Cara Menghoskan Laman Web | Tutorial Langkah demi Langkah Lengkap

cara menghoskan laman web


Adakah anda tertanya-tanya bagaimana menjadi hos laman web? Langkah-langkah untuk menjadi tuan rumah laman web mungkin kelihatan menakutkan bagi pemula, tetapi jika anda ingin membuat laman web, hosting laman web anda perlu. Web hosting pada dasarnya adalah tempat di internet untuk pemilik laman web menyimpan laman web mereka. Laman web anda memerlukan tempat tinggal di web jika anda mahu pengguna dapat mengunjunginya.

Oleh itu, jika anda baru membina laman web, jangan risau. Dalam siaran ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menghoskan laman web, langkah demi langkah, untuk pemula. Mari kita mulakan.

Langkah 1: Tentukan Jenis Laman Web

Sekiranya anda ingin membuat laman web, pertama anda harus memutuskan jenis laman web yang akan anda buat. Jenis laman web yang anda pilih untuk membina bergantung pada apa tujuan laman web anda.

Terdapat 4 jenis laman web utama, iaitu:

 • Statik – Laman web statik, kadang-kadang dikenali sebagai halaman rata atau pegun, dipaparkan di penyemak imbas web dengan tepat bagaimana ia disimpan. Ia tidak berubah, tetap sama atau “statik” untuk setiap pengguna yang melihat laman web ini. Laman web statik akan berfungsi dengan baik untuk laman web perniagaan kecil, laman web peribadi, laman web portfolio, dll.
 • Dinamik – Laman web dinamik mengandungi maklumat yang berubah bergantung pada sejumlah faktor yang boleh merangkumi pengguna yang melihat laman web, waktu hari, zon waktu, atau bahasa ibunda negara tempat penonton berada. Contohnya, Amazon, Facebook, dan YouTube adalah contoh laman web dinamik kerana kandungannya selalu berubah.
 • e-dagang – Laman web eCommerce (eCommerce bermaksud perdagangan elektronik) adalah portal dalam talian di mana penjualan dan pembelian produk atau perkhidmatan dan pemindahan dana berlaku melalui internet. Ringkasnya, setiap kali anda membeli atau menjual sesuatu menggunakan internet, anda terlibat dalam eCommerce. Ini merangkumi laman web seperti Walmart, eBay, dan Grubhub. Penting untuk diperhatikan bahawa laman web eCommerce biasanya merupakan laman web yang dinamik.
 • Blog – Blog adalah jurnal dalam talian atau laman web maklumat di mana kandungannya disajikan dalam urutan kronologi terbalik (kandungan yang lebih baru dipaparkan terlebih dahulu). Blog biasanya dikendalikan oleh satu penulis atau sekumpulan kecil orang untuk menyampaikan maklumat dalam gaya perbualan. Contoh blog merangkumi laman web kami, IsItWP, The Huffington Post, dan Mashable.

Oleh itu, tentukan laman web mana yang terbaik untuk keperluan anda dan keperluan khalayak anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai perniagaan kecil dan anda ingin membuat laman web untuk mempromosikannya, laman web statik mungkin merupakan pilihan terbaik untuk anda. Tambahan pula, laman web statik adalah yang paling mudah dan paling murah untuk dibuat. Anda juga boleh melihat pandangan pakar kami mengenai berapa kos laman web.

Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda harus membuat blog atau laman web, lihat catatan kami Apa itu Blog? Blog vs Laman Web & Bagaimana Mereka Berfungsi?

Juga, lihat artikel kami mengenai buku WordPress terbaik termasuk buku-buku tentang membuat laman web atau blog dengan WordPress.

Setelah anda memutuskan jenis laman web yang ingin anda buat, anda juga perlu memilih cara membina laman web anda. Hari ini terdapat sebilangan besar pembangun laman web yang membolehkan anda membuat laman web anda sendiri dengan mudah. Kami mengesyorkan anda memilih WordPress.

wordpress-buat-a-laman web

WordPress adalah platform pembangun laman web yang paling popular di luar sana, sebenarnya berkuasa lebih dari 30% dari semua laman web di web. Dengan WordPress, sangat mudah untuk membina laman web dalam masa yang singkat dan anda tidak perlu mengetahui tentang kod. Anda mempunyai kawalan penuh terhadap penampilan laman web anda kerana WordPress menawarkan banyak tema percuma untuk memberikan laman web anda penampilan profesional dalam sekelip mata. Anda juga mendapat akses ke pelbagai jenis plugin WordPress untuk menjadikan laman web anda lebih hebat.

