Cara Memulakan Perniagaan Kotak Langganan (Langkah demi Langkah)

cara membuat kotak langganan


Adakah anda merancang untuk membuat perniagaan kotak langganan?

Kotak langganan adalah model perniagaan berulang di mana pelanggan boleh memesan ceruk produk tertentu yang dihantar pada selang waktu yang tetap.

Perniagaan kotak langganan menekankan pengalaman unik yang ditawarkannya kepada pelanggan dan bukannya produk yang dihantar.

Di sisi perniagaan, ia menawarkan pendapatan yang dapat diramalkan kepada peniaga berbanding perniagaan eCommerce tradisional.

kotak langganan

Dalam model perniagaan ini, produk dibungkus dalam kotak dalam pelbagai bentuk. Contohnya, kotak kecantikan akan mengandungi pelbagai produk kecantikan seperti mencuci muka, topeng muka, gel penghidratan, toner, dan lain-lain yang habis dalam jangka masa tertentu.

Contoh perniagaan kotak langganan yang popular ialah kotak kecantikan, kotak haiwan peliharaan, lampin, bahan makanan, atau produk lain yang habis dalam selang masa yang tetap.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memulakan kotak langganan secara bertahap. Tetapi sebelum itu mari kita ketahui mengapa anda harus memulakan perniagaan ini.

Memulakan Perniagaan Kotak Langganan

Perniagaan kotak langganan pada masa ini sangat diminati dan selain daripada perniagaan khusus, malah syarikat gergasi eCommerce seperti Amazon telah melonjak.

Lihatlah beberapa contoh perniagaan kotak langganan.

1. NatureBox.com

kotak langganan contoh kotak alam semula jadi

NatureBox adalah syarikat makanan ringan berasaskan langganan yang telah melayani pelanggan sejak 2012. Mereka adalah sumber utama untuk makanan ringan yang sihat dan bersih termasuk adaptogenik, makanan berfungsi, dan makanan ringan CBD.

2. BlueBottleCoffee.com

kotak langganan contoh bluecoffee

Kopi Botol Biru adalah jenama kopi berasaskan langganan yang berpusat di UK. Mereka mengendalikan langganan kelab kopi dari 22 negara dan menawarkan penghantaran percuma ke seluruh dunia.

3. Amazon Prime

contoh perniagaan kotak langganan amazon prime

Amazon Prime adalah perkhidmatan langganan berbayar yang ditawarkan oleh Amazon yang menawarkan pelbagai jenis faedah kepada pelanggan yang sebaliknya tidak akan tersedia, atau dikenakan biaya tambahan, untuk pelanggan Amazon biasa.

Memulakan perniagaan kotak langganan adalah win-win bagi anda dan pelanggan anda.

Untuk Pelanggan

Pelanggan anda akan menyukai model perniagaan ini kerana sebab-sebab berikut.

 • Kemudahan: Mereka tidak perlu bimbang kehabisan produk yang biasanya habis mengikut jadual yang dapat diramalkan. (Contohnya lampin, atau makanan haiwan kesayangan, dll.)
 • Murah: Oleh kerana pesanan dibuat untuk satu set produk secara berkala, pelanggan biasanya mendapatkannya dengan harga yang lebih murah daripada yang mereka bayar secara individu.

Bagi Pemilik Perniagaan

Berbanding perniagaan eCommerce tradisional, perniagaan kotak langganan dilengkapi dengan banyak faedah.

 • Pengurusan Inventori yang Lebih Baik: Mengira inventori lebih tepat kerana anda sudah mengetahui berapa banyak kehendak pelanggan ‘terkunci’.
 • Ramalan Hasil yang Lebih Baik: Anda juga mempunyai kelebihan ramalan pendapatan yang lebih baik. Ini membantu anda membuat rancangan pelaburan yang lebih baik.
 • Tawaran Tawaran Peribadi: Anda boleh membiarkan pengguna mengatur produk untuk mereka. Tanpa keraguan, personalisasi terbukti dapat meningkatkan kesetiaan dan kepuasan pelanggan.

