Cara Memulakan Laman Web Fesyen dengan WordPress & Menjana Wang

cara membuat laman web fesyen dengan wordpress


Adakah anda ingin membina laman web fesyen atau pakaian?

Memulakan laman web fesyen atau blog dengan WordPress adalah mudah. Anda boleh menggunakan tema fesyen WordPress untuk memberikan penampilan glamor di laman web anda. Sekiranya anda mengikuti langkah yang betul, maka anda juga boleh mengubahnya menjadi perniagaan yang menguntungkan.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi cara memulakan laman web fesyen dengan WordPress dan menjana wang darinya.

Membina Laman Web Fesyen dengan WordPress

Terdapat banyak blogger di Instagram dan Facebook yang mempromosikan jenama fesyen teratas dari profil rasmi mereka. Jenama fesyen ini membuat perjanjian dengan blogger untuk mempromosikan produk mereka.

Namun, anda tidak mempunyai kawalan terhadap kandungan yang anda kongsi di platform media sosial seperti Instagram dan Facebook. Sekiranya suatu hari nanti akaun anda dipadamkan atau ada yang salah, anda mungkin kehilangan semua yang anda buat selama ini.

Berkaitan: 12 Pemalam Instagram Terbaik untuk WordPress

Semasa anda membina laman web fesyen, anda mempunyai kawalan penuh terhadap kandungan anda. Anda juga boleh mengewangkan kandungan anda dan menjana wang di sebelah.

Mari kita lihat bagaimana memulakan laman web fesyen dengan WordPress dan menjana wang dengan cara yang betul.

Langkah 1: Mendapatkan Nama Domain dan Web Hosting

Perkara pertama yang anda perlukan adalah nama domain dan hosting web.

Nama domain adalah alamat laman web anda di internet, seperti Google.com atau IsItWP.com. Itulah yang ditaip oleh pelawat anda ke dalam penyemak imbas mereka untuk mengakses laman web anda. Nama domain berharga sekitar $ 15 / bulan.

Web hosting adalah tempat orang menyimpan kandungan dan fail laman web mereka. Apabila seseorang mengetik alamat web anda (nama domain), mereka akan diarahkan ke fail laman web yang disimpan di pelayan hosting web anda. Akaun hosting WordPress berharga sekitar $ 9 / bulan.

Semasa anda memulakan, kos gabungan nama domain dan web hosting mungkin kelihatan sangat banyak.

Nasib baik, kami telah bekerjasama dengan Bluehost untuk menawarkan nama domain percuma, sijil SSL percuma, dan diskaun besar untuk hosting web kepada pengguna kami.

Anda hanya perlu membayar $ 2.75 / bulan.

Tuntut Tawaran Bluehost Eksklusif Ini »

Setelah membeli web hosting, anda boleh terus memasang WordPress di akaun hosting anda.

Langkah 2: Memasang WordPress

Dengan Bluehost, anda tidak perlu melalui proses pemasangan WordPress yang berasingan kerana Bluehost kini memasang WordPress secara lalai. Setelah melanggan rancangan hosting anda, anda akan diminta untuk memilih tema WordPress.
Anda harus log masuk ke akaun cPanel hosting web anda. Di sana, anda akan melihat pemasang WordPress 1 klik yang menyelamatkan masalah memasang WordPress secara manual.

Pasang WordPress

Kami menggunakan Bluehost, jadi pemasangan WordPress 1 klik tersedia sebagai ciri dalam akaun cPanel. Ia mungkin sedikit berbeza jika anda menggunakan penyedia hosting web lain.

Anda perlu mengisi semua butiran yang diperlukan dan memasang WordPress dengan mudah. Untuk maklumat lebih lanjut, anda harus melihat panduan lengkap dan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang WordPress dan membuat laman web dengan betul.

pilih tema

Anda kemudian akan diminta untuk memilih nama dan slogan untuk laman web anda.

buat laman web wordpress baru

Setelah menentukan butirannya, klik Seterusnya. Bluehost kini akan memasang WordPress untuk anda dan, setelah selesai, akan menunjukkan skrin seperti ini:

pemasangan wordpress berjaya

Anda boleh log masuk ke laman web anda dengan menambahkan wp-pentadbir ke URL anda. Inilah rupa URL masuk WordPress anda:

http://contoh.com/wp-admin

Anda kini boleh log masuk ke laman web WordPress anda dengan bukti yang dihantar ke alamat e-mel anda.

Langkah 3: Memilih Tema untuk Laman Web Fesyen Anda

Setelah memasang WordPress, anda perlu memilih tema yang sesuai dengan keperluan anda untuk laman web fesyen.

Terdapat beratus-ratus tema WordPress percuma dan premium di internet. Mari pilih tema yang anda lihat sekarang. Anda sentiasa boleh menukar tema selepas persediaan WordPress anda.

