Cara Menetapkan Matlamat dalam Analitis Google untuk Melacak Penukaran

Cara Membuat Matlamat Analitis Google untuk Menjejak Penukaran


Adakah anda ingin melacak penukaran dengan menetapkan sasaran dalam Analitis Google?

Anda boleh menetapkan matlamat dalam Google Analitis untuk mengesan penukaran yang dapat anda fikirkan, seperti kadar pendaftaran, penjualan, dll.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menetapkan sasaran di Google Analytics untuk melacak penukaran.

Apakah Matlamat Analitis Google?

Tujuan Google Analytics membolehkan anda memantau aktiviti pengguna tertentu di laman web anda. Contohnya, anda boleh membuat matlamat di Google Analitis untuk mengukur penjualan, paparan di halaman arahan, penyerahan borang hubungan, dan banyak lagi.

Setiap interaksi yang anda jejak di laman web anda boleh dipecah menjadi salah satu daripada 4 jenis matlamat Analitis Google:

 1. Destinasi
 2. Tempoh
 3. Halaman / Lawatan
 4. Acara

Analitis Google juga membolehkan anda menambah nilai pada setiap penukaran dan anda bahkan dapat menghasilkan laporan khusus sasaran untuk rujukan anda.

Terdapat 2 kaedah untuk mengesan penukaran di Google Analytics. Mari kita perhatikan setiap kaedah untuk membuat matlamat Analitis Google.

 1. Jejak penukaran secara automatik dengan pemalam
 2. Jejak penukaran secara manual dengan menetapkan matlamat Analitis Google

Kaedah 1: Jejak Penukaran Dengan Pemalam Secara Automatik

MonsterInsights adalah pemalam Analitis Google WordPress terbaik. Ia menjadi sebahagian daripada kawasan pentadbir WordPress anda dan memaparkan catatan terperinci mengenai penukaran anda tanpa perlu log masuk ke akaun Analitis Google anda.

Dengan MonsterInsights, anda dapat menyiapkan penjejakan penukaran Analitis Google dalam beberapa klik. Ini adalah proses automatik, dan anda tidak perlu menambahkan kod tambahan di laman web anda atau mengkonfigurasi akaun Analitis anda.

MonsterInsights dilengkapi dengan pelbagai tambahan yang membolehkan anda menjejaki pelbagai penukaran. Mari kita lihat tambahan MonsterInsights yang boleh anda gunakan untuk mengesan penukaran.

Jejaki Transaksi eCommerce Dengan eCommerce Addon

Sekiranya anda memiliki kedai eCommerce, maka anda perlu mengaktifkannya Tambahan MonsterInsights eCommerce. Setelah anda mengaktifkan addon, anda dapat mengesan penukaran tanpa konfigurasi lebih lanjut.

Laporan tersebut merangkumi kadar penukaran, pendapatan, nilai pesanan purata dan banyak lagi. Anda juga dapat mengetahui produk mana yang mendapat lebih banyak penjualan dan pendapatan yang dihasilkan oleh setiap produk.

Penjejakan eCommerce MonsterInsights

Dengan maklumat ini, anda dapat memprioritaskan kempen pemasaran anda untuk melaburkan masa dan wang ke arah yang betul.

MonsterInsights Tambahkan ke Troli Penjejakan

Lebih-lebih lagi, laporan penukaran juga akan menunjukkan kepada anda jumlah klik ‘tambah ke troli’ dan jumlah troli yang ditinggalkan untuk memahami seberapa baik kedai eCommerce anda menukar.

Berkaitan: Cara menyediakan penjejakan eCommerce Analitis Google untuk WooCommerce

Jejak Penyerahan Borang Dengan Borang Addon

Menyiapkan pelacakan penyerahan borang untuk setiap borang boleh menjadi tugas yang sibuk. Nasib baik, anda hanya perlu memasang addon penjejakan Borang sekali dan semua penghantaran borang di laman web anda akan dijejaki secara automatik.

MonsterInsights Forms Tracking Addon menjejaki semua borang laman web anda secara automatik dan memaparkan hasilnya di papan pemuka admin WordPress.

Penjejakan Bentuk MonsterInsights

Anda dapat melihat jumlah tayangan, penukaran, dan kadar penukaran untuk setiap borang secara berasingan.

Setelah anda mengetahui cara melacak penukaran dengan MonsterInsights dengan mudah, mari kita lihat cara membuat matlamat Analitis Google secara manual.

Kaedah 2: Membuat Matlamat Baru dalam Analitis Google Secara Manual

Sebelum anda membuat matlamat Analitis Google, anda perlu mengetahui cara menambahkan Analitis Google di WordPress.

Setelah anda mengintegrasikan Google Analytics dengan laman web anda, log masuk ke akaun Analitis Google anda dan klik pada URL laman web anda untuk mula membuat matlamat baru.

Data laman web Google Analytics

Di navigasi kiri, klik pada Pentadbir pilihan, dan di Pandangan lajur, klik pada Matlamat pilihan.

Matlamat pentadbir Google Analytics

Seterusnya, anda perlu mengklik pada + Matlamat Baru butang untuk menambah matlamat baru dalam Analitis Google.

Matlamat baru Google Analytics

Di halaman ini, anda perlu menambahkan keterangan dan perincian lain yang berkaitan dengan matlamat baru anda. Disana ada 4 jenis matlamat dalam Analitis Google dan anda harus memilih jenis yang betul yang sesuai dengan keperluan anda.

Untuk membantu anda memahami proses manual, kami akan menambahkan matlamat penyerahan borang hubungan untuk mengesan penukaran.

Pertama, anda perlu memasukkan nama untuk matlamat anda dan memilih jenis matlamat.

Analitis Google Buat matlamat

Klik pada Teruskan butang.

Seterusnya, anda boleh menambahkan perincian matlamat yang merangkumi kategori, tindakan, dan label. Inilah yang boleh anda lakukan:

 • Kategori: masukkan Borang Kenalan
 • Tindakan: masukkan Penukaran Borang
 • Label: masukkan ID borang hubungan (Contohnya, WPForms plugin menetapkan ID untuk setiap borang seperti wpform-form-124521)

Analitis Google menyimpan matlamat

Oleh kerana ini adalah tujuan penyerahan borang kenalan, anda mungkin tidak mempunyai angka untuk ditambahkan di medan Nilai. Sebagai alternatif, jika anda membuat matlamat untuk produk kedai eCommerce anda, maka anda boleh menambahkan nilai khusus untuk tujuan anda.

Klik pada Jimat butang untuk membuat matlamat acara penyerahan borang di Google Analytics secara manual.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara membuat matlamat Analitis Google untuk mengesan penukaran. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai cara mengaktifkan tatal tatal di WordPress dengan Google Analytics.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map