Selain itu, banyak perkhidmatan web hosting terbaik menawarkan hosting WordPress yang merangkumi pemasangan WordPress 1 klik yang mudah, yang membawa kita ke langkah seterusnya memilih perkhidmatan hosting web.

Langkah 2: Pilih Perkhidmatan Web Hosting

Sekarang, sudah tiba masanya untuk memilih perkhidmatan hosting web. Seperti yang kami sebutkan sebelumnya, host web adalah tempat laman web anda akan disimpan di web. Sebelum anda dapat membina laman web dan menjadikannya tersedia untuk pengguna dalam talian, anda perlu membeli web hosting.

Semasa memilih perkhidmatan hosting web, anda ingin memilih perkhidmatan yang menawarkan kepantasan, keselamatan, kebolehpercayaan dan
mesra bajet dan hosting WordPress jika anda memilih WordPress sebagai platform pembangun laman web anda. Terdapat sebilangan besar hos web yang menawarkan hosting WordPress termasuk HostGator dan SiteGround.

Tetapi hos web yang kami cadangkan adalah Bluehost.

Bluehost adalah penyedia hosting rasmi yang disyorkan WordPress. Dengan Bluehost, anda tidak perlu risau laman web anda menjadi perlahan, walaupun anda mempunyai banyak lalu lintas. Mereka juga memberikan sokongan pakar 24/7 yang selalu ada untuk membantu anda setiap kali anda menghadapi masalah.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Bluehost, lihat ulasan Bluehost lengkap kami.

bluehost-wordpress-hosting

Plus, untuk pembaca IsItWP, Bluehost menawarkan tawaran hebat. Anda boleh mendaftar ke Bluehost hari ini dan mendapatkan domain percuma, sijil SSL, dan diskaun 60% untuk hosting. Dengan Bluehost, anda boleh mula membina laman web atau blog anda dengan harga serendah $ 2.75 sebulan. Bayar setiap tahun dan jimat besar di Bluehost.

Bluehost juga merupakan web hosting yang mematuhi PCI.

Klik Di Sini untuk Mendapatkan Tawaran Bluehost Eksklusif Ini »

Setelah anda memutuskan untuk memilih Bluehost sebagai hos web anda, klik pada pautan kami ke laman web Bluehost dan klik pada Mulakan sekarang butang. Langkah seterusnya adalah memilih rancangan hosting web.

Langkah 3: Pilih Pelan Web Hosting

Semasa anda mendaftar ke Bluehost, anda akan diminta untuk memilih rancangan hosting. Bluehost menawarkan 3 rancangan hosting yang berbeza: Basic, Plus, dan Choice Plus. Dengan tawaran eksklusif Bluehost kami, pelan Asas hanya $ 2,75 sebulan, rancangan Plus berharga $ 4,95 sebulan, dan paket Choice Plus berharga $ 5,45 sebulan. Setiap rancangan merangkumi nama domain percuma dan sijil SSL.

rancangan-hosting-bluehost

Salah satu perbezaan utama antara rancangan adalah jumlah laman web yang boleh anda bina dan ruang laman web. Dengan rancangan Asas, anda hanya dapat membina 1 laman web dan anda mendapat 50 GB ruang laman web. Dengan rancangan lain, anda boleh membuat laman web tanpa had dan anda mempunyai ruang laman web yang tidak dimeterai.

Untuk pemilik laman web baru, kami mengesyorkan memilih pelan Asas. Kemudian, apabila laman web dan perniagaan anda berkembang, anda boleh meningkatkan rancangan anda mengikut keperluan.

Berkaitan: 10 Perkhidmatan Web Hosting Inggeris Terbaik

Setelah memutuskan rancangan hosting web mana yang anda perlukan, klik butang “Pilih” hijau untuk meneruskan.

Langkah 4: Pilih Nama Domain

Setelah memilih rancangan anda, langkah seterusnya menghoskan laman web adalah memilih nama domain. Nama domain adalah alamat yang ditaip orang ke bar URL penyemak imbas untuk pergi ke laman web anda. Untuk penerangan yang lebih terperinci bersama dengan petua tentang cara memilih nama domain yang baik untuk laman web anda, lihat siaran kami yang lain yang membahas apakah nama domain dan bagaimana ia berfungsi.

