Cara Menambah Analitis Google ke WordPress (Dengan & Tanpa Plugin)


Adakah anda mahu menambahkan Google Analytics ke laman WordPress anda?

Menambah Analitis Google ke laman web WordPress anda adalah kaedah terbaik untuk mengesan bagaimana pengunjung anda berinteraksi dengan laman web anda. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang Google Analytics di laman WordPress anda dalam 2 langkah mudah.

Sebelum kita memasang Google Analytics di laman WordPress anda, mari kita periksa apa itu Google Analytics, mengapa ia penting, dan bagaimana ia berfungsi. Sekiranya anda lebih suka melangkah terus dan mengejar proses pemasangan Analisis langkah demi langkah, maka berusaha untuk mendapatkannya.

Analitis Google untuk WordPress – Panduan Penyediaan Lengkap

Lihat jadual kandungan…

Apa itu Analitis Google?

analisis google untuk WordPress

Analitis Google adalah alat penjejakan yang paling komprehensif untuk laman web anda yang membolehkan anda melihat dari mana datangnya pengunjung anda, apa yang mereka lakukan di laman web anda, kandungan mana yang popular, dan sebagainya.

Ini memberi anda pemahaman yang lebih baik mengenai kesan pemasaran anda dengan memberikan statistik yang mudah difahami. Sama ada anda penerbit, pemilik perniagaan kecil, atau pedagang e-niaga, Google Analytics menyediakan semua yang anda perlu ketahui mengenai pelawat anda.

Selain daripada statistik penglibatan pelawat asas, beberapa ciri penjejakan Analitis Google yang akan berguna ialah:

 • Penjejakan iklan
 • Penjejakan eCommerce yang dipertingkatkan
 • Penjejakan acara
 • Penjejakan borang dalam talian
 • Dan banyak lagi

Mengapa Menggunakan Analitis Google di WordPress?

Memahami pelawat laman web anda adalah kunci untuk meningkatkan lalu lintas, pelanggan, dan pendapatan anda. Dengan memasang Google Analytics di laman WordPress anda, anda dapat mengumpulkan semua data laman web anda, yang memberikan wawasan yang dapat dilaksanakan untuk mengembangkan perniagaan anda. Dengan begitu, anda dapat menghilangkan tekaan dan mula membuat keputusan berdasarkan data yang telah anda kumpulkan.

Periksa juga: Alternatif untuk Analitis Google.

Berikut adalah beberapa faedah menjejaki pelawat laman web anda menggunakan Analitis Google:

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Pelawat WordPress Anda di Analitis

papan pemuka wordpress google analytics

Anda boleh mengumpulkan dan mengesan maklumat pelawat seperti lokasi geografi, demografi dan minat, peranti dan penyemak imbas yang mereka gunakan semasa melihat laman web anda, dan banyak lagi. Data ini membantu anda memahami khalayak anda dengan lebih baik, jadi anda dapat membuat pesanan pemasaran anda dengan lebih baik dengan cara yang paling sesuai dengan mereka. Tetapi pastikan anda menunjukkan penafian pengumpulan data mengikut peraturan GDPR. Ini dapat dipaparkan dengan mudah dengan menggunakan plugin GDPR WordPress.

Sebagai contoh, jika anda mendapati bahawa kebanyakan pelawat laman web anda adalah wanita yang berpusat di AS, anda boleh memilih kandungan yang memenuhi keperluan pangkalan pengguna tertentu.

Fahami Bagaimana Pelawat Berinteraksi dengan Laman Web WordPress Anda

laporan analisis google

Anda juga dapat mengesan perincian seperti apa yang dilakukan oleh pelawat anda semasa mereka berada di laman web anda, berapa lama mereka berada di laman web anda, dan lain-lain. Dengan bantuan data ini, anda boleh membuat strategi untuk menjadikan mereka lebih terlibat, menjadikannya lebih lama, malah meyakinkan mereka untuk membuat pembelian di laman web anda.