Tema fesyen

Tema fesyen yang baik membolehkan anda menambahkan foto, portfolio dan kandungan anda dengan indah. Seharusnya mempunyai templat halaman yang berbeza untuk blog dan halaman arahan anda.

Untuk maklumat lebih lanjut, anda harus melihat panduan ini mengenai cara memasang tema WordPress.

Langkah 4: Menerbitkan Foto dan Kandungan Fesyen

Sebelum membuat laman web anda terbuka, anda harus menambahkan foto dan kandungannya.

Biasanya, memerlukan masa untuk mempunyai kandungan yang mencukupi. Anda juga boleh mengintegrasikan akaun Instagram anda dan berkongsi gambar secara langsung dari Instagram dengan khalayak laman web anda.

Foto fesyen

Selain itu, anda perlu membuat halaman laman web seperti, perkhidmatan, dan halaman borang hubungan. Kami mengesyorkan menggunakan pemalam pembangun halaman seperti Beaver Builder atau Elementor. Pembangun halaman seret dan lepas ini akan membantu anda mengatur halaman pendaratan dan menambahkan kandungan serta-merta.

Anda juga harus memulakan blog dan membuat strategi kandungan untuk menghantar artikel secara berkala. Cari blog fesyen dan vlog teratas untuk mendapatkan inspirasi.

Blog fesyen teratas

Anda boleh membuat galeri gambar profesional di halaman utama dan halaman arahan. Dengan WordPress, anda akan menemui plugin galeri gambar terbaik yang mempunyai ciri seperti gaya gambar, pop timbul lightbox, dll.

Langkah 5: Menjadikan Laman Web Fesyen Anda Mesra SEO

Setelah laman web anda siap, anda perlu memastikan bahawa laman web ini tersedia untuk semua orang yang mencari produk dan kandungan berkaitan fesyen. Anda perlu mengoptimumkan laman web anda dan menjadikannya mesra mesin pencari. Dengan cara ini, laman web fesyen anda akan mula muncul di hasil carian Google.

Laman web WordPress mesra SEO secara lalai, tetapi anda masih boleh mengambil beberapa langkah untuk memastikan bahawa laman web anda dapat dilihat oleh semua orang yang mencari kandungan yang berkaitan dengan fesyen.

Amalan terbaik SEO merangkumi pengoptimuman kelajuan dan prestasi. Apabila pengguna anda melayari laman web, dan memuat dengan cepat, ia akan memberikan kesan pertama yang sangat baik yang bertahan lama. Anda boleh menggunakan plugin caching WordPress seperti WP Rocket untuk mempercepat laman web anda.

Seterusnya, anda perlu mengesan penglibatan pengguna di laman web anda supaya anda dapat membuat keputusan yang tepat mengenai perkara yang paling sesuai untuk khalayak anda. Penjejakan akan membantu anda memahami tingkah laku pengguna dan di mana minat pengguna hilang. Untuk ini, anda perlu memasang analisis Google di laman web fesyen anda.

Analitik akan menunjukkan kepada anda semua butiran mengenai halaman yang dikunjungi dan tindakan yang diambil oleh pengguna anda. Sekiranya sebahagian besar pelawat laman web anda keluar dari halaman tertentu, ini bermakna anda perlu menangani masalah tersebut dan menjadikan halaman tersebut lebih menarik bagi pengguna.

Langkah 6: Jana Wang dari Laman Web Fesyen Anda

Terdapat banyak cara untuk menjana wang dari laman web fesyen anda. Mari kita lihat beberapa di bawah.

 • Google AdSense: AdSense adalah rangkaian iklan milik Google yang membolehkan blogger dan pemilik laman web mengewangkan laman web fesyen mereka dengan memaparkan teks, gambar, video, dan iklan interaktif lain di laman web mereka. Sebagai alternatif ada platform iklan lain yang boleh digunakan untuk menjana wang melalui mempromosikan iklan di laman web anda.
 • Pemasaran afiliasi: Jenama fesyen terkenal dan kedai pakaian menjalankan program afiliasi, yang bermaksud anda dapat mempromosikan produk mereka untuk mendapatkan komisen yang baik setiap kali anda melakukan penjualan. Anda juga mungkin menggunakan beberapa plugin pemasaran afiliasi terbaik untuk memudahkan pemasaran afiliasi untuk anda.
 • Jual iklan langsung: Manfaat menjual iklan langsung adalah Anda tidak perlu membagi hasil iklan dengan jaringan iklan pihak ketiga seperti Google AdSense.

Untuk lebih jelasnya, anda boleh melihat 30 cara menjana wang dalam talian.

Itu sahaja.

Kami harap panduan ini dapat membantu anda mempelajari cara memulakan laman web fesyen dengan WordPress. Anda juga mungkin ingin melihat artikel kami mengenai tema fotografi terbaik untuk WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map