Cara Memulakan Podcast dengan Cara yang Betul pada 2020 (Langkah demi Langkah)

cara membuat podcast dengan wordpress


Adakah anda mahu menerbitkan podcast di laman WordPress anda? Podcast dapat membantu anda menjangkau khalayak baru. Anda boleh mendorong pengunjung laman web anda untuk melanggan siri anda dan mendengarkannya secara berkala. Dengan cara itu, anda dapat membina hubungan jangka panjang dengan pendengar anda dan mungkin mengubahnya menjadi petunjuk dan pelanggan.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memulakan podcast dalam beberapa langkah cepat dan mudah. Jadi mari kita mulakan.

Langkah 1: Membuat Podcasting di WordPress: Bermula

Mempunyai blog akan menjadi kelebihan tambahan jika anda ingin menjalankan siri podcast yang berjaya. Blogging lebih daripada sekadar tambahan untuk podcast. Ia lebih mudah diakses daripada podcast sendiri, terutamanya jika anda mentranskripsikannya dan menerbitkannya di blog anda. Selain itu, blog juga dapat memberi anda peningkatan kredibiliti anda.

Langkah penting semasa menyiapkan blog WordPress anda adalah memilih nama domain dan platform hosting yang baik.

Nama domain adalah alamat blog anda di internet, seperti Google.com atau IsItWP.com. Web hosting adalah tempat orang menyimpan kandungan dan fail blog mereka.

Kami mengesyorkan anda memilih BlueHost, salah satu penyedia hosting web terkemuka di pasaran. Bluehost juga merupakan penyedia hosting web yang disyorkan secara rasmi oleh WordPress.org.

Apabila anda ingin memulakan blog baru, gabungan kos domain dan hosting nampaknya cukup banyak.

Itulah sebabnya kami telah membuat perjanjian dengan Bluehost untuk menawarkan pengguna nama domain percuma, SSL percuma, dan potongan lebih dari 60% pada hosting WordPress.

Klik di sini untuk Tuntutan Penawaran Bluehost Eksklusif ini »

Sekiranya anda belum mempunyai blog, berikut adalah panduan Cara Memulakan Blog WordPress (langkah demi langkah).

Langkah 2: Sediakan Host Media untuk Membuat Podcast

Secara amnya, podcast anda adalah fail media besar yang perlu dihoskan pada platform yang boleh dipercayai. Jadi langkah seterusnya adalah memilih platform hosting media yang baik. Anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda memerlukan host yang berasingan untuk fail media anda dan tidak menggunakan Bluehost untuknya.

Ini kerana anda tidak mahu laman web anda menjadi perlahan dan tidak responsif kerana penggunaan sumber pelayan yang banyak. Platform hosting media akan mengurusnya dan memastikan bahawa laman web anda sentiasa berkinerja lebih pantas.

Hosting Blubrry, hosting podcast

Untuk mendapatkan hasil terbaik, anda boleh memilih Blubrry yang merupakan hos media khusus podcast. Blubrry juga menawarkan plugin yang sangat baik yang disebut Blubrry PowerPress yang memudahkan proses pengendalian dan pengurusan podcast anda dari WordPress.

Langkah 3: Memilih Peralatan yang Tepat

Sekarang anda sudah siap dengan hosting podcast anda, inilah masanya untuk memilih peralatan yang tepat untuk persediaan podcast anda. Peralatan yang paling penting untuk podcast adalah mikrofon berkualiti.

Sekiranya anda memerlukan penyelesaian peringkat permulaan, anda boleh membeli Samson CO1U (USB). Ini adalah mikrofon kondensor studio USB pertama di industri, yang membantu anda merakam podcast berkualiti tinggi dengan memasukkan terus ke komputer anda melalui port USB.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan Heil PR-40 (sambungan XLR, bukan USB), yang digunakan oleh profesional. Untuk ini, anda juga perlu membeli pengadun audio.

Selain daripada itu, anda memerlukan –

 • Lengan mik
 • Gunung Kejutan
 • Penapis Pop
 • Fon kepala

Sekiranya anda ingin membeli semua peralatan yang diperlukan sebagai paket, pertimbangkan untuk membeli Rode Podcaster Booming Kit, yang disertakan dengan Podcaster, PSA1 Arm, dan PSM1 shock mount semuanya dikemas bersama.

Mari kita lihat langkah seterusnya.

Langkah 4: Merakam Podcast Pertama Anda

Untuk mula merakam episod podcast pertama anda, anda memerlukan perisian rakaman audio. Keberanian adalah salah satu perisian rakaman paling popular yang boleh anda gunakan.