Seperti yang kami sebutkan, dengan Bluehost anda mendapat nama domain percuma semasa anda mendaftar untuk perkhidmatan hosting web mereka. Setelah memilih rancangan Bluehost, anda akan diminta memilih nama domain.

Pergi ke Domain Baru bahagian pada halaman dan taipkan nama domain yang anda pilih untuk laman web anda. Kemudian klik biru Seterusnya butang.

bluehost-pilih-a-domain

Seterusnya, masukkan maklumat akaun anda. Anda boleh memasukkan nama, alamat e-mel, dan maklumat lain jika anda mahu atau untuk pendaftaran lebih cepat klik Log masuk dengan Google butang.

penciptaan akaun bluehost

Setelah selesai memasukkan maklumat anda, tatal ke bawah ke bawah halaman ke Maklumat Pakej bahagian. Di dalam Pelan Akaun bidang anda boleh memilih pelan Asas selama 12, 24, atau 36 bulan. Kami mengesyorkan anda memilih rancangan tersebut selama 36 bulan kerana anda mendapat nilai paling banyak untuk wang anda. Di sini anda juga boleh memilih untuk mencabut tanda tambah yang terpilih untuk anda jika anda mahu, anda sentiasa boleh menambahkannya lagi pada masa yang akan datang jika anda mahu.

maklumat-pakej-bluehost

Akhirnya, tatal ke bawah halaman lebih jauh dan masukkan butiran pembayaran anda, setujui syarat perkhidmatan, dan klik Hantar butang.

Langkah 5: Pasang WordPress

Setelah membeli web hosting dan memilih nama domain anda, anda perlu memasang WordPress. Nasib baik dengan Bluehost, tidak ada proses pemasangan yang rumit. Bluehost akan memasang WordPress secara automatik untuk anda dan anda boleh log masuk ke laman WordPress anda terus dari papan pemuka Bluehost anda.

Setelah selesai mendaftar untuk rancangan hosting anda, anda akan diminta untuk memilih tema WordPress. Anda boleh memilih tema apa pun semasa langkah ini untuk bermula kerana anda boleh menukar tema anda dengan mudah di kemudian hari.

pilih-a-wordpress-tema

Seterusnya, anda akan diminta untuk memilih nama untuk laman web dan slogan anda.

buat-baru-wordpress-laman web-host-a-laman web

Setelah memasukkan butiran anda, klik Seterusnya. Bluehost kemudian akan memasang WordPress untuk anda. Apabila pemasangan WordPress selesai, anda akan melihat skrin seperti di bawah.

host-a-laman web-wordpress-install

Sekarang anda boleh log masuk ke laman web WordPress anda dan mula membinanya. Untuk masuk ke laman web anda, tambahkan wp-pentadbir hingga akhir URL anda, yang akan kelihatan seperti ini:

http://mywebsite.com/wp-admin

Ketik kelayakan masuk yang dihantar ke alamat e-mel anda dan klik Log masuk butang.

host-a-laman web-wordpress-login

Sekarang Anda Mempunyai Laman Web Anda Dihoskan, Apa Seterusnya?

Anda mungkin tertanya-tanya apa yang harus dilakukan seterusnya setelah log masuk ke laman web WordPress anda. Nah, sekarang adalah masa untuk mula membina dan menyesuaikan laman web anda! Beberapa perkara yang perlu anda lakukan seterusnya termasuk:

 • Pilih tema WordPress yang sesuai untuk laman web anda.
 • Buat halaman untuk laman web anda seperti halaman Beranda dan halaman Tentang misalnya.
 • Tambahkan borang kenalan ke laman web anda menggunakan plugin WordPress seperti WPForms.
 • Pasang beberapa pemalam WordPress lain untuk menjadikan laman web anda lebih hebat seperti pemalam SEO.
 • Mula membina senarai e-mel dengan alat seperti OptinMonster.

Kami harap anda menikmati siaran ini dan anda kini tahu cara menghoskan laman web. Sekiranya anda menyukai artikel ini, pertimbangkan untuk menyemak catatan kami yang lain mengenai apa yang dikongsi vs VPS vs hosting khusus dan Cara Memulakan Blog WordPress (& Jana Pendapatan Tambahan).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map