Ketahui Dari Mana Pelawat Laman Web Anda Berasal

sumber trafik wordpress analitik google

Analitis Google memberi anda perincian sumber lalu lintas yang berbeza seperti enjin carian, sosial, rujukan, lalu lintas langsung, dll. Dengan menganalisis sumber lalu lintas anda, anda dapat memahami sumber mana yang menyumbang paling banyak pengunjung ke laman web anda.

Ini juga dapat memberi anda gambaran tentang cara meningkatkan pengunjung laman web anda.

Sebagai contoh, jika sumber rujukan utama anda adalah laman web luaran, maka anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengadakan perkongsian dengan laman web tersebut seperti menghantar catatan tetamu.

Bagaimana Analitis Google Berfungsi?

Untuk dapat melacak data pelawat, anda perlu menerapkan sekeping kod penjejakan di laman web yang anda perolehi dari akaun Analitis anda. Kod penjejakan mesti ditambahkan di setiap halaman di laman web anda. Ini dapat dilakukan dengan menambahkan kod terus ke bahagian tajuk WordPress.

Setiap kali seseorang tiba di laman web anda, mereka ditandai dengan kod penjejakan di penyemak imbas mereka dan kemudian sesi mereka di laman web anda bermula.

Memasang Google Analytics di laman web WordPress anda sangat mudah. Yang perlu anda lakukan ialah memasang pemalam Analitis Google, seperti MonsterInsights, dan konfigurasikannya dengan Analitis. Sebagai alternatif, anda boleh menambahkan kod penjejakan secara manual di laman web anda tetapi kekurangannya adalah bahawa ia akan membatasi kemampuan anda untuk mengaktifkan ciri penjejakan Analitis Google yang dipertingkatkan.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara menambahkan penjejakan Analitis Google ke WordPress baik melalui kaedah MonsterInsights dan manual.

Bagaimana Saya Menggunakan Analitis Google di WordPress? (Panduan Langkah demi Langkah)

Mari kita lihat cara menyediakan Analitis di laman web anda, langkah demi langkah. Kami juga akan menerangkan cara menyediakan Analitis dengan dan tanpa menggunakan pemalam WordPress.

Langkah 1: Daftar untuk Akaun Analitis Google

Perkara pertama yang perlu anda lakukan sebelum memasang Google Analytics ialah mendaftar ke perkhidmatan tersebut. Analitis Google tersedia secara percuma, jadi yang perlu anda lakukan hanyalah melawat Analitis Google dan daftar dengan akaun Google anda.

Di sudut kanan atas, anda boleh menemui Log masuk menu lungsur. Cukup klik padanya.

cara memasang analitik google di wordpress

Anda akan diminta untuk memilih dari pelbagai penyelesaian Analitis. Semasa kami ingin mendaftar untuk Analitis Google, klik Analisis.

klik pada analisis

Ini akan mengarahkan anda ke halaman di mana anda akan diminta untuk log masuk dengan akaun Google Analitis anda atau mendaftar untuk Akaun Google baru.

log masuk ke analitik

Setelah log masuk ke akaun Google anda, anda perlu mendaftar ke Google Analytics. Klik Mendaftar butang di sebelah kanan halaman untuk memulakan.

pendaftaran analisis google

Seterusnya, anda perlu memasukkan tetapan untuk laman web yang ingin anda mulakan penjejakannya. Pastikan Laman web pilihan dipilih di bahagian atas.

Laman web trek GA

Kemudian anda perlu menatal ke bawah untuk memasukkan maklumat laman web anda. Anda juga perlu menamakan akaun Analitis Google anda, dan memasukkan nama, URL, dan industri laman web anda, serta zon waktu anda.

penyediaan akaun ga

Isi maklumat yang diperlukan untuk membuat akaun Analitis Google.

Setelah mengisi butiran laman web anda, anda boleh menatal ke bawah sedikit untuk menyesuaikan tetapan perkongsian data anda. Setelah selesai memilih pilihan anda, anda boleh mengklik Dapatkan ID Penjejakan butang di bahagian bawah halaman.

dapatkan id penjejakan analitik

Di tetingkap pop timbul yang muncul, anda boleh menyemak dan menerima syarat perkhidmatan.

terima syarat perkhidmatan analisis google

Itu sahaja! Anda sekarang mendaftar untuk Google Analytics.