Dengan Audacity, anda dapat merakam fail anda dan mengeditnya juga dengan mudah. Setelah anda memasangnya, buka perisian »Fail» Mulakan projek baru. Itu sahaja. Anda kini boleh mengklik pada Rekodkan butang dan mula merakam podcast anda.

Rakam dengan Audacity, podcasting dengan wordpress

Anda boleh mengedit fail anda dan memperbaikinya untuk pendengar anda. Buang jeda, batuk, bersin atau apa-apa yang anda fikirkan tidak perlu.

Anda juga boleh menambahkan beberapa muzik latar jika anda mahu. Untuk menambah muzik latar, pergi ke Fail »Import. Anda kemudian boleh melihat-lihat fail muzik anda dan menambahkannya yang anda suka.

Kerana Audacity adalah alat dengan senarai ciri yang luas, tidak mungkin untuk menutupi fiturnya dalam tutorial ini. Walau bagaimanapun, anda boleh melaluinya tutorial wiki mempunyai pandangan terperinci.

Selepas merakam, perkara seterusnya yang perlu anda lakukan ialah mengeksport fail anda. Secara amnya, fail podcast dieksport dalam format MP3. Dengan melakukan itu, fail diamankan dengan kualiti yang unggul dan dalam ukuran fail yang lebih kecil. Namakan fail anda dan simpan di komputer anda.

Langkah 5: Menerbitkan Podcast Anda dengan WordPress

Untuk menerbitkan podcast anda di laman web WordPress anda, masuk dahulu ke kawasan pentadbir anda. Langkah kedua adalah menuju ke Pemalam »Tambah Baru» Plugin PowerPress Podcasting oleh Blubrry.

PowerPress adalah plugin percuma yang menjadikan penerbitan podcast di laman WordPress anda sangat mudah. Setelah pemalam dipasang dan diaktifkan, pergi ke pemalam anda Papan pemuka PowerPress »Tetapan. Sekarang klik pada Konfigurasikan statistik dan perkhidmatan hosting Blubrry butang.

Tetapan PowerPress, membuat podcast dengan wordpress

Anda akan mempunyai tetingkap berikut di skrin anda. Di sini anda perlu memasukkan butiran akaun hosting Blubrry anda.

Sambungkan Blubrry dengan wordpress

Dengan menatal lebih jauh ke halaman, anda akan melihat lebih banyak pilihan. Isi bidang ini. Pemalam akan menggunakan maklumat dalam suapan RSS podcast anda. Kemudian, maklumat ini akan digunakan oleh iTunes untuk menambahkan podcast anda ke direktori mereka.

Simpan perubahan yang baru anda buat. Laman web anda sudah siap untuk mula menerbitkan podcast anda sekarang.

Langkah 6: Menambah fail Media ke Podcast Hosting anda

Anda tidak bersedia untuk menerbitkan podcast anda kecuali fail yang dirakam anda dimuat naik ke perkhidmatan hosting media anda. Untuk memuat naik fail anda, log masuk ke fail anda Akaun hosting Blubrry »Papan pemuka Podcaster» Muat Naik Fail Media Baru.

Anda kini akan mempunyai pilihan untuk Memuat Naik Media Baru. Klik padanya dan mulailah memuat naik fail yang telah anda simpan sebelumnya di komputer anda.

Langkah 7: Menambah Podcast Pertama Anda ke WordPress

Sekarang masanya untuk menambahkan podcast ke laman web WordPress anda. Jadi pergi ke anda Papan pemuka WP »Catatan» Tambah Halaman Baru. Tambahkan tajuk dan keterangan yang menarik ke podcast anda. Anda juga perlu membuat kategori baru untuk podcast anda.

Sekarang tatal ke bawah dan cari pilihan Episod Podcast.

Muat naik fail media podcast ke wordpress

Anda akan melihat pilihan yang disebut URL Media. Gunakan ikon di sebelah pilihan ini untuk memuat naik fail media yang baru anda muat naik di media Blubrry anda. Sekiranya anda menggunakan hosting yang berbeza, anda boleh mengklik URL anda di ruang kosong. Sekarang tekan Menerbitkan butang di sebelah kanan anda.

Itu sahaja! Podcast anda disiarkan sekarang.

Kami harap artikel ini membantu anda memulakan podcast di laman WordPress anda. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak lagi plugin Podcast WordPress, baca catatan kami di 12 Plugin Podcast WordPress Terbaik Dibandingkan & Premium)

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map