Cara Menyiapkan dan Mengkonfigurasi SMTP di WordPress (Langkah demi Langkah)

setup dan konfigurasi smtp, wp smtp mel


Mengalami masalah menghantar atau menerima e-mel ke dan dari laman web WordPress anda? Kesalahan penghantaran e-mel adalah masalah biasa di WordPress.

Secara lalai, WordPress menggunakan fungsi PHP mail () untuk menghantar e-mel. Tetapi masalahnya ialah banyak pelayan hosting WordPress tidak dikonfigurasi untuk menggunakan fungsi ini. Itulah sebabnya mengapa banyak e-mel anda mungkin akhirnya sampai di folder spam atau tidak dihantar sama sekali.

Ini mungkin menjadi perhatian bagi kejayaan perniagaan anda. Namun, berita baiknya ialah masalah ini dapat diselesaikan dengan mudah dengan menyiapkan dan mengkonfigurasi pelayan SMTP di laman web anda.

SMTP atau Simple Mail Transfer Protocol adalah protokol komunikasi untuk menghantar mesej e-mel antara pelayan yang berbeza. Ia berfungsi rapat dengan Ejen Pemindahan Mel dan memastikan komunikasi anda dihantar ke komputer yang betul dan peti masuk e-mel yang betul. Dengan menggunakannya sebagai sebahagian daripada komunikasi anda, kemungkinan mesej anda tidak akan dikurangkan.

Cara lain yang disukai untuk memastikan penghantaran e-mel anda berjaya adalah dengan menggunakan perkhidmatan e-mel pihak ketiga seperti Sendgrid, MailGun, dll. Tetapi ini mungkin memerlukan sejumlah wang tambahan.

Itulah sebabnya daripada menggunakan perkhidmatan e-mel pihak ketiga, banyak pengguna lebih suka menyediakan pelayan SMTP kerana seberapa boleh dipercayai dan menjimatkan kosnya.

Dalam artikel ini, kami akan mengajar anda cara mengatur dan mengkonfigurasi SMTP dan menjadikan komunikasi anda menjadi proses yang lebih lancar. Jadi mari kita mulakan.

Menyiapkan dan Mengkonfigurasi SMTP di WordPress

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang plugin seperti SMP Mel WP.

SMP Mel WP

Plugin WTP Mail SMTP dengan mudah menyelesaikan masalah penghantaran e-mel dengan memperbaiki dan mengubah cara laman WordPress anda menghantar e-mel. Ini mengkonfigurasi ulang fungsi wp_mail () untuk memastikan bahawa kelayakan host SMTP yang tepat digunakan atau memanfaatkan penyedia e-mel SMTP terbina dalam.

Sekiranya anda menggunakan salah satu penyedia e-mel SMTP bawaan, e-mel anda akan dihantar menggunakan API penyedia. Ini bermaksud bahawa walaupun web host menyekat port SMTP, e-mel anda tetap akan dihantar.

Oleh itu, mari kita lihat cara menggunakan pemalam ini. Tetapi sebelum itu, anda perlu membuat akaun e-mel dengan perkhidmatan hosting anda. Kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya dengan menggunakan perkhidmatan Bluehost.

Langkah 1: Sediakan Akaun E-mel Dengan Hos Anda

Demi tutorial ini, kami akan melihat cara membuat alamat e-mel di cPanel anda. Pengurusan sistem akaun mungkin sedikit berbeza bergantung pada perkhidmatan hosting yang anda gunakan, tetapi sistem asasnya hampir sama.

Jadi untuk memulakan, log masuk ke cPanel hosting anda dan di bawah bahagian Mail klik pada Akaun E-mel »buat baru

Ini akan menunjukkan kepada anda borang dengan sebilangan bidang. Penuhkannya. Oleh kerana akaun ini akan digunakan untuk menghantar e-mel WordPress, kami mengesyorkan agar anda membuat akaun e-mel seperti nama [email protected]

Setelah akaun anda dibuat, anda boleh menggunakannya untuk menghantar e-mel anda. Tetapi sebelum itu, anda memerlukan dua butiran penting dari penyedia hosting anda.

  • Host SMTP untuk alamat e-mel anda
  • Pelabuhan SMTP untuk log masuk yang selamat

Untuk mendapatkan maklumat ini, anda perlu menghubungi penyedia perkhidmatan hosting anda.

Langkah 2: Memasang dan Menyiapkan SMP WP Mail

Setelah akaun e-mel anda semua siap dan siap, anda perlu memasang pemalam WTP Mail SMTP pada papan pemuka WordPress anda. Ini adalah pemalam percuma yang terdapat di repositori WordPress.

Setelah pemalam dipasang dan diaktifkan, pada papan pemuka WordPress anda, pergi ke SMP Mel WP di sebelah kiri skrin anda. Sekarang pilih Tetapan »Umum. Di sini anda perlu memasukkan alamat e-mel yang baru anda buat. Juga, masukkan nama yang ingin anda tunjukkan sebagai pengirim. Sekiranya anda tidak menambah nama, pemalam akan menggunakan nama lalai sebagai WordPress. Oleh itu, pastikan anda menambah bidang ini.

Tatal ke bawah halaman dan anda akan mendapat pilihan untuk memilih surat anda. Pilih SMTP lain. Tepat di atas itu, anda akan menemui pilihan yang berlabel jalan balik. Tandakan kotak di sebelahnya.

Dengan memeriksa pilihan jalan kembali anda menetapkan jalan kembali agar sesuai dengan alamat e-mel pengirim. Mencentang kotak ini adalah mustahak jika anda benar-benar ingin mengesan e-mel anda yang dilantunkan dan tidak dihantar. Sekarang tatal lebih jauh ke bawah skrin untuk mencari lebih banyak pilihan yang membolehkan anda mengatur pilihan SMTP.

Tetapan SMTP

Anda akan mendapat maklumat hos dan port dari penyedia hosting anda. Sebaik-baiknya, hos SMTP adalah mail.domainanda.com (ganti domainanda.com dengan nama domain anda sendiri). Untuk Pelabuhan SMTP, 465 biasanya digunakan. Pilihan seterusnya adalah memilih enkripsi. Ini boleh menjadi SSL atau TLS anda bergantung pada mana yang anda gunakan. Pastikan anda memasukkan maklumat ini dengan betul jika tidak, anda mungkin mendapat ralat.

Akhirnya, tukar tab pengesahan dan masukkan nama pengguna dan kata laluan SMTP anda. Untuk nama pengguna SMTP anda, anda hanya boleh menggunakan alamat e-mel anda. Setelah selesai, tekan butang simpan simpan supaya anda tidak kehilangan perubahan.

Langkah 3: Menguji Tetapan SMTP Anda

Setelah tetapan selesai, mari kita uji apakah semuanya berfungsi dengan baik. Anda boleh melakukan ini di bawah Ujian e-mel tab yang terdapat di sebelah Am tab tetapan.

Di sini masukkan alamat e-mel di mana anda ingin menerima surat ujian. Setelah selesai klik pada menghantar e-mel butang supaya anda dapat menerima surat di peti masuk anda. Plugin sekarang akan menghantar mesej e-mel kepada anda menggunakan tetapan SMTP yang baru saja kami konfigurasikan. Sebaik sahaja mesej dihantar, anda akan melihat mesej kejayaan muncul di skrin anda.

Itu sahaja. Sekarang anda tidak perlu menghadapi masalah untuk menghantar atau menerima e-mel. Kami harap artikel ini dapat membantu anda. Sekiranya anda menyukai artikel ini, anda mungkin juga ingin mengetahui cara mengembangkan senarai e-mel anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map