klien FTP anda memuat naik fail WordPress anda, anda boleh mula mengimport pangkalan data anda ke pelayan langsung. Kebanyakan penyedia hosting WordPress yang dikendalikan menawarkan cPanel untuk menguruskan akaun hosting anda. Dalam langkah ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat pangkalan data dengan masuk ke cPanel anda.

Setelah log masuk ke cPanel anda, klik Pangkalan Data MySQL ikon yang biasanya terdapat di bahagian Pangkalan Data.

mysql-pangkalan data-untuk-bergerak-tempatan-wordpress-laman-ke-hidup-pelayan

Pada layar berikutnya yang muncul, tentukan nama untuk pangkalan data anda di Pangkalan Data Baru medan dan kemudian klik Buat Pangkalan Data.

buat-a-baru-pangkalan data

Setelah pangkalan data baru dibuat, tatal ke bawah ke bahagian Pengguna MySQL dan buat atau tambahkan pengguna yang ada ke pangkalan data.

buat-mysql-pangkalan data-pengguna-untuk-menyalin-a-wordpress-laman-ke-a-hidup-pelayan

Setelah menambahkan pengguna, anda akan diminta untuk menetapkan hak istimewa MySQL untuk pengguna tersebut. Cukup berikan semua hak istimewa kepada pengguna, dan kemudian tekan Buat perubahan butang.

semua keistimewaan

Langkah 4: Import Pangkalan Data WordPress di Laman Langsung Anda

Seterusnya, anda perlu mengimport pangkalan data WordPress ke laman web pengeluaran anda. Di cPanel anda, tatal ke bawah ke bahagian Pangkalan Data dan klik phpMyAdmin. Ini akan mengarahkan anda ke bahagian phpMyAdmin. Pastikan untuk memilih pangkalan data yang anda buat pada langkah sebelumnya, yang tidak mempunyai jadual yang dibuat.

Klik tab Import dari dalam menu atas. Pilih fail yang ingin anda import dengan mengklik Pilih fail. Pastikan memilih fail yang betul yang anda muat turun pada langkah pertama dari pelayan tempatan anda.

Setelah memilih fail, klik Pergi butang untuk mengimport pangkalan data WordPress anda.

pelayan import-database-to-move-local-wordpress-site-to-live

Langkah 5: Tukar URL Laman

Perkara seterusnya yang perlu anda lakukan ialah menukar URL laman web dalam pangkalan data anda sehingga menghubungkan dengan laman WordPress langsung anda.

Di phpMyAdmin, cari jadual wp_options dalam pangkalan data anda yang baru sahaja anda import pada langkah terakhir. Sekiranya anda menukar awalan pangkalan data anda, kemudian cari {awalan} _options dan bukannya wp_options.

Pilih Semak imbas butang yang anda dapati di sebelah wp_options. Sebagai alternatif, anda boleh melihat jadual wp_options dengan mengkliknya di bar sisi seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah.

layari wp_options untuk memuat naik laman web wordpress dari localhost ke cpanel

Di dalam opsyen_nama lajur, cari siteurl. Untuk mengedit URL laman web, klik Edit ikon seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin.

edit siteurl untuk memindahkan laman wordpress tempatan ke pelayan

Mengklik ikon Edit akan membuka tetingkap bidang edit. Pastikan untuk mengganti URL yang ditunjukkan dalam kotak option_value dengan nama domain anda.

Tekan Pergi butang untuk menyelamatkan medan.

tukar-laman-url

Seterusnya, anda perlu mereplikasi langkah ini untuk nama pilihan: rumah. Halaman wp_options boleh panjang beberapa halaman, jadi cari tab utama. Biasanya, ia berada di halaman kedua, di mana anda boleh menavigasi dengan mengklik anak panah penomboran di phpMyAdmin.

Semasa anda mengemas kini url beranda, pastikan sama seperti URL laman web anda.

Langkah 6: Konfigurasikan WordPress dalam Web Hosting Anda

Seterusnya, sudah tiba masanya untuk mengkonfigurasi WordPress dalam persekitaran pengeluaran.

Sekiranya anda cuba mengakses laman web anda sekarang, anda mungkin dapati mesej seperti ini: Ralat Membuat Sambungan Pangkalan Data. Dengan mengkonfigurasi WordPress, tujuan kami adalah untuk memperbaiki ralat ini dan menyiapkan laman web langsung.

Kembali ke klien FTP anda dan sambungkannya ke laman web anda dan kemudian edit fail wp-config.php anda. Pada langkah ini, anda harus menambahkan nama, pengguna, dan kata laluan pangkalan data yang sama ke wp-config.php anda seperti yang anda buat pada Langkah 3. Kemudian, simpan fail wp-config.php dan muat naik kembali ke web anda tuan rumah.