Langkah 2: Tambahkan Google Analitis ke WordPress

Setelah mendaftar Google Analytics, perkara berikutnya yang perlu anda lakukan ialah menambahkan Analitis ke laman WordPress anda. Terdapat banyak cara untuk menambahkan Google Analytics ke WordPress. Mari kita lihat di bawah:

 1. Pasang Analitis Google di laman web anda menggunakan MonsterInsights (Disyorkan)
 2. Tambahkan kod penjejakan mentah ke tajuk laman WordPress anda dengan pemalam
 3. Tambahkan kod penjejakan secara manual di header.php
 4. Tambahkan kod penjejakan secara manual di functions.php

MonsterInsights vs Pemasangan Manual Google Analytics di WordPress

Sebelum kita menyelidiki proses pemasangan Google Analytics, perlu meluangkan masa untuk meneliti mengapa penggunaan plugin MonsterInsights disyorkan berbanding pemasangan Analitis manual.

Bagi sebilangan pengguna, memasang Analitis Google mungkin kelihatan seperti tugas “tidak perlu”. Atas sebab itu, mereka menambahkan kod penjejakan Analitis secara manual ke laman web mereka tanpa menggunakan pemalam.

Walaupun memasang Analitis Google secara manual membolehkan anda mengumpulkan statistik trafik asas seperti sesi, paparan halaman, kadar pentalan, dll., Kelemahannya adalah bahawa ia tidak membolehkan anda memanfaatkan sepenuhnya potensi Analitis Google.

Sebagai contoh, jika anda perlu menggunakan lebih banyak ciri penjejakan Analitis seperti penjejakan muat turun, penjejakan pautan, pelacakan borang, eCommerce, penjejakan dan banyak lagi, anda harus menyesuaikan kod secara manual untuk setiap contoh. Tanpa ragu, ini boleh membosankan terutama jika anda bukan pembangun atau pakar Analitis.

Kemungkinannya, walaupun sedikit kesalahan dapat mengubah keseluruhan penjejakan Analitis anda, yang bermaksud anda mendapat data yang salah dari akaun Analitis anda, yang akan menyebabkan anda membuat keputusan yang salah untuk perniagaan anda.

MonsterInsights

Sebaliknya, MonsterInsights menjadikannya sangat mudah untuk memasang Analitis dengan hanya beberapa klik. MonsterInsights adalah pemalam Analitis Google yang paling popular untuk WordPress. Untuk mengaktifkan ciri penjejakan yang dipertingkatkan, yang harus anda lakukan hanyalah membuat beberapa klik atau memasang tambahan masing-masing.

Oleh kerana anda tidak perlu menyentuh satu baris kod, ini akan menjimatkan masa berharga anda sepanjang proses pemasangan.

Mulakan dengan MonsterInsights hari ini untuk menyediakan Analitis Google di laman web anda dengan mudah.

Ingin memulakan dengan versi percuma? Cuba MonsterInsights Lite.

Kaedah # 1. Menambah Analitis Google ke Laman Anda Menggunakan MonsterInsights (Disyorkan)

Untuk menyediakan Analitis Google di laman web anda, melanggan rancangan MonsterInsights dan muat turun pemalam. Sekiranya anda lebih suka memulakan dengan pemalam percuma, teruskan ke Pemalam »Tambah Baru. Cari MonsterInsights dan, apabila pemalam muncul, klik Install sekarang dan kemudian, Aktifkan.

pasang monsterinsights

Kepala ke Dapatan »Tetapan untuk mengesahkan blog anda dengan Google Analytics. Klik Sahkan dengan akaun Google anda.

klik mengesahkan dengan akaun google anda

Pada skrin seterusnya, pilih akaun Google anda.

pilih akaun google untuk analisis

Seterusnya, benarkan MonsterInsights menguruskan akaun anda.

monsterinsights untuk menguruskan analisis di wordpress

Akhirnya, pilih profil laman web yang betul untuk blog anda dan klik Pengesahan Lengkap.

