Cara Menghantar Borang Tanpa Refresh Halaman di WordPress

hantar borang tanpa memuatkan semula halaman


Adakah anda ingin mengelakkan halaman anda menyegarkan semasa pelawat menghantar borang? Secara lalai, seluruh halaman dimuat semula apabila mengklik butang hantar borang. Dan ketika itulah data yang dimasukkan dalam bentuk dipindahkan dan disimpan di pelayan.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengaktifkan penyerahan Ajax pada borang WordPress anda dan mencegah halaman dimuat semula.

Mengapa Aktifkan Penyerahan Borang Ajax di WordPress

Penyerahan borang Ajax sangat berguna jika anda ingin memasukkan borang dalam pop timbul mod. Tanpa penyerahan borang AJAX diaktifkan, seluruh halaman perlu disegarkan, sehingga penutupan tetingkap pop timbul. Dengan cara itu pengguna boleh terlepas mesej pengesahan penting yang membuat mereka terus terlibat.

Dengan pengaktifan borang AJAX diaktifkan, pengguna anda dapat melihat mesej pengesahan semasa pengiriman borang di halaman yang sama tanpa memuat ulang.

penghantaran borang ajax

Untuk mengaktifkan penghantaran borang ajax di laman WordPress anda, kami mengesyorkan WPForms, pemalam bentuk terbaik untuk WordPress.

Langkah 1: Membuat Borang Baru

Untuk mula membuat borang anda, anda mesti memasang terlebih dahulu pemalam WPForms di laman web WordPress anda.

Tidak pasti bagaimana? Tiada masalah. Anda boleh pergi ke panduan kami mengenai cara memasang pemalam WordPress untuk menyelesaikan semuanya.

Setelah pemalam dipasang dan diaktifkan, pergi ke papan pemuka WordPress anda dan arahkan ke WPForms »Tambah Baru. Anda sekarang akan diarahkan ke halaman di mana anda boleh memilih templat untuk borang anda.

WPForms menawarkan 7 templat bentuk yang berbeza untuk dipilih. Mari pilih Borang Hubungan Ringkas pilihan untuk tutorial ini dan kemudian tambahkan medan muat naik fail ke borang.

Penyediaan borang WPForms

Anda sekarang akan melihat pembentuk borang di skrin anda. Di sebelah kiri skrin, anda mempunyai Tambah Medan dan juga Pilihan Medan tab. Anda boleh menggunakan tab ini untuk mengkonfigurasi borang kenalan anda.

padamkan medan dari wpforms

WPForms memudahkan anda menambahkan medan ke borang anda dengan drag and drop. Anda juga boleh mengubah kedudukan medan dengan menyeret dan menurunkan. Sekiranya anda mahu membuang medan, itu juga mudah. Arahkan kursor anda ke atas medan yang tidak diingini, dan klik pada padam ikon yang akan muncul di sudut kanan atas lapangan.

Di bawah Pilihan Medan tab, anda boleh menukar label medan, mengubah format bidang nama, mengubah ukuran fon dan mengaktifkan atau mematikan label dan sub-label. Anda juga mempunyai pilihan untuk mengaktifkan logik bersyarat pilihan.

Setelah selesai membuat borang anda dengan form builder, klik pada berjimat butang, supaya perubahan anda tetap utuh.

Sekarang setelah kami membuat borang kenalan yang mudah, mari tambahkan ciri muat naik fail ke dalamnya.

Untuk menambahkan ciri muat naik fail, yang harus anda lakukan ialah klik pada medan Muat Naik Fail di panel sebelah kiri. Sebagai alternatif, anda boleh menyeret medan borang Muat Naik Fail dan meletakkannya ke kedudukan pilihan anda di pembuat borang.

borang muat naik fail

Langkah 3: Mengaktifkan Penyerahan Borang Ajax

Setelah perubahan anda disimpan, klik pada Tetapan tab di sebelah kiri pembina halaman anda. Anda akan melihat beberapa pilihan di sini. Pergi ke Am pilihan. Di bawah ini, anda akan melihat sebilangan bidang. Di sini anda boleh menukar nama borang anda, menambah keterangan borang, menukar teks butang, dll.

Sekiranya anda menatal ke bawah ke bawah, anda akan melihat beberapa kotak pilihan. Anda boleh memilih kotak pilihan yang tertera Dayakan penghantaran Borang Ajax. Selesaikan proses dengan mengklik pada Jimat butang di sudut kanan atas skrin anda.

aktifkan penghantaran borang ajax

Sekarang pergi ke Pemberitahuan tab di bawah Am tab. Pilihan ini akan memberitahu anda setiap kali seseorang menghantar borang anda. Oleh itu, dalam bidang 1 masukkan alamat e-mel pentadbir atau siapa sahaja yang bertanggungjawab untuk menerima e-mel tersebut. Anda juga boleh memasukkan subjek E-mel, nama pengirim, alamat penerima dan mesej anda sendiri.

Setelah selesai, pastikan anda menyimpan perubahan. Anda juga boleh menetapkan mesej pengesahan yang akan diterima pengunjung setelah mereka menekan butang hantar.

tetapan pengesahan borang muat naik fail

Langkah 4: Menerbitkan Borang Anda dengan Penyerahan Ajax

Langkah terakhir adalah menerbitkan borang Ajax yang disertakan di laman web anda. Untuk itu, pergi ke halaman di mana anda mahu borang muncul.

Anda boleh memulakan dengan pergi ke Halaman »Tambah Baru pada papan pemuka WordPress anda. Sekarang tambahkan tajuk ke Halaman anda. Pada penyunting teks halaman anda, klik pada Tambah Borang pilihan. Tetingkap baru akan muncul di skrin anda.

wpforms embed form

Klik pada anak panah dropdown dan pilih borang yang baru dibuat. Sekarang klik pada Tambah Borang butang. Anda akan melihat kod embed dicerminkan pada editor teks halaman anda. Anda boleh melihat bagaimana bentuknya dengan mengklik pada Pratonton butang di sebelah kanan skrin anda.

Anda kemudian boleh klik pada Menerbitkan butang untuk akhirnya membiarkan borang tersebut disiarkan.

Itu mudah, bukan?

Anda sekarang mungkin ingin mengesan jumlah klik butang yang diterima oleh borang kenalan anda. Untuk melakukan ini, lihat panduan kami di menjejaki pautan dan klik butang.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map