Cara Meningkatkan Prestasi & Kelajuan WordPress (Nasihat Pakar)

menjadikan laman web wordpress lebih pantas


Adakah anda tertanya-tanya bagaimana menjadikan laman web WordPress anda lebih pantas? Laman WordPress anda perlu berjalan dengan pantas. Tetapi jika laman web anda kelihatan agak perlahan, bagaimana anda dapat meningkatkan prestasi dan kelajuan WordPress? Jangan risau, anda tidak perlu mengetahui kod yang rumit untuk menjadikan laman web WordPress anda lebih cepat.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara meningkatkan prestasi dan kelajuan WordPress. Selain itu, petua yang akan kami kongsikan kepada anda cukup mudah untuk dikuasai oleh pemula WordPress. Kerana ini adalah panduan langkah demi langkah yang panjang, berikut adalah senarai kandungan untuk membantu anda mencari jalan artikel.

Jadual Kandungan – Meningkatkan Prestasi WordPress

Meningkatkan Prestasi WordPress – Bermula

Menetapkan Asas yang kukuh untuk laman web yang pantas

Pengoptimuman Prestasi WordPress – Amalan Terbaik

Fine Tuning WordPress untuk Kepantasan

Sekarang, mari kita mulakan.

Statistik Kelajuan Laman Web: Mengapa Keperluan dan Prestasi WordPress Penting?

laman web-kelajuan-statistik

Kelajuan dan prestasi laman WordPress anda lebih penting daripada yang anda fikirkan. Anda perlu menjadikan laman web WordPress anda lebih pantas bukan hanya untuk ketenangan fikiran anda sendiri, tetapi juga untuk pengunjung dan pelanggan laman web anda.

Laman web yang perlahan boleh memberi kesan negatif terhadap pengalaman pengguna laman web anda, menjadikan pengguna kecewa untuk mengunjungi dan berinteraksi dengan laman web anda. Orang tidak mempunyai masa atau kesabaran untuk menunggu untuk memuatkan laman web yang lambat. Oleh itu, jika laman web anda tidak memuat dengan pantas, anda menghadapi risiko pengguna meninggalkan laman web anda sebelum memuatkannya.

Laman web yang lebih perlahan juga didorong lebih jauh dalam hasil mesin pencari, menjadikan pengguna lebih sukar untuk menemui laman web anda sejak awal..

Selain itu, laman web yang perlahan dengan prestasi yang buruk juga boleh merosakkan kemampuan anda untuk membuat penukaran.

Lihat statistik ini yang menunjukkan betapa pentingnya menjadikan laman web WordPress anda lebih pantas:

 • 79% pelanggan yang melaporkan ketidakpuasan dengan prestasi laman web cenderung untuk membeli dari laman web itu lagi.
 • Kelewatan 1 saat bermaksud pengurangan penukaran sebanyak 7%.
 • Kelewatan 1 saat dalam masa muat halaman bermaksud kehilangan 11% dalam paparan halaman.
 • Sekiranya laman web anda menghasilkan $ 100,00 / hari, peningkatan kelajuan halaman 1 saat membawa tambahan $ 7000 setiap hari. (HubSpot)

Seperti yang anda lihat, semasa membuat laman web WordPress, anda perlu mempertimbangkan prestasi dan kepantasan laman web anda. Ini akan membuat pengunjung laman web anda gembira, meningkatkan lalu lintas laman web, dan menjana penjualan.

Apa yang Melambatkan Laman WordPress Anda?

Terdapat sebilangan faktor yang menyebabkan laman web anda dimuat dengan perlahan. Mengetahui apa penyebab lambatnya laman web anda akan membantu anda menjadikan laman web WordPress anda lebih pantas dan mengelakkan daripada melakukan kesalahan pada masa akan datang yang boleh membahayakan prestasi laman web anda.