mengesahkan pandangan monsterinsight

Selepas pengesahan, anda dapat mengetahui prestasi laman web anda dengan mudah dengan melawati Dapatan »Laporan.

analitik google wordpress dengan pandangan monsterinsights

Kaedah # 2. Tambahkan Kod Analitis Google ke Header WordPress Dengan Pemalam

Anda boleh menambahkan kod penjejakan mentah ke tajuk laman web anda dengan Masukkan Header dan Footer pasangkan. Setelah memasang dan mengaktifkan pemalam, pergi ke Tetapan »Masukkan Header dan Footer dan masukkan kod ke dalam tetapan pemalam.

masukkan header dan footer

3. Tambahkan Kod Analitis Google secara manual ke WordPress di header.php

tambah kod penjejakan analitik google ke header.php

Cara yang sedikit lebih rumit adalah dengan membuka tema anda pengepala.php dan letakkan kodnya tepat selepas teg.

kod penjejakan analitik google ditambah

Harap perhatikan bahawa jika anda menambahkan kod ke tema utama anda, maka ia akan ditimpa setiap kali anda mengemas kini tema anda. Menggunakan tema kanak-kanak adalah kaedah terbaik untuk menambahkan penyesuaian seperti ini ke laman WordPress anda.

4. Tambahkan Kod Analitis Google secara manual ke WordPress di functions.php

Sekiranya anda yakin dengan pengetahuan anda tentang php, anda boleh membuka tema anda fungsi.php dan tambahkan kod berikut. Pastikan anda mengganti baris keempat dengan kod analisis Google anda.

<?php
add_action (‘wp_footer’, ‘add_googleanalytics’);
fungsi add_googleanalytics () { ?>
// Tampal kod Analitis Google anda di sini
<?php}
?>

Dengan menggunakan salah satu kaedah tersebut, anda seharusnya menambahkan Google Analytics ke laman web anda.

Analitis Google di WordPress: Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanya mengenai penyediaan Analitis Google di WordPress.

Berapa lama masa yang diperlukan Google Analytics di WordPress untuk mula berfungsi?

Selepas pemasangan, anda mungkin tidak akan segera melihat maklumat di papan pemuka Analitis Google anda. Masa akan memakan masa sekitar 12 hingga 24 jam (atau kadang-kadang bahkan 48 jam) sebelum anda dapat melihat data dalam akaun Analitis anda.

Bagaimana saya tahu sama ada Google Analytics berfungsi di laman WordPress saya?

Untuk mengesahkan penjejakan Analitis Google, anda perlu melihat kod sumber laman web anda.

Gunakan jalan pintas papan kekunci untuk melihat kod sumber laman web anda. Sekiranya anda menggunakan Windows atau Linux, tekan Ctrl + U untuk melihat kod sumber. Sekiranya anda menggunakan Mac, tekan Perintah + U.

Begini rupa kod penjejakan Analitis Google:

kod penjejakan analisis google

Ingatlah bahawa jika anda menggunakan MonsterInsights untuk penyediaan Analitis, anda perlu menghidupkan mod penyamaran (penyemakan imbas peribadi) di penyemak imbas anda untuk melihat kod penjejakan. Itu disebabkan oleh fakta bahawa MonsterInsights tidak melacak lawatan anda sendiri untuk mengelakkan data Google Analytics anda tidak dapat dipusingkan.

Apakah plugin Analitis Google terbaik untuk WordPress?

Dengan lebih dari 2 juta pemasangan aktif, MonsterInsights adalah pemalam Analitis Google yang paling popular dan komprehensif untuk WordPress. Bukan sahaja memudahkan penyediaan Analitis, tetapi juga memungkinkan anda mengaktifkan banyak ciri penjejakan Analitis seperti penjejakan eCommerce, penjejakan muat turun, dll tanpa menyentuh satu pun baris kod.

Kami harap artikel ini membantu anda memasang Analitis Google di laman WordPress anda. Ini adalah kaedah terbaik untuk mengoptimumkan laman web anda, merancang kandungan anda dan mengembangkan perniagaan anda.

Sekiranya anda menyukai artikel ini, anda mungkin juga membaca penyelesaian Analitis terbaik kami untuk WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map