Cara Menambah Coretan Kod ke Laman WordPress Anda dengan betul

cara menambah coretan kod ke laman wordpress


Ingin mengetahui cara yang betul untuk menambahkan coretan kod tersuai ke laman WordPress anda? Menambah coretan kod ke WordPress bukanlah sains roket, tetapi kesalahan sedikit pun boleh merosakkan laman web anda. Sekiranya anda melompat tanpa mengetahui apa yang anda lakukan, itu boleh membawa maut kepada perniagaan anda.

Oleh itu, semasa anda menambahkan kod tersuai ke laman web anda, anda perlu memastikan bahawa anda melakukannya dengan cara yang betul.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara menyalin dan menampal coretan kod ke laman WordPress anda dengan betul. Setelah selesai membaca, anda akan mempunyai pengetahuan dan keyakinan untuk mengubah laman web anda sesuka hati. Anda mungkin mempunyai sedikit FUN!

Mengapa Menambah Coretan Kod ke WordPress?

Menambah coretan kod ke laman web anda adalah salah satu kaedah termudah untuk memperluas ciri laman web anda. Walaupun memasang pemalam adalah cara yang jelas untuk meningkatkan ciri built-in WordPress, terutamanya untuk bukan pembangun, kadang-kadang, sukar untuk mencari pemalam yang memenuhi keperluan anda. Sebaliknya, anda boleh menemui ratusan tutorial WordPress di web yang mengesyorkan menambahkan coretan kod untuk memenuhi keperluan anda.

Walaupun begitu, sangat penting bagi anda untuk memasukkan coretan kod tersuai dengan betul di fail yang betul dan di lokasi yang betul. Jika tidak, ia boleh merosakkan laman web anda, seterusnya mensabotaj perniagaan dan reputasi anda.

Mari bahagikan tutorial ini kepada 2 bahagian yang berbeza:

 1. Menyesuaikan fail templat WordPress
 2. Menyesuaikan fail functions.php

I. Menyesuaikan Fail Templat WordPress

Sebelum kita menyelami, mari kita lihat apa itu fail templat WordPress.

Apa itu Templat WordPress?

sesuaikan templat

Setiap tema WordPress terdiri daripada fail templat. Fail templat pada tema anda menentukan bagaimana laman web anda dipaparkan. Sebagai contoh, header.php adalah templat lalai yang digunakan dalam kebanyakan tema WordPress untuk menentukan kawasan tajuk halaman web WordPress anda, seperti artikel blog dan halaman mandiri.

Mari kita lihat beberapa templat WordPress lalai yang digunakan oleh kebanyakan tema WordPress.

 • php – mentakrifkan halaman utama
 • php – mentakrifkan bahagian tajuk
 • php – mentakrifkan bahagian footer
 • php – menentukan fungsi yang digunakan dalam tema
 • php – mentakrifkan catatan tunggal / catatan blog
 • php – mentakrifkan halaman yang berdiri sendiri
 • php – mentakrifkan bahagian komen

Cara Memasukkan Coretan Ke Dalam Fail Templat

Anda boleh memasukkan coretan kod ke dalam fail templat apa pun, seperti functions.php, single.php, dan lain-lain dengan salah satu daripada 2 kaedah berikut: dengan menggunakan tema anak atau dengan menambahkan kod terus ke tema induk anda yang ada.

Namun, disarankan untuk tidak menyesuaikan templat secara langsung dalam tema induk anda kerana, ketika anda meningkatkan tema, anda akan kehilangan semua penyesuaian yang telah anda buat. Untuk mengekalkan perubahan walaupun selepas menaikkan tema anda, anda mungkin ingin membuat tema anak dan membuat penyesuaian di dalamnya.

Tema kanak-kanak adalah tema WordPress yang mewarisi fungsinya dari tema WordPress yang lain (tema induk). Menggunakan tema kanak-kanak adalah pilihan yang tepat jika anda ingin membuat banyak perubahan pada fail templat anda.

Mari kita lihat cara membuat tema kanak-kanak dan memasukkan coretan ke dalam fail templat anda.

Untuk panduan terperinci, anda boleh melihatnya cara membuat tema kanak-kanak di WordPress.

II. Menyesuaikan fail functions.php

Fail fungsi.php?

fail functions.php

functions.php adalah fail templat dalam tema WordPress anda yang membolehkan anda memperluas ciri tema dan pemasangan WordPress anda dengan mudah. Untuk memperluas ciri, yang harus anda lakukan adalah menambahkan potongan kode tertentu ke fail functions.php anda.

Sama seperti fail templat lain, anda boleh menambahkan coretan terus ke fail functions.php anda. Di samping itu, untuk mengekalkan penyesuaian walaupun setelah menaik taraf tema anda, anda boleh membuat tema kanak-kanak dan memasukkan kod di dalamnya.

Namun, kekurangannya adalah anda akan kehilangan semua penyesuaian yang anda buat pada tema anak jika anda beralih ke tema baru / berbeza. Di sinilah pemalam khusus tapak masuk.

Plugin WordPress khusus laman web tidak bergantung pada tema anda, yang membolehkan anda menambahkan coretan tersuai ke laman web anda. Anda boleh menggunakan pemalam khusus laman web dengan 2 cara:

 • Kaedah # 1: Menggunakan plugin siap pakai, seperti Coretan Coretan
 • Kaedah # 2: Membuat plugin khusus laman web secara manual

Kaedah # 1: Menggunakan Readymade Plugin

Coretan Kod adalah plugin WordPress yang menyediakan antara muka grafik untuk menguruskan coretan yang serupa dengan menu Plugin.

Ini menghilangkan keperluan untuk memasukkan coretan khusus ke fail functions.php tema anda. Oleh kerana anda tidak memasukkan kod dalam fail tema apa pun, anda dapat menyimpan penyesuaian di laman web anda walaupun setelah menukar tema anda.

Dengan Coretan Kod, anda boleh mengaktifkan atau menyahaktifkan coretan, seperti pemalam.

Setelah anda diaktifkan pemalam Code Snippets, anda boleh menambahkan coretan tersuai, dan kemudian menentukan tajuk, keterangan, dan teg untuk coretan tersebut sebagai rujukan untuk anda sendiri. Dengan begitu, di masa depan, anda dapat mengetahui tujuan setiap coretan yang anda tambahkan dengan mudah.

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh membaca siaran kami mengenai cara membuat pemalam khusus laman web.

2. Buat Pelan Khusus Tapak dan Masukkan Kod

Anda boleh membuat pemalam khusus laman web secara manual dan memasukkan kod di dalamnya. Tidak seperti plugin siap pakai, plugin khusus laman web yang dibuat secara manual biasanya merupakan plugin asas dan ringan yang tidak mempunyai antara muka grafik untuk menguruskan coretan.

Untuk membuat penyesuaian, anda boleh pergi ke editor pemalam dan memasukkan kod ke dalamnya.

tambahkan coretan anda ke pemalam khusus tapak

Untuk panduan langkah demi langkah, anda boleh melihat membuat pemalam khusus laman web.

Itu sahaja!

Kami berharap panduan ini dapat membantu anda menambahkan potongan kod ke laman WordPress anda.

Sekarang, teruskan dan dapatkan beberapa coretan kod yang boleh anda tambahkan untuk meningkatkan fungsi WordPress anda.

Sekiranya anda menyukai artikel ini, anda mungkin juga ingin melihat plugin yang mesti ada untuk laman web perniagaan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map