Sebab yang paling biasa yang melambatkan laman web anda adalah seperti berikut:

 • Hosting WordPress – Kelajuan perlahan laman web anda mungkin bukan salah anda. Pelayan hosting web anda mungkin tidak memberikan kelajuan yang cukup kepada laman web anda.
 • Gambar – Sekiranya laman web anda mempunyai gambar yang berat dan gambar tersebut tidak dioptimumkan, ini boleh menyebabkan waktu muat halaman anda menjadi perlahan.
 • Pemalam WordPress – Mempunyai terlalu banyak plugin WordPress atau plugin yang tidak dikodkan dengan baik dapat melambatkan laman web anda.
 • WordPress yang ketinggalan zaman – Sekiranya anda tidak mengemas kini laman web WordPress, laman web ini boleh menjejaskan kelajuan laman web anda secara negatif.
 • Skrip Luar – Iklan, pemuat fon, dan skrip luaran lain boleh menyebabkan laman web anda menjadi perlahan.
 • Konfigurasi WordPress – Sekiranya laman web WordPress anda tidak menyediakan halaman yang disimpan dalam cache, laman web ini boleh membebankan pelayan anda dan menyebabkan laman web anda menjadi perlahan atau rosak.

Pada masa ini, faktor-faktor ini mungkin membingungkan anda dan anda mungkin tidak tahu bagaimana memperbaikinya. Tetapi jangan risau, kita akan membahasnya kemudian dalam artikel.

Seberapa pantas laman web WordPress anda dimuat?

Setelah anda mengetahui mengapa anda perlu membuat laman web WordPress anda lebih pantas, anda mungkin tertanya-tanya berapa pantas laman web anda dimuat?

Menurut statistik, 47% pelanggan mengharapkan laman web dimuat 2 saat atau kurang. Sementara 64% pengguna telefon pintar mengharapkan halaman dimuat dalam masa kurang dari 4 saat.

2 saat atau kurang mungkin terasa seperti sepantas kilat bagi anda, tetapi anda boleh memuatkan laman web anda dengan pantas, tanpa harus mengorbankan pengalaman pelanggan.

Cara Menguji Kelajuan dan Prestasi Laman WordPress Anda?

Sebelum melangkah lebih jauh, pertama anda perlu melakukan beberapa ujian. Menguji kelajuan dan prestasi laman web anda akan membantu anda menentukan berapa banyak kerja yang perlu anda lakukan untuk menjadikan laman web WordPress anda lebih cepat.

Sekarang, anda tidak boleh membuka penyemak imbas anda, menavigasi ke laman web anda, dan menggunakan jam randik untuk menguji kelajuan laman web anda. Anda perlu menggunakan alat yang akan menguji kepantasan laman web anda.

Alat ujian kelajuan laman web akan dapat memberikan hasil yang paling tepat untuk kelajuan laman web anda, dalam semua keadaan.

Kerana anda sering mengunjungi laman web anda, laman web anda akan dimuat dengan serta-merta untuk anda. Ini disebabkan penyemak imbas moden seperti Google Chrome menyimpan laman web anda dalam cache. Tetapi bagi pengguna yang belum pernah mengunjungi laman web anda sebelumnya, laman web anda mungkin memuat sangat berbeza untuk mereka.

Pengguna di lokasi geografi yang berlainan mungkin juga mengalami laman web anda secara berbeza.

Oleh itu, untuk mendapatkan idea yang lebih tepat mengenai kelajuan laman WordPress anda, kami mengesyorkan anda menggunakan Alat Uji Kelajuan Laman Web Percuma kami untuk WordPress.

Cukup masukkan URL laman web anda, klik Menganalisis Laman Web butang, dan anda akan mendapat laporan percuma mengenai kelajuan dan prestasi laman web WordPress anda.

laman web-speed-test-tool

Alat ujian kelajuan percuma kami akan memberi anda masa memuat halaman, gred prestasi, ukuran halaman, dan permintaan anda. Manfaat lain dari alat kami adalah bahawa ia juga akan memberi anda petua yang boleh diambil tindakan tentang bagaimana anda dapat meningkatkan kelajuan dan prestasi laman web anda.

Di samping itu, anda juga boleh menyemak masa operasi laman web anda dengan Pemeriksa Waktu Laman Web Percuma kami.