Lawati laman web anda, dan mesti disiarkan secara langsung sekarang.

Seterusnya, anda perlu log masuk ke papan pemuka WordPress anda dan pergi ke Tetapan »Umum. Tanpa membuat pengubahsuaian, tatal ke bawah dan klik Simpan Perubahan butang. Ini akan memastikan bahawa URL laman web itu diperbetulkan di tempat lain yang sepatutnya.

Seterusnya, menuju ke Tetapan »Permalink dan klik Simpan Perubahan untuk memastikan bahawa semua pautan pos anda berfungsi dengan baik.

Periksa juga: Cara Menyiapkan Permalink Pretty di WordPress.

Langkah 7: Betulkan Imej dan Pautan Pecah dengan Mengemas kini Laluan

Salah satu masalah umum yang mungkin anda temui semasa memindahkan laman WordPress anda dari satu domain ke domain yang lain, atau dari pelayan tempatan ke laman web langsung, adalah bahawa anda akan menemui pautan yang terputus dan gambar yang hilang di seluruh laman web selepas penghijrahan. Untuk memperbaikinya, anda boleh menggunakan pertanyaan SQL atau Pemalam WordPress Velvet Blues.

Bagi mereka yang ingin melakukannya melalui SQL, berikut adalah pertanyaan SQL mudah yang harus menyelesaikan masalah ini:

UPDATE wp_posts SET post_content = REPLACE (post_content, ‘localhost / test /’, ‘www.yourlivesite.com/’);

Cukup pergi ke phpMyAdmin, klik pada pangkalan data anda, dan kemudian klik pada SQL dari menu atas. Tulis pertanyaan ini, tetapi pastikan untuk mengubah URL laman web dan laman web tempatan anda.

jalankan sql untuk memindahkan laman web wordpress tempatan ke pelayan langsung

Itu sahaja! Laman web langsung anda harus beroperasi sekarang.

Memindahkan WordPress dari Pelayan Tempatan ke Laman Langsung dengan Pemalam

Sekiranya anda ingin memindahkan WordPress dari pelayan tempatan ke laman langsung dengan mudah, ini adalah kaedah terbaik untuk pemula. Dengan pemalam migrasi, anda boleh memindahkan WordPress dari pelayan tempatan anda ke laman web langsung dengan hanya beberapa klik.

Mari kita mulakan.

Langkah 1: Pasang dan Siapkan Pemasang Pendua

Pertama, anda perlu memilih pemalam migrasi, kami mengesyorkan memilih Duplicator.

Seterusnya, pasang dan aktifkan pemalam di laman web tempatan anda. Sekiranya anda tidak pasti cara memasang dan mengaktifkan pemalam WordPress, lihat panduan terperinci kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Selepas pemalam Duplicator dipasang dan diaktifkan, klik pada Pendua di papan pemuka WordPress anda, klik Pakej, dan kemudian klik pada Buat baru butang.

pendua-buat-baru-pakej

Pada skrin seterusnya, cukup klik Seterusnya butang.

create-new-package-next-to-upload-wordpress-website-from-localhost-ke-cpanel

Pendua kemudian akan mengimbas semuanya untuk memastikan semuanya teratur. Sekiranya semua item dalam imbasan sistem kembali ditandai sebagai ‘Baik’, maka klik pada Membina butang.

pendua-imbasan-lengkap

Proses “membina” ini mungkin memakan masa beberapa minit. Kerana apa yang dilakukan plugin adalah membuat salinan lengkap dari laman WordPress anda. Ini merangkumi semua fail WordPress inti serta tema, plugin, gambar, muat naik, dan sandaran pangkalan data WordPress anda. Jadi, masa yang diperlukan bergantung pada ukuran laman web anda. Pastikan untuk membiarkan tab ini terbuka sehingga prosesnya selesai.

Setelah proses selesai, anda boleh mengklik pada Muat turun Satu Klik butang untuk memuat turun fail pakej Pemasang dan Arkib ke komputer anda.

muat turun-pakej-ke-pindah-tempatan-wordpress-laman-ke-hidup-pelayan

Langkah 2: Buat Pangkalan Data untuk Laman Langsung anda

Sekarang setelah anda memuat turun fail Arkib laman web anda dan fail Pemasang, yang akan mengotomatisasi penghijrahan dengan membongkar fail arkib, anda perlu membuat pangkalan data MySQL untuk laman web langsung anda.