Sekarang mari kita periksa cara membina perniagaan kotak langganan secara bertahap.

Langkah 1: Membina Laman Web eCommerce

Untuk memulakan perniagaan kotak langganan, pertama-tama anda perlu membeli nama domain dan hosting web.

Nama domain adalah alamat laman web anda, seperti IsItWP.com atau Google.com. Inilah yang ditaip oleh pelanggan anda untuk melayari laman web kotak langganan anda.

Semasa anda memulakan, kos domain dan web hosting mungkin kelihatan sangat banyak. Itulah sebabnya kami mengesyorkan Bluehost, penyedia hosting web yang disyorkan oleh WordPress.org.

Bluehost WooCommerce

Bluehost menawarkan nama domain percuma, SSL percuma, hosting web tanpa had, dan semua perkara lain yang anda perlukan untuk menyiapkan dan menjalankan kedai dalam talian anda.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat ulasan kami di Bluehost.

Langkah 2: Memasang Langganan WooCommerce

woocommerce-langganan

Sekiranya anda mendaftar ke Bluehost menggunakan pautan pada langkah 1, anda sudah memasang WooCommerce pada hos anda, jadi anda boleh melangkau langkah ini. Jika tidak, teruskan dan pasang pemalam WooCommerce. Kemudian, pasang dan aktifkan plugin Langganan WooCommerce.

Ini adalah salah satu pemalam terbaik untuk sesiapa sahaja yang bersedia membuat perniagaan kotak langganan. Dengan pemalam ini, anda boleh membuat pelbagai langganan dengan mudah, baik untuk produk fizikal atau maya. Ini juga membolehkan anda membuat pilihan langganan yang berbeza seperti langganan perkhidmatan setiap bulan, langganan mingguan, atau pakej bil perisian tahunan.

Anda bahkan mempunyai pilihan untuk menambahkan yuran pendaftaran, menawarkan percubaan percuma, atau menetapkan tempoh tamat.

Langkah 3: Membuat Perkhidmatan Kotak Langganan Anda

Sekarang setelah semua langkah asas dijaga, sudah tiba masanya untuk mula membuat kotak langganan anda. Untuk itu di papan pemuka WordPress anda pergi ke WooCommerce »Produk» Tambah Baru.

WooCommerce menambah produk baru

Di sini anda boleh mula menambahkan produk anda. Tambahkan nama dan gambar produk. Di sebelah kanan anda, anda juga boleh menambah kategori. Setelah menatal ke bawah ke bawah, anda akan melihat pilihan yang dipanggil Data Produk. Klik pada anak panah drop-down di sebelahnya dan pilih Langganan Ringkas pilihan.

jenis produk, WooCommerce

Seterusnya, anda boleh menambahkan harga produk, harga jualan, cukai dan tetapan langganan.

Tetapan langganan, woocommerce untuk langganan

Anda boleh mengikuti proses yang sama untuk menambahkan lebih banyak produk.

Langkah 4: Mengumpulkan Produk anda

Langkah seterusnya adalah mengumpulkan produk anda. Untuk itu anda boleh pergi ke Produk »Tambah Baru. Sekarang tambah Kotak Langganan sebagai tajuk anda. Anda juga boleh menambah keterangan di sini. Sekarang tatal ke bawah untuk mencari Data Produk pilihan. Dan dari anak panah drop-down, pilih Produk Berkumpulan pilihan.

produk berkumpulan, perniagaan kotak langganan

Sekarang gunakan Produk Berkaitan tab untuk menambahkan semua produk yang baru anda tambahkan. Cukup ketik nama produk anda menggunakan medan carian dan pilih yang akan ditambahkan.

Kotak langganan

Sekarang tekan Menerbitkan butang untuk menjadikan kotak langganan anda disiarkan. Kotak langganan anda kini siap untuk pengguna anda.

kotak langganan

Itu sahaja. Anda kini boleh mula menjual produk anda dan menjana wang secara berulang.

Kami harap anda dapati panduan ini untuk memulakan perniagaan langganan. Sekiranya anda melakukannya. anda mungkin juga ingin belajar bagaimana membuat laman web keahlian.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map