Waktu operasi laman web adalah masa laman web anda tersedia untuk pengguna dalam jangka waktu tertentu. Sudah tentu, jika laman web anda sering tergendala, ini mengecewakan pelawat dan pelanggan laman web anda.

Kadang-kadang laman web anda mungkin tidak sesuai untuk anda tetapi bukan untuk pengguna lain dan sebaliknya. Anda boleh menggunakan pemeriksa waktu operasi kami untuk melihat dengan segera sama ada laman web anda tidak berfungsi atau tidak.

Pembaikan Mudah untuk Membuat Laman Web WordPress Anda Lebih Cepat

Sekarang anda tahu mengapa kelajuan laman WordPress anda penting, apa yang menyebabkan laman web anda menjadi perlahan, dan berapa kelajuan laman WordPress anda sendiri, sudah tiba masanya untuk mula membuat laman web WordPress anda lebih cepat.

Semua petua yang akan kami kongsikan kepada anda mudah dilakukan, anda tidak perlu banyak mengetahui tentang pengekodan sama sekali untuk meningkatkan kelajuan laman web WordPress anda. Bergantung pada seberapa cepat atau lambat laman web anda, anda boleh melaksanakan semua petua ini atau hanya beberapa.

Sekarang, mari kita selami langkah-langkah mudah yang boleh anda lakukan untuk menjadikan laman web WordPress anda lebih pantas.

Pilih Hosting WordPress Terbaik

Seperti yang kami sebutkan sebelumnya, hosting WordPress yang anda pilih untuk laman web anda boleh menjadi penyebab kelajuan dan prestasi anda yang lemah.

2 jenis hosting yang paling biasa adalah:

 • Hosting Berkongsi – Perkhidmatan hosting bersama seperti Bluehost dan SiteGround adalah pilihan yang popular dan mereka mengambil langkah tambahan untuk meningkatkan prestasi laman web anda. Tetapi satu-satunya kelemahan hosting bersama ialah anda harus berkongsi sumber pelayan dengan pelanggan mereka yang lain. Oleh itu, semasa waktu trafik puncak, anda bersaing dengan semua laman web berdekatan di pelayan untuk membuat pengunjung ke laman web anda dengan cepat. Sekiranya salah satu daripada laman web tetangga tersebut mendapat banyak lalu lintas, laman web anda dapat melambatkan.
 • Hosting WordPress Terurus – Sebaliknya, dengan hosting WordPress yang dikendalikan sepenuhnya dengan penyedia seperti WPEngine, semua aspek teknikal mengurus laman web dilakukan untuk anda – eksklusif untuk anda. Ini biasanya merupakan pilihan yang lebih mahal tetapi laman web anda akan lebih cepat dan selamat.

Oleh itu, jika anda ingin meningkatkan kelajuan dan prestasi laman web anda, pertimbangkan untuk beralih ke hosting WordPress yang dikendalikan dengan penyedia seperti WPEngine, yang merupakan cadangan kami untuk hosting WordPress yang dikendalikan dengan terbaik. Anda juga boleh melihat perbandingan mendalam mengenai hosting dikongsi dan dikendalikan.

Pilih Tema WordPress dengan Pemuatan Cepat

Memilih tema WordPress yang salah dapat melambatkan kelajuan laman web anda secara dramatik. Beberapa tema tidak dirancang dengan baik untuk kelajuan dan prestasi – mereka kembung dengan begitu banyak ciri seperti animasi yang mencolok, susun atur yang rumit, dan banyak lagi. Walaupun anda tidak menggunakan banyak fitur yang disediakan oleh tema anda, kod tema masih perlu dimuat.

Oleh itu, untuk menjadikan laman web WordPress anda lebih pantas dan meningkatkan prestasi, pilih tema yang hanya mempunyai ciri yang anda perlukan dan dibina untuk kepantasan.

Pergi dengan tema dari kedai tema WordPress premium seperti StudioPress, Themify, atau CSSIgniter. Semua tema mereka terkenal – mereka dikodkan dan direka untuk kepantasan.