Untuk membuat pangkalan data, pergi ke papan pemuka cPanel akaun hosting anda. Setelah sampai di sana, tatal ke bahagian Pangkalan Data dan klik pada Pangkalan Data MySQL ikon.

my-sql-pangkalan data-untuk-bergerak-tempatan-wordpress-laman-ke-pelayan

Seterusnya, anda akan melihat medan yang disebut ‘Buat Pangkalan Data Baru’. Cukup masukkan nama untuk pangkalan data anda dan klik pada Buat Pangkalan Data butang.

buat-pangkalan data baru

Setelah anda mengklik butang itu, cPanel akan membuat pangkalan data baru untuk anda.

Langkah seterusnya adalah menatal halaman ke bahagian ‘Pengguna MySQL’. Tambahkan pengguna baru dengan membuat nama pengguna dan kata laluan. Kemudian, klik pada Buat Pengguna butang. Pastikan anda menghasilkan kata laluan yang selamat dan ingat nama pengguna dan kata laluan anda kerana anda memerlukannya lagi kemudian.

tambah-pengguna baru

Setelah membuat pengguna baru, anda perlu memberikan kebenaran kepada pengguna baru tersebut untuk bekerja di pangkalan data. Untuk melakukannya, tatal ke bawah ke bahagian ‘Tambahkan Pengguna ke Pangkalan Data’. Pilih pengguna baru yang baru anda buat dari menu lungsur di medan ‘Pengguna’. Kemudian, pilih pangkalan data yang anda buat dari menu lungsur di medan ‘Pangkalan Data’. Akhirnya, klik Tambah butang.

tambah-pengguna-ke-pangkalan data

Kini pangkalan data anda sudah siap digunakan dengan laman WordPress anda.

Langkah 3: Muat Naik Fail dari Pelayan Tempatan ke Laman Langsung

Langkah seterusnya adalah memuat naik fail arkib dan pemasang dari laman web tempatan anda ke akaun hosting anda.

Anda boleh menyambung ke laman web langsung anda menggunakan klien FTP. Setelah anda menyambung ke laman langsung anda, penting untuk memastikan direktori root laman web anda kosong. Direktori root biasanya folder / home / public_html / folder.

Sebagai contoh, jika WordPress dipasang secara automatik di sana seperti yang dilakukan oleh banyak syarikat hosting laman web semasa anda mendaftar, anda perlu memadam fail tersebut.

Apabila direktori root benar-benar kosong, anda boleh memuat naik fail arkib dan pemasang dari Duplicator.

muat naik-fail-root-direktori-to-move-local-wordpress-site-to-live-server

Langkah 4: Jalankan Skrip Migrasi

Seterusnya, lawati URL berikut di penyemak imbas anda: http://mywebsite.com/installer.php

Jangan lupa ganti “laman web saya” dengan nama domain sebenar.

Memasukkan URL ini di penyemak imbas anda akan melancarkan wizard migrasi Duplikator.

pendua-penghijrahan-penyihir-ke-pindah-wordpress-tempatan-pelayan-ke-hidup-laman web

Ujian pengesahan akan dilakukan, setelah anda mendapat lulus hijau, terima syaratnya & syarat dengan menandakan kotak dan tekan Seterusnya butang.

Pada skrin seterusnya anda akan memasukkan maklumat pangkalan data WordPress anda yang merangkumi nama pengguna dan kata laluan yang anda buat sebelumnya.

Petunjuk: Ia juga akan meminta tuan rumah anda yang mungkin “localhost”.

pendua-pasang-pangkalan data

Klik Seterusnya bersambung.

Plugin Duplicator kini akan mengimport pangkalan data WordPress anda dari arkib ke pangkalan data baru anda.

Seterusnya, skrin kemas kini data muncul. Pemalam secara automatik mengesan URL laman web baru anda dan jalannya, jadi anda tidak perlu mengemas kini apa-apa di sini. Klik sahaja Seterusnya bersambung.

kemas kini-pendua

Setelah proses migrasi selesai, anda akan melihat skrin kejayaan seperti di bawah. Dari sini anda boleh pergi ke kawasan pentadbir WordPress di laman web anda dengan mengklik Log masuk Pentadbir butang.

pendua-pentadbir-log masuk-ke-akses-wordpress-laman-di-hidup-pelayan

Itu sahaja, kerja anda selesai. Sebaik sahaja anda log masuk ke laman web langsung anda, Duplicator akan membersihkan fail pemasangan untuk anda.

Kami berharap panduan ini dapat membantu anda berjaya memindahkan laman WordPress anda dari pelayan tempatan ke laman web langsung. Sekarang, kembalilah ke laman langsung anda dan cari tahu apakah semuanya berjalan seperti yang diharapkan.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan BackupBuddy sebagai ganti untuk memindahkan WordPress dari pelayan tempatan ke laman web langsung.

Sekiranya anda menikmati artikel ini, anda mungkin juga ingin melihat plugin sandaran terbaik untuk WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map