Contohnya, tema StudioPress ’Authority Pro masih anggun, mempunyai semua ciri yang anda perlukan untuk membuat laman web profesional, dan ia direka dengan cepat.

studiopress-autoriti-pro

Pilih Reka Bentuk Laman Minimalis

Bercakap untuk memilih salah satu tema WordPress terbaik, pertimbangkan untuk menggunakan reka bentuk laman web minimalis untuk meningkatkan kelajuan dan prestasi laman web anda.

Bukan sahaja laman web minimalis sangat bergaya sekarang, tetapi juga membantu laman web anda memuat lebih cepat. Tema WordPress yang dirancang dengan mempertimbangkan minimalisme akan mengurangkan kekacauan, jadi laman web anda tidak akan memakan banyak masa untuk dimuat.

Tambahan, reka bentuk minimalis juga bagus untuk pengalaman pengguna.

Lihatlah tema minimalis yang menakjubkan ini. Tema Elegant Themify direka dengan kesederhanaan. Ia menghilangkan semua animasi dan kesan grafik yang menarik untuk memberi tumpuan kepada kandungan anda dan mempercepat laman web anda.

tema-elegan-elegan

Anda boleh mempunyai tema WordPress yang dirancang untuk memuat dengan cepat, tetapi bagaimanapun, semakin sederhana tema WordPress anda, semakin cepat ia dimuat. Anda juga boleh melihat senarai tema WordPress serbaguna terbaik kami.

Gunakan Plugin Caching WordPress

Menggunakan plugin caching yang baik adalah kunci untuk meningkatkan kelajuan dan prestasi laman web WordPress anda. Bagaimana plugin caching menjadikan laman web WordPress anda lebih cepat?

Plugin caching menghasilkan halaman HTML statik di laman web anda dan menyimpannya di pelayan anda. Setiap kali pengguna mengunjungi laman web anda, plugin caching akan menyajikan halaman HTML yang lebih ringan dan bukannya memproses skrip PHP WordPress yang lebih berat yang akan ada sebelumnya. Proses ini benar-benar mempercepat masa muat halaman anda.

Salah satu plugin caching WordPress terbaik pada pendapat kami adalah WP Rocket.

wp-roket-caching-plugin

Plugin caching premium yang popular ini sangat mudah digunakan. Setelah anda mengaktifkan plugin, cache halaman akan bermula secara automatik.

Selain dari caching halaman, fitur lain yang ditawarkan WP Rocket termasuk pramuat cache, pemampatan fail statik, gambar berdasarkan permintaan, pengurangan file HTML, JavaScript, dan CSS, dan banyak lagi.

Untuk lebih banyak cadangan kami, lihat catatan kami di 7 plugin caching WordPress terbaik berbanding.

Optimumkan Imej untuk Kelajuan secara automatik dengan Pemalam WordPress

Laman web yang sangat berat gambar mengambil masa lebih lama untuk dimuat. Ini kerana fail gambar biasa sangat besar. Tetapi anda tidak dapat membuang semua gambar di laman web anda – gambar itu penting untuk reka bentuk anda dan pengalaman pengguna, jadi apa yang boleh anda lakukan?

Pertama, anda boleh mengubah saiz gambar besar sebelum anda menambahkannya ke laman web anda. Tetapi, anda boleh melangkah lebih jauh daripada itu dengan memampatkan gambar anda.

Anda boleh mengoptimumkan dan memampatkan gambar dengan pantas menggunakan pemalam pemampatan imej WordPress. Salah satu pilihan utama kami untuk pemalam pemampatan gambar terbaik adalah reSmush.it.

resmush-it-image-compression-plugin

reSmush.it adalah plugin pemampatan gambar paling popular yang ada, digunakan oleh lebih daripada 300,000 laman web. Dengan pemalam ini, anda dapat mengoptimumkan gambar secara automatik semasa ia dimuat naik. Mereka juga menawarkan kemampuan untuk mengoptimalkan semua gambar lama anda secara pukal hanya dalam 2 klik.

Beberapa pemalam pemampatan gambar yang hebat termasuk Pengoptimum Imej EWWW, WP Smush, dan ShortPixel Image Optimizer.

Padamkan Pemalam yang Tidak Digunakan

Salah satu kelebihan terbesar untuk memulakan blog atau laman web di WordPress ialah anda mendapat akses ke ribuan plugin percuma untuk menjadikan laman web anda lebih hebat. Semasa mula-mula, anda mungkin sedikit gila memasang setiap pemalam yang sedikit menarik bagi anda.

Tetapi jika anda mempunyai banyak plugin di laman web anda yang tidak anda gunakan, ini dapat melambatkan laman web anda. Itulah sebabnya penting untuk menghapus pemalam yang tidak digunakan. Walaupun hanya mematikan pemalam yang tidak anda gunakan akan mengurangkan jumlah kod yang perlu dimuat oleh laman web anda.

Perkara yang sama berlaku untuk tema dan media juga. Sekiranya anda tidak memerlukannya, buang.

Pilih Pemalam Lebih Cepat

Pemalam WordPress boleh menjadi penambahan hebat di laman web anda, tetapi anda harus berhati-hati yang mana yang anda pilih untuk ditambahkan ke laman web anda. Plugin yang dikodkan dengan buruk dapat mempengaruhi kelajuan laman web anda secara dramatik, sebab itulah sangat penting untuk hanya memasang pemalam yang terbaik dan terpantas di laman web anda.

Sekiranya anda tidak pasti sama ada plugin tertentu menyebabkan laman web anda perlahan, anda boleh menjalankan ujian. Anda boleh menggunakan Alat Uji Kelajuan Laman Web Percuma kami untuk menguji kelajuan laman web anda dengan pemalam yang dipasang dan diaktifkan dan tanpa pemalam. Sekiranya laman web anda mendapat markah lebih rendah dengan pemalam dipasang, itu petanda baik bahawa pemalam menyebabkan anda menghadapi masalah.

Secara amnya semasa memilih pemalam untuk laman web anda, lebih baik anda meneliti dan memilih yang mempunyai ulasan hebat. Kami menerbitkan senarai untuk cadangan plugin terbaik kami secara berkala untuk membantu anda memilih pemalam WordPress terbaik untuk laman web anda.

Sebagai contoh, pilihan utama kami untuk pemalam bentuk pembangun terbaik adalah WPForms. Pilihan utama untuk plugin pembina halaman kami adalah Beaver Builder dan cadangan kami untuk plugin galeri terbaik adalah Envira Gallery.

Ikuti artikel kami untuk membantu anda memilih pemalam WordPress terbaik untuk laman web anda yang tidak akan menjejaskan kelajuan atau prestasi laman web anda.

Pastikan WordPress dikemas kini

Satu lagi penyelesaian yang mudah untuk menjadikan laman web WordPress anda lebih cepat adalah dengan mengemas kini WordPress. Pasukan WordPress sentiasa keluar dengan kemas kini kecil dan besar untuk teknologi terasnya. Kemas kini ini dikeluarkan dengan alasan, sama ada untuk memperkenalkan fitur dan penambahbaikan baru, memperbaiki bug, dan bahkan untuk menambahkan perbaikan untuk meningkatkan kecepatan.

Banyak penyedia hosting mengurus kemas kini WordPress utama secara automatik untuk anda. Tetapi, anda masih perlu melakukan peranan anda untuk memastikan laman web WordPress anda menjalankan versi terkini.

Di papan pemuka WordPress anda, klik Kemas kini. Di sini, anda akan diberitahu sama ada anda menggunakan versi terbaru WordPress. Sekiranya tidak, anda boleh mengemas kini.

terus-dikemas kini-wordpress

Di kawasan ini anda juga dapat melihat semua plugin yang perlu dikemas kini. Plugin anda harus selalu dikemas kini dengan alasan yang sama bahawa inti WordPress juga perlu dikemas kini: untuk prestasi, kelajuan, dan keselamatan yang tinggi.

Lindungi Laman WordPress Anda

Jangan lupa bahawa laman web anda dapat diperlahankan oleh bukan sahaja, tetapi juga dapat diperlahankan oleh tindakan orang lain – penggodam.

Bahagian penting untuk memastikan kelajuan dan prestasi laman web anda adalah yang terbaik adalah dengan mengamankan laman WordPress anda. Sebagai contoh, serangan Denial of Service (DOS) adalah perkara biasa. Jenis serangan ini mengambil alih sumber pelayan anda dan melambatkan laman web anda untuk mengarahkan lalu lintas laman web anda ke laman web mereka sendiri. Oleh itu, untuk melindungi laman web anda dari jenis serangan dan lain-lain, pastikan untuk mengamankan laman WordPress anda.

Kami mengesyorkan agar anda menggunakan pemalam keselamatan untuk melindungi laman web anda dengan mudah dan salah satu pemalam keselamatan terbaik ialah Sucuri.

plugin sucuri-wordpress-security

Sucuri memperbaiki peretasan dan mencegah serangan di masa depan dengan pemantauan berterusan. Plugin ini juga dioptimumkan untuk mempercepat laman web anda. Mereka menawarkan ciri pantas seperti pelayan berprestasi tinggi, pilihan caching pintar, rangkaian anycast global, sokongan HTTP / 2 pantas, dan banyak lagi.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat ulasan Sucuri lengkap kami.

Optimumkan Halaman Utama anda untuk Kepantasan

Halaman utama anda mungkin merupakan tempat pertama pelawat laman web baru anda. Sekiranya halaman utama anda dimuat secara perlahan, anda berisiko pengunjung tersebut meninggalkan laman web anda sebelum mereka melihat halaman anda yang lain. Oleh itu, atas sebab itu, anda perlu mengoptimumkan halaman utama anda dengan pantas.

Banyak tema WordPress direka untuk memaparkan catatan blog di laman utama. Tetapi catatan blog biasanya kandungannya panjang. Semakin banyak kandungan yang anda ada di laman utama anda, semakin lama masa yang diperlukan untuk memuatkannya.

Oleh itu, untuk mengoptimumkan halaman utama anda dengan pantas, hanya tunjukkan petikan catatan blog anda. Secara lalai, WordPress menunjukkan kandungan penuh setiap artikel di laman utama anda. Di papan pemuka WordPress, pergi ke Tetapan, kemudian klik pada Membaca. Di bagian “Untuk setiap artikel dalam feed, tunjukkan”, pastikan Anda memilih “Ringkasan” dan bukan “Teks Penuh”.

tunjuk-blog-petikan

Walaupun anda mengubah tetapan untuk menunjukkan petikan artikel anda, anda juga harus mempertimbangkan untuk mengurangkan jumlah catatan blog yang ditampilkan di halaman. Ini juga akan membantu mempercepat masa muat anda. Di bahagian “Halaman blog menunjukkan paling banyak”, adalah tempat anda dapat menetapkan jumlah catatan blog yang ingin anda tampilkan pada 1 halaman.

Bahagikan Catatan Panjang ke Halaman

Anda juga boleh membahagikan catatan panjang anda ke halaman yang berbeza untuk menjadikan laman web WordPress anda lebih cepat juga. Sekiranya anda menulis artikel yang mendalam dan panjang, itu bagus untuk SEO anda dan pembaca anda akan menyukainya. Tetapi, ia mengambil masa lebih lama untuk dimuat.

Oleh itu, bahagikan artikel yang terlalu panjang itu menjadi beberapa halaman.

Yang harus anda lakukan ialah semasa anda menulis catatan blog yang panjang, masukkan jeda halaman.

perpecahan-panjang-posting-ke-halaman

Bahagikan Komen ke Halaman

Aspek lain dari blog anda yang boleh menyebabkan laman web anda menjadi perlahan adalah bahagian komen. Sekiranya anda mendapat bahagian komen di blog anda yang sibuk dengan aktiviti, itu bagus untuk penglibatan anda. Tetapi kelajuan dan prestasi laman web anda tidak begitu bagus, kerana laman web anda harus memuatkan semua komen tersebut setiap kali seseorang mengunjungi catatan blog anda.

Untuk mengatasi masalah ini dan menjadikan laman web WordPress anda lebih pantas, bahagikan komen menjadi halaman.

Pergi ke Tetapan, kemudian Perbincangan. Kemudian tandakan kotak di sebelah bahagian untuk “Masukkan komen ke halaman”.

menjadikan-laman web-kata-anda-lebih pantas

Jangan Muat Naik Video Langsung ke Laman WordPress Anda

Anda mempunyai kemampuan untuk memuat naik video dan fail audio terus ke laman WordPress anda. Menambah video dan audio ke laman web anda adalah cara terbaik untuk menggabungkan kandungan anda, menarik perhatian pengunjung laman web anda, dan meningkatkan interaksi. Tetapi anda jangan sekali-kali memuat naik video atau audio secara langsung ke laman web WordPress anda kerana ia boleh menyebabkan laman web anda memuat dengan pantas.

Bukan hanya itu tetapi hosting fail media yang besar dapat meningkatkan ukuran sandaran anda secara dramatik dan juga memerlukan bandwidth yang mahal. Syarikat hosting laman web anda bahkan boleh mengenakan yuran berlebihan atau menutup laman web anda walaupun rancangan anda merangkumi lebar jalur “tidak terhad”.

Sebaliknya, muat naik fail media anda ke platform seperti YouTube, Vimeo, SoundCloud dan sebagainya. Kemudian dengan ciri penyematan video terbina dalam WordPress, anda boleh menyalin dan menampal URL ke dalam pos anda untuk memasukkan video / audio secara automatik.

Gunakan Pemuatan Malas untuk Imej Anda

Cara lain untuk mengoptimumkan gambar di laman web anda untuk kelajuan dan prestasi adalah dengan menggunakan pemuatan yang malas untuk gambar anda.

Cara kerja pemuatan malas adalah, jika anda mendapat banyak gambar di laman web anda, hanya gambar yang dapat dilihat di layar pengguna yang dimuat turun. Jadi, bukannya semua gambar anda dimuat turun sekaligus, hanya gambar yang terdapat di skrin pada masa itu dimuat turun. Semasa pengguna menatal ke bawah, gambar akan dimuat mengikut keperluan. Proses ini meningkatkan masa memuatkan halaman.

Anda boleh memanfaatkan pemuatan malas dengan mudah menggunakan pemalam seperti Lazy Load oleh WP Rocket.

malas-beban-wp-roket

Plugin ini berfungsi pada semua gambar dalam kandungan catatan atau teks widget, lakaran kecil, avatar, smilies, dan iframe.

Anda juga boleh menggunakan pemuatan malas untuk video dengan plugin seperti Beban Malas untuk Video.

Gunakan Rangkaian Penghantaran Kandungan (CDN)

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, pengguna di lokasi geografi yang berlainan mungkin mengalami laman web anda secara berbeza. Sebagai contoh, untuk pengguna anda di AS laman web anda mungkin sangat pantas, tetapi untuk pengguna anda di India, laman web anda jauh lebih lambat.

Ini kerana laman web anda tidak berada di pelayan hosting web yang mempunyai pusat data di bahagian lain di dunia, yang menyebabkan kelewatan masa muat anda. Tetapi anda boleh menggunakan rangkaian penghantaran kandungan (CDN) untuk menyelesaikan masalah ini.

CDN adalah rangkaian yang mempunyai pelayan di seluruh dunia. Setiap pelayan akan menyimpan kandungan dan fail statik yang membentuk laman web anda. Kemudian fail tersebut dihantar kepada pengguna dari pelayan mana yang paling dekat dengan lokasi tertentu. Ini memastikan laman web anda dimuat dengan cepat untuk semua pengguna tidak kira lokasinya di dunia.

Anda boleh menggunakan penyelesaian CDN WordPress seperti StackPath CDN.

stackpath-cdn

Dengan StackPath CDN, laman web anda dapat dihantar ke seluruh dunia dengan sepantas